Dluhy přítelovy rodiny jsou na jeho jméno

ate
28. dub 2015

hoj,
potřebuji poradit, vyslechnout, povzbudit, možná taky varovat.
Mám přítele, se kterým spolu budeme pět let. Vše ok, plánujeme spolu budoucnost, máme se rádi, na jaře jsme se začali dívat na pozemky, popř. domy k prodeji.
O víkendu jsem se dozvěděla dost nemilou věc, z mého pohledu je to přímo průser velkého rozměru.
Před několika lety přítelovi rodiče nechali napsat na jeho jméno dům. Což není nic závažného. Přítel před třemi lety podepsal hypotéku na barák (z toho jsem usoudila, že přepsání domu bylo účelové, aby si tu hypotéku vzal přítel na své jméno, rodičům by právě hypotéku asi žádná banka nedala). Bylo to s tím, že sice je na papíru napsaný on, ale platby a vše okolo je ve věcech rodičů.
Samozřejmě nešlo o podpis z donucení, spíš z naivity, neznalosti, možná nezodpovědnosti a taky z hlouposti, každopádně přítel tvrdí, že si myslel, že rodiče ví, co dělají, v podstatě z dobré vůle...
Situace je teď taková, že rodiče nespláceli, barák je zaplombovaný, buď ten dluh musí hned zaplatit (1.400.000,-) nebo splácet dluh firmě, banka totiž ten dluh prodala..
Tohle všechno jsem se dozvěděla teď o víkendu. Jsem z toho rozhozená jak blázen, protože v této situaci si přítel nemůže požádat hypotéku se mnou, já sama taky ne, nemám takový příjem, takže naše představy o bydlení se rázem rozplynuly. Na jednu stranu je mi přítele líto, na druhou jsem děsně naštvaná, že to dopustil. On i jeho rodiče jsou psychicky zničení.
Jak se k tomu postavit? Samozřejmě, že je to jejich věc.. Ale do jisté míry to ovlivňuje i moji budoucnost.
Popřípadě přemýšlím - kdybych si ho za dva tři roky vzala, je možné, že na mě mohou přejít například i dluhy jeho rodičů či sestry?

im4fun
28. dub 2015

@ate dosavadní dluhy na tebe po svatbě nepřejdou, to se neboj. Nicméně má určitě záznam v registru neplatičů, a to je dost špatný, protože pokud nedojde k zázraku a záznam nebude vymazán, už mu nikdy nikdo nepůjčí. Takže to ovlivní především vaši společnou budoucnost. Teď už je zbytečné říkat, co měli dělat jeho rodiče, když zjistili, že nemohou splácet, ale rozhodně si to tvůj přítel měl hlídat. Každopádně pokud nikdo nepůjčí tobě z titulu nedostatečného příjmu, tak bude docela složité mít vlastní bydlení. Je to dost prekérka no a vlbec ti to nezávidím. Momentálně bych se zajímala o to, jak dluh co nejlépe splatit, aby na vás nechodili vymahači nebo exekutor (ten by asi mohl zabavit i tvůj majetek, když mu jasně neprokážeš, že jsi ho koupila ty sama), a jak případně dosáhnout výmazu z registru neplatičů.

brokovich
28. dub 2015

@im4fun Tak ti nevím, jestli dle nového občanského zákoníku to není naopak tak, že dluhy se stanou po svatbě dluhy obou manželů.

brokovich
28. dub 2015
im4fun
28. dub 2015

@brokovich i tak by šlo rozdělit majetek. Spíš je blbé, že jim asi už nikdo nepůjčí na vlastní bydlení, pokud ho nevymažou z registru neplatičů:(

evulina77
28. dub 2015

no tak to příteli už nikdo nepůjčí ani ň, aspoň 10-15 let, a je víc než pravděpodobné, že k vám začnou chodit exekutoři. Přítel byl blbý a naivní a rodiče jsou kret*ni, kteří potopili vlastní dítě. Je to smutné, ale je to tak

eimmy
28. dub 2015

smutný na tom je že jsi s ním takovou dobu a on ti to řekne až teď.... každopádně se rozluč s tím že by vám dala banka hypotéku... 1,4 milionu je dluh, který bude splácet min.20 let s tím že se s největší pravděpodobností stane to že společnost, která koupila od banky dluh, bude vymáhat mnohem tvrdším způsoben než banka... tzn. exekuce na plat do výše min. životního minima.
upřímně, já bych se do svatby nějak nehrnula...

