Slavíme Vánoce bez Ježíška. Máte to někdo stejně?
Zdravím, maminky.
Slavíme Vánoce jako svátky rodiny. Syn je zatím malý, tak by Ježíška stejně nechápal, ale do budoucna ani nemáme v plánu o něm mluvit. Jsme ateisté, proto jsme se rozhodli slavit Vánoce jinak, přestože kvůli zbytku rodiny některým tradicím neunikneme 😀. Ale syn prostě bude vědět, od koho skutečně dárky má a až z toho bude mít rozum, může sám dárky věnovat...
Máte to některá podobně? Bez Ježíška a jiné víry?
Budu moc ráda za Vaše zkušenosti 🙂
@zvedavec2 ten tlustej dedek to je taky neco 😀 kazdopadne kdyz jsme u kontinuity tak ta neni preci dana tim,ze budu dodrzovat jakousi folklorni tradici,ktera zbavila vanoce jejich obsahu,ktery meli cca tak 1700 let. To je spis diskontinuita. I kdyz zalezi na tom jak daleko chces s tou kontinuitou zajit 😉
@fallingstars - tak on se po tom, co jsem řekla, že za dlouho, samozřejmě ptal, kdy asi....na to jsem mu odpověděla právě to, že to nikdo nikdy neví....dál to neřešil....a s tím, jestli se znovu narodíme....on se mě neptal, jestli se znovu narodíme, ani jsem mu to nijak nenutila....on se mě jenom ptal, jestli se narodíme zase do jedné rodiny....na což jsem mu odpověděla, že to nevím, ale že se to stát může....jako tohle neberu jako lži, stejně si to každý člověk jak dospívá, upraví po svém, ať mu říkali v dětství cokoli.....to je stejné, jako když za mého dětství někdo říkal, že ten kdo umře, tak bude v nebi a tam odtud se na nás bude dívat.....ani nevím, jak jsem později přešla k tomu, že je to jinak....a žádné trauma z toho nemám, nepamatuji se, že bych měla pocit, že mi lhali apod....navíc, stejně nikdo neví, co je po smrti a dospělí si potom stejně věří tomu, co je pro ně blízké a přijatelné....
říkat dětem o Ježíškovi a brát to jako lež!!! tak to je síla 😝
no my/naše rodina a okolí jsme šííleně ulhaní 😀 a s tou lží a že je dít+ pak za blbce že jako věřilo té šílené lži je to tak (tedy v našem okolí co sem shlédla u dvou generací) že ty děti ví!!!! oni vědí celkem brzo - poví si to ;) ale né všichni to běží říci rodičům že ví. I já sama sem měla ráda to tajemno a nechávala jsem to běžet u jako malá (ač jsem věděla/tušila) páč to bylo krásné 🙂
jó no ale my jsme asi celkově magoři - děti znají dokonce i čerta (což jak jsem se dozvěděla tak chudák měl už minulí rok zakázaný vstup do školky -_- ) čert je třeba dle mě krásné vtipné stvoření a děti jím strašit nepotřebujeme, ty si umíme vychovat sami :D
(a tak mě napadá - zakladatelka psala že čerti jsou ok - takže to ukáže synkovi čerta a hned mu bude povídat , ták myšáčku to je čertík, figura z pohádek, tady pod maskou je chlapeček z 1.A a ten je za něj převlečený - chtěla jsem ti to říci aby sis nemyslel že ti lžeme 😀 )
@looolaaa hele,nase deti byly na mikulasky poprv kdyz mladsi byly tri - nejdriv byly vyjukany co se to deje,pak za mnou mladsi prisla a povida - ja vim ze ten celt je plevlecenej pan. A co jako. Tak jsem ji to odsouhlasila,nebudu ji bulikovat. Nemyslim ze ma kvuli tomu chudsi detstvi.
