Slavíme Vánoce bez Ježíška. Máte to někdo stejně?
Zdravím, maminky.
Slavíme Vánoce jako svátky rodiny. Syn je zatím malý, tak by Ježíška stejně nechápal, ale do budoucna ani nemáme v plánu o něm mluvit. Jsme ateisté, proto jsme se rozhodli slavit Vánoce jinak, přestože kvůli zbytku rodiny některým tradicím neunikneme 😀. Ale syn prostě bude vědět, od koho skutečně dárky má a až z toho bude mít rozum, může sám dárky věnovat...
Máte to některá podobně? Bez Ježíška a jiné víry?
Budu moc ráda za Vaše zkušenosti 🙂
@mili_ilim_ilmi Díky za milá slova.
Jsem ateista do morku kostí (díky bohu), ale vánoční dárky od Ježíška je nádherná tradice! To napětí, jestli jsem byla celej rok hodná, jestli moje zlobení přehlídl a jestli dostanu, co si tak moc přeju... A u nás taky to, že mi nikdo nevnucoval, jak Ježíšek vypadá a jak to vlastně dělá - bylo to čistě na mojí fantazii.
Přijde mi naopak na hlavu, abych malému dítěti u stromečku říkala "tenhle dárek máš od nás" (heč!). Pořád lepší je "mami - ten Ježíšek je super, že mi donesl toho nejlepšího dinosaura!". Navíc Vánoce jsou hlavně o tradicích a atmosféře, to si z nich do dospělosti každý nese a snaží předat i svým dětem... Rodina dává dárky na narozeniny a Ježíšk na Vánoce - tak to holt u nás chodí. Přijde mi to snad ještě ujetější, než slavit v české rodině Vánoce se Santou.
A Mikuláš je taky skvělej. Děti, který to nezvládnou, jsou holt labilní, málo odvážný nebo sakra zlobivý (a díky němu jsou si toho vědomy). 😀
Jinak palec nahoru za založení tak kontroverzního tématu.
ajajaj, tak už je to tu zas..
@lusynkova se ptá, jestli má někdo Vánoce bez Ježíška a tady se samozřejmě hned strhne debata hlavně o tom, proč takové Vánoce neslavit 😀 No nic.
@lusynkova myslím, že je vaše věc, jaké Vánoce si uděláte a nikomu nepřísluší vaše rozhodnutí odsuzovat, nebo vám je vymlouvat. Syn zatím nemůže být ochuzený o něco, co nezná, ale spíš bych se chtěla zeptat, jestli nemáte strach z budoucna. Nejpozději ve školce se s Ježíškem setká, děcka se o něm baví, těší se na něj atd, takže máte nachystanou nějakou odpověď, jakože proč k ostatním chodí Ježíšek a k vám ne?
(nemyslím to nijak rýpavě, fakt mě to zajímá 😉 )
Myslim ze to pochopi...vse mu vysvetlite. Az casem se ukaze jestli to bylo spravne nebo ne. Az vam bude moci rict zpetne..jak to vnimal atd. Tak jako vy ted vnimate vase detstvi...takze si to udelejte tak...jak to citite spravne. Nikdo vam to tady vymlouvat nebude. Vzdy bude nekdo souhlasit a vetsina bude proti. Treba mu to bude jedno a nebo ho to bude mrzet ze jste ho o Jeziska ochudili. To ted stejne nikdo nezjisti. Ale pak sam bude jednou asi resit to stejne co vy az bude mit sve deti. Asi bych to tady dal nejak nerozebirala. Jsou to vase svatky....a vase tradice.
A mam doma jeste skoro 6ti leteho...pochopi hodne veci ale v tomto by se opravdu ztracel. Hlavne deti ve skolce...veri na Jeziska...docela by me zajimalo...ale opravdu...jak to bude vnimat. Tak nekdy napiste vase zkusenosti.
Jeste deti nemame, ale kdyz to vezmu ze sveho uhlu pohledu pohledu, tak jsem strasne stastna, ze mi nasi mikulase i jeziska nesebrali. Miluji to do ted a moc se tesim, az to jednou budou prozivat nase deti. Nepamatuju si, co jsem jako dite dostala za darky...fakt nevim, jestli ta oblibena hracka byla od jeziska nebo jsem ji dostala k narozeninam, ale pamatuju si na to, jak cely prosinec byl krasny a tajemny...neslo jen o jeden den ale o to, jak vse probihalo, jak jsem citila "vzruseni" z toho vseho...mohla bych to tu vypisovat na x radku, ale bylo to uzasne. No vlastne porad je...i kdyz uz za mnou ve 24 mikulas nechodi, tak si delame mikulaskou nadilku a jdeme se projit vecer po meste, abychom tu trojici potkali, protoze to k vanocum patri. Zajimalo by me spis, jakou mate zkusenost z detstvi vy, kteri to s tim jeziskem mate jinak nez vetsina. Nebylo tam neco jineho, co vam to pokazilo? P.s. chut k vanocum urcite ziskat jde 🙂 pritele taky nijak nebrali, ale kdyz zjistil, jak hezky se da ten cas prozit, tak na nem ted proste vidim, jak je rad...
