Finance v partnerském nebo manželském životě. Jak to máte rozděleno?
Ahoj,chci se jen zeptat,jak mate rozdelene,vyresene finance v partnerskem vztahu a nebo manzelskem vztahu?Spolecny ucet nebo kazdy svuj?Ted jsem se sestehovala s pritelem a proto me to zajima.Nebo kdo co a kolik plati? Dekuji
My jsme léga měli společné peníze na soukromých účtech, teď nově máme společný účet, ze kterého chodí pravidelně platby a na který chodí má výplata a pak každý svůj účet, manželovi na něj chodí výplata. Já si na svůj pošlu kolik potřebuju, manžel přeposílá na společný to, co nepotřebuje, přebytky máme na společném spořícím. Pro ten společný jsme se nakonec rozhodli proto, že donedávna šly všechny pravidelné platby z mého a kdyby se něco stalo, tak manžel nebude schopný s platbami manipulovat. Ale jako společné jsme naše peníze vnímali od prvního dne. A vždy jsme s nimi nakládali společně. Povinné platby jsem platila já, nákupy ten, kdo na ně vyrazil (asi víc muž), dovolené a jiné větší věci jsem platila já, každý jsme si svobodně nakupovali věci pro sebe a pro dceru, na drahých věcech jsme se vždycky domluvili
Každý svůj účet odjakživa, nějak nedělíme kdo co platí. Manžel vždycky platil provoz víceméně sám, já platila nákupy, děti. Když potřebuje jeden nebo druhý, tak si řekne a peníze se přepošlou.
Vůbec neřešíme kdo zaplatil za co více nebo méně.
Od začátku, kdy jsme spolu šli do nájmu (po 3 týdnech chození 😁 ), jsme zřídili společný účet, na který jsme posílali peníze na nájem a nákupy, tím pádem bylo jasné, že platíme společné položky napůl. Postupem času, kdy přišlo manželství a dítě, šlo na společný účet vše, co jsme vydělali, muž tedy víc než já, ale z pohledu práva jsou v manželství všechny příjmy společné a tak to také bereme. Říkat si muži o peníze, že už jsem třeba utratila rodičák a musím dítěti objednat boty, by mi přišlo potupné 🤷🏻♀️
Všechny peníze máme společné, hospodaříme na společném účtu, ale každý máme i svůj soukromý, kde si necháváme předem dohodnutou oba stejnou sumu jako "kapesné" na dárky pro toho druhého, případně když si chceme koupit něco, s čím by ten druhý nesouhlasil, ať máme i něco jen svého.
Kazdy svuj ucet, ale finance spolecne. Ruzne si penize podle potreby preposilame nebo davame navzajem, jak je potreba.
Máme každý svůj účet, a pak jeden společný na který posíláme cca 70% výplaty, ze kterého se platí společné potřeby (hypotéka, jídlo, věci pro děti, PHM...atd.). Koníčky, dárky apod. si každý hradí sám.
Společný účet, nějak si to ani neumím představit jinak.
Po žádosti o ruku (po 4M chození) jsem zrušila svůj účet a přídružila se k teď už manželovi a v jednom společném účtu jedeme už tedy 18L...nedokážu si představit mít to jinak.
Jsme s manželem spolu 7 let, z toho rok a půl manželé, nyní máme 2 měsíční miminko. Máme každý svůj účet, o kterém ten druhý nemá přehled + jeden účet společný. Jelikož jsme oba OSVČ, máme zúžené SJM právě na ten jeden společný účet (kdyby jeden udělal nějaký průser a třeba došlo na exekuci, ať je chráněný majetek druhého a jako rodina nepřijdeme o vše). Bydlíme v manželově bytě, já mám být, který pronajímám, on má také ještě jeden pronajímaný byt. Ze svého účtu si platím své výdaje (kosmetiku, telefon, penzijní pojištění, úrazové pojištění, své koníčky...). Vše ostatní si manžel přeje, ať platím ze společného (nákupy potravin a věci pro domácnost, když jdu na oběd na meníčko, věci pro syna...). Vzhledem k mateřské teď na společný účet posílám jen asi 3t měsíčně, manžel o dost víc, ne pravidelně stejnou částku, ale dle potřeby. On ze svého účtu platí veškeré dovolené a útratu když jsme někdy spolu. Nedokážu si představit mít jen společný účet, kdy bychom navzájem věděli o všech utratách toho druhého, včetně třeba objednání dárků v eshoou, když to má být překvapení na narozeniny 😅
Máme každý svůj účet/účty , muž platí všechny TP - hypotéky, pojištění, energie atd a já zase většinu nákupů potravin, oblečení atd . Vyhovuje nám to ,ale my máme rozdělený i majetek . Jen firemní účty jsou naše společné.