aby teda jakože nevznikala ta "lež" ;)
@slimacikmia Myslím, že tam přesně datum není. Narození Krista bylo stanoveno zpětne. Myslím si, že to zpočátku pro křesťany nebylo zase až tak důležité. Před křesťanstvím bylo na (nejen) našem území zvykem slavit slunovrat a vůbec hodně svátku souvisela s přírodou. Oslava Vánoc na to byla zřejmě tak trochu napasovana, aby doslo k lepšímu přijetí křesťanství-lide nepřijímají dobře, když se jim zakazují oslavy, zvyky, lépe prijmou, když se postupně upravují. Nicméně si nemyslím, že bychom dětem, pokud jim vysvětlíme křesťanské pojetí Vánoc, vstupovali nějaké bludy. Ty svátku už jsou po staletí křesťanské. I pokud jsme nevěřící, tak vyrůstáme v křesťanské kulture. Takže je to takové seznámení s naší kulturou a historií. Ten vliv křesťanství na naši kulturu tu prostě je a je značný. Zde podle mě nejde o pravdu, jak svátky původně vznikly, ale o to, co pro křesťany znamenají. Nejde přece o hodinu dějepisu.
@looolaaa hele a vis ze ja jsem mela stochuti? 😉 ja jsem je tam totiz i vedla s tim,ze "nekdo" prijde a kdyz se me deti zeptali jestli je to opravdickej mikulas tak jsem jim nerekla ze je. Oni se totiz hned taky ptali jak to ze teda neni v nebi kdyz uz umrel (vedeli ze to byl biskup 😀 ) takze - nechala jsem to otevreny (ze teda "uvidi" )a kdyz za mnou vzapeti prisli ze jsou "plevleceny" tak jsem jim to fakt nevyvracela. Stejne to melo stavu 😉 casto se tady davaj do souvislosti pohadky, ze to by se prece taky muselo brat jako "lhani" atp. Ale to je trochu od veci. Pohadky totiz formou pribehu resi zasadni lidsky dilemata - jedna se o vyjadreni archetypu pomoci imaginace. Coz je ale uplne neco jinyho nez rict diteti o mireckovi z 1a ze je opravdovskej cert. To uz je podle me fakt kecaní. A zbytecny.
@lusynkova Párkrát tu zaznělo, že mám syna vest k tomu, aby v budoucnu neprozradil pravdu ostatním dětem a zdá se, že ho budeš chtít vést k tomu, aby ji neprozrazoval. Mě se to zdá tak trochu nefér. Pokud ty odmítala lhát jemu, zda se mi zvláštní ho vést k tomu, aby zatajovat pravdu nebo aby ostatním lhal.
@looolaaa proti této tradici tedy jsem. Nechápu, co dospělé baví na tom, že se děti bojí. Ve školce se děti strachem počůrávaly. A ano, řeknu: Vašku, čerti neexistují, je to jen maska. Nemusíš se bát.
Pokud některá z Vás má hezké vzpomínky na Mikuláše a čerta, je to fajn. Ale velká část dospělých to tak nemá.
Nebudu dítě strašit nesmysly a naopak navozovat radost smyšlenou postavou Ježíška. Vánoce a jejich podstatu mu vysvětlíme, určitě se na to ptát bude.
@lusynkova * máš * odmítas.
@mili_ilim_ilmi Tomu se říká milosrdná lež... Prostě abychom neublížili jiným tím, že jim řekneme pravdu. Je to o tom, že respektujeme rozhodnutí jiných a nemáme právo do něj zasahovat.
@mili_ilim_ilmi no ja osobne si myslim ze je celkem i jedno jestli se Kristus narodil 25.12 (coz nevim jestli dava smysl to tvrzeni ze je to nahrazeni pohansky
ho slunovratu pac to uz je trochu pozde ) nebo 18.11. Ono se totiz slavi predevsim to ZE se narodil. To umisteni okolo slunovratu je I celkem pekne symbolicky - kdy se do nejvetsi temnoty zacina vracet svetlo. To Jen tak na okraj. 🙂
Jinak všem doporučuju dokument Zeitgeist (Duch doby). Je to mj. o Ježíšovi a je to velmi zajímavé. Volně na youtube...
