icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

nohr
11. bře 2016

@ladyhacek Můžu se zeptat na přesnější popis tohoto jídla ? Dostala jsem po přečtení tohoto příspěvku na něj chuť. Děkuji.

ladyhacek
11. bře 2016

@nohr a jaké jídlo - bramborové knedliky se švestkami ?
Pkud ano tak klasické bramborové těsto (nastrouhané uvařené brambory - já dělám vlažné+sůl hr.mouka, krupička, vajíčko > udělám těsto vložím vypeckovanou švestku (nebo půlku dle velikosti) uvařím, ohřeji smetanu (klasiku z kelímku 33%) přeliji knedlíky a posypu umletým mákem s cukrem > 1 smeta vystačí cca na 2 porce (3 malé) >my s manželem máme 1 kelímek pro nás dva 🙂

kolibricek36
11. bře 2016

@ladyhacek toto těsto můžeš použít i na slano s kyselým zelím, vyválíš tenké válečky a pokrájíš, dáš uvařit, uvaříš i to zelí, a smícháš, můžeš přidat nadrobno pokrájený špek nebo slaninu ....

mitchie
11. bře 2016

No tak 200 na den je krásný, já kolkrat nakupuju za mnohem méně, teď jsem byla na nákupu za 120 Kč na dva dny pro mě a přítele. ( trn má aspoň v práci druhé teplé jídlo) jinak můžeš uvařit kotlík guláše, květák s bramborem nebo plátek masa či sekanou. Těstoviny s kurecimi kousky a omáčkou z tavenych sýrů, Čínu, nebo kuptr mleté maso z 600g klidně uděláte dvě jidla- karbanatky s bramborem a druhy den špagety. Nebo kuptr celé kure to vám vystačí na víc jídel a ještě navarite vývar... Já teď koupila brokolici za 15 Kč a udelam z ní polévku, rozvarit rozmixovat a přidat mléko nebo smetanu, stejně tak uděláte třeba mrkvovou... Jinak upecte nějakou buchtu... K snídani vejce nebo parky a pečivo... Nejlepší jídla jsou z mála surovin ;)

kacca11
11. bře 2016

@mitchie nejlepsi jidla jsou z kvalitnich surovin... Coz neco stoji a tavenaky to nejsou...

mitchie
11. bře 2016

Tak to určitě otázka zněla co vařit za málo peněz, když nejsou finance tak si člověk nemůže vyskakovat a kupovat drahé potraviny.

ladyhacek
11. bře 2016

@kolibricek36 ano také děláme 🙂

zaludova
11. bře 2016

@babickamary tak ze zeli urcite salat coleslaw 🙂

kolibricek36
11. bře 2016

@karinakarin26 knedlík s vejem, krupička, bochánky - buchty s párkem, rizoto, žemlbába, sladká rýže, zapečené brambory či těstoviny, hrách na husto s uzeným, čočka na husto ... jídel je hafo. Já třeba dělám když už koupím maso na sekanou tak dělám třeba jeden den karbanátky, druhý den plněné papriky nebo kuličky s rajskou omáčkou, při tom upeču šišku sekané - tu pokrájím a dám do mražáku - a pak vytahuju k bamborům

kolibricek36
11. bře 2016

@karinakarin26 nebo můžeš uvařit vurštguláš s chlebem ani nemusí být polívka

evulinka27
11. bře 2016

Já teda nevím, jsme sami s manželem a nakupujeme opravdu kvalitní potraviny a měsíčně utratíme ty 4tis za jídlo.. a to snídáme, do práce jogurty, jezdíme dom na oběd, svačíme a večeříme 🙂
Máme půl týdne maso, kupujeme lososy, tuňáky, dražší sýry, opravdu kvalitní šunky..
Jezdíme do obchodu 1x týdně vždy o víkendu a máme rovnou představu, co kdy by jsme mohli uvařit. No a postupně ledničku vyprazdňujeme až o víkendu musíme jet znovu 🙂
Třeba večer v kaufu mají docela slevy na ovoce-zeleninu a pečivo.. takže tam si třeba kupuji pohankový chleba místo 40Kč za polovic, nebo ještě míň. Atd.. Věci, co vím že jíme a jsou k uskladnění vždy kupujeme v akci (kečupy Kand, tuňák, bulgur, rýži basmati 5 kg, atd..) a pak vše máme a jen dokupujeme..

