Slavíme Vánoce bez Ježíška. Máte to někdo stejně?
Zdravím, maminky.
Slavíme Vánoce jako svátky rodiny. Syn je zatím malý, tak by Ježíška stejně nechápal, ale do budoucna ani nemáme v plánu o něm mluvit. Jsme ateisté, proto jsme se rozhodli slavit Vánoce jinak, přestože kvůli zbytku rodiny některým tradicím neunikneme 😀. Ale syn prostě bude vědět, od koho skutečně dárky má a až z toho bude mít rozum, může sám dárky věnovat...
Máte to některá podobně? Bez Ježíška a jiné víry?
Budu moc ráda za Vaše zkušenosti 🙂
@lusynkova nechcete dítěti lhat,ale detem ve školce lžete?no zvláštní...by mě zajimalo,jak to tedy jako učitelka vysvětlujete dětem ve školce a jak si třeba pred Vanoci s dětmi vykladate o Vanocich, po Vánocích s nimi povidate,co dostali pod stromecek, atd.Ošidit děti o Ježíška?!my si s manželem i dodnes říkáme, že nám dárky dones Ježíšek. Prostě v sobě uchováváme to kouzlo dětství.A už se strašně těšíme, až malá povyroste a bude se na Ježíška těšit.
@slimacikmia jojo, vánoce určitě jsou svátky slunovratu původně a narození ježíše se k tomu přicvaklo až pozdějc.... ani v tom nevidim problém🙂
židi maj taky chanuku..jde o to, že ten slunovrat je nějakým způsobem tak trochu kouzelnej a vedlo to k různejm mýtům a tradicím. my tady máme narození ježíška, i když se ve skutečnosti narodil pravděpodobně někdy na jaře. prostě si myslim, že tohle není ta podstata, která řeší ten problém "lhát dítěti ohledně ježíška" verzus "nelhat"...
mně to přijde docela jako přehánění v tomhle ohledu řešit "lhaní" dětem... ono hrozně záleží na tom, jak to podáte.
ať si říká kdo chce, co chce, vánoční kouzlo je, i mezi dospělejma, mnohejm vhání slzy do očí a je dokonce vědecky prokázaný, že v mozku existuje určitá oblast, která reaguje jen na vánoční podněty - pokud jste kouzlu vánoc ochotný aspoň trochu podlehnout🙂))
vánoce jsou takový, jaký si je uděláte🙂 stejně tak kouzlo vánoc je takový, jaký si ho uděláte. my bychom se třeba dost ochudili o to i jako rodiče. myslim si, že jako rodič si to užijete daleko víc, narozdíl od dítěte si to budete dlouho pamatovat, tu radost v očích dítěte atd. a jasně, dárky dáváte dětem taky a maj radost. taky... ale já nevim no. když si vvzpomenu na svoje vánoce, když jsem byla malá, nepamatuju si nic moc konkrétního, ale pamatuju si právě to vnitřní, ty emoce, to kouzlo, to NĚCO co nedělaly ty materiální dárky..... a to naši na nás vůbec právě žádný komedie nedělali, jako stopy ve sněhu (o tom sem tady četla poprvý) apod. a i si myslim, že to máma nějak nerozmazávala, sama vánoce vlastně moc nemusela, (jak jinak, překvapivě kvůli svýmu dětství, a myslim, že na otázky, jestli dárky nosí ježíšek, enbo ne, mlčela, nebo mlžela) spíš to plynulo, a jako děti jsme tak nějaak přirozeně lnuli k tomu kouzlu, žejo🙂 a podle mě je prostě velká škoda o tohle dítě ochudit. jak konkrétně to udělat, to je na každým. já sama nevim, prcek je malej, ale jak tu někdo psal, že si jeho dítko pamatovalo ježíška z loňska, kdy mu bylo teprv 20 měsíců, to mě celkem překapuje a budu se muset s tím asi teda nějak popasovat taky:D
jo a jsem asi úplně nedokončila myšlenku... prostě kouzlo vánoc podle mě je, pokud si ho pustíte k tělu, a to, že řeknu dítěti, že dárky jsou taky od ježíška, to je jen nějaký jako vtělení toho kouzla do konkrétní představy, mýtu. nevnímám to jako podvod vůči dítěti. je to jen způsob, jak mu to zprostředkovat. když budu tříleťákoj říkat to, co tady píšu, o kouzlu vánoc, asi na mě bude koukat jak tele🙂))) ale jak bude růst, budu přidávat věci úměrný jeho věku a chápání. a zatím nevim, jak moc konkrétně budu "lhát" o tom, že dárky nosí ježíšek. vlastně ani nevim, jak bych to udělala jinak. to jako budu vykládat všem kamarádům a příbuznejm, že před ním nemaj mluvit o ježíškovi? nebo ho nechám to poslouchat a dopředu a potom mu vysvětlim, že to ale není pravda, a že mu teda jeho příbuzný lžou, když se samozřejmostí ptaj, co mu přines ježíšek? myslim si, že to balancování mezi (jakože slavíme vánoce, ale nevěříme na ježíška a jiný "kokotiny") by nadělalo víc škody, než užitku a vposledku by nás to spíš stresovalo, než abychom si to období užili do sytosti.
