icon

Rozhodnutí o křtu dětí v nevěřící rodině: Zkušenosti rodičů

denuliss
26. led 2023

Zdravím 😊
Už dlouhou dobu přemýšlím nad křtem svého syna a nemůžu se nějak rozhodnout. Já jsem věřící, pokřtěná, mám i svaté přijímání, do kostela občas chodím, čtu si Bibli. Manžel pokřtěný není a nevěří v Boha v církevním pojetí. Věří si tak nějak po svém, v přírodu, ve Stvořitele. Ohledně otázky křtu se neshodneme. Manžel nejdříve se křtem nesouhlasil. Říkal, že toto by si měl každý za sebe rozhodnout sám. Potom ale řekl, že jestli chci, ať křest domluvím, ale že nebude v kostele nic slibovat. S farářem jsme už na toto téma mluvili a křest by umožnil. Já ale pořád nějak tápu. Říkám si, jestli mám malému určovat v tomto směr a zapsat ho k určité církvi (římskokatolická). Taky mám k církvi určité výhrady, i co se historie týče. Zároveň ale je prý křest cestou spásy a vstupu do Božího království (nyní ale už církev tvrdí, že Bůh sám není vázán na své svátosti a spásy tedy může dojít i člověk nepokřtěný, podle toho, zda byl dobrým člověkem).
Takže teď nevím, jak se mám rozhodnout a dost mě to trápí.
Zajímá mě tedy, z jakého důvody jste nechali nebo nenechali děti pokřtít?
Máte někdo zkušenost se křtem batolat nebo starších dětí? Syn bude mít příští měsíc 2 roky a narozeniny vychází na neděli, tak přemýšlím, jestli křest domluvit na den narozenin. Zároveň mám ale obavu, jestli syn v kostele po dobu obřadu vydrží a zda při samotném křtu nebude neklidný nebo zda nebude plakat.
Předem děkuji za Vaše zkušenosti.

Strana
z4
verujan
27. led 2023

Všechny děti máme pokřtěné. Jsme věřící, k Bohu je vedeme, navíc děti chodí na katolickou základku 🙂
Pokud někdo v Boha nevěří a ví, že děti k Bohu vůbec nepovede, tak by je asi křtít neměl. Proč taky, když by byly pokřtěny ve jménu Boha a rodiče v Boha nevěří....
Znám více lidí, kteří uvěřili v mladistvém nebo až dospělém věku a mohou se nechat pokřtít sami později.
Jinak co se týká věku Tvého syna, a pokud se pro křest rozhodnete, můžete mít křest až po mši, ten obřad samotný je kratší.

leymea
27. led 2023

Pokud to chces a partner souhlasi tak bych do toho sla.
My deti krtene nemame, ale moje babicka s tim mela problem, ze by krtene pry byt mely. Jenza ja jsem ateista, manzel taky, proste jsme k tomu nemeli jediny duvod. Babicka to nakonec prekousla a dobry. Mam pocit, ze se s tim automaticky pocitalo. Ja krtena jsem, manzel ne. Vubec mi nevadi, ze to tehdy nasi udelali.

sigyn
27. led 2023

Osobně bych děti do náboženství netahala. V malém věku jsou snadno ovlivnitelné a takové důležité věci jako víra, by si měli rozhodnout až z toho budou mít rozum a budou o své svobodné vůli chtít.

lenkalubina
27. led 2023

Já pokřtěná jsem,jsem věřící. Bývalý manžel pokřtěn byl,ale nechodil do kostela. Syna jsme pokřtít nechali. Nynější manžel pokřtěn je a do kostela jde max.na svátky..společné dítě by jsme nechali pokřtít.

izz76
27. led 2023

Dítě by se mělo rozhodnout samo,až z toho bude mít rozum. Vždyť i Ježíš Kristus se nechal pokřtít až ve 33letech.

andelka
27. led 2023

@lenkalubina a pokřtí vám ho? Když jsi rozvedená? Nebo jste s bývalým měli svatbu jen civilní?

