Dispoziční právo k cizímu účtu, musím splácet cizí dluh?

madre1
20. bře 2016

Zhruba před měsícem jsem se na pobočce České spořitelny dozvěděla,že mám dispoziční právo k cizímu účtu od r.2001,kde je potřeba dorovnat kontokorent,který činí -20 000kč.Ze šoku,který jsem z toho dostala,jsem se nezmohla na slovo a hned mi byl vnucován úvěr.Když jsem úřednici sdělila,že jsem doteď neměla tušení,že mohu disponovat s jiným účtem,než s tím svým a chtěla to dispoziční právo zrušit,bylo mi řečenou,že se to bez vědomí majitele účtu udělat nemůže.
Mám to začít řešit nebo to mám nechat plavat?
Hrozí mi,že budu muset splácet dluhy cizího člověka,když mám přístup k jeho účtu,aniž bych o to stála a využívala toho?
Děkuji za odpovědi 🙂

lv
20. bře 2016

zjisti si, zda dispoziční právo znamená též ručení za závazek..jak to chápu já, tak ne. A proč ti cizí člověk sjednal d.právo ke svému účtu? to nechápu.

kulatakosticka
20. bře 2016

Podle mě ne, právo vybírat peníze, ukládat apod tě nezavazuje hradit dluhy, pokud nejsi ručitel. Jinak určitě bych to řešila. Asi to bude omyl, nebo tehdejší partner, zaměstnavatel?

madre1
autor
20. bře 2016

@lv ,já to také nechápu a už jsem do České spořitelny posílala email-uvidíme,co mi odpoví.Jen jsem si myslela,jestli s tím má někodo podobné zkušenosti? 😉

madre1
autor
20. bře 2016

@kulatakosticka ,můžemi někdo zařídit dispoziční právo ke svému účtu bez mého vědomí,nebo bych tenkrát musela něco podepisovat?
Já si totiž nic takového vůbec nevybavuji 😅

cica002
20. bře 2016

Dispoziční právo Ti zakládá práva disponovat s účtem, kromě možnosti účet zrušit. Nevznikají tím pro Tebe žádné závazky, takže se nemusíš bát.

kulatakosticka
20. bře 2016

@madre1 právě že u spořitelny to bez podpisu nejde a pokud si dobře pamatuji, musí být u toho majitel i disponent. U zrušení pak jen majitel.

kvakuska
20. bře 2016

@madre1 a ty víš čí ten účet je?

luj89
20. bře 2016

Jestli jsem to správně pochopila, tak ti ani (oprávněně) neřekli, abys debet dorovnala. Jen ti nabídli úvěr (asi jim chybí do plnění plánu). Nic víc, nic míň. Jen bych si zjistila, o čí účet jde - třeba nějaký bývalý přítel?

tulikiss
20. bře 2016

urcite si to musela podepisovat, zjisti si ci to je ucet a radsi to res. ne ze by si musela neco doplatit ale je dobre vedet jak se to mohlo stat.. urcite sme napis jak se to dal vyviji moc me to zajima 😀

blahova_andrea
20. bře 2016

@madre1 mě přítel zřizoval dispoziční právo ke svému účtu a musela jsem jít s ním do banky, musela jsem jim dát občanku a podepsat to zřízení práva, takže bez vědomí by to jít nemělo 😅 jednalo se také o čs

kulatakosticka
20. bře 2016

@tulikiss mě taky 😁

emisekkk
20. bře 2016

já mám k svým účtům disponenta,a le když jsem ho uvedla/určila - musel to v bance podepsat a chtěli jeho OP.
Tak ať Ti ukážou, kde jsi jim to podepisovala. hele a neztratila jsi občanku a někdo tě do toho uvrtal?