@lusynkova ZAtim nemame konkretni zkusenost, syn se narodil na zacatku prosince a letos mu bude rok. S manzelem jsme se shodli, ze jeziska budeme definovat alternativne, protoze nechceme synovi lhat. A hlavne nas k tomu vedla predstava, ze bychom syna jednou ucili lhat mladsimu sourozenci, kdyz syn bu uz vedel, ze jezisek neni, ale pripadny mladsi sourozenec by to jeste nevedel. Takze jsme se dohodli, ze “jezisek” bude znamenat, ze si lide chteji udelat vzajemne radost a davaji si darky a nutne nemusime vedet, kdo konkretni nam to dal, takze rikame “to mas od jeziska”, jakoze nam to nekdo, kdo nas ma rad, chtel dat. Rikali jsme si, ze nechceme maleho pripravit o kouzlo Vanoc, ale zaroven mu nechceme lhat.
Já dceři vloni (to jí byly 3,5 roku) řekla, že Ježíšek není. Vzala to v klidu, nicméně ještě dodnes občas "zapomene" a občas něco na téma Ježíšek řekne, asi hlavně proto, že to slyší od jiných dětí a lidí. Ale když se bavíme samy dvě, tak ví, že dárky nosí rodiče. Ale ví, že Ježíšek existoval a kdo to byl. Když někde přiznám, že jsem dceři řekla pravdu, tak mě málem kamenují, takže být tebou, tak to tvoje rozhodnutí nikde moc neventiluju 🙂 Ale samozřejmě chápu a souhlasím s tebou. Se synem s Ježíškem vůbec nechci začínat (jsou mu 2,5 roku), ale myslím, že i tak se to k němu zase dostane, ale budu postupovat stejně. Hlavně nechci, aby moje děti "napráskaly" neexistenci Ježíška jiným "věřícím" dětem, takže prostě budeme dělat, že Ježíšek je, ale doopravdy budou vědět, že není, resp. že nenosí dárky 🙂
Tady všichni píšou pořád dokola o křesťanství a ježíškovi, že nejsou křesťané, ale ježíška mají..Celé vánoční svátky jsou křesťanské, připomíná se narození Ježíše, ale ježíšek je postava, která tady nosí dárky stejně jako v jiných zemích jiné nadpřirozené bytosti. Ježíšek a křesťanství nepatří tak úplně k sobě. Většina lidí, co slaví Ježíška, nejsou křesťané a neslaví křesťanskou podstatu vánoc.
