icon

1000 kč na 5 dní, co vařit?

karinakarin26
7. čer 2015

Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.

chris_n
10. čer 2015

@ladyhacek to obnasi dost planovani a mista na ulozeni 🙂

chilodonella
11. čer 2015

@ladyhacek Tak jsem to prošla, zajímavý nápad, ale přijde mi zbytečné mít velké teplé jídlo k obědu i k večeři, z večeře by se jednoduše dal udělat oběd na další den, na večeři dát něco jednodušího/lehčího a tím odlehčit rozpočtu, případně zahrnout ty jogurty a tak, které jsi vůbec nezapisovala🙂

xpila
11. čer 2015

@ladyhacek Dívala jsem se na ten tvůj rozpis a některé ceny mi tam připadají šílené 😕 Třeba vejce jsem koupila 30 ks za 59,90 (Tesco), mléko za 9,90 (Globus a ještě někde), čočka skoro všude stojí kolem 15 Kč, paštiku je lepší si udělat (půl kila kuřecích jater stojí kolem 25 Kč), mouku jsem teď kupovala za 7,90 Kč, máslo za 24,90 Kč, olej za 21,90, mleté maso za 150 Kč kilo? To je šíleně moc. To samé droždí za 25 Kč? Kolik ho budeš kupovat? To samé špagety za 30 Kč? Kupuju celozrnné (ty jsou vždy dražší) v Lidlu za 20 Kč.

Podle mě v tom máš hodně velké rezervy, tedy alespoň takhle na první pohled. Nevím, jestli máš v blízkosti víc obchodů, ale já se povětšinou podívám na www.kupi.cz a podle toho nakupuju.

xpila
11. čer 2015

@chilodonella My jsme třeba na dvě jídla zvyklí, málokdy máme večeři studenou (v létě teda o dost víc).

halina0101
11. čer 2015

@xpila Uz jsem se bala, ze jen my jsme rozezrani 😉 , protoze jsme zvykli, je-li cas a nalada, na teple vecere.

texetka
11. čer 2015

@ladyhacek ahoj, zkoukla jsem tvůj blog a musím říci, že super.
My si před pár měsíci začali psát výdaje a zjistili jsme, že když se snažíme, vejdeme se kolem 5000 kč se vším ( i s drogerkou a vínem , ovocným pivem ) pro 2 lidi . Plus teda nárazové věci jako půlka prasete , 8 kuřat v akci naporcovat a do mražáku, zelenina sezonní v akci a do mražáku a pak jen vyndáme a máme .
S to jíme, myslím docela dobře. Muž je hoodně na maso a má fyz, náročnou práci , ale ted jsem ho naučila jíst třeba kus kus, zeleninové saláty , polívky .
Akorát my si teda neděláme jídelníček, ale když přijdou letáky, tak koukneme a dle toho co je v akci a máme v mražáku, tak sestavíme seznam a jedeme nakoupit. Nakupujem tak 2 krát do měsíce velký nákup plus pečivo a něco čerstvého dle potřeby.

chilodonella
11. čer 2015

@xpila Tak neříkám, že jedeme pořád na studených večeřích, ale teplou tak jednou za týden. Technicky bych do sebe druhé "velké" jídlo ani nenacpala 🙂 Každý je holt zvyklý jinak 🙂

zdenikmar
11. čer 2015

Taky si myslím,že se dá s 1000 na týden vyjít.Měli jsme před pár lety období,já na mateřské a přítel bez práce a taky jsme to zvládli.Musí se nakupovat v akcích,těstoviny za 10 místo za 25 atd.Hlavně vařit nekupovat polotovary to je nejdražší.Mě taky hodně pomáhá v šetření,že nechodím každý den nakupovat,jednou týdně zajedu do města na velký nákup a u nás pak zajdu jen pro pečivo.Hlavně jezdím nakupovat jednou za měsíc do německa,mám to kousek.Jogurty,kinder řezy,ovoce,zelenina,pečivo kosmetiku-je to o pul levnější a úplně jiná kvalita.Já si třeba i píšu seznam nákupu a toho se držím-teda děti si vždy vyberou nějakou dobrotu-chce to hodně plánovat,ale jde to.

xpila
11. čer 2015

@chilodonella Tak ono to není o velkém jídle, ale o tom, mít něco teplého 🙂 Ale dělám je hlavně kvůli příteli, je fitness trenér, takže cvičí 5-6 týdně a potřebuje hodně bílkovin.

