icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

xpila
10. zář 2015

@magdalenax Tak kvásek se dá koupit i sušený - já si ho kdysi koupila a pěstuju ho už minimálně dva roky.

strawberr
10. zář 2015

Za dobu, co chlap pracoval, jsem rezervy udělala (odtud si dopůjčuji na konci měsíce, ale nerada), na synovy potřeby jsem taky dala bokem (je to jen na jeho potřeby, např. Obuv. Nic, co by nebylo výlučně pro něj z toho neplatím, dost kupuji z bazaru... nebk ve slevàch...).

Byt jsme zařídili v době, kdy všechno fungovalo bez problémů, dluhy vůči okolí na byt nemáme.

Snažit jsme se začali ještě v době, kdy vše bylo ok, teď se víceméně nesnažíme, řeší se gyn.problémy u mne (ne, nejsem sebevrah, vím, co dítě obnáší, i když máme dost věcí po prvním). A než se moje problémy vyřeší, bude chlap už v práci (v dalším cyklu nebudu moci nasadit léky, protože bych nemohla docházet na kontroly, když budu v té době ve škole a na povinnÿvh praxích). Navíc u mne je problém i s udržením těhotenství (první chtěl na svět už 20tt, ale povedlo se všemi silami udržet do 34tt. O druhé jsem přišla v 5tt. Aktuálně mám anovulační cykly...a po pravdě, psychika mi moc nepomáhá. (A i něco málo na výbavu pro druhátko jsem předtím našetřila)

Můj problém je akorát to, jak usměrnit chlapa, jak ho zabavit, aby se tolik necpal.... a ideálně i těch cigaret zbavit. Ještě cca 4-6 týdnů to musíme nějak zvládnout. A z rezerv moc brát nechci. Čim více vezmu, tím hůř se to bude vracet. V tomto jsem docela skrblík. A ani na ty cigarety chlapovi jen tak nedám... Přednostně musí být na doplatky na jeho léky a doplatky na některé rehabky (to nespadà do těch 2tis), aby mohl co nejdříve do práce...

strawberr
10. zář 2015

A dost věcí nachystám domácích (př. Jogurty...) 🙂

cukrik123
10. zář 2015

nechci se nějak dotknout zakladatelky ale 1000,- na týden je problém? ve třech lidech když dítě jí v jídelně ? to jako vážně ?! na týden mám 300-400,- a teplé jídlo každý den... prostě uvařit větší hrnec omáčky a polévky a na 3 dny je vystaráno. rýže nebo těstoviny jsou doma vždycky a na zbylé dva dny existují špagety, krupicová kaše, palačinky nebo vajíčka na více způsobů. Nevidím v tom problém.
Asi jiný kraj jiný mrav ale tohle mi hlava fakt nebere 😀

chris_n
10. zář 2015

@cukrik123 já se treba snažím jist 5x denne a když koupíš ovoce a zeleninu, tak je to hned pryc, ty peníze

cukrik123
10. zář 2015

@chris_n taky jím 5x denně a nechodím se napást 😀 pro další náměty upřesním že nenakupuju prošlé jídlo pouze čerstvé nebo trvanlivé, dost v krámě přemýšlím nad hodnotou nabízeného zboží a snažím se hledat i jiné možnosti než nejbližší supermarket. Na svačiny se dá napéct třeba ovocný koláč (ovoce které roste v sezoně nebo zamražené)

ninive211
10. zář 2015

@cukrik123 1000 Kč na týden je 4000 na měsíc, tak málo jsme za jídlo platili tak možná před 3 rokama, když jsme byli s manželem ještě sami bez dítěte, a to nám hodně co se týče jídla pomáhají rodiče, hlavně tcháni (tchyně věčně donáší nějaký skleničky či krabičky, ke kterým stačí uvařit příloha a je hotovo, to dost pomůže). Samozřejmě krátkodobě se to dá v pohodě, ošidíš se na mase, které si dáš max. jednou týdně třeba kuřecí křídla, levný uzeniny, čočka...ale tak nelze podle mě jíst pořád, Člověk potřebuje kvalitní stravu, nějakou tu zeleninu, ovoce, jogurt třeba. A i to jídlo ve školní jídelně stojí přece peníze.ne? Teď nevím, jak zněl úvodní příspěvek, zda toto do té tisícovky nepočítají.
Je teda pravda, že my si zase v něčem dopřejeme, občas kofola, coca cola, džusy, sirupy, mozzarela na chuť k vínu...to vše se dá omezit či vynechat a na tom ušetřit.