evulinka27
11. bře 2016

@mitchie jenže dražší = výživnější potraviny zasytí na delší dobu a není potřeba jít takové porce a tak často. tj. vyjdou levněji..
Ale pro příklad z našeho jídelníčku levnější jídla:
Květák: smažený v hrašce s kaší, večer na mozeček s vejcem, polévka, placičky s jinou zeleninou
Sojové maso: na jakýkoliv způsob se zeleninou, fazolí, omáčkou.. jeden balíček za 15kč a oba z toho funíme
Rýže: basmati 5 kg v akci a pak rizota, mléčné rýže, nákypy atd..
Brambory a těstoviny : zakkoliv zapečené, těstovinový salát se zeleninou, špagety na 100 způsobů (klidně jen česnek a lepší olej a jaká je to dobrota)
domácí pomazánky, vajíčková, sýrová, ze sušených rajčat (máslo a krapet rajčat a rozmixovat)
Dělali jsme si i v létě vlastní lečo, tak ho večer dáváme s vajíčkem..
Teď jsme dělali zase domácí paštiku.. játra 400g za 13 kč maso v akci a jaká paráda..

mitchie
11. bře 2016

@evulinka27 jste popsala jen hafo věci co jsem psala výše v komentari jaká levná jídla vařit ;) sojový maso bych třeba zase nejedla já 🙂 a ano za další třeba i špenát atd atd, dá se toho navarit spouta lavne a že si občas dam nějakou "prasarnu" tak to mi vůbec nevadí, vždycky jsem se zatím druhy den probudila ;)

tribulus35697
Odpověď byla odstraněná
tribulus35697
Odpověď byla odstraněná
nick1234
2. kvě 2016

@lenyczka89 mňam dnes jsem dělala "hluchý" bramborový guláš, manžel ho má raději než klasický, ale tím taky nepohrdne, jsem moc ráda že mám doma chlapa, kterej sní víceméně všechno, jediný nad čím teda "remcá" je sladké jídlo k obědu, protože pracuje manuálně, a tohohle se opravdu nenají, ale pokud už chci udělat sladký oběd, je potřeba nějaká pořádná polévka...

lenyczka89
2. kvě 2016

@nick1234 jak se dela hluchy? Neznam ho 🙂 Mimochodem,pro mojeho neni sladky obed jidlo. Asi to maji vsichni stejne 🙂

solinka1974
2. kvě 2016

To ten muj treba buchticky se sodo miluje. Ale sni toho kotel 😀

kolibricek36
2. kvě 2016

ten můj - tomu je to jedno - sní vše - ale miluje taky ty buchtičky a dětskou krupici 😀
akorát ted vaří on, já mám pravačku v sádře na 5 týdnů- prostě jsem byla šikovná - no aspon si zkusí co obnáší domácnost, kupodivu žádný problém, akorát už uvažuje, že koupí myčku nádobí 😀

chris_n
2. kvě 2016

@lenyczka89 nemají. Muj muz miluje sladká jídla. Nákyp, knedle, atd... to ja zase bych jako hlavní jídlo nepozřela.

barulina
2. kvě 2016

Cicka vejce na 2 dny, palacinky na 1, sunkofleky z zeber(to mam vzdy i polevku), rajska s testovinou, bramboeakycatd adt

koordinatorka_odboje
22. čer 2016

Zkouseli jste delat tu domaci Lucinu? Je super a usetrite 🙂 ja budu zkouset jeste domaci chleba, normalne v pekacku, tak jsem zvedava

nohr
22. čer 2016

@koordinatorka_odboje Zajímalo by mne, Jak se dělá domácí lučina a na kolik to asi vyjde ? A jaké množství vznikne ?

kolibricek36
22. čer 2016

@nohr DOMÁCÍ LUČINA : jeden velký plnotučný jogurt, 1 smetana 12%, a dvě špetky soli
suroviny promícháme a přes noc dáme vykapat do cedníku, vyloženého čistou utěrkou
vznikne hrouda asi 30 dkg - nikdy jsem to nevážila - ale je toho víc jak balíček z obchodu

