icon

Finance. Jak byste to řešili?

18. zář 2020

Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Jde o to, že nevycházíme absolutně s penězma. Žili jsme s partnerem u jeho táty, abysme neplatili drahej nájem, pak se nám narodil syn. Tam jsme mu platili 4 tisíce na inkaso alespoň. Měli jsme v plánu si nadstavit barák a udělat si svoje patro. Už jsme měli schválenou hypotéku a měli se dělat plány. Nic jsme našetřeno neměli podotýkám, protože jsem otěhotněla při studiu, takže jsem po státnicích chodila na brigádu, abysme měli na výbavu pro miminko a pro něco pro sebe. Bohužel se partner s otcem pohádal( kvůli alkoholu) a ten nás vyhodil z baráku, ať si najdem bydlení. Neměli jsme kam jít, tak jsme si museli vzít půjčku na složení kauce a 2 nájmy. Bylo to v době kdy byla karanténa a partnerův plat šel výrazně dolů. Bohužel partner teď nevydělá ani na nájem, tak musím doplácet z rodičáku, plus má ještě úvěr na auto a to nemluvím o dalších položkách jako paušál, pojištění. Teď nám dost pomohla jeho máma, protože byla půl roku na neschopence a měla peníze z pojistky. Moji rodiče na tom taky nejsou finančně tak dobře, aby nám mohli přispívat několik tisíc měsíčně. Partner si teď teda našel brigádu. Měl už sice předtím nějakej přivýdělek, ale bylo to na prd. Byli jsme se ptát na ÚP na nějakej příspěvek na bydlení nebo cokoliv. Bylo nám řečeno, že nárok nemáme. Protože jsem si tak 3 měsíce zpět vybírala stavebko, abysme měli na nějaké věci do bytu a zbytek šlo do poplatků. Takže to viděli ve výpise. Plus třeba co mi pošlou rodiče. Máme zažádáno o obecní byt, ale to se čeká taky několik let. Po zaplacení všeho toho důležitého nám zbyde tak max 3 tisíce na měsíc . Já bych ráda třeba šla na brigádu, ale synovi je 7 měsíců a nemám hlídání. Tento měsíc už jsme dokonce bez peněz. Podotýkám, že otec partnera žije v baráku 4+1 sám a má dost slušnej plat. Jak byste tohle řešili, kdybyste byli v podobné finanční situaci? Jít s dítětem k rodičům a partner zpět k otcovi? Do azyláku? Levnější nájem se prostě nedá sehnat a stejně bysme zase neměli na kauci. Nechceme si brat další půjčku. Už jsem z toho zoufalá. Jeho otec o tomhle vůbec neví, jak jsme na tom špatně a partner se mu bojí říct o peníze. Bojím se, že to prostě tady dokud budu na rodičáku nezvládneme.

Strana
z4
zuzineckah
21. zář 2020

Ten tvůj chlap je nekvalifikovaný, neperspektivní a líný. Pokud není extrémně manuálně zručný, aby se tím mohl slušně živit, tak měl už dávno zapracovat na doplnění vzdělání a najít si lepší práci. Evidentně se mu nechce. Nevím na co čekáš🤷‍♀️Vykýbluj ho na rodičovskou a ty val do práce...peníze na stromě nerostou

autor
21. zář 2020

@ai30 Ja se byla zeptat uz v supermarketu, kdyztak mam jeste v zaloze brigadu, kde jsem byla behem tehu. Kdyz ani jedno nevyjde, budu zkouset dal.

