1000 kč na 5 dní, co vařit?
Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.
@chris_n tak kvůli jeho nudě se hádáme dost ☹ furt má telefon v ruce a hraje hry... těším se, až půjde do práce... ale ne tak kvůli penězům, jako že spíš tolik nespase a nebude se tak "nudit" :-/ . Nejraději bych mu ten telefon hodila z okna.... taky nedatluji na telefonu u jídla, od 8.00 do 23.00 a když syn chce pozornost....
zakladatelka této otázky asi myslela co vařit pro rodinu za 1000,- a dávat ji tipy na suché těstoviny, párky a levnej salám asi není moc k tématu .-)
@strawberr on musí hlavně přestat hulit 😉 a s mamkou si fakt promluv. Pomoc = at uvaří jídlo na několik dní (burtguláš či něco takového), co není drahé a přinese vám to. Vám to pomůže a ona bude mít dobrý pocit. Nebo at skočí do samošky a za tech 70-90 kč (nevim co kouří tvůj muž). Nakoupí základní potraviny, at máte sakra co jíst.
@kacca11 tak bydlení máme pěkné, syn má všechno, co potřebuje. Když jsem se synem byla sama, dovedli jsme i trochu šetřit, samozřejmě když se k nám chlap přidal, bylo to finančně dobré... ale ten jeho úraz nás trochu potopil a od července to není moc růžové. Hlavně teď to září, z doplatku jeho výplaty se nakoupily věci v lékárně a nějaké trvanlivé věci do zásoby.
Jen nevím, jak usměrnit chlapa, aby šetřil ☹
Navíc moje maminka je taky kuřák, takže mu 1-3 krabičky za měsíc dá. Nic za to nechce, ale mně se to moc nelíbí ☹
@strawberr k cemu je vam pekne bydleni, kdyz nemate co jist? Na co to je, kdyz nemate rezervy? Kdyz vas polozi zdravotni problem, co je na nekolik mesicu? Jak je mozne, ze polovinu vaseho minimalniho rozpoctu na jidlo delaji cigarety?
Clovek se muze dostat do problemu, ale ze se dospeli neumi pro dite uskromnit, to je hrozny. Co si z toho odnese?
@chris_n pečivo atp, nakoupím, spoustu věcí máme domácí (př. Jogurty mne vyjdou na cca 25kč/7ks). Mě a synovi to stačí, navíc jsme hodně na zeleninu (teď byla sezóna cuket, syn měl hody 😀 a známé to rostlo na zahradě jak houby po dešti a bylo jim to brzy protivné 😀 )
jen ten chlap mne trápí, trochu se bojím toho pekla, až dojdou cigarety (natož že by si měl přestat dělat hody)
Maminka pomáhá i tak, že něco uvaří,... ale nechci, aby ty nákupy přeháněla,... a nevím, jak jí to říci... ☹
Tady máš recept na domácí český chléb, - levnější recept snad neznám.
1 kg hladné mouky (hrst stranou), - na pomoučení válu
50 g kvasnic (kostka má 42 g, tak ještě kousíček)
2 lžičky cukru
6 deci vlažné vody
lžička kmínu
2 lžičky soli a 2 lžíce octa
Mouka + kmín + ocet a kvásek (kvasinec+cukr+2 dcl vody). Přidáš zbytek vlažné vody a vypracujš těsto a necháš pod utěrkou 30 minut kynout. Pak vytvarovat šišku, dát na pomoučený plech a ještě nechat 20 minut kynout. Potří slanou vodou a dát péct na cca 30 minut do vyhřáté trouby. Poté troubu vypnout a potřít opět slanou vodou a nechat ve vypnuté troubě cca 10 minut. Vyndat z trouby, opět potřít slanou vodou a nechat vychladnout. Záleží také na tom, jakou máš troubu a tomu přizpůsobit i pečení. Ovšem, je to taková dobrota, že nepotřebuješ možná ani máslo
@magdalenax Ještě levnější je klasický kváskový, protože tam nepotřebuješ ani to droždí 😉
@xpila Věřím, ale to jsem nikdy neřešila, navíc co jsem se kde dočetla, nebudu nikde uchovávat kvásek, ale kdybych potřebovala, obrátím se na Tebe, díky

@strawberr mne se libi, jak na cigarety je proste vzdycky. Na jidlo si musite pujcovat, ale cigara si pujcite. To je fakt hrozny ☹ navic pokud ma muz zdravotni problemy, tak nechapu uz vubec.