Každý máme svůj účet. A ještě jeden navíc na spoření. Ale vsechny peníze vnímáme jako společné a máme rámcový přehled. Manžel z toho svého platí věci kolem bydlení (hypo, energie, voda), veci kolem auta, benzin a většinu nakupu potravin. Já ze svého pojistky, platby za děti, nějaké potraviny taky a většinu darku pro všechny (manžel jen pro mě a občas něco detem). Větší věci jak se domluvíme.
Když jsme se s manželem (tehdy partnerem) sestěhovali, měli jsme každý svůj účet. Byt je v jeho vlastnictví (seznámili jsme se v době, kdy on měl byt a k tomu už i splacenou hypotéku). Takže veškeré výdaje za byt (voda, elektřina, plyn, nájem apod.) si platil on. Když se kupoval benzín, povětšinou platil on - on tankoval 😁 Nákupy, jak se komu chtělo - jezdili jsme odjakživa společně. Co jsme manželé, nic se nezměnilo - byt a benzín platí on. Já platím, když má před výplatou a nebo když potřebuji udělat pohyb na účtě - musím mít 3 pohyby za měsíc pro lepší úroky. Když jsem šla sama do města a nakoupila, vždy jsem platila já.
Veškeré peníze ale bereme jako společné. Co mi zbyde před "výplatou", dávám na svůj spořící účet, který mám u vedení účtu. Máme to jako záložní zdroj, když je potřeba (třeba v létě dovolená). O penězích rozhodujeme společně. Jakmile něco kupujeme, mluvíme o tom spolu, ikdyž je to jen 500,-. Mluvíme společně o všech financích. On má zase dvé sva spořící účty, kde má větší obnosy. Když dostaneme peníze, rozdělíme si je na účty, ať má každý z nás část.
A jelikož jsme skrblíci, spíš šetříme, než rozhazujeme 😁 Ale my to tak máme celou dobu, desetkrát si rozhodneme, zda to opravdu potřebujeme. Jsme zcela na stejné vlně a proto nám toto vyhovuje.
17 let spolu, každý má svůj účet nevidíme si do nich. Dovedeme se dohodnout na výdajích - řešíme společně. Já jsem ta, která se spíš drží při zdi, mám rezervu, ale taky máme oba svobodu v rozhodování. Pro nás je to takto v pohodě, i když chápu, že to není pro každého.
@martulka88 👍
Ahoj, my máme každý svůj účet, na který nám chodí příjmy a pak máme rodinný účet, kam posílá kazdy dohodnutou částku. Muj muz vydělával a vydělává mnohem vic, tak i vice posílá. Z rodinného účtu se plati: bydlení, poplatky za energie, jídlo, drogerie, potřeby na zahradu, pojištění domácnosti + na blbost na nas všechny. Nedoplatky za energie, TV, net a Disney+ platí muž, ja platila svoz odpadu (teď teda uz nebudu, protože jdu na mateřskou, takže taky bude platit muž). Dárky na Vánoce, narozeniny rodině jsme dohodnuti, ze každý kupuje te své části rodiny, ale protože nás je jak sarancat (jako tak 3x vic nez na jeho strane), tak já kupuju a muž mi dá 30% z utrácené částky. Dovokene z vetsi části plati muz, ja platim dohodnutou castku a sobe a dceri kapesne. Benzín plati muž, ale kdyz jedu autem dal než 100km, tak dotankuju. Auto je původně jeho, takže plati výdaje (servis, myčka) on. Ja platím za svoji dceru a sebe naše tarify na mobil, platím ji obědy a dalsi výdaje spojené s jejím studiem (umelecky obor, takže furt neco) a další potřeby (obleceni, boty, vylety). Když potřebuje něco většího, tak mi muž po dohodě přispěje... ted třeba jsme ji kupovali novou židli. Samozřejmě si ze sveho platím svoje pojištění a další potřeby a radosti. Muj muz zase to svoje. Vzájemne si do toho nekecáme - od toho má každý svuj účet.
