1000 kč na 5 dní, co vařit?
Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.
@kacca11 pokud je někdo labužník, a to jídlo si opravdu užije a prožije a svým způsobem to utuží vztah, tak je to jiný případ než že se deset tisíc za jídlo jen tak rozplyne a nikdo vlastně neví za co, protože nic speciálního nekupovali. 🙂 Já kdovíjaký labužník nejsem, jak je asi patrné z textu. 🙂 Finance s tím nemají nic společného, asi je to výchovou. Hromadí se mi tu např. láhve lepšího vína, dovezli jsme si ho z dovolené nebo mi ho koupil muž, protože ví, že mám víno ráda, ale já ho tu skladuju, protože mi to přijde "škoda" pít. 🙂))
včera jsem udělala větší nákup a mám tu několik balíčků šunky, gorgonzolu, ementál, goudu atd a přesto jsem si dnes dala asi tři chleby jen s máslem 🙂
@kacca11
Mám to podobně, jsem gurmán( manžel "naštěstí" ne) ,ale je to hrozný! Maso moc nemusím, ale zato vařím hodně na másle( a kupuji to nepolské), mám ráda francouzké sýry, kvalitní šunku, dobré víno( na pohotovosti už jsme nebyli 2 roky, tuk tuk), ted na podzim si kupujeme burčák.... dělám čerstvé saláty s kozím sýrem, sušenými švestkami a olivami... miluju tresčí játra na chlebíček a k tomu červenou cibulku a citron...no, takže sečteno a podtrženo, za jídlo dáme dost. Nekupuji ale vůbec sladkosti a brambůrky, děti mlsají rozinky a křížaly🙂
Já fakt ty prachy( pokud je mám) nejraději projím. Drahé kabelky nemusím, na to mě vůbec neužije a na welnessy a divadla se se třemi malými dětmi nedostanu, jsme jen doma. Naposledy nás vyhodili z kavárny, páč tam děti dělali bordel 😀
Ale i tak bych to potřebovala stáhnout. Účty si neschovávám, protože kupuji jen to, o čem jsem přesvědčena, že potřebuji, takže by to nemělo smysl. Za to ale dobře vím, kde je ten finanční únik největší. Takže na tom potřebuji zapracovat.
@andelka jáhlový nákyp?můžeš napsat receptík🙂Zatím jsem neměla tu čest to ochutnat...
@chris_n víš co, náhoda je blbec. Ale jinak to chápu, když člověk nemůže za zážitky ven, musí si je dopřát doma. Taky mám ráda dobré sýry 🙂
@lucinkaaa8 jáhly se pořádně několikrát properou v horké vodě (aby nebyly hořké), dají se vařit do mléka (tenhle postup bývá většinou na obale, i s poměry), když jsou uvařené, mléko vstřebané, nechá se to vychladnout trochu. Mezitím si oddělím vejce, z bílků se udělá sníh, žloutky se zamíchají do jáhel, plus cukr podle chuti. Opatrně zamíchat sníh. Do vymazaného pekáčku se dá vrstva jáhel, na to ovoce (teď třeba jsou všude švestky, jindy dělám z konzervy meruněk), zase jáhly, nahoru trošku másla, a dá se to zapéct asi 20 minut do trouby dozlatova.
Ahoj, no já taky nevařím hovězí maso každý den, ale vždycky tak nějak koprovku, knedlík a vejce, rajská, těstoviny a opečený párek, jak tady píšou holky i luštěniny, a já třeba koupím maso v akcích, nacpu to do mražáku a navařím třeba segedín na dva dny.