@brunetka11 No ja nevim, vesele jsme teda sporeni nerozhazeli, kdyz to slo prevazne do dluhu. A jestli si myslite, ze tam byly statisice, tak jste na omylu. Ani nekolik desitek tisicu to fakt nebylo.

budouci_maminka
21. zář 2020

Z čeho jste měli dluhy kdyz jste bydleli u rodičů a auto jste kupovali na další dluh? Boha jeho...🙈 zkus finančního poradce, treba vám pomůže půjčky zkonsolidovat a nějakou kacku navic to taky hodí..

elencze
21. zář 2020

Pročetla jsem celou diskuzi. No, nevím proč, když teď jakou každou noc na počítači makám, ale chtěla jsem se trochu odreagovat, protože mi začala blbnout klávesnice (tímto se omlouvám za mezery a chyby), což se moc nepovedlo. Mám jen pár postřehů. Zaprvé, nechápu, proč s přítelem jsi. Je evidentně blbý jak tágo a nemakačenko, sama připouštíš, že zvažuješ , že se s ním rozejdeš, takže to asi láska tvého života není. Podle mě ti bez něho bude jen líp. nebudeš muset platit jeho úvěr za auto, budeš mít nižší příjem, takže možná dosáhneš i na příspěvek na bydlení. Podle mě s tebou stejně nehraje čistou hru. Kecy o hypotéce jsou blbost, 100 % ti dnes žádná banka nepůjčí, musel by mít alespoň 10 % našetřeno, takže ti jen věší nějaké pěkné bulíky na nos. Brigáda tě čeká s ním i bez něj, ale aspoň nebudeš řešit jeho finanční problémy.
A jinak, fakt mě překvapují názory žen ve 21. století, jak je má živit chlap. Mám manžela na spoustu věcí, ale ne na to, aby mě živil. Jsme rovnocenní partneři ve finančním táhnutí domácnosti i v péči o dítě. Občas někdo přispívá víc, někdo míň, více pak zabere v jiné sféře rodinného života.
Zakladatelce držím palce, ať zvedne hlavu a sebe i své mimčo uživí, určitě to dokáže. téměř vše se dá řešit, pokud to není nějaká fatální zdravotní diagnóza.

alilali
22. zář 2020

Zakladatelko, máš muturitu? Pokud ano, tak Generali pojišťovna bere na práci z domu, pohovor přes webku, sídlí v Brně, kde ti dají i veškerou potřebnou techniku + podpis smlouvy. Nic nenabízís, pracuješ na "zákaznické lince". Pokud to pomůže. Kamarádka tak pracuje a je spokojená, prej je to pořád stejný, buď prepojuješ nebo zjistujes zda mají uhrazeno pojištění a odesílání zelené karty.

drep
22. zář 2020

@elencze mluvíš mi z duše. Můj muž je láska mého života, spřízněná duše, skvělý milenec a taky partner a parťák v tom lingvistickém smyslu slova. Jsem partneři v péči o dítě, v péči o domácnost, v péči o širší rodinu a taky ve finančním zajištění. Hanba by mě fackovala, kdybych seděla na rodičovské a dožadovala se toho, ať si třeba nabere deset dalších směn nebo najde druhou práci.
Řešili jsme takovou blbou situaci před rokem, kdy bylo dceři tak deset jedenáct měsíců a můj muž vypadal, že se z práce brzy zhroutí. Byla jsem to já, kdo řekl, ať rezignuje a vrátí se do směn k lůžku na menší úvazek (aby nemohl dostat nařízené přesčasy), že prostě ve volných dnech budu pracovat já. On říkal, že mu bude blbé, když bude pracovat míň a já budu muset víc, já mu říkala, že mně je blbé nepracovat a koukat na to, jak se trápí, jak je vydeptaný, nemá na nic sílu ani náladu.

mateju_sm
22. zář 2020

@klokanka31 a ja byt chlap, tak bych hnala za takovy pristup Vas. Partnerství přece není o tom, že vy budete doma a Váš partner se bude dřít na dno. Proč je problém se u dítěte vystřídat a přispět do rodinného rozpočtu.