brokovich
28. dub 2015

Jinak dluhy jeho rodičů či sestry na tebe přejít nemohou. Já jen nemohu pochopit, z čeho jsou rodiče zničení, když neplatili dluhy, tak co si mysleli?...ach jo... no nezbyde vám nic jiného, než dluh splácet nebo najít kupce a pak se domluvit s věřitelem.

evulina77
28. dub 2015

řešení je výhodně prodat dům, tak aby zbylo na zaplacení dluhu včetně poplatků a všeho okolo. Ale záznam z registru dlužníků vymazat jen tak nejde, prostě je a bude vedený jako neplatič a nikoho nezajímá jak se to stalo...

nonnni
28. dub 2015

@ate co to znamena, ze si hypo vzal pred nekolika lety? Bylo to jeste pred tim, nez jste s polu zacali chodit? Pokud ano, proc ti o tom nerekl, nez si hypo vzal? Pokud ne a hypo uz mel, proc ti to rekl, az ted? Tenhle proces neni zadna rychlovka, nemohla to pro nej byt zadna jobovka z cisteho nebe... Takze ja bych spis resila pritele a jeho pohnutky k tomu to tajit...ze hypo nedostane je jiste, budoucnost je v najmu, ale i tak se da zit...

eliska_z
28. dub 2015

Možná to bude znít hnusně, ale pokud je dluh i s poplatky za prodlení nižší než cena domu, tak bych dům prodala, (rodiče vystěhovala, pokud tam bydlí) a dluh zaplatila. Až by byly všechny dluhy poplacené, zkusila požádat toho, kdo příteli dal záznam do registru (lze zjistit výpisem z registru), o výmaz - s tím, že je vše uhrazeno...
O ten dům přítel stejně v exekuci přijde a ještě pravděpodobně za mnohem nižší cenu, než by byla běžná prodejní. Pak bude dlužit a nebude nic mít a z registru se nedostane nikdy.

brokovich
28. dub 2015

Nojo, ale tazatelka píše, že dům je "zaplombovaný", to chápu tak, že je v zástavě a že s ním teď jeho majitel nemůže nakládat. Proto se musí domluvit s věřitelem a ten když nebude chtít, tak jí žádný prodej nepovolí, protože dům má jako zástavu (tak se to normálně dělá). Dům mu tak propadne a on si ho prodá, komu a za kolik chce a po příteli tazatelky bude dál vymáhat půldruhého mega.

luciebx
28. dub 2015

To se jako pritel cela ta leta nezajimal zda rodice plati? nechtel videt zadne papiry dokady a platbach atd? to si to nechal na sebe vse prepsat a sedel jako pecka a o vic se nezajimal?? bud o vsem vedel ale strcil hlavu do pisku nebo rodicum naivne veril. S takovych chlapem chces budoucnost? svatbu a deti?? to bych si rychle rozmyslela... pac dalsich kupu let budete splacet dluh a bydlet po podnajmech 😒

lv
28. dub 2015

To jsou bezva rodiče, přivést vlastní dítě do takové situace..bože co to je za lidi? Chudák kluk..a ty taky, protože se s tím budete prát celej život..

kaalla
28. dub 2015

To přítel nevěděl dříve, že rodiče nesplaceji? Tomu nevěřím, pokud je hypo na něj, tak každá seriózní banka posílá tunu upominek hned, jak se zpozdis jen s jednou platbou. Pokud už to došlo tak daleko, že banka dluh prodala, určitě ho o tom jaká je situace musela informovat už dřív.