U nás je to tak,že já pokřtěná jsem v 18 letech h vlastního rozhodnutí. Prvním manžel taky tak. Svatba církevní, obě děti pokřtěné samozřejmě ( starší ve 4 měsících, mladší v 16 měsících). Jenže jsme se rozvedli. Se současným manželem jsme měli tedy jen civilní svatbu, on pokřtěný je jako miminko, věřící není,ale je tolerantní a sám o sobě respektuje desatero a žije prostě dobře, strašně hodný obětavý milující člověk. Syn teď čtyřletý tedy pokřtěný není. Ani nevím komu bych řekla o kmotrovství, věřící přátele jsem měla v mládí,teď už ne. Ani s kmotry starších dětí se nestýkáme. Je to komplikované. Do kostela chodíme málo, jakože na bohoslužbu. Já nesmím k přijímání. Ale o Ježíši, Bohu a pod mluvíme, děti ví,že pokřtěné jsou, vnímají to tak obecně a myslím,že jim to vadit nebude. Když jsme je dávali pokřtít mysleli jsme,že budeme tradiční římskokatolická rodina, vedoucí děti k víře, žijící ve společenství..ale život šel jinak.

andelka
27. led 2023

@denuliss prostředního jsme křtili v 16 měsících. Zvolili jsme obřad mimo mši, po nedělní bohoslužbě. Vždycky jsme ho na potřebný úkon odchytli 😁

mourovatakocka
27. led 2023

@denuliss Hehe, zrovna včera jsem četla historický román, ve kterém velmi nesympatická postava frátera obhajovala, proč je v pořádku, že lůza umírá hlady a děti uhořely při požáru. Já v podstatě v Boha věřím, ale nevěřím v církev. Děti pokřtěné nejsou, my s mužem taky ne. Věřím, že každý by se měl rozhodnout sám. Nicméně - starší čteme příběhy z dětské Bible, když si někde na výletě jdu prohlédnout kostel nebo se pomodlit, beru jí s sebou. Současně jí ale povídám o dinosaurech, jiných planetách, prostě nabízím alternativy.

lachipie
27. led 2023

Jsem věřící, manžel věří po svém. Syna jsme nechali pokřtít ve 3 letech, domluvili jsme se na individuálním obřadu bez mše svaté, takže to byla otázka asi 15 minut. Jestli si k víře jednou najde cestu, záleží na něm.

andelka
27. led 2023

@mourovatakocka dneska už to jde docela dobře dohromady. Věřící historici, astrofyzikové atd jsou toho důkazem 🙂

andelka
27. led 2023

Já bych chtěla mít prcka pokřtěného i proto, že bych mu chtěla dát do křestního listu tradiční rodinné jméno ( které jsem nechtěla jako oficiální první). Dost jsme o tom uvažovali dřív,pak přišel covid, omezení, nejistota a čas utekl a malému už jsou 4. Ale občas nad tím ještě spekuluju. Mám pokřtěné dvě děti ze tří. Je to zvláštní.

marcicek84
27. led 2023

@andelka sla bych pokrit o treti dite,je fakt divne mit krtene jen nektere deti

andelka
27. led 2023

@marcicek84 jenže ty dvě jsou ze svátostného církví uznaného manželství. To poslední ne.

eithelwing
27. led 2023

Jsme verici, děti jsme nechali pokrtit a slibili, že je povedeme k víře, což se snazime delat, chodime do kostela, doma se modlime. Pokud nemáš v umyslu ten slib dodrzet, nekrtila bych je.

marcicek84
27. led 2023

@andelka dnes uz to prekazka neni,knezi krti kde koho,mne by bylo blbe vysvetlovat detem,proc jsou dva krteni a jeden ne,
Po nas nikdo nechtel cirkevni snatek,stacil civilni a dtacilo i to,ze jsem krtena pouze ja,pokrtil obe holky a to jeste ta starsi nechodila do nabozenstvi,rikal,ze staci nejpozdeji ve 3.tride ZS

zuzineckah
27. led 2023

@denuliss protože nejsme věřící. A přijde mi fér nechat jim možnost se rozhodnout jestli vůbec, případně jako víru, než jim ji určit.

elfka21
27. led 2023

@sigyn z vlastní zkušenosti vím, že se o své víře musí rozhodnout i člověk, který v ní byl velmi poctivě vychován. Každý si to musí v dospělosti vybojovat sám. Ale musí mít dostatek informací a dobré fungující příklady křesťanského života. A být věřící a nevychovávat ve víře děti… věřit, že člověk může být po smrti šťastný v nebi a nechtít to pro své dítě… tomu nerozumím. Když mám poklad, dělím se o něj s těmi, které miluji.