Jestli můžu doporučit, tak se na tom dohodnete co nejdříve i na detailech a relativnich malickostech. Já třeba teď budu na MD, takže to bude trochu jinak, ale uz jsme na tom dohodnuti dávno. Ona ta zamilovanost totiž pomine a prijdou domněnky a očekávání a když o tom nebudete mluvit včas, tak se budete zbytečně dohadovat 😄
Ahoj. No tak my od doby co spolu bydlíme máme peníze společně, tak jsem to měla s každým partnerem, to jsme si vyjasnili vždycky před sestěhováním. A s manželem máme taky společně peníze, máme děti, jsme rodina, máme společné bydlení, tak i peníze máme dohromady. 🤷🏻♀️ Budu ještě 2 roky na RD.
Každý svůj účet zvlášť plus jeden společný. Ze společného se platí rodinné věci (jídlo, energie, děti, dům). Každý sám plati svoje auto, soukromé výdaje (kosmetika, holič), oblečení atp. Když na společném dochází peníze, oba preposleme předem dohodnutou částku.
jsme spolu od doby co jsme začali vydělávat, už přes 20 let. Od začátku měl muž vždy více peněz, ted má cca dvojnásobný plat než já. Výplata chodí každému na účet, manžel platí všechny poplatky, provoz obou aut, tankuje, pojištění, dětem kroužky, tábory, dovolené, topení, opravy. Já platím jídlo, protože chodím na nákup z 95 % já, platím oblečení dětem, boty a jídlo a potřeby pro zvířata, dárky pro děti a pro rodinu, věci do domácnosti, věci do zahrady. Ale důležité je, že tedy všechny peníze v rodině jsou prostě společné, když už nemám nic z výplaty, naposílám mu co bych potřebovala zaplatit. Řekneme si kolik můžeme uvolnit peněz na dovolenou a já ji zařídim. Nikdo si nic nevyčítá. Koupíme si co chceme. Prostě tak nějak rozumně. Nikdo z nás nezřízeně neutrácí, muž šéfuje větší část peněz, protože moje výplata se v podstatě projí. Nutno říct, že výdělky nemáme nijak extra velké, takže se nikomu nehromadí peníze, všechny peníze vydělané za rok se prostě prožijí, dovolené, něco se udělá nového na domě, koupí se elektronika, ted třeba nové auto atd. Takže nemusíme řešit že někomu zbývá a někdo nemá atd ... 🙂
Pokud nejsi vdaná a nemáte společné dítě/děti, tak každý sólo účet. V momentě, kdy přijde do vztahu dítě, tak jste prostě "rodina" bez ohledu na to, zda jste vzití nebo ne a je potřeba se dohodnout na péči o dítě (která by měla být společná),ideální kompromis je společný účet, který bude sloužit na společné výdaje, na který každý posílá určitou poměrnou část své výplaty (a přijde mi fér, pokud jeden z partnerů vydělává výrazně více jak ten druhý, že na společný účet posílá více, ne že žena má čistého 20 000 a posílá deset a muž má čistého 40 000 a posílá taky deset), zbytek nechat na svém vlastním účtu pro osobní potřeby -vlastní pojištění, vlastní telefon, dárky, oblečení pro sebe... Příp. se můžete domluvit konkrétně na tom, jak se kdo bude podílet (opět fér určit to v poměru v příjmům)- partner platí vše kolem bydlení a auta, ty vše kolem nákupu potravin a dětí. V případě, kdy je žena na mateřské a má třeba jen rodičák, tak by měl partner autromaticky převzít převážnu část společných výdajů na sebe.