@andelka to zní dobře,budu mít ted cas o víkendu,tak to můžu zkusit🙂miluju sladká jídla,ale přítel je frfna,ten to nejí...takové šišky s mákem mi jen tak nesní,přitom je to tak dobrééé 😀 neznáš nějaké šikovné a chutné recepty z luštěnin?mám ráda všecko...ale třeba děláš fazolový guláš?když ano,tak jak? 😅 Já jsem kuchař začátečník,umím pár jídel,omáčky neumím vůbec,ale třeba takový segedín(holky,nerada se chlubim jo...)umím fakt bezvadně,udělám plný hrnec,a za dva dny je pryč...taky ráda peču...koláče...švestkové třeba...mám jednoduché a rychlé receptíky,nebo takový drobenkový koláč,po něm se jen zapráší...ale prostě nedokážu improvizovat...já se ani v mase nevyznám... 😢
@chris_n Takhle trávíme každej víkendovej večer, včetně pátků 😀. Nikdy se neopíjíme, dáváme si každej 1-2 sklenky, vždy jsme ve stavu v případě nutnosti řídit. Navíc máme rodinu a přátele, kdyby něco. Taky bych nemohla takhle žít 🙂. By mi jeblo. A klidně si zajdem i na večeři. Prostě pokecat, uvolnit se a trochu se sobě vzájmně věnovat je potřeba 🙂. O chlebu a vodě to nejde tak pěkně 🙂. Navíc chlap má dobrej pocit, že se o něj starám, užije si dobrej steak, víno a život je hned o malinko hezčí 🙂.
@lucinkaaa8 pokud máš ráda sladká jídla tak doporučuji švestkové bramborové knedlíky s mákem a pak přelít ohřátou smetanou . to jsem neznala - je to recept manželový babičky a výborný.
já mám štěstí manžel sladká jídla jí, ale také nemůžou být pořád - nejí moc zeleninu, kuskus a pod.
když ty umíš segedín tak já umím rajskou 🙂 (přidávám tam skořicový cukr a hlavně nastrouhám muškátový oříšek 😉) > byla jsem moc chválena
@chris_n občasný víno doma a něco na prkýnko k tomu přece není nic, co by nějak ruinovalo rozpočet. Pokud je řeč o neopíjení se, tak si představuju jednu skleničku - to pak flaška vystačí na oba víkendové večery, k tomu sýry apod. To máš za víkend dejme tomu 300-350? Tohle jsem nepovažovala za nějaký labužnictví, sýry taky jíme, ostatně proto je taky v lednici mám. Nechodím se na ně přece dívat, abych je po expiraci vyhodila. 🙂 Hovězí a kachní steaky, kachní játra, to jí občas muž, já tohle nemusím, to jen ochutnám od něj.
Já dávám do rajské strouhaný perník 🙂 Ted jsem tedy perník na strouhání nesehnala, už jsem přemýšlela, že ho snad upeču. Nakonec rajská pohltila celé balení rozmixovaných pardubických perníčků. Bylo to výborné 🙂 Nedávala jsem tam jiné koření, jen trochu tymiánu.
@chris_n no ale jako žijící a pracující v DE to nemůžeš srovnávat a přepočítávat na české poměry. Spíš kolik to bylo, když jste bydleli v ČR. To asi nebylo 850 za jeden běžný rodinný večer s flaškou vína a sýrem, ne? Pokud byste měli na to mít takových x večerů měsíčně, tak do zahraničí neodcházíte, protože se krásně uživíte i tady 🙂) No ale to už je fakt mimo tohle řešit, neřešme to.
Levných jídel je hromada. Připravuju se na větší výdaje a méně peněz (berem si hypotéku a půjdu na mateřskou), tak se učím vařit laciná a dobrá jídla. Nezdá se mi to jako problém - navařím třeba kotel zelňačky a máme to na 5 jídel, nebo koupím kuře k nedělnímu obědu a z půlky udělám rizota na 4 večeře :D. Nebo koprovka s vajíčkem a s bramborem/knedlíkem je super jídlo levné jídlo. Zjistila jsem ale, že pak nejvíc dám za ovoce a zeleninu na saláty. A neumím se v tom omezit, když jsem zvyklá tyhle věci jíst na kvanta. Takže mě se stěží daří dostat se pod 800 na týden....Snad to bude lepší v létě, kdy je ovoce i zelenina levnější. Zeleninožravci, máte typy, jak na zelenině ušetřit (pěstovat nemám kde).