@lusynkova - tím "jak sám dlouho bude chtít" jsem myslela to, že jednoho dne buď přijde a řekne, že už ví, že žádný Ježíšek není a nebo prostě bude tu hru hrát s námi dál, protože se mu to líbí.....třeba u čerta a Mikuláše jsme mu rovnou jako malému řekli, že to jsou převlečení lidé...domů k nám nikdy nechodili, užil si to na různých besídkách a ačkoli věděl, že nejsou opravdoví, tak stejně vždycky pak s napětím večer koukal, na kterém okně mu Mikuláš tentokrát nechal nadílku 🙂.....já myslím, že k dětství ta fantazie a víra v něco nadpřirozeného patří, to bys mohla rovnou odepsat všechny pohádky, protože draci, čarodějové, vodníci a další bytosti prostě neexistují....a přitom děti v jejich existenci jako malé věří a pak prostě jednou plynule přejdou k tomu, že to byla jen pohádka....aspoň syn mi nikdy nevyčetl, že jsem mu neřekla, že vodníci neexistují a že v pohádkách teda lhali 🙂
@fallingstars - my třeba Ježíška vedeme, jak už jsem tu psala....ale o čertovi a Mikulášovi ví, že to jsou převlečení lidé, to je často stejně vidět (zatímco Ježíška jsme ještě nikdy neviděli a nevíme ani přesně, jak vlastně vypadá)....a co se týče tématu smrti - když syn někdy v 5 letech začal intenzivně řešit otázku smrti, tak se samozřejmě ptal, jestli taky umřeme, jestli on umře....řekli jsme mu popravdě, že každý jednou umřeme, ale že to bude trvat ještě dlouho....navíc v nějaké dětské knížce o pravěku tehdy viděl kostru pravěkého člověka v zemi....takže tohle taky věděl....ovšem jednoho dne mě naprosto dostal, protože přišel s tím, že jestli až umřeme, tak jestli potom až se znova narodíme, tak budeme zase spolu, jestli se zase narodíme do jedné rodiny.....nikdy jsme s ním nikdo o tomhle nemluvili (ačkoli já věřím, že člověk žije víc životů)....prostě s tím přišel sám....a neptal se, JESTLI se zase znova narodíme, on to bral jako hotovou věc....takže téma smrti jsme uzavřeli tím, že když umřeme, tak tělo se rozloží v zemi, zatímco duše už tam není a jednou se narodíme někde úplně jinde a třeba se s našimi blízkými zase někde potkáme....
@lusynkova Z osobní zkušenosti moc neporadím, neb si toho z dětství moc nepamatuju. Ani to, jak a kdy jsem zjistila, že Ježíšek není. Co si pamatuju, věděla jsem, že to není pravda. Ale kdo mi to řekl... netuším. Rozhodně si pamatuju, jak strašně jsem se bála čerta a taťka mi den po Mikuláši řekl něco ve smyslu, že to "přece byl strýc Petr" a připadala jsem si tehdy jako uplný tydýt, že jsem tomu věřila. Jestli Ježíška ano či Ježíška ne jsem také dost váhala, nakonec jsem to vymyslela následovně: od malička říkám malé, že třeba "napíšeme Ježíškovi", ale zároveň používám věty "koupíme pod stromeček", nezávisle na sobě, prostě jak mi to zrovna přijde pod pusu. Až pobere víc rozumu (zatím ještě nemluví, tak nějaká srozumitelná debata nepřipadá v úvahu), chystám se jí povědět, že věc se má tak, že na Vánoce všichni hrajeme hru na Ježíška - co, proč, a že i já když jsem byla malá, tak jsme ji hráli a měli jsme to všichni moc rádi, a jestli i ona chce tuhle hru hrát také. Hrají ji i babičky, dědečkové, a nikdy nikdo nikomu neříká, že je to hra a všichni se tváří, že věří, že dárky nosí opravdický Ježíšek. A nakonec, jestli chce, může tomu taky věřit, může si sama vybrat jestli a čemu bude věřit (vím, že to zní hloupě, ale věřím, že dětský svět je trochu jiný, a tak jdou i věci, které nám dospělým přijdou nemožné). Tím řeknu pravdu, zároveň nevemu to kouzlo kolem, a vše bude, jak má být <3
@krystalka Ale to je tedy taky lhaní, když jste mu řekli, že umřete za dlouho, protože přece nevíte, kdy. Ani nevíte, jestli se znovu narodíme (já to nevyvracím, jen to prostě nevíme). A to jsem přesně myslela, že na jednu stranu je moderní dětem nelhat, ale na druhou stranu se jim prostě stejně lže, aby se nebáli, apod. Viz to “umřeme až za dlouho”, “my se s tatínkem nikdy nerozvedeme” nebo “já Tě vždycky ochráním”...ta pravda je proste tak surová, že se stejně ke lži uchýlíme, tak mi přijde zvláštní řešit to jen na Ježíškovi...