Jde tu o ,,pravdu" a ,,lež". Ale kolikrát je to tom, že i pokud něčemu nevěřím, stále to může být objektivní pravda. Takže je to pravda nebo jen názor a postoj?
Kde se pak vezme ta lež?
My Vánoce vždy slavili tradičně, všechno to probíhalo hladce, jako děti jsme vnímaly to kouzlo a později snadno pochopili, čeho jsou symbolem a necítili se nijak oklamáni. Milujeme je dodnes, dokonce se úspěšně branime tomu všemu konzumu.
*Ježíši
@lusynkova Já rozumím tomu, co tě k tomu vede, jen se mi to zdá problematické. Myslím se, že je potřeba to tomu dítěti velmi citlive potom vysvětlit, protože stejně jako ty cítíš potřebu nechat, tak ji může cítit i to dítě. Já třeba jako dítě věděla hodně brzo, že Ježíšek není a chtěla jsem to říkat i ostatním dětem a nechápala jsem, proč jim to nesmím říkat. Nebo takhle byla jsem schopná to pochopit u dětí mladších, než jsem byla já, ale nechápala jsem to u stejně starých a starších. A říkala jsem jim, že Ježíšek není, měla jsem pocit, že to musí vědět.
Ja nevim jak vy ale me to prijde ze detem berete detstvi...... vzdyt to není o tom ze malemu prckovi hned vysypete vsechno jak to je aby jste mu nahodou nelhali..... prece je jedno kdo detem nosi darky ja taky nejsem verici, podle me tohle je zas uplne jina kapitola ....... ale takove to tajemstvi o vanocich a ta detska naivita a predstavivost a zaroven radost ze nejaka tajemna postava ( at uz jezisek nebo santa) mi donese darek ..... ma to proste takove to svoje kouzlo kdy ten prcek tajne doufa ze tu postavu zahledne nebo kdyz pise dopis a nechava ho za oknem a on ten dopis do druheho dne zmizi 🙂 ony se to stejne casem dozvi budto si to reknou ve skole nebo jim to dojde ..... prece my vsichni jsme v tomhle vyrostli a vsichni jsme si to tajne prali nacapat jeziska u stromku jak nam ty darecky dava pod stromecek nebo ze nas strasili certem ...... vsichni jsme to ve zdravi prezili a dodnes na to vzpominame 🙂 a proto i ja svym detem dopreju tyto jak vy rikate "lzi" protoze chci aby si to zazili a meli pekne detstvi a zazili trochu fantazie 🙂
@odula Tak v zásadě se to překrývá. Ale o to mi ani tak nešlo. Já jsem reagovala na prispevek, který vyznival tak, že si má člověk o tom svátku zjistit pravdu, jak vznikl a upozorňoval na pohanské základy, než zacneme dětem vysvětlovat křesťanský základ. Já si to nemyslím, podle mě lze vysvětlit křesťanský základ prostě už jen z toho důvodu, že nyní je to křesťanský svátek a my žijeme v křesťanské kulture a máme křesťanskou historii. Což nevylucuje zmínit i ten slunovrat. Jde mi prostě o to, že jako nevěřící se můžeme přít o to, jak ty svátky původně zvykly, můžeme popírat existenci Boha, ale těžko lze popřít, že Vánoce patří k křesťanství a vliv křesťanství na naši kulturu.
@mili_ilim_ilmi Díky za zkušenost. Určitě to nebude jednoduché. Ale tohle "riziko" by bylo, i kdyby v J. věřil. Někdo by mu řekl, že neexistuje a já bych mu musela vysvětlovat, aby to ostatním dětem neříkal...