chris_n
10. zář 2015

@cukrik123 no a to je to, koláč není úplně tak dle zásad zdrave stravy.

cukrik123
10. zář 2015

@ninive211 přesně jak píšete takové pochutiny a nezdravé dobroty se dají vynechat nebo omezit. ráda vynechám. sirupy si dělám sama aby byla šťáva či ochucená soda pro návštěvy. nejsem žádná "sluníčkářka" co žije bio a podobné blbosti jen prostě nejsem rozcapená (neberte to osobně jen nevím jak jinak to vyjádřit) jak se říká kde nic není ani smrt nebere a to platí i pro peněženku.
Díky zdrav. omezení musíme mít pestrý jídelníček a hlavně vyvážený z kvalitních potravin. netvrdím že nedá práci vymyslet a nakombinovat to tak aby vše vyhovovalo a sedělo a zároveň to nepřesáhlo rozpočet, ale jde to. Praktikuji už několik let a zatím jsme hlady neumřeli.

neměla jsem v úmyslu rozpoutat vášně a nemám zájem ani náladu se přít o to jak to nejde či jde - vím své. Jen mě zarazilo jak rozdílný je pohled různých lidí na 1000,- na týden.
Prostě jsem se neudržela abych nereagovala. Tím to asi ukončím

cukrik123
10. zář 2015

@chris_n ok tak jinak sezonní ovoce (jablka hrušky švestky) 1kg za 25,- max - to bude asi na víc než jednu svačinu a zmíněný koláč dle výživové hodnoty a počtu kalorií - závislé na druhu sladidla a použitého ovoce - je vhodný na dopolední sváču (jeden kousek ne celý plech ) ovoce je vhodné pro odpolední svačinu do 16 hod.
mějte se tu krásně

magdalenax
10. zář 2015

@cukrik123 Prošlé jídlo? Já taky ne, kde to jako prodávají?

marketa11112
10. zář 2015

@strawberr požádejte o socialni davky. měli by jste něco dostat, ale tusim, ze je davaji jakoby zpetne...tedy az po mesici...