Levných jídel je spousta.. Bramboráky, škubánky, bramborové šišky..
Z polévek vločková.. Nebo koupit kosti, nadělat vývar, nudličky, zeleninu .. No stačí jen chtít, nebýt líný
@babickamary ušetříš, když místo saláty z rajčat, paprik atd. budeš co nejvíc používat zelí, řepu, mrkev .... prostě levné druhy. 🙂
@babickamary Na ovoci a zelenině také nešetřím .. Ale treba v létě narvu mrazák jahodami, svestkami, borůvky , ostružiny a v zimě mam do buchet, na koktejl atd . A mimo sezónu si dopřeju lepší rajčata , papriku, atd.. Si říkám, dělám to pro sebe .. Kuřák utratí za cigarety mnohem víc a naopak mu to zdraví ubírá
@lenka5731 Jj, snžim se. Zatim mi ale tyhle druhy zelenin za syrova zpracovat tak, aby byly chutné moc nejde. Třeba to zelí - už mám týden hlávku v lednici a furt se na ni nějak nemůžu odhodlat. Jako akorát mrkvovej salát s jablkem dělám...
Za dvě stovky na den je to v pohodě, obyčejná rajská. Za cca 70Kč mletý, udělat koule, upéct, z protlaku omáčku a ze starých rohlíků knedlík a to vyjde i na dva dny. Zeleninové polívky s vývarem, Kosti na vývar stojí pár korun a na polévky prodávají různé směsi zeleniny, nebo můžete koupit po jednom, nic ruinujícího. Pokud kupujete chleba, k večeři stačí topinka se sýrem, salámem, nebo chleba ve vajíčku, pokud rohlíky a zbyli, tak udělat rozpečené rohlíky. A těch omáček a různých jídel jde udělat spousta za pár korun.
@babickamary podle mě je u zelí základ udělat ho hodně na jemno, idálně na nějakém kráječi nebo v robotu (já ho teda krájím nožem). Když k tomu pak přidáš olej a ochutíš podle sebe, necháš uležet, tak to zelí změkne a je chutné. Já to takhle dělám s mrkví na jemno a jí to celá rodina. A je to doslova za pár korun, když udělám 1 kg zelí a 1-2 mrkve, tak to máme na celý víkend.
@karinakarin26 prosím tě, já bych to tak neřešila, já třeba vařím na dva dny - ušetřím i elektřinu, 1000 Kč na 5 dní, tedy, já bych si žila jak na zámku - zvlášť když má dítě obědy ve škole ..... a samozřejm ěže si dopřejem i nějakou tu sladkost, ale spíš hodně peču, buchty na snídaní - kupovaných se člověk nenají a kdyby chtěl tak se opravdu nedoplatí
@babickamary já dělám zelný salát, zelí, koupím malou kukuřici ve slaném nálevu, a zálivka jako na salát - hrníček vody, ocet, sůl, cukr. a je to mňamka
@kolibricek36
@lenka5731
Díky za rady s tim zelím, dnes mám naplánováno navařit zase do foroty, tak se vrhnu i na tu hlávku 🙂
@babickamary dělám i kyselé, rovnou do sedmiček sklenic - vyjde to levněji než kdybych měla kupovat v obchodě, Právě peču placky z kyselého zelí - kyselé zelí, vajíčko, hl. mouka, dle chuti sůl a nějaké koření (dávám provensálské) taky mńamka

@kacca11 tak to jo,když se nemusí skudlit za každou cenu,tak i tohle si člověk rad dopreje. Taky mám ráda lososa,kvalitní čokoládu, pastiku.. Jen to nemám denně. A kulinářské zážitky s malými dětmi..jedině po nocích, pokud by to měl být zážitek a čas strávený s partnerem. Dej si večer víno,a jak na potvoru budeš muset s dítětem na pohotovost. Pod vlivem trochu problém. Takže jo,za bezdetna kdy peněz je hafo,proč ne. Když se vaří doma,pro děti,už je to jiné.