Bitcoin - názory, rady a zkušenosti?

katule1990
23. led 2022

Ahoj holky,
napadlo mě, že bych zkusila za nějakou menší částku koupit Bitcoin, něco jsem si o tom načetla, ale hodně mě odrazuje nutnost danění případného zisku. Nemám s podáváním daňového přiznání vůbec zkušenosti a bojím se, že by to pro mě bylo celé příliš složité s ohledem na to, že si to chci zatím spíš jen zkusit. Jak to celé, prosím, funguje? Zajímalo by mě taky, zda je z vaší zkušenosti lepší nakupovat přes směnárnu nebo přímo přes burzu, s jakou peněženkou máte dobré zkušenosti, jaké jsou s nákupem a prodejem spojené poplatky atd. Budu moc ráda, když některá budete ochotná se o svoje zkušenosti podělit, klidně do zprávy. Ve svém okolí nemám nikoho, kdo kryptoměny nakupuje (nebo o tom nevím).
Děkuju a pěkný den 🙂.

jittuli
23. led 2022

@katule1990 zajímavé téma na modrého koníka 😅 mrkni na nějaká videa na YouTube, já se třeba řídila radami od KryptoMates. Nakoupeno mám přes Coinbase, peněženku Trust. Kupovala jsem poprvé zhruba před rokem, pak průběžně za menší částky a teď na podzim zase za víc s tím že to určitě vyletí a konečně z toho budu mít nějaký zisk 🤣 to se nestalo, a teď jsem dost v minusu.. nicméně stále věřím že je to dobrá investice, takže zrovna včera jsem koupila za 100€. Takže teď ideální příležitost nakoupit. Co se týká zdanění tak zatím nevím jak na to, ale je na to taky spoustu videí na yt. Ale nepředpokládám že bych na tom nějak zbohatla přes noc, beru to spíš jako dlouhodobou investici.

katule1990
autor
23. led 2022

@jittuli Děkuju 🙂. Je to trochu téma mimo mateřství, to je pravda 😀. Ale koukala jsem, že to tu i holky řešily na zdi, tak jsem si říkala, že se tady zkusím zeptat, protože tu jsou takové, co mají osobní zkušenosti a celkově mi tu přijdou z větší části fajn lidi s rozumnýma názorama 🙂. Co se týče nákupu, mně to právě teď napadlo to zkusit s ohledem na to, jak šla cena dolů.

lenulacek
23. led 2022

@katule1990 teď je lepší ho těžit.

lenulacek
23. led 2022

@katule1990 dřív když to začínalo tak jsme si jich s manželem ze srandy koupili 10. Jeden stal dolar. Teď stojí jedem bitcoin milion korun.

jittuli
23. led 2022

@lenulacek A nechali jste si je? 😀 náš kamarád taky měl ale pak jak to “vyletělo” někde na 2tisice USD tak nadšeně vše prodal a myslel jak vydělal 😀

missbufy
23. led 2022

Ja jsem o tom uvazovala, ale ne o bitcoinu, ale etherelu, pry to vloni stouplo na nekolikanasobek. S manzelem jsme si to spocitali, ze i kdyz by to porad takto stoupalo, tak pri malych investicich, co bychom do toho dali (treba do 50 000Kc) by se nam zisk nevyplatil, pokud by slo o vetsi investice a clovek by se tim chtel ve svem volnem case hodne zabyvat, tak ano. Takze pro nas ted ne.

lenulacek
23. led 2022

@jittuli nechali 🙂 a manzeluv spolužák si jich koupil ještě víc než my, má je taky a ještě bitcoiny těží 🤗

lenulacek
23. led 2022

@jittuli chudák, to by se manžel bil do hlavy 😃

dashyyy
24. led 2022

Já jedu přes change invest a revolut a maximální spokojenost 🙂 teď zrovna se pomalu chystám přikoupit, snad ještě trošku spadne 🙂

katule1990
autor
24. led 2022

@lenulacek Tyjo, to je super, to se vám opravdu povedlo, to je jako výhra ve sportce 👏.
@dashyyy Děkuju, kouknu na to 🙂. A jak je to tedy s těmi daněmi? Když bych ten rok něco prodala, tak musím za ten rok nějak vyplnit a podat daňové přiznání? Jsem v tomhle dost mimo, němám s tím jakožto zaměstnanec a teď na rodičáku vůbec zkušenost.

jittuli
24. led 2022

Myslím, že se to daní jako ostatní příjmy a tam je osvobození do 30tisíc za rok, takže by se danil až čistý zisk nad 30tisíc (pokud nemáš i jiné ostatní příjmy - nájem apod). Pokud se vlezeš do 30tisic tak se ani přiznání nepodává. A daní se samozřejmě jen zisk, takže až pokud bitcoin prodáš a reálně na tom vyděláš.
@katule1990

katule1990
autor
24. led 2022

@jittuli Děkuju. Já jsem to teď hledala a někde se píše o těch 30 tis., ale někde (na více místech) píšou, že se musí danit vše, že na toto se ten limit 30 tis. Kč nevztahuje. To mi pak přijde, že se ani nevyplatí, člověk by si to chtěl zkusit, několikrát by nakoupil a prodal a pak složitě vypočítával vážený průměr, příp. metodu FIFO, podával daňový přiznání, platil daň a vše kvůli pár šupům. Chtěla jsem si to zkusit, ale tahle administrativa mě od toho hrozně odrazuje. Docela dobře to mají popsaný tady: https://byznys.hn.cz/c1-66870880-jak-na-kryptom...

jittuli
24. led 2022

@katule1990 aha zajímavý 🧐 Tak budu doufat že moje maličké zisky finanční úřad nebudou zajímat 😅😅

katule1990
autor
24. led 2022

@jittuli Myslím, že ne, že nedaní ani kupa lidí s mnohem většími zisky 😅. To by muselo být jedině na udání. Ale do toho nedanění (kor nad těch 30 tis.) bych nikdy vědomě nešla, proto se snažím zjistit, co se s obchodováním s Bitcoinem všechno pojí. Přijde mi, že všude je spousta návodů jak a kde koupit, jak bezpečně uchovavávat atd., ale o tom danění se nikde extra nemluví/nepíše, pokud to člověk cíleně nehledá. A taky mi přijde, že se špatně hledá, jaké se s tím kde pojí poplatky, že i samotné burzy a směnárny o tom kolikrát trochu mlží a člověk to zjistí až při samotném nákupu/prodeji.

lenulacek
24. led 2022

@katule1990 Jj to jo 🙂 máme to pro decka 🙂