marketa11112
11. zář 2015

jinak s 1000 kc tourcite na 5 dni jde zvladnout lehce.....my za jidlo a drogerii utratíme mesicne 5000 - 7000 kc. ale jsou v tom plenky a um pro synka, pripadne přesnídávka ,prikrm....kojim castecne, hodne varim synovi doma zeleninu, ted i s masem, žloutkem, i přesnídávky jsem uz několikrát dělala... sni nastesti všechno....... ja mam rada sladka jidla, jsou levna , a je to toho hodne. manzel je masovej, ale občas také sladke sni, ja maso moc nemusim, omacku snim, ale masa pomalu.... kazdopadne jime něco zdravého ( třeba zeleninu ze zahrady v salatu apod) a jime i nezdrava třeba osmazena jidla ci omacky... proste jako všichni. cizrnu apod... by mi manzel do pusy nevzal... nemusi to byt zdrave, ale musí toho byt hodne a nejlepe prepasirovane přes prase... 🙂) ma 202 cm, 130 kilo, v praci se docela namaka.... no a navíc jsme fakt nenazrani.. přes den moc nejime,a le ty vecery... ted docela i pecu, hodne s ovocem , susenky, makovec, apod......ale nic kynutého, kvůli memu kojeni....slane třeba z listoveho testa ... to je v akci treba i za 8 kc...a staci na to sula kmin..... nebo strudl... jablka koupena, nekdy ze zahradky, nekdy natrhana v opustene aleji a zavarena..🙂).... zeleninu a ovoce mame trochu ze zahrady ( třeba nekupuji kecup, delam domaci, nebo topinkovou pomazanku), sem tam pomalu ovoce zamrazim ( jahody, boruvky, maliny-- syslim male pytlicky přes leto), v zime davam na kolace ci do poharu.....domaci pribinak.... jenda slehacka vyslehana, pak pridam jeden tvaroh a jeden vanilkovy cukr-- je to jak 4 velke pribinaky a ja to miluji.. a jsem vůbec jogurtova, mlikova a pod...delam třeba i pudink s piskotama a ovocem... sni to i manzel....
ale teda většinu věci kupuji v akci, do zasoby, cucim do letaku... co jsem byla v nemocnici s malym, tak se naucil nakupovat v akcich i manzel....navic nekdy varim ja, nekdy on ( a on fakt vykouzli neuveritelne věci z niceho.. to ja neumim)... kazdopadne pro nas dva na dve vecere padne třeba 1 a pul baliku spaget , vepřovka, jeden domaci kecup, cibulka, koreni.... na t o 200 - 300g syra a klidne i vic, když je..... fakt zereme...většinou se lide divi, co jsem schopna spořádat i ja...... jsem zvedava na to nase dite, uz ted zacina pekne jist... 🙂) teda jsem rada, asi bude po nas 🙂)...
jo a manzel ma stravenky v praci .. asi za 800 na mesic ... ty proji na svačinách / obedech.... ě nejaky sem tam doplatek..par kacek...ale miva jidlo jak z jídelen, tak restauraci, tak od vietnamciku, nekdy i z mc- Donalda... stridaji t o...zalezi kdo pro jidlo jede a kam...občas mu dam jidlo z domova, když třeba upeču plech kolace, nebo zbyde od vecere hodne omacky a pod..... pak mu třeba nejaka stravenka zbyde a jdeme do kfc spolu-- je to třeba jednou za 2 mesice ... nemam s tim problém, jime proste všechno .. zdrave i nezdrave.. proste to, na co mame zrovna chut... nehrotime to....
kazdopadne vecere mame většinou teple, ja se pres den odbyvam jogurtama, domacima susenkama, buchtou, pudinkem, pribinakem, zbytkem od vecere, kasi. zbytkama po malem, hranolkama ze zdravého hrnce ... ( mame horkovzdusny, na kilo hranolek se dava 1 kavova lzicka oleje a ja ji jednou dam a trikrat ne), kouskem chleba se syrem ci pomazankoou...... občas je vecere studena... to když se nechce ani jednomu z nas varit ci se t o proste nestihlo... pak je klidne pastika, zeleninovy salat s balkanem, nejaka pomazanka -- z rybiček, cesnekova, budapestska apod....ale také oblozeny talir plny dobrot ( hermelin, syrečky, tvrdy syr, anglicka, sunka, uherak, lyonsky, mozzarella) .. no a k tomu chleba...
manzel miluje chipsy, tyčinky, krupky apod.... me to staci občas... snažíme se to ted odbourávat, tak to kupujeme pomalu a jen v akci... no ale zase prave vic pecu, protože jinak pak smejdi a klidne o pulnoci jde pect kure, protože proste jinak neusne... 🙂) ji klidne i v polospanku 🙂)).... no, proste tady něco dobrého byt vždycky musí.....
manzel teda kouri doutníčky, to stoji tak 500 za mesic a porad nadavam, ze by mohl prestat, ale jsem rada i za t o... když byl sam, hulil 2 krabky denne, ale co, zase i na to vydelal... ale kvůli me to omezil ....smrdi mi to....ale je pravda, ze kurak, který prestane kourit ty korunky neusetri, většinou to navíc proste prozere...

jinak tedy obdivuji ty, kteří amji třeba ty 2000 na mesic...

my v tech cca max. 7000 tedy mame vse... jidlo, drogerii, um a plenky pro synka, i ty manzelovo doutníčky.... ale fakt si zijeme a jime slusne a hodne, ikdyz ne vždy zdrave, kazdopadne spokojene... ale delam hodne věci domacich, varime, pecu, vyrabim kravinky....a vse by ani byt nemuselo, dalo by se usetrit, ale zase neco z toho života mit musíme, ne?

jinak svetly a tvavy rohlik ... není to moc velky rozdil... bylo uz dokazano , ze u tmavého peciva je sice vlakniny vic, ale o malicko, stravitelny je stejne, ale pro nekoho je tmave pecivo tezke... proc třeba malym detem se jako první pecivo dava prave svetly rohlik... ci se ji při dietách i třeba průjmech? jinak není horsi si dat gulas ci třeba rizek ci třeba tortillu z kfc... je to obdobne jak na kaloriích, tak to ma obdobnou vyzivovou hodnotu....a není pravda, ze je to vždy nezdrave... i v tortile je dost dobrého... zelenina, maso( muze byt i pecene, nejen smazene)... jinak tuky i sacharidy jsou potřeba k zivotu, ne jen bilkoviny....a také třeba latky, které jsou v mase, nelze nicim nahradit, luštěniny proste tuhle moc nemaji......
ja sice nejsem vyzivovy poradce( ale asi bych mohla byt 🙂) ), ale leta jsem hooodne sportovala, věnovala se vyzive jako takove, procetla mnoho knih, radila se se sportovci, sama jsem vymyslela recepty, jedla 10 x denne po malych porcich, jedla jsem jen to, co jsem sama pripravila, vymyslela jidelnicky ( a ne jen pro sebe), varila a ne jen pro sebe........ dodržovala spravnou a zdravou zivotospravu... ale na rovinu.. jde to jen nejaky cas, z dlouhodobého hlediska je t o neudrzitelne... neumite si představit, když pak jdete kolem pekarny a citite tu vuni .. ta silena a neodolatelna chut se neda vydrzet... a proste i ten jeden obycejny rohlik je jako zazrak kulinarske kuchyne.... ....... ted s manželem si jidlo uzivam.. ok.. nemam tu perfektni postavu co dřív, ikdyz uz zase po porodu zacinam cvicit, koncim s kojenim, tak omezim prijem mléčných tuku a pod.....a vim, ze se postava o dost zase zlepsi ( tedy není to zase tak silene, ale jsem zvykla na něco jiného)... kazdopadne i tak si dam klidne knedlo, vepro , zelo se sesti 🙂... hold ne s osmi, no...🙂)
ale dle mého jidlo za 2000 mesicne , navíc pro 3 lidi, nemůže byt nijak vyvazene, zdrave apod....chybi pak vitaminy, mlecny tuk i bílkovina, svalovina z masa s nenahraditelnmi zdroji....kazdopadne pokud jde třeba o 2/3 mesice, vydrzet s e to urcite da... ale doufam, ze t o nikdy resit nebudu muset....asi by s i manzel pak upekl me, videl by me jako letajici flákotu 🙂)...