simonceli
20. bře 2016

@madre1 mam dispozicni pravo k uctu sveho otce. Muzu jen vybirat a vkladat penize, koukat se na transakce. Nicmene nemuzu na uctu nic menit. Jakoze kdyz si otec vezme pujcku tak ji nemohu zrusit. Otec spkaci uver, ale me to k jeho splaceni nezavazuje. Mame ti take u Ceske sporitelny. Nechapu , jak ti mohli zridit dispozicni pravo k cizimu uctu vez tveho vedomi. Ja musela byt pritomna s orcem na pobocce, kopirovali si OP a musela jsem udelat podpisovy vzor. A zrusit ti muze urcite jen majitel uctu.

luj89
20. bře 2016

@emisekkk Tak to by byl pěknej blbec s prominutím 😀. To by mu zakladatelka mohla vybílit účet bez povinnosti splacení... Netuším, co by z toho měl.

emisekkk
20. bře 2016

@luj89 no pokud je to tak, že i disponent je povinen následně řešit neuhrazený kontokorent - což ale nevím - pak by to zas takovej blebc nebyl.

kulatakosticka
20. bře 2016

@emisekkk u spořitelny právě ne, tam je to jen na majiteli.

madre1
autor
21. bře 2016

Napsala jsem email do banky a odpověděli mi toto:
Vážená paní ..........................,

děkujeme Vám za využití naší klientské schránky.

Disponent může své právo zrušit na kterékoliv pobočce ČS bez přítomnosti majitele účtu. Povinnost zaplatit kontokorent má pouze majitel účtu, pokud dispoziční právo zrušíte nemáte dále již nic společného s uvedeným účtem.

V případě Vašich dalších dotazů nás můžete kdykoliv kontaktovat. Obecné informace Vám také ochotně poskytnou kolegové na kterékoliv z našich poboček nebo telefonní bankéři na naší bezplatné informační lince 800 207 207, která je v provozu nepřetržitě.

S přáním příjemného dne


Takže email vytisknu nebo přepošlu dámě(dala mi vizitku),se kterou jsem tam jednala naposledy a která mi tvrdila,že to bez vědomí a souhlasu majitele účtu nejde.Pak se tam doptám,o čí účet se to jedná.Každopádně děkuji všem za reakce 🙂

blahova_andrea
21. bře 2016

@madre1 a ty jsi byla prvně tak v šoku, že ses ani nezeptala o čí účet jde? 😨 každopádně bych to udělala jak píšeš...vytisknout a konfrontovat rovnou pracovnici, která ti podala jiné informace a žádala bych zrušení práv k účtu

kulatakosticka
21. bře 2016

@madre1 tak to dopadlo nejlíp, jak mohlo v rámci tak pitomé situace

suzina08
24. bře 2016

Já se spíš divím, že z tebe někdo mohl udělat disponenta bez tvého vědomí. Měla jsem za to, že i disponent musí něco podepsat. Ale myslím, že za účet zodpovídá majitel, bohužel v případě, kdyby disponent měl nějaké dluhy, tak to majitel musí platit. Ale opačně to neplatí, tak jako ti to napsali.

kulatakosticka
24. bře 2016

@suzina08 není pravda, že majitel zodpovídá za dluhy disponenta, jen za dluhy na účtu a to ať je udělá on nebo disponent.

akankeo
24. bře 2016

@madre1 porad se s pravnikem, zjisti vic o uctu, dost mozna je to promlcene

akankeo
24. bře 2016

@akankeo a zjisti jak se to stalo, abys nemela na krku zavazku vic, muze jit o podvod s obcankou, kazdopadne 2001, tol sou fakt promlcene zalezitosti, pokud by slo o uvery

luj89
24. bře 2016

@akankeo vždyť zakladatelka nemá na krku žádné závazky, má jenom právo nakládat s prostředky na účtu a dotazovat se na zůstatek atd.

suzina08
29. bře 2016

@kulatakosticka tak jsem to myslela, ale asi to z toho úplně takhle nevyznělo

adrianapetrova
29. bře 2016

Oni teď mají ve Sporce v akci půjčky a každému je na přepážce nabízejí, tak myslím, že jen paní chtěla využít situace, aby si mohla udělat čárku.