ija1
28. dub 2015

Nejen upominky, ale i dokumenty o soudním řízení, pozvánky na jednání, platební rozkaz nebo dokonce rozsudek na přítelovo jméno, tohle musel vědět od samotného zacatku... Ta exekuce je jen tresnicka na dortu v celém procesu....
Tohle musel vědět hodně dlouho, pokud to řekl až teď, já sama bych si o takovém člověku myslela svoje... Nevim jestli je to vhodny start do rodinného života....

ate
autor
28. dub 2015

@nonnni Přítel říkal, že tu hypotéku podepsal od 2012 s tím, že se jednalo o refinancování z jiné banky. Problémy byly od podzimu, někdy to zaplatil, jindy od něj rodiče z "hrdosti" peníze přijmout nechtěli (fakt dospělé, jak od nich tak od něj..). Přítel to nedělal z lehkovážnosti, naopak, fakt byl tak naivní a chtěl rodičům pomoct, když tvrdili, že hypotéka psaná na něj bude výhodnější. Je to šílený dobrák, ale až takový dobrák, že je mi teď z toho špatně.
Já samotná mám spoustu otázek, je mi jasné, že se tohle nestalo kvůli jediné neuhrazené splátce. Věděla jsem, že mají nějakou půjčku, ale opravdu mě nenapadlo, že by se mohlo jednat o hypotéku.
Nechtěl o tom se mnou dlouho mluvit, vytáhla jsem to z něho cca po třech týdnech, kdy jsem si všimla, že něco není v pořádku. Proč až teď? Styděl se, bylo mu trapně, čekal na to, až si promluví s firmou, která druh odkoupila.
Rozhodně ho neomlouvám, nemůžu ale zároveň zahodit vztah, se kterým jsem opravdu počítala a byla spokojená..

nonnni
28. dub 2015

@ate tak zahodit jiste ne, ale prehodnotit ano.

Pritel si mel hlidat v bance, ze splatky chodi a pokud nechodily, nemel rodicum nabizet penize, ale platit to sam a nasledne, nebo soubezne resit s rodici.

Ja verim, ze do toho spadl svou blbosti, ale bohuzel to poukazuje na jeho financni negramotnost a asi budes muset poresit v tomto smeru budoucnost.

brokovich
28. dub 2015

Blbý je, že ti nic neřekl. Problémy se ve vztahu řeší dohromady. A tohle je megaproblém. Já bych se bála, že do budoucna, když se něco stane (přijde o práci např. nebo nebude moct splácet), že mi nic neřekne a bude si to chtít nějak upatlat sám. To opravdu není dobrý vklad do vztahu, no. :( Ale tak po bitvě každý generál, že? :/

kaalla
29. dub 2015

Každopádně přítel očividně řešil tuhle záležitost dost lehkovážně, a neříkám, že se s ním máš kvůli tomu hned rozcházet, ale asi bych byla opatrná, co se týká finančních otázek do budoucna. Buď je fakt šíleně naivní nebo se na to prostě vykašlal. Nevím co je horší. A jak už tu holky psaly, to že tohle před tebou tajil - zvlášť když plánujete společné investice do bydlení - není moc dobrá vizitka.

veruska007
29. dub 2015

No... já osobně bych o tom vztahu hooodně přemýšlela. Čistě prakticky. Taky máme hypotéku a vím, o čem mluvím. A to na naše bydlení, předem jsme věděli, do čeho jdeme. Nelituju, ale... přáli jsme si tři děti, máme tři děti. Ale kromě toho, že je manžel v práci a já na MD/RD, tak oba běháme po brigádách jak diví, protože když jeden plat padne na splátky a bydlení, z rodičáku se moc vyžít nedá.
A mít dluh přes milion už na začátku, když ještě ani nekoukáte po vlastním bydlením... prostě to bude na příjmech hodně poznat, hlavně budeš-li jednou na mateřské. Vyžít jen s rodičákem není žádná sranda.