autor
22. zář 2020

@drep Ja ale nikde nepsala, ze budu doma na prdeli sedet 3,4 roky. Mela jsem v planu jit na brigadu, jen jsem chtela pockat az bude vetsi a bude uz normalne jist a ne mliko. Coz uz by snad zachvilku mohlo jit, teprve jsme s prikrmama zacli. A taky, aby se o nej dokazal postarat, protoze do ted bylo starani tak max, ze si ho vzal do kocarku. Takze at zacne mit sam snahu se o dite starat a ja pak muzu v klidu na nekolik hodin odejit a nemusi se drit.

ai30
22. zář 2020

Hele, nenech se tady vyhecovat mistni super extra slepicarnou. Zkuste to tedka vyresit nejak akutne (tim nemyslim pujcku! Jen i nejaky nekoncepcni privydelek), ono se to s miminem brzo zlepsi. Uprimne, muj partner je otec par excelence, od roku s obema detma doma, takze si fakt rady vi, ale nas druhy taky naprosto odmital flasku, pil jenom z prsa. A ta pece byla fakt hlavne na mne, protoze proste tatovi to prso chybi, tam clovek nic nevykouma. Do doby, nez male bude jist normalne prikrmy (myslim tim proste ze bude schopny snist jedno cele jidlo, ne jen tri lzicky ochutnat), tak je vzdalovani se od nej proste blbost, i kdyz ti tady slovutna pani doktorka (toto mi hlava fakt nebere) radi opak. Byl by to jenom stres pro vsechny zucastnene. Ted se ale u mimca bude situace menit rychle, za mesic dva, pokud to bude s tim prikrmem v pohode, uz bude mnohem samostatnejsi a bude jednodussi ho dat do pece nekomu jinemu.

drep
22. zář 2020

Já ale vůbec nenarážela na tebe a jestli to tak vyznělo, tak jsem to nechtěla. Přišlo mi, že ty s prací problém nemáš, narozdíl od části přispěvatelek, resp. Že ony mají s tvojí potenciální prací větší problém než ty, protože živení rodiny je v jakékoliv situaci vždycky a 100% mužská povinnost. To, že se chlap nedokáže postarat jsem tu doteď nikde nečetla, ale možná mi to jen uniklo.

@ai30 Jsem intenzivista, kojení fakt není job. A taky jsem nikdy svoje názory ja kojení nevydávala za evidence based a jedinou pravdu.

ai30
22. zář 2020

@drep Ja tu tvoji poznamku vubec nechapu. Proc by melo byt kojeni job? A proc bychom se tady mely bavit i nazorech na kojeni? I jako intenzivista bys mohla pochopit, ze je trochu blbe, aby se matka vzdalila od vylucne kojeneho dite na nekolik hodin (pocitam, ze dvouhodinove sichty moc nefrci). 🤦

budouci_maminka
22. zář 2020

@ai30 mne prijde horší nemít na zaplacení střechy nad hlavou než to ze v 7 měsících dítěte se na par hodin maminka vzdálí na brigádu..nehlede na to ze to prinese mnoho dalších pozitiv -tatinek si bude víc budovat vztah s dítětem, vic doceni co maminka na materske doma dela, maminka zas ocení i jinou sociální interakci než měnit pliny a mluvit v citoslovcich a treba najde i nějaké fajn lidi za pratele, získá praxi coz se do CV taky hodí...

Kdyz tolik brojis proti praci při mateřské, to má důvod ten, ze jsi musela v roce ditete na plnej uvazek a mas z toho krivdu na duši?

drep
22. zář 2020

@ai30 protože kdybych byla pediatr a nepropagovala kojení a plné podřízení celého života kojení on demand, tak bych byla ukamenována. Můj job je něco úplně jinýho a tudíž můj názor na kojení je stejně relevantní jako názor prodavačky nebo strojní inženýrky (tvoje poznámka o slovutné doktorce implikuje, že má profese nějak souvisí s mým názorem na odchod matky kojeného dítěte do práce, protože jinak hrozí, že umřou hlady).
Znám dost holek, co chodily do práce od kojeného dítěte, prostě odstříkávaly, ale to je asi už hrozné kacířství. Já zadavatelce opravdu upřímně přeju, aby našla dobře placenou práci na pár hodin nebo home office, znám sestry, co jezdil domácí péči vysloveně dle jejich potřeby, máme study nurse, která z domova zadával data studií, logopedky nebo fyzioterapeutky chodí na pár hodin do privátu, ale to jsou většinou věci, které se nenabizí tak úplně automaticky a kdyvy takovou práci autorka měla, tak se jí asi drží a neptá se tu.