@vendelinka08 ale dyt prece nejde o zadny ochuzeni,nikdo nikomu nebere vanoce ani kouzelnou atmosferu ,Jen se proste bude vytvaret jinak 😉 neni duvod aby se citil "ochuzeny" a to ani hypoteticky
@zaludova Já jsem odstřelila Ježíška sama asi ve 3 nebo 4 letech. Děsil mě, odmítala jsem slavit Vánoce, tak šli rodiče s pravdou ven a mě se dost ulevilo. Ochuzená se necítím. Měla jsem na Vánocích ráda něco jiného. Nikdy jsem neměla moc ráda pohádky s např. postavami a fantasy příběhy, tak mi asi nějak nesedl i ten Ježíšek.
@monny3
@odula Tak počkat, donutily jste mě gúglit a kdepak Cimrman (kterýho naopak nemám ráda), ale je to úplně jinak:
Citát, který pronáší ve filmu Dědictví aneb kurvahošigutntag Arnošt ve větě: "Jak říká klasik: Jsem ateista - díky Bohu", pochází od španělského režiséra Luise Buñuela. Výrok se nachází v jeho vzpomínkové knížce Do posledního dechu. zdroj: https://sites.google.com/site/sbirkafilmovychhl...
Takže jsem ráda, že to je z mého oblíbeného filmu a ne od neoblíbené vymyšlené postavy. 🙂 A sorry za off topic. 😀
Nerada bych se někoho tímto příspěvkem dotkla.
Považuju za důležité jiné věci. Myslím, že osobnost dítěte, jeho vztah k lidem, životu a světu v mnohém určuje to, jak se k němu maminka chová od miminka. Je pro mě důležité:
- aby s námi spal malý v posteli
- aby mohl mé prso využít i teď, když mu roste poslední čtyřka a má teplotu, průjem a nechce jíst
- abych mu neohrozila zdraví a imunitu pokusy alopatické medicíny a různými "nezbytnostmi", které nařizuje stát
- aby měl vřelý vztah s tatínkem a širší rodinou
- aby jedl to, co mu neškodí
- aby měl úctu k životu a přírodě
Ježíšek je podle mě absolutně postradatelný a zbytečný. Nemám k němu vztah ani já, ani manžel a nebudu hrát divadlo proto, abych nevybočila z řady.
Myslím, že Ježíškovi přikládáte větší význam, než pro děti skutečně má. Je to výmysl nás dospělých. Ale potřeby dětí, kterým mnohé maminky nenaslouchají, výmyslem nejsou. Ty jsou skutečně důležité. Jen my dospělí jsme na to zapomněli.
@lusynkova máš svůj pohled na věc, svůj přístup k životu shodný se svým mužem a takový přístup od vás okouká i dítě, proto to pro něj nebude vůbec takový problém, jak tady někteří dělají a rozhodně ho Vánocemi bez Ježíška neokradeš o dětství 😉 I ty, které tady psaly, jaké pro ně Vánoce měly kouzlo a že syna o něco ochudíš, tady svorně chválily tu atmosféru, rodinu, klid a to jde přece i bez Ježíška.
@lusynkova tak všechno co píšeš já nepovažuji za nic nadstandartního od milujícího rodiče a beru to u dětí uplně automaticky. Myslela jsem, že téma nebylo co má v životě dítěte větší důležitost. To bysme taky mohli Vánoce zrušit, protože bez nich prostě žít můžeme všichn, že. Myslím, že diskuze odpověd přinesla, 99 % prostě tradici Ježíšek nosí dárky dodržuje, nepovažuje za špatnou, potom tu je pár spřízněných duší, které mají jak jsi podotkla i ty ve svém případě nějakou patologii z dětství, a ti řeší Ježíška alternativně a určitě si můžete povykládat co a jak se dělá, když dárky nenosí Ježich a jak to straší děti a širší rodina vnímají atak. Není žádné dobré ani špatné řešení, prostě to bude u vás jinak, stejně jako u vegetariánů .....
@petrasipkova1 hele - slavit vanoce v detstvi bez Jeziska je znamka pritomnost patologie z detstvi? No páááni co ja se tu nedozvim. 😀
@petrasipkova1 Pro hodně mamin to automatické není 😉.
No, byla to reakce na to, jak ho strašně ochudím. Tak jsem prostě měla potřebu napsat, že si myslím, že by ho ochudilo něco jiného.
Díky holky všem.
@petrasipkova1 Ještě k té patologii z dětství... To, že nás jako děcka štvalo, že nám rodiče lhali (ne jen o J., ale o všem okolo, ty lži se nabalují...), je patologické? Nemyslím si.
Nějak poslední dobou musí být všechno jinak... Neznám nic hezčího u svých dětí než čekání na Ježíška!
Navíc mi přijde,že je to,že si dítko většinou samo přijde na to že Ježíšek není má taky něco do sebe.. takový vstup do dětské dospělosti...
Tak ja jsem asi uplne mimo...my s manzelem nejsme krestane, ale deti se na Jeziska tesi kazdy rok uz tak od leta :D a to uz nejstarsi bude mit 9 let. Naproti tomu mame v rodine silne verici katoliky, kteri ale detem od narozeni rovnou rekli, ze darky nosi rodice, protoze se to zrejme s katolickou virou vubec neshoduje...Vanoce slavi, ale Jezisek darky nosit nemuze...😵

@lusynkova Jojo, to je jasný. Já jsem na to nereagovala kvůli tvému pojetí Vánoc, reagovala jsem jen na něco, co se mi zdálo problematické. Jinak na tvém pojetí Vánoc nevidím nic špatného, i když se to s mým pojetím úplně neshodne.