jinak margarin je fakt svinstvo, u nas jedeme v masle... nepouzivam ani heru... nerikam, ze je maslo ve velkem množství zdrave, ale margarin mi nesmí přes prah... no a pak je moznosti i sadlo.. nejlepe udelane doma...... kazdopadne co je zdrave a nezdrave.. tot otázka, me prababičce bylo 93, když zemrela, babicce z druhé strany 92 ... no a nic zdravého fakt nejedli... jen o tom jidle to asi nebude....... ale vždy je lepsi domaci, polotovary se u nas moc nevedou.... navíc by toho bylo malo... co jsou normalne v rodine 4 porce, je kolikrat pro nas dva nenazrance malo 🙂)......

monunkaaa
11. zář 2015

Bramborovy spalicky s cibulkou a kouskem sunky,zapeceny testoviny,cockova polevka s pecivem,spagety..

kacca11
11. zář 2015

@marketa11112 ja si myslim, ze socialni davky maji pomoci pokryt zakladni potreby. Tady to pujde na koureni a s tim nesouhlasim. Kde je na cigarety, musi byt na jidlo i najem. Ja nestojim o to, aby se ze socialnich davek hradila neci zavislost, to, ze se nekdo nedokaze omezit.

chris_n
11. zář 2015

@cukrik123 tak nejime cwly týden jablka. Mimochodem ta mw osobně stojí mnohem víc, ale to už je jiná informace. Když bych ti sem dala vzorový jídelníček, jak by mělo vypadat složení "mě "stravy na týden, tak mas tisicocku snad jen pro sebe, jako osobu

chris_n
11. zář 2015

@cukrik123 mimochodem, ja se třeba z jednoho kousku koláče teda kvalitně nenajím (ani na tu svačinu), mám pak brzy hlad.

holas
11. zář 2015

Hdobry den.tak to mate dost penizek na pet dnu ja vyzivsm s triletym a petimesicnim mimcem na sedum dni za pet stovem ale mame baracek a nejake to male hospodarstvi slepicky; kralicky kruty a nejskou tu zeleninu na zahradce a na zimu zavaruji atd.a da se to....

chris_n
11. zář 2015

@holas to je ale presne ono, jinak se hospodaří na vesnici s hospodářstvím a jinak ve meste, kde musíš koupit vše do posledního zrnka

xpila
11. zář 2015

@chris_n Já bych se taky z koláče nenajedla. Nehledě na to množství sacharidů a povětšinou i ne zrovna kvalitních tuků.

chris_n
11. zář 2015

@xpila kdyz si vezmu, že mám třeba na svačinu kefír s ovocem, to samé dám manželovi, dítě musí taky sníst minimálně třeba jablko. A to je jen jedna svačina. Tak se to dle me za ten tyden nasbírátak, tak to není zrovna levné.

xpila
11. zář 2015

@chris_n Přesně tak, pokud se člověk nechce cpát rohlíky a sladkým, tak to pak skáče. Navíc třeba přítel dělá jako vedlejšák fitness trenéra, tak ty částky za jídlo jsou úplně někde jinde...