@halina0101 My jsme na to takhle zvyklí a vyhovuje nám to 🙂

chilodonella
11. čer 2015

@xpila Tak to potom joo, to chápu, že potřebuje hodně živin 🙂

majkoz
11. čer 2015

@zdenikmar Prosím Tě a kam jezdíš do Německa nakupovat? Mně přijde, že poslední roky se to nijak zvlášť nevyplatí..určitě teda ne o polovinu..Možná ta drogerka, ale potraviny? Kam teda jezdíš?Netto, Kaufland, Lidl, Real...?

ladyhacek
11. čer 2015

@xpila ceny jsou šílené to vím- nepočítala jsem akce, maso z řeznictví a lepší. (jinak nakupujeme v makru a maso sáčkujeme do mrazáku)droždí tak to není za jeden kus já kupuji sušené vždy balíčky u sebe 🙂. ceny jsem nadsadila abych viděla co lze a když s drahými to jde do 5000,- tak při větší snaze to půjde levně - jen si s tím člověk musí dát práci. jinak mi nakupujeme po akcích - mléko taky za 10,-, mouka za 7-10,-, máslo my kupujeme jihočeské a to stojí 40-když není v akci - když je v akci nakoupíme třeba tři do mrazáku - a podobně - jen olej kupujeme řepkový a ten bývá v akci málo.
Hodně sledujeme jídlo s.r.o a podobné pořady a za některé suroviny si raději připlatíme 🙂

@chilodonella zbytečné to možná je, ale šopák s bagetkou mi manžel nesní a polévky moc nejí (hovězí vývar a to je podle mě málo). já vařím vždy hodně omáčky a máme to na dva dny k obědu i večeři. někdy na večeři máme toasty nebo těstoviny se sýrem a kečupem 🙂)

> jinak tohle byl jen takový náčrt - luštěniny teď kvůli malému nejím a před tím jsme čočku měli jen zřídka - občas děláme ten fazolový guláš. ale jinak jíme těstoviny a rýži

@texetka děkuji za pochvalu 🙂. My také sledujeme akce a snažíme se vždy doplnit co chybí doma a z toho pak vaříme. Já nikdy nesledovala kolik přesně platíme a díky tady té diskuzi mě to chytlo 🙂

xpila
11. čer 2015

@ladyhacek Já většinu věcí kupuju v Lidlu a taky v Makru (právě maso, které si rozporcuju). A taky hodně čtu složení. Jenže ono ne vždy znamená vyšší cena = lepší kvalita (třeba šunka v Lidlu).

texetka
11. čer 2015

@ladyhacek My si to právě zkusili neb jsme potřebovali uspořit nějaké peníze a byli jsme překvapení, co všcehno za hlouposti kupujeme a jak se dá krásně uspořit a přitom vařit a jíst královsky 🙂

zuzana_ka
11. čer 2015

@texetka Máš pravdu🙂

Hlavně je blbost kupovat polotovary polívek, omáček a podobných hovadin. Např. polotovar - bešamelový základ za půl sta? Naprostý výsměch! Za půl sta udělam 4 litry bešamelu.
Dále nekupujeme hotové omáčky na špagety. Raději koupím za desetikorunu protlak a z něj udělám i dva litry domácí špagetky...
Nebo kapsle na praní. 10kč za jednu kapsli. To už musí být člověk fakt línej aby nemohl nabrat prací prášek do odměrky a vysypat do pračky😀 to stejné tablety do myčky....
Tak se dá pokračovat do aleluja, chce to jen zapřemýšlet, co se dá udělat doma a co opravdu musím koupit🙂

xpila
11. čer 2015

@zuzana_ka Já teda tablety do myčky kupuju - kupuje je v Lidlu (stejně tak gel na praní), ale vždy jen v akci a více balení, takže ta cena je pak minimální.

