1000 kč na 5 dní, co vařit?
Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.
@nita1984 já bych neřekla, že je to šetření - on je to taková produkt bokem když člověk vaří doma. Chodili jsme s mužem na meníčka v práci - každý 70-100 kč za den když jsem to sečetla, řekla jsem že v žádném případě tolik peněz za obědy pro dva dávat nebudeme, i když to pro nás není existenční. Začala jsem doma vařit, a protože z práce chodím v 7 večer, opravdu nemám čas stát 3 h u plotny. Mám tento tlakový hrnec - http://eta.cz/eta-tlakovy-hrnec-elektricky , dostala jsem ho na vánoce od rodičů před x lety a je to můj miláček největší, hodím do něj luštěniny, zapnu, za 20 min. je hotovo bez nějakého namáčení, rýže, maso, polévky... všechno. Jen tam nasypu so potřebuju, zapnu a můžu dělat něco jiného, po ukončení vaření to jen zahustím, dochutím a je to. Díky němu vařím v pohodě téměř každý den ( jo, někdy mě přemůže lenora a jdu na meníčko), ale ta úspora je obrovská. KAmarád mi vozí meruňky od nich ze sadu z moravy, nic za ně nechce, takže vzhledem k tomu, že je svobodný a má meruňkovou marmeládu rád, dostává pár skleniček místo platby atd...
@kolibricek36 mám to taky tak, my máme zahrádku, ale ještě na ní nic neroste, zvelebujeme, máme ji rok, tak "zařizujeme", ale moji rodiče mají právě hrušku, třešeň, rybíz atd... oni sami nespotřebují celou úrodu, takže si vždycky od každého ovoce udělám pár sklenic a stačí nám to do další sklizně. Není nic lepšího než domácí pečený čaj když je venku hnusně, navíc se z něj dá dělat i luxusní punč. Zkrátka chce se pro věc jen maličko nadchnout a nebrat to tak, že teď musím šetřit tak musím to a to... minulý rok jsem zkoušela hrušky zavařit ve víně - jsou super! Udělala jsem pár sklenic, kdyby se náhodou nový recept neosvědčil ale v pohodě. Ovoce se šťávou zavařuju na sucho jen s cukrem - neztrácí barvu a chuť jako v cukrovém nálevu - třešně, borůvky ... cokoli co má vlastní šťávu, na malou skleničku 1 lžička cukru, na vekou 750- 2 lžičky. Nejlepší! 😉
@konik_mischel borůvky mám radší mražené - dávám do mražáku i jahody a maliny .. mám jeden šuplík vyhrazený na toto ... dělala jsem letos i bezinkovou štávu z květů a med...
prosím tě dala bych mi recept na pečený čaj?
@kolibricek36 já normálně zavařené ovoce moc nemusím, ale ty borůvky zkuste, opravdu nepoznáte rozdíl od rozmražených. Já to tak dělám, protože mám 3 šuplíky v mrazáku a čas od času máme zabíjačku, nebo dostaneme králíka atd.. takže mrazák je vyhrazený na maso, holt ovoce musí mít jiné místo 😀 Pečený čaj - nemám žádný konkrétní recept na to, jaké ovoce použít - 2 kg ovoce ( krom banánů - rybíz, zrušky, jablka maliny, ostružiny, jahody... ) 3/4 - 1 kg cukru ( dle chuti) , 2 - 3 lžičky skořice, 5 ks hřebíčku a 5 ks badyánu. Ovoce dáme do pekáčku, zasypeme cukrem a přidáme koření. Pečeme v troubě na 200C cca 30 - 40 min, občas promícháme, aby se rozpustil cukr. Po upečení můžeme přidat rum ( nebo slivovici) jako konzervant cca 2 dcl a plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Já tedy každou sklenici hodím na 2 min. do mikrovlnky, aby se líp chytlo víčko. Ale nemusí se. Nejlepší čaj je mixovaný z různého drobného ovoce, ale dobrý je i jablkový jen s tím kořením, atd...
ještě mi to nedá nepřihodit jeden úžasný recept - spíš pro dámy nebo pro chlapy co nepotřebují maso. itronové těstoviny:
500g špaget, sůl, pepř, šťáva ze 3 citronů, strouhaná kůra z 1 citronu, 6 lžic oliv. oleje, parmezán, rukolu ( dávám tu vaničku, co se prodává)
těstoviny uvaříš v osolené vodě, mezitím smícháš olej, citron. kůru a šťávu a parmezán, pepř a trochu soli dle chuti. Vmícháme do uvařených těstovin a pak nakonec vmíchám propláchnutou rukolu.