@lusynkova jo,zeitgeist jsem kdysi videla. Jsem rada ze jsem prosla vs studiem religionistiky ,takze si muzu na ty informace udelat strizlivej nahled😉
. Je s podivem jak je "pravda" zavisla na zpusobu interpretace dat subjektem. V prirodnich vedach i humanitach. 🙂 ale asi si dam opacko. Repetitio est mater studiorum 😉
@lusynkova strasna Skoda,ze ten dokument nenabizi zadny reference co si pamatuju. Proste na tebe vali informace urcitym zpusobem interpretovany s jisty konkretnim cilem a to je vsechno. Pamatuju si,ze jsem z toho byla docela zklamana. Nakonec je to vlastne takova snuska konspiracnich teorii kterym proste stejne nezbejva nic jinyho nez VERIT. Coz je tedy docela paradoxni 😀
@odula No, tak 11. září v jeho klasickém podání už stejně snad nikdo nevěří, takže jsou konspirace dost reálné. O náboženství je to podáno dost přesvědčivě, ale taky by mě zajímaly nějaké konkrétní zdroje... Myslím, že tam nic takového není. Ale za mě dost přesvědčivé. Jinak tam bylo něco o USA, ne? To třetí už nevím a nechce se mi to hledat.
My nesledujeme média (teda jó, posloucháme Čas Rock a tam jsou bohužel i zprávy 😀), protože nevěříme tomu, že se k nám, obyčejným lidem, dostává pravda... Takže my milujeme konspirační teorie všeho druhu 😀.
@lusynkova jo,to ja taky. Jen je treba filtrovat. Btw bylo hodne konspiracnich teorii,ktery se nakonec ukazaly pravdivy. Zas je spousta konspiraci ktery se ukazaly jako totalni pitomosti. Jinak moje oblibena je prvni pristani na mesici. 9/11 snad uz ani neni konspirace 😉 jinak ohledne toho nabozenstvi by to fakt chtelo ozdrojovat -zvlast kdyz se nachazis na pude interpretace tisice let starych textu. Je strasne lehky udelat hermeneutickou chybu a vykladat ty informace soucasnou optikou. Coz muzes udelat u emerickych udalosti vc. WTC, pri cteni egyptskych papyru uz to ale takova prca neni. 😒
@odula jj, přistání na Měsíci miluje manžel 😀. Bylo to jedno z našich prvních témat k debatě ještě jako přátelé... No právě. Takhle staré události a informace. Podali to tak, že to do sebe krásně všechno zapadá. Navíc nám ateistům 😀. Ale kdo to zkoumal? Neslyšela jsem o tom nikde jinde... Tedy ne, že bych aktivně hledala... Ale za mě lepší teorie než Bůh, stvoření světa, Ježíš a Vánoce jako oslava jeho narození 😉. Nechci se nikoho dotknout, ať si každý věří, v koho a co chce....
jsem ráda že moji rodiče mě nechali věřit v Ježíška.... bylo to kouzelné.... vždy jsem si představila ježečka, jak mi nosí dárky... měla jsem bujnou fantazii a ráda jsem žila v tom dětském světě.... a jsem ráda, že zatím i náš 9-ti letý syn věří na Ježíška....i když se už chodí přesvědčit, je vidět, že tomu sám chce věřit.... je to určité kouzlo.... ráda dělám dětem vánoční tajemnou atmosféru... a dokud uvěří... budu ráda.

No a co teprve delat, kdyz v nasich zvycich nosi darky male buclate miminko a v tradici meho manzela stary tlusty dedek 🙂
Ale je to jedno, nejak se s tim popereme. Vira podle me nema tady s tim nic spolecneho - dnes je to proste zvyk, tradice. Velikonoce budete take ignorovat?
Nejde o lhani, viru, atd. Jde o jistou kontinuitu v nasi spolecnosti, ackoliv se ta forma hodne meni. Jde o pocit, o to zpomaleni ke konci roka, spolecne proziti radosti a zazraku.
Jakou naraci k tomu doplnis, jestli s jeziskem, santa clausem, je preci jedno.