Účty máme každý své. Bereme cca stejně peněz a výdaje máme rozdělené zhruba napůl, takže společný účet nepotřebujeme. Větší výdaje jako dovolená, nábytek, dražší elektronika platíme napůl. Máme to tak od sestěhování. Muž platí výdaje spojené s bytem, pojistku na auto, vlastní pojištění a telefon. Já nakupuju jídlo, drogerii a celkově potřeby do domácnosti, dárky, atd. Benzín platíme oba.
Každý máme dostatečnou rezervu, pokud by se druhému něco stalo, já znám všechny povinné platby, které zajišťuje manžel. Pravidelně si říkáme, kolik máme peněz, manžel navíc spravuje investice. Máme taky závěti, protože nemáme děti, tak aby šel majetek na pozůstalého partnera, ne na jeho rodinu.
Každý máme svůj účet a pak společný účet na který ze svého účtu každý posíláme třetinu své výplaty. Trvalým příkazem. Z tohoto účtu vše platíme. A oba od něj máme kartu.
Ahoj, kdyz jsme jeste zili v cr tak spolecny, a ted uz jsem cca 7 let v rakousku a taky spolecny kazdy ma kartu a muze si vybrat nebo zaplatit co chce nebo potrebuje, a po odecteni vydaju a jidla na mesic a atd. a castka co zbyde se da stranou ale jeste nechame cca minimalne 400 eur na ucte. Jsme 2 dospeli a 2 deti. Nedokazu si predstavit ze by mel kazdy svuj ucet.
@petrasipkova1 no ja vydelavam 20t a pritel 50t a chce mi davat 10t na jidlo, ja ze budu platit vse vodu elektrinu,pausal,pojistky byt a auto a kdyz se neco rozbije,napr pracka,tak ji koupim ja.Tak nevim ...
Takže přítel pošle 10k na jídlo a zbyde mu pro vlastní potřebu 40? Zatímco ty budeš z 30k platit veškeré společné výdaje plus vlastní potřebu? To si teda přítel představuje trochu jako Hurvínek válku, ne? Zásadní otázky, čí je byt? Jste v nájmu? Kolik peněz jsou fixní výdaje, tedy energie, pojistky, atd? Kolik cca měsíčně projíte?
@felis no psala jsem to uz nize jak si to pritel predstavuje a nevim,co si mam o tom myslet.On mi chce dat 10t na jidlo a ja budu vse ostatni platit.I kdyz se doma neco rozbije,tak to mam koupit pry ja
@dura175 byt je muj.Mesic ne plati cca 10t + kdyz je nutna oprava atd,tak ja to platim.On mi rekl,ze nyt je muj,tak at se staram ja
Já myslím, že víš, co si o tom máš myslet...
Autorko, já mít vlastní byt, ve kterým žije přítel semnou, tak si taky budu hradit z mého účtu vše co je potřeba i nové vybavení sama. Už jen proto, kdybych ho chtěla vyhodit, všechno je moje a on si odnese jen oblečení. Kolegyně to takhle má a mají každej svůj účet a jeden společný, kam každý měsíc posílá 10K a z toho platí jídlo a energie. Veškeré vybavení - nová kuchyň, koupelna, pračka, postel, gauč, opravy platí taky sama. On se podílí na opravách, že je udělá, postaví nábytek, vymaluje, udělá stavební úpravy a s tímto takhle souhlasím.
Mame jeden spolecny ucet, manzel je vlastnik, ja mam plna dispozicni prava, pak mame jeste sporici ucet - taky tak jak bezny ucet… no a na bezny ucet prijdou vsechny nase prijmy, odejdou trvale platby, zaplatime, co je potreba, kazdy si muze koupit, co potrebuje/chce, nezavidime si, vsak oba vime, kolik mame penez na mesic a kolik cca muzeme utratit, oba jsme zodpovedni, nemame s tim problem. Fungujeme takhle uz 10 let (jsme spolu 15). Z toho manzele 8 let.

Jsem vdana a mame kazdy svuj ucet, ale penize spolecne. Kazdy mame sve majetky, vyresene vse v pripade rozvodu kdyby nahodou.