@fallingstars děkuji za rozumný názor, naprosto souhlasím
@lusynkova Promiňte mi prosím můj názor, ale váš přístup je, podle mě, začátek konce. Zrušme si všechny tradice a zvyky a žijme jenom mamonem a konzumem. Nevím, nemusíte být věřící, nebo věřte v mimozemšťany, ale jsme Češi, Evropané a kulturu snad budujume několik staletí. Ok, zrovna obdarovávaní děti Ježíškem, takový germánský převzatý zvyk. Co pak z našich děti bude, když v nich naše tradice a zvyky neudržíme?
Teda ja nevim,nechce se mi cist celou diskuzi,ale ochuzovat d
@ajja87 Ve Školním vzdělávacím plánu pro předškolní vzdělávání jsou Vánoce a Mikuláš zahrnuti. Je mou pracovní povinností se těmto tématům věnovat. To za prvé. Za druhé respektuji rodiče a jejich volbu, tedy to, že se rozhodli Vánoce slavit. Určitě bych šla min na kobereček, kdybych dětem vykládala pravdu o tom všem.
V MŠ se také v dětech podporuje promultikulturní myšlení. To, že mám vůči tomu výhrady, přece musí jít stranou. Mám své pracovní povinnosti a ty musím dodržovat, ať s nimi souhlasím nebo ne.
@petapetruska ochuzovat deti o pohadky a legendy a tradice jen kvuli tomu aby se jim nelhalo? Uprimnost je dulezita,ale fantazie a vira deti v neco taky..deti by meli verit v lepsi svet,dobro,a klidne i v to,ze jim jezisek prinese darky,podporuje to fantazii a dava to Vanocum kouzlo..deti se preci nemuzou od mala vtahovat do sveta dospelych plneho starosti a tak jen proto ze tak to proste je...
Děkuji všem za Vaše názory. Doufala jsem, že se do diskuse přidají maminky, které to mají podobně. Místo toho musím obhajovat svůj názor.
Nemyslím si, že dětství dítěte, jeho vnitřní život, fantazie a víra v dobro závisí na Ježíškovi.
O pohádky a jiné syna neochuzuji, ale pohádkové bytosti nám nelezou do soukromého života.
Diskuse už pro mě nemá význam.
Hezký den 🙂
Mne rodice nikdy nelhali, od velmi utleho veku jsem vedela ze darky nosi oni (a dalsi blizci lide) a brala jsem to tak ze to ze darky nosi jezisek se jen tak jako ze rika. Myslela jsem si, ze je to jakesi oznaceni pro vanocni stromecek. A vanoce jsem milovala a absence personifikace ducha vanoc/slunovratu/yule/kupaly/channuky/jakkolivtomuchceterikat mi nijak nesnizila to kouzlo.
(A jinak k tem pohadkam: pohadky jsem znala, cetli nam je v jeslich a ve skolce a babicky... a hrozne jsem je nesnasela. Prisly mi hloupe, nelogicke, plne zloby a nespravedlnosti. Mysleli si to i moji rodice, takze mi misto toho cetli romany Jacka Londona o aljasske divocine, pripadne detskou fantasy jako Petr Pan, Carodej ze zeme Oz apod.)
Souhrnne muzu rict ze fakt, ze me rodice v detstvi nezahrnovali bludy a vzdy mi rikali pravdu i pokud byla neprijemna, velmi utuzilo nas vztah a vzajemnou duveru. Doted sve rodice povazuju za sve nejlepsi pratele a muzu se na ne kdykoliv spolehnout. Takze rozhodnuti nemotat capartovi hlavu jeziskem jednoznacne podporuji a hodlam to tak delat taky.
@lusynkova hele,my také nejsme věřící. Ale Ježíšek ve smyslu Vánoc, tedy ten, který "nosí" dárky přece nijak nesouvisí s křesťanstvím. U nás je z toho hezký rituál, na který se těší hlavně starší syn (4.5r).