nov777
29. dub 2015

Teda, to je hustý. Tak určitě bych ti poradila si ho nebrat. Jestli to chápu správně, tak jste spolu vybírali pozemek, prohlíželi domy na prodej a on celou tu dobu věděl, že z toho nic nebude, protože už jednu hypotéku má. I kdyby splácel v pořádku a nenastala tahle krize, tak mu asi těžko s jednou hypotékou v klídečku přiklepne banka další. Kamarádka řešila něco podobného. Její nový přítel si vzal hypotéku na byt pro matku. A byl to velký problém, protože na další hypotéku on nárok neměl, ona neměla dost vysoký příjem, aby ji dostala a tak prostě maminka měla byt a oni byli v nájmu. Sice je hezké postarat se o rodiče, ale hypotéka není splacená za pět let a i ty děti budou jednou chtít bydlet. Čím ty lidi přemýšli, ach jo. Např. bratranec se chtěl postarat o matku, tak postavili dům a ji vzali k sobě. Hypotéku má, ale jednu a oba problémy jsou vyřešeny. Většina populace opravdu nemá na to, aby kupovala nemovitosti pro sebe a celou rodinu. Chápu, že máte dlouhý vztah, ale takovou lež bych asi nedala.

78marcela
29. dub 2015

@ate no já si taky myslím, ze je to prusvih docela veliký. A souhlasila bych s řešením, které navrhuje
@eliska_z dum prodat. I když je na něm exekuce, tak pokud je jen jedna, tak se to da porešit, bud si můžou sami najít kupce, nebo některé realitky taky nabízejí prodej nemovitosti s exekuci. Vim ze to tak udělala jedna paní od nás, na její dum už byla vyhlášena dražba za nějakých 200 tisíc, ona si našla kupce, který ji zaplatil 500 tisíc, a tím se to pokrylo, muselo to byt se souhlasem toho exekutora a peníze šly primo na jeho účet, ale furt je to lepší než přijít o dum a stejně zůstat s dluhem. Takhle byla bez dluhu. A obavám se, ze tohle bude podobná situace, ze dřív nebo později rodiče o ten dum přijdou. Čím dřív se to poreší, tím lépe, určité ty dluhy rostou..
A po zaplacení dluhu si za několik let může přítel požádat o vymaz z registru a budete moct řešit své bydlení. Jinak budete mít dluhy cely život.

martha11166666666666
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
ppejskova
5. led 2016

@ate jsme v dost podobné situaci,podařilo se vám to nakonec nějak vyřešit? My už ani tu nemovitost nemáme, tchyně si ji vesele prodala bance dala ani ne 1/3 dluhu a zbytek nám spadl na krk...

atei
3. kvě 2016

@ppejskova to mě moc mrzí, že to tak dopadlo :-/ U nás to dopadlo tak, že si přítelova rodina domluvila "investora", který odkoupil dluh, resp. dům, stal se vlastníkem a ti mu teď platí nájem. Každopádně zase hledají kličku a někoho, na koho by znovu hypotéku napsali (opět POŽÁDALI přítele!!), aby mohli koupit dům zpět. V tuto chvíli se řeší jeho sestra, zda by do toho mohla jít, ale nevypadá to. Přítel teď bydlí u nás, u rodičů, vypadá to, že si budeme spravovat patro, máme naštěstí velký dvougenerační dům a tohle je pro mě nejbezpečnější řešení. S hypotékou to má přítel na štíru, ty lepší banky ho samozřejmě několik let nevezmou, mohla bych si hypotéku napsat na sebe, ale mám z toho respekt, chtěla bych časem na rodičovskou.

ppejskova
3. kvě 2016

@atei to věřím... No nám to banka prozatím dovolila splácet(ještě to nikomu nepredali)
A až se vrátím do práce tak ať se tchyně stará, já si vezmu hypo na sebe a snad už budem mít klid ve svém

larryfox2016
Odpověď byla odstraněná
Zobraz