konik_mischel
22. čer 2016

ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi a chtěla bych taky přispět. Hodně často se v práci setkávám s lidmi, co bojují s penězi, nebo už mají nemalé finanční problémy a když pak rozebereme situaci, proč tomu tak je, nestačím zírat. Jsou lidi, co nejdřív zaplatí obědy ve škole, drogerii, jídlo na jaké mají chuť a když zbyde, tak nájem, vodu, elektřinu... Nechápu. Mimo jiné je učím vařit levná jídla a dost lidí má bohužel zato, že řízky, steaky atd.. jsou v pohodě, když nemají na nájem ( no něco přece jíst musí, ne??) . Každopádně, často odkazuju na to, že existují drahá a levná jídla. Mezi ta ultralevná patří luštěniny, pak rýže, případně těstoviny. Z pečiva doporučuji chleba, rohlíky jsou hladové, na večeři v momentě kdy teče do bot polévky - zasytí, jsou teplé a levné. Případně obyč. jídla typu knedlík s vajíčkem a k tomu klidně okurkový, rajčatový, zelný salát. Vařit levně neznamená nutně nezdravě. Když jdu d obchodu a okurky mají za 8 kč, je okurkový salát, když jsou levná rajčata, může být rajčatový, případně jak už tu někdo psal, zelný salát za pár korun. Ovoce? Ten stejný případ, když jsou za dobrou cenu melouny, koupím velký meloun a ovoce je na týden, jindy jablka, blumy ... Obědy? Omáčky - koprová, rajská, křenová, i ta svíčková když není z hovězího je cenově v pohodě, čočka na kyselo, mexické fazole, fazolky na kyselo, vejce s hořčičnou omáčkou - překvapivě dobré, boloňské špagety - pro 4 lidi stačí cca 250 h masa, 1-2 rajčatové pyré za 12 kč a cibule s česnekem... Snídaně mohou být klidně sladké - když koupíte velké balení bílého jogurtu - půl kg stojí cca 17 kč a dá se ochutit čímkoli, tvaroh vyšlehaný s pudinkem je velmi podobný pribiňáku, domácí bábovka, doma upečený chleba stojí asi 10 kč a práce s ním opravdu není moc, když chci maso a mám hluboko do kapsy, můžu koupit např. kuřecí prsa nebo i kus vepřového a udělat plněné kapsy - měně masa, více jídla, z celého kuřete upečete 2 stehna, uděláte rizoto, kuřecí závitky z prsou a máte 3 hlavní jídla cca za 60 kč. Bramborové knedlíky plněné klidně i nějakým obyč. uzeným se zelím taky není drahé jídlo, játra na cibulce, guláš, buřtguláš, segedínský gukáš, Neřekla bych, že jsou to nějaká "levná" jídla, ale normální jídla vařená doma, pro ty, kdo mají zájem, tip na normální domácí recepty za normální peníze. http://ekucharka.net/vypis-receptu Chodím sem lovit inspiraci celkem často. Je určitě lepší udělat týdně 1 velký nákup, sepsat si, co ten týden budu vařit a klidně v akci nakupovat větší balení "do zásoby" .. pak se vám nemůže stát,že to jeden měsíc ke konci nevyjde a vy nemáte z čeho vařit. V létě zavařuji okurky, případně udělám když je levná zelenina nebo z vlastních zdrojů např. lečo, směs na topinky, bezinkovou šťávu, nějakou tu marmeládu, zavařím třešně, hrušky, borůvky, nasuším si hříbky z lesa atd... k čemu mám přístup a v zimě jako když najdete. Není to o tom, že bych si nemohla koupit sušené houby za 60 kč 100g, ale proč ? Nejsem líná se v létě projít jednou do lesa a mám zásobu na celou zimu, to stejné s ovocem...

marketa11112
22. čer 2016

@konik_mischel uplne souhlasim, delame t o obdobne. 🙂).. ale u nas je to proto, ze jsme nenazrani a vseho musí byt hooodne... takze radeji nakupuji v akcich, do zasoby, zavaruji, hodne varim, nekupuji polotovary apod...a pak to jde. 🙂)

konik_mischel
22. čer 2016

@marketa11112 mě to baví, navíc jsem tak naučená z domu, okurky žereme po kilech a když máme hrušeň, třešeň na zahradě, tak to nenechám opadat! 😉

nita1984
22. čer 2016

Patřím mezi ty, kteří na jídle šetřit neumí, ale ráda bych se to naučila.... během příštího měsíce se stěhujeme do svého a pak už začnu pořádně vařit, zavařovat a tak dále 🙂

marketa11112
22. čer 2016

@konik_mischel jasne, my teprve sazeli nove stromy, ale také jsme v tom vyrostla.. musela jsem pomáhat, to byl des, ale ted je t o něco jiného. delam to rada. 🙂)

Strana