blondynka400
11. čer 2015

@majkoz tchýně jezdila do DE nakupovat hodně (mají to na hranice pár kilometrů). Kdysi tam byli každý týden. Teď tak jednou za 3 měsíce. Poslední rok se to tam hodně změnilo, většina potravin je drazší než u nás, drogerie o maličko levnější, oblečení jak kdy. Když se prý vychaatjí nějaké jejich pondělí slevy či co, je to super, ale že se dopředu nedá zjistit, kdy to je.
A to ona je hodně šetřivá, mají kompletně zmáklé, kde se co dá levně koupit, projedou vždy několik obchodů. Takže tvrzení, že se dají koupit potraviny za půlku mi přijde hodně nadsazené.

chris_n
11. čer 2015

@majkoz potraviny se vyplati mlecne vyrobky. Máme plnirucne mleko za 55 centů, jogurty v akci jsou okolí 34 centu (200ml), zelenina, maso,ovoce, pevivo... Vše drazsi. Uzeniny a syry jak kdy a jak co. drogerie je urcite levnejsi. Když budu sledovat slevy a hodně nad jídlem premyslet, tak jídlu pěti dva a rocni dite i s drogerii a prikrmy, UM...pod 300eur měsíčně

Výhodne tak netto, aldi, kaufland. Rozhodně ne real, rewe, edeka. Y jsou z tech drazsich

chris_n
11. čer 2015

@blondynka400
@majkoz napíšu vám ted příklad z našeho posledního nákupu (ted poslední dobou zas nejak nešetříme a navíc nam má přijet návštěva)

Grütze (Červené ovoce jakoby konzervované - dobré do jogurtu) 1kg - 2,18€
Rajčata v plechovce krájená (do zásoby) á 0,45€
Jogurt bílý 500g á 0,45€
ovocný tvaroh 500g á 0,99€
Kokosové mléko v plechovce á 089€
žampiony čerstvé 500g 1,39€
Emmentaler plátky 250g 1,69€
Sýrová směs plátky 250g 1,19€
Mozzarella á 0,55€
Camembert á 0,65€
Rustikální chleba 750g - 0,85€

jinak dost často se tu různý plátkový sýry, šunky, salámy prodávají minimálně po 150g a dá se to koupit okolo toho 1€.

Ale třeba taková červená řepa tu v zimě byla asi 1,40€ za kilo.

blondynka400
11. čer 2015

@chris_n děkuju 🙂 Já tam tedy nic moc levnějšího než v ČR nevidím ... To ovoce do jogurtu moc posoudit nemůžu, to tady mají snad jenom v Globusu a pěkné drahé. Ale mám ho moc ráda, ale nejlépe jen tak samotné 😀

prdecek
11. čer 2015

my třeba dneska koupili vepřovou plec bez kosti kg za 70kč v Hypernově, mělo to něco málo přes kg, tak stál balíček 81kč, k tomu pytlík mražené zeleniny (baby mrkev, hrášek a kukuřice) za 21kč, nudle jsme měli doma.
5 plátků masa jsem naložila na zítra k bramborové kaši a dneska jsme měli masovou směs se zeleninou a nudlemi je toho tak 6 porcí určitě a bylo to vynikající a syté. Takže kdo je masový tak za 81kč maso na dva dny, se vším počítám tak 160kč teplé jídlo na dva dny nejmíň.

chris_n
11. čer 2015

@blondynka400 no jako upřímně posledně, když jsem byla v čr, tak jsem se naopak zhrozila, že třeba zelenina v Globusu je dražší než v DE 😲
jinak je to fakt tak hodně podobně. Záleží je v čr nakupuješ, ale my třeba nejíme eidam, takže gouda v čr ta byla dost často za "luxusní" ceny.
maso je tady celkově spíš dražší, ale nakonec se stírají dost rozdíly mezi tím, zda koupíš hovězí, kachnu, králíka nebo nejakou zvěřinu. A třeba celé kuře... to se tu pohybuje okolo 5€ za kilo myslím. A dost se prodává jen mražené.