klokanka31
22. zář 2020

@mateju_sm Proč na dno? Ale chlap vždycky byl, a měl by být hlavní živitel. A zase žena se má starat o rodinu. Jako beru že to není moderní, ale my s manželem chceme tento model, tak proč ne? Já zas nesnáším chlapy flákače, a ženský co se neumí postarat o domácnost.

ai30
22. zář 2020

@budouci_maminka Smarjapanonanebi, to je jak mluvit do zdi, fakt. Sramy na dusi nemam, do prace jsem sla rada, byla jsem rada zivitelem rodiny a stridani rodicu u deti povazuju za ten nejlepsi model prave kvuli tomu, co jsi popsala vyse. Ale i presto jsem schopna pochopit situaci, kdy ma clovek doma malinke plne kojene dite, ktere odmita flasku. Muj druhy syn byl takovy, odstrikavala jsem az se hory zelenaly, premlouvala, zkousela to asi tisickrat, ale prcek hodil na moje snahy kakac. V situaci, kdy ta kocena obraci kazdou korunu, je fakt nejvetsi jeblost toto delat na silu a to kojeni si rozesrat, protoze to jedine, co ted fakt potrebuje, je nakupovat kopy dozicek UMu. To je vsechno. Tecka. Fakt zadne jine traumata za tim nejsou. Nerikam, ze se clovek nema o sebe starat sam, ale v jejich situaci bych to resila prozatimne, nez se prcek rozji a potom si nasla nejaky normalni puluvazek. Hlavne vzhledem k tomu, ze se tady bavime o horizontu treba jednoho dvou mesicu, ne rok. Pise, ze s prikrmy uz zacali. Valit tady do ni, ze je lempl, protoze nebere nocni sichty v supermarketu a nymand, kdyz neni schopna byt 36 hodin vzhuru pri peci o dite, mi s prominutim fakt prijde dementni.
@drep uz tady fakt jenom nahodile vyjmenovava profese, ktere zna. Komentovat to, ze existuji logopedi, kteri si privydelavaji na volne noze, uz fakt nemam silu.

drep
22. zář 2020

@ai30 Tak vzhledem k tomu, že sama napsala, že má zdravotnické vzdělání, bez bližšího upřesnění, tak i logopedka je jedna možnost, proto jsem tu naházela nějaký tipy. Ale protože ti nenotuju (i když vlastně ty si tu tak dozblbnutí opakuješ svou, že zakladatelku nutíme do nějakých nevolnických hrůz, což sice nikdo nedělá, ale to netlumí tvé spravedlivé rozhořčení), tak je špatně i to 🤷‍♀️. Nevím, jestli třeba sestry z malé nemocnice tuší standardně, že dělat studie je dobře placená nuda a že sehnat takovou práci není často úplně problém (Quinta jako jedna z těch, co hledají, mi na fcb vyskakuje tak jednou denně).

ai30
22. zář 2020

@drep Psala, ze rodila po statnicich. Na praktikovani logopedie jsou statnice, pak praxe a atestace. Az potom to muze clovek delat sam. Tak nejak predpokladam, ze kdyby byla atestovana logopedka, asi by to tusila a nedumala nad moznym privydelkem. Ale mne uz je to fakt burt, ja jsem svoje napsala (aka dozblbnuti opakovala svou), mam lepsi veci na praci.

autor
22. zář 2020

@ai30 Logopedie patri přece do pedagogiky ne? To je trochu mimo me vzdelani. Já mám specializaci do laboratore

hankasva
Autor odpověď smazal
Strana
z4