@konik_mischel děkuji, bezva i ten recept - ten můj nemusí moc maso, tak je ideálni 😀 😀 😀
@konik_mischel vypadá ten hrnec super, děkuji, že mám zase o čem přemýšlet 😀 a šetřit
@karinakarin26 cozee?? Promin,momentalne hledam co varit a vykoukl na me tvuj prispevek.My mame 700kc na cely tyden a to musim jeste rict,ze kourim.☹ A snazim se usetrit jeste trochu.Nemuzu napsat,ze bychom nemely maso,to mame skoro kazdy druhy den.Kupuji prevazne hovezi kvuli detem.Ale take nestojim u plotny kazdy den.
Hlavně záleží také na tom, kam chodíte na nákup. Jednotlivě se to nezdá, ale pak ve výsledku na celém nákupu je hodně poznat.
Když bych vzala v potaz, že doma není vůbec, ale vůbec nic... . Za tisíc korun -
kilo rýže cca 25 korun, dvě kila cibule cca 30 korun, dvě kuřata (v akci za 47 korun za kilo, když bude mít jedno kilo a půl, tak jsme na 150 korunách), kilo vepřového - nějaká krkovice či plec v akci za 80,-, nebo hovězí za rozumnou cenu do 150 korun za kilo se dá koupit i falešná svíčková, ale to je jedno. Sladká smetana - 20,-korun, hrášek 15 korun, olej za 30 korun a nebo sádlo. Kvalitní mouka za 18 a jedno droždí, vejce do knedlíků (10 ks za třicet bez akce/zbytek na pomazánku) - jsme na nějakých čtyřech - až pěti stovkách. Každopádně zbývá ještě 500 minimálně, na pečivo a třeba tvaroh a sýr na pomazánky, či něco jiného. Z toho, co jsem napsala - Kuřata vykostit, kostru mám na vývar, stehna na pečení či čínu, maso obrané z kostí mám společně s hráškem na rizoto a ještě mi možná zbydou prsa na řízek či na pečení, nebo na kuře na paprice s knedlíkem. A jak píšu, (nepočítám, že by doma nebylo koření a sůl). Upeču vepřové. dá se jíst s brambory jen tak, nebo i kdyby hovězí, tak na houbách + rýže, nebo jako svíčková opět s knedlíkem.
@konik_mischel není to moc kyselé?
@marketst ne, opravdu mňamka, případně, pokud máš pochybnosti, tak udělej 1/3 dávky a je to, na test chuti stačí 😀
@kolibricek36 Já letos taky poprvé zkoušela sirup z bezovych květů a pampeliskovy med.
Mám toho fakt hafo sklenic.
Normálně na takové věci nejsem,ale když jsem to ochutnala,tak naprosto chápu,proč to naše pra pra babičky dělaly.
Ten sirup je vybornej.Vůbec jsem tomu nevěřila.Moje děti bývají málo nemocné,ale když jsou dávám jim pit vodu s tím sirupem nebo ho dám do čaje a velmi jim pomáhá od nachlazení.
Ten pamepiskovy med je opravdu také moc dobrý.
Dětem to chutnáachutná a mě to udělalo velikou radost,že když jsem se s tím patlala,tak mi to jedí s chutí.
@karinakarin26 Necetla jsem všechno,třeba už to tu někdo psal...
Já jako levné jídlo doporučuji GRENADÝRMARŠ
Vařené těstoviny (třeba kolinka),vařené brambory zamíchat a přidat orestovane kysané zelí,zasypane sladkou mletou paprikou+sul,pepř...spicovni!!
Když se tam chlapovi bouchne trochu uzeného...tohle mám fakt ráda

@konik_mischel já to dělám taky tak - nemáme na nějaké to vyskakování, ale hlady netrpíme - pořádně se nacpem, sbírám kde co můžu, zahradu nemáme, ale jsme v podhůří, tak do lesa, na jahody, maliny, ostružiny, když jsou u cesty jabka, nebo mirabelky jdu si pod strom - nikoho to není tak mi nic říct nemůže, pokud nám někdo nabídne třešně, že toho má moc, tak jdem - v loni jsme jich natrhali kyble, lečo si dělám sama a do zásoby, kyselé zelí taky .... dělám si své marmelády 😎