mourovatakocka
27. led 2023

@andelka To máš pravdu. Jen mám dojem, že církev je takový zkostnatělý moloch. Ale já jsem fakt zaujatá 🙈

denuliss
autor
27. led 2023

@elfka21 Děkuju moc za názor ☺️ Určitě mám v plánu synovi číst z dětské Bible a seznámit ho s křesťanstvím a s desaterem. Ale některá pravidla katolické církve se mi nelíbí, např. 5 církevních přikázání nebo některé špatné věci z historie církve. Takže mám sama v sobě takový rozpor i kvůli tomuto. To je asi z hlavních důvodů, proč je pro mě těžké se rozhodnout. Protože s církví jako takovou úplně nesouhlasím, ale zároveň je pro mě křest důležitý.

denuliss
autor
27. led 2023

@eviicka Děkuju za názor ☺️ Můžu se zeptat, jak holčička křest zvládla? Jestli neplakala a tak? Nechala se držet na rukou?

denuliss
autor
27. led 2023

@ninanela A jaký byl křest 4-letého dítka? ☺️ To už ví, co se kolem něj děje, dalo se už s dítětem domluvit a bylo při křtu klidné? Děkuju

denuliss
autor
27. led 2023

@antoinet Já věřící jsem, byla jsem tedy taky pokřtěna jako miminko. Manžel věřící není. Synovi bych chtěla číst dětskou Bibli a povídat mu o křesťanství a o Bohu. Ale do kostela a do náboženství bych ho nenutila, kdyby tam nechtěl chodit.

lotosek
27. led 2023

Já jsem byla pokřtěna v 5 letech, právě kvůli babičkám a co by tomu řekli lidi. Nikdo mi nic nevysvětlil, nechápala jsem, co a proč se děje. Do kostela jsme nechodili, k víře mě nikdo nevedl. Není to příjemná vzpomínka. Moje děti ať se rozhodnou samy.

denuliss
autor
27. led 2023

@martinka_33 O jakou církev se prosím jedná? Děkuji

denuliss
autor
27. led 2023

@lenatko91 V kolika letech ses nechala biřmovat? Já nad tím taky přemýšlím. A tobě bylo kolik let, když tě rodiče křtili, když sestře bylo 13? To mě taky napadlo, že kdybychom syna nepokřtili teď, tak můžeme v budoucnu třeba zároveň s druhým dítkem, které je v plánu.

denuliss
autor
27. led 2023

@krisstina93 To už si z toho křtu starší aspoň i něco pamatuje, když měl 4 roky ☺️ A neptal se vás pak třeba někdy, proč jste ho taky nenechali pokřtít jako miminko, ale až ve 4 letech?

denuliss
autor
27. led 2023

@gdpr Děkuju za tvůj názor, to je zajímavý pohled dívat se na to i takto, že by se starší dítě ve školním věku mohlo při křtu mezi vrstevníky cítit nesvé...
Jsi že Slovenska, to bych řekla, je dost křesťanský založený stát. Můžu se zeptat, z jakého důvodu se rozhodli rodiče, že tě nebudou křtít? Našla sis pak ke křesťanství cestu sama nebo tě v dětském věku přihlásili dílo náboženství? Děkuju za info 🙂

andelka
27. led 2023

@marcicek84 musela bych to začít zjišťovat, k čemuž je se zatím neodhodlala. Sestřenici před 17 lety pokřtili děti až když předtím měli církevní sňatek. Kamarádce před 13 lety taky. My se církevně vzít nemůžeme. Manžel praktikující není ( já od rozvodu v podstatě taky ne, krize no), nevím komu bych řekla o kmotrovství,aby to nebylo úplně formální. Je to těžký no.

denuliss
autor
27. led 2023

@veronicka89 Děkuju za info 🙂 V Rakousku tedy křtí v podstatě všichni hned po narození? A není to tam tak, že se za členství v církvi měsíčně platí nějaké poplatky? Mě kamarádka, co žije s Rakušákem, říkala, že její chlap vystoupil z církve právě kvůli tady těm poplatkům a že proto i nedali pokřtít syna.

eviicka
27. led 2023

@denuliss neplakala, jen vím, že se maminka pojistila zásobou bonbónů😀, aby vydržela (myslím že nebylo třeba). Ale oni chodí na bohoslužby skoro každou neděli, takže to prostředí je pro ně známé.

Strana
z4