merope
11. zář 2015

@chris_n Záleží na skladovacích prostorech a možnostech dopravy - jablka se dají sehnat velmi levně v sezoně, to jich je všude kvantum a nevím, zda jsou nějaké samosběry, nicméně domluvit se třeba s někým, kdo má sad, zda si za nějakou výpomoc můžeš natrhat - a máš jich hromadu. Případně jsou různé aleje, kde rostou divoce, taky se tam dá zajít. My máme běžně jablek, že nevíme, co s nimi, ale když nabízíme, že za nějakou pomoc si můžou odvézt, tak se skoro nikomu nechce případně už mají. Podobně to máme i s rybízem. A je to kousek od Prahy, žádná vesnice v Podkrkonoší. Už ani nenabízím (až na pár jedinců, kteří třeba krom povídání, jak by chtěli, i fakt přijeli).

xpila
11. zář 2015

@merope Vidíš, a já rybíz sháněla jak divá a nikdo neměl ☹ A to bych si ho přijela natrhat i zaplatila ☹

michalka_n
11. zář 2015

co rýžový nákyp? těďka všude zraje ovoce 🙂

chris_n
11. zář 2015

@merope ano,zalezi na skladovacich moznostevh 😉

holas
11. zář 2015

da se usetrit treba za pecivo zas nevyhoda vesnice kram je daleko na namesti dva km a nez se dostanu tak je treba na objednavku a chleba za vice jak 40 kc je strasna castka ani mi nechutna a pak jet do mesta vzdaleneho pres 20 km a tahat kocar a cesta stoji vice jak padesat korun je chleba jeste drasi tak mam osvedceny recept na chleba ktery chutna jako kupovany a stoji necelych deset korun recept na dva mensi bochniky delam vzdy polovicni davku a staci jak na veceri tak i snidani i kyz mam pekarnu je tento v trobe vyborny:5 hrnku hladke mouky.2 hrnky vlazne vody.pul kostky drozdi udelame kvasek z dvou lzic mleka a spetky cukru.2 lzice soli a podle chuti kmin.tymian atd i skvarky nebo smazenou cibulku -vytvorime testo ktere kyne 1 hodinu ale stci i pul hodinka pak udelam bochanek ktery na vrchu riznu any mel kam kynout pri peceni a potru otcovou vodou po upeceni nejde znat chut octa pouzijte jen 1 lzici osta do pul hrnku vody a pomaslujte zbytek vylejte a nechte jeste kynout tak dvacet minut a pak pecte predehrate troube na 180 stupnu pul a trictvrte hodiny az ztmavne prvnich pet minut dejte na nejvyssi vykon troubu a pak stlumte na tech 180. Po upeceni je chleba tvrdy ale jak zacne chladnout tak i meknout a je fakt dobry treba nekomu poslouzi..

nick1234
24. zář 2015

Já jsem tedy vděčná za to, že nemám remcavého chlapa který jen tak něco nesní...neříkám že jí vše co mu dám na talíř, ale ve velké většině případů se nestalo, že by mu to nechutnalo, a je tolik levných jídel (ne ovšem podle kuchařky Ládi Hrušky 😀 ), jak už tady ostatní psaly, těstoviny s omáčkami na tisíc způsobů, luštěniny taky skoro nic nestojí, jde jen o to, trochu nad tím dopředu přemýšlet, já osobně jsem si třeba psala jídelníček na týden do předu (ne vždy jsem jej dodržovala) a potom se dá přemýšlet jak surovinu využít nejlépe - např. místo kuřecích prsou koupit kuře celé = kuřecí prsa jeden oběd, kuřecí řízky druhý oběd, skelet a křídla uvařit na polévku (maso dát buď do polévky, nebo na salát, zapečené těstoviny apod)....ale jde o to jak jsi zvyklá vařit, z jakých surovin, apod...mě přijde 1000 na týden úplně normální standard, ale někdo ti řekne že má co dělat aby s tím vyšel na den....

chris_n
24. zář 2015

@nick1234 ted jsem byla kupovat zeleninu a ovoce.... Tak to ti sezere minimalne 500 a mas to sotva na tyden

lenka5731
24. zář 2015

@chris_n zalezi, co kupujes a v jakem mnozství, ted je sezona jablek a svestek, jabka stojí cca 20 Kč/kg, švestky taky tak nebo ještě míň, papriky české za 22 Kč/kg. Hrozno jsem včera večer kupovala v Kauflandu za 15 Kč/kg, pravda, byly to poslední zbytky v akci, měla jsem štěstí i na velký pytlík hotového míchaného salátu za 10 Kč. Ale to je vyjímečné a náhoda.

Osobně bych to viděla na max. 300 na týden, v tuto roční dobu.

Strana