No a při kurzu, co je ted, tak je to spíš na vyjetí jednou za čas pro zásoby pracích prášku, gelů, sprchových gelů, aviváží a spol....

majkoz
11. čer 2015

@chris_n No právě mi už nepřijde výhodné tam jezdit jen kvůli mléčným výrobkům, i když občas zajedeme, když jedem třeba pro Lego, které do ČR ještě nedoputovalo 🙂, nebo pro hadry... máme to kousek, tak pak leda co je v akci(občas ňáká mouka, ty salámy, sýry ne-ty vozí můj muž z Holandska, a takový ty ptákoviny pro děti-MilchSchnitte atd)+ právě ml.výrobky a taky víno třeba se občas podaří. A mléko(čerstvé), to jsem taky občas natrefila za 55,-...Jo a mraž. zeleninu si většinou nakoupím..Ale ve finále, když přičtu naftu, tak zas takovej kauf to nebývá, proto jsem se ptala, kam @zdenikmar jezdí, že to má o polovinu levnější 😲

chris_n
11. čer 2015

@blondynka400 jo, co se teda podle mě vyplatí, tak je výživa pro děti. To co já jsem tady kupovala za cca 65 centů, tak se v ČR prodává okolo 32 kč

chris_n
11. čer 2015

@majkoz tak mouka obecne se mi to nevyplatí. Ale ja kupuju celozrnné a ty jsou v čr tak za 30kč, tady okolo dvou eur.
jinak si pamatuju tak cca 2 roky zpátky, kdyz jsme z prahy jezdili do dráždan, tak to kamarádka počítala a na velkým nákupu i s přičtením nafty (jeli jsme 2 páry jedním autem), tak furt jí to vyšlo na mín, než by to koupila v ČR. Ale dneska uz nevim nevim no.

majkoz
11. čer 2015

@chris_n Tak to byla ňáká suprakce 😉 Koupila jsem si 5kilo, jedna vyšla na 65 fufníků -celozrnná!

blondynka400
11. čer 2015

@chris_n já popravdě ceny moc neřeším, nemám tu potřebu. Ale zase nerada utrácím, když to není potřeba. Já třeba globus vůbec nemusím, zelenina a ovoce špatná a drahá...
Gouda se v čr dá koupit za hodně podobné peníze, jako eidam. Třeba v Lidlu, v Kauflandu.. 400g za a něco přes 50kč...
To je právě ono, je blbý kurz, jako EURO tak dolary a tím pádem už to prostě není výhodné tako jako dřív no.
Přesně tak to dělá tchýně jak jsem psala, jednou za čas drogerii plus k tomu něco nakoupí. Ale i jenom proto, že to mají blízko....
S výživou pro děti souhlas, a bylo i UM. Ale to nevím jak je teď

rozzaarka
11. čer 2015

@chris_n A jak jsou na tom v D treba ovci jogurty, farmarske vyrobky a tak? Vis kdyz si odmyslim kostku eidamu 30, jogurt od Mullera a tak? Je fakt, ze my z D bereme spis kvuli kvalite nez cene.. ani uz to nepocitam. A co Alnatura??

chris_n
11. čer 2015

@blondynka400 UM a skoro všechnu dětskou výživu kupuju od Bebivita. Naše UM tu stojí od 3,5 do 4€ za cca 500g.

@rozzaarka hele kozí a ovčí věci jsem moc nesledovala, jsou i tady dražší než kravské (to je jasné), takže jsem to moc nekoumala. Myslím, že kozí mléko je cca okolo 2 eur. Farmářské výrobky, ja na farmářských trzích ještě nebyla, nakupuju normálně v obchodě.
Ale cokoliv budeš chtít zjistit, tak není problém.

Alnatura--- krom pár věcí je prostě drahá, ale zase jsou tu samostané obchody celé alnatura.

blondynka400
11. čer 2015

@rozzaarka
@chris_n hlavně alnatura v DE a Rakousku je kvalitatvině někde jinde než v čr. Třeba jogurt je hodně rozdíl, ale i další věci....
Já tam kdysi pro starší kupovala to hotové UM v litrových krabicích, je úplně jiné než sušené. V čr to skoro není a ona na to byla navyklá ze zahraničí, kde jsme předtím žili a sušené nechtěla a ani já si to neuměla představit.
A vyšlo právě tenkrát v přepočtu na nějakých 30kč/litr, což bylo úplně v pohodě. Teď už je to ale taky jinde, když to oc jsme kupovala stojí 1.90 a kur je jaký je 😝

Strana