Sama píšeš,vás 19m ještě nechápe význam slova lež, takže si myslím, že to celé trochu zbytečně hrotíš 😉
Ja verici jsem, ale rozhodne nehodlam sve dite ucit, ze Jezisek je baculate mimino na oblacku, co udela carymary a vycaruje lidem nejake materialni statky. To by byla urazka me viry. Na druhou stranu nechci deti ochudit o kouzlo Vanoc, kdy cekaji, az se stane ten zazrak. Budu muset najit svou cestu.
@fallingstars Ty, zamyslela jsem se nad tvým příspěvkem - a co bys tedy ty řekla dítěti jiného, než to, že každý někdy umře, i ty? To mu budeš lhát, že jsi nesmrtelná? To samé rozvod - žijeme v době, kdy se nadpoloviční většina manželství rozvádí, budu tvrdit, že se to nikdy nikdy nemůže stát? A co když se to stane? Pro dítě to bude o to větší šok, než když ví, jaká je realita a že rozvod neznamená, že ho rodiče přestanou mít rádi nebo že se rozpadne celý život, jaký znal.
Víra na Ježíška bylo to nejkrásnější období co si pamatuju,ta nevědomost,čekání se zatajeným dechem,povidani historek už měsíc před Vánoci,prostě nic jinýho už se tomu pocitu nevyrovnalo,já bych to dětem neubírala,však oni na to v dnešní době přijdou už tak brzo
tak dítěti čteš pohádky, ale neříkáš mu, že to jsou lži a ty bytosti neexistujou, ale ježíšek i vadí, protože ti "leze do soukromýho života"? vždyt stejně vánoce jaksi slavíte, takže vám do života leze. záleží ale, jak si to uděláte...
nezlob se, ale přijdem i ten tvůj postoj strašně nekonzistentní a ne úplně dávající smysl🙂 a ještě napíšeš, že pro tebe ta diskuze nemá smysl. já myslim, že o tématu diskutujeme, dost věcně, proč si kdo myslí, že je fajn nechat dítěti víru v ježíška. chápu, že by sis ráda potokala s někým, kdo to má podobně, ale tak diskutujeme tu o tématu? diskutujeme🙂
To fakt myslite vsichni vazne ze dite bez "jeziska" nemuze zazit pekny a tajuplny vanoce?😲 zensky no tak.
@lusynkova hele uz chapu tvuj postoj vic tim " pohadkovy postavy nam nelezou do zivota" 😀 dobry. 👍 jinak myslim ze klic k ty atmosfere je prave v nejakych tech peknych ritualech. Treba prave prochazka do lesa. Nebo baleni darku pro deti v detskych domovech. Nebo si pamatuju jak na me pusobilo i to,ze pred rozdavanim darku bylo vsude v byte zhasnuto,horely jen svicky (a na stromecku prskavky). Pak jsme prostirali jedno misto navic,symbolicky,kdyby prisel nekdo potrebnej... je toho fakt spousta co se da krasnyho vymyslet. 🙂

¨"Lžu dítěti" a lžu mu ráda. O Ježískovi, čertech, Mikulášovi, nestraším jí, jen si o tom povídáme a má to moc ráda. Co na to říct, je na každém v jakém světě žije.My jsme ateisté, ale v křesťanské kultuře, máme stromeček, máme betlémek, čteme knížky o zrození Ježíška, zpíváme koledy. Vše souvisí se vším. U nás dárky i stromeček nosí Ježíšek, a můžeme si dělat radost i navzájem, třeba babičce. V budoucnu to prostě bude, že Ježíšek nosí dárky tomu, kdo na něj věří. Trauma z dětství žádné nemám ani manžel, podle toho se řídíme. Neumím si to představit bez Ježíška je to pro mě to kouzlo Vánoc i v dospělosti. Navíc do 3 let je to na vás, potom ho převálcuje společnost, ve školce budou psát dopis Ježíškovi, první otázka učitelky po prázdninách bude : " co vám donesl Ježíšek " atd., jasně nebudu tomu podřizovat svůj život, ale aspon bych se nad tím zamyslela jak vysvětlím že ostatním nosí dárky Ježíšek a jen jemu ne. Za mě je to škoda, no. Ale každý má jiný pohled na svět.