icon

Hmotná nouze na nedoplatek elektřiny?

waisinka
17. led 2018

Ahoj ženy . Jsem matka samoživitelka jednoho syna . Dnes nam došla faktura za vyuctovani za cely rok .. musime doplatit 40000 ano čtete dobře 40000 😔 topime elektricky ale ne moc vetsinou jen v jednom pokoji a to jen parkrat za den . Abych ušetřila .. no teď vidim jak jsem ušetřila 😫 nevim jestli není chyba nekde ve faktuře ale minuly rok to bylo 20000 :/ .. mela jsem stary elektromer a jelo to 24hodin na zvyseny tarif jelikoz novy elektromel stal 15000 tak jsem na něj ušetřila az minulý mesic .
Nevím kde takovou castku vzit :( kdyz mam rodicak 3800 kc .. myslite ze hmotna nouze trosku pomuze ?? Beru i prispevek na bydleni ale minuly rok jsem dostala jen 1500 na nedoplatek 20000 takze myslim ze tenhle rok to bude uplne stejne . Predem se omlouvam za chybny text ale jsem porad v soku z toho dopisu

Zalohy poctive platim kazdy mesic 1000kc
Děkuji za jakoukoliv radu .

Strana
z8
jujatko
19. led 2018

@dandaa Pani uz ma pry jinou sazbu 14 dni

jujatko
19. led 2018

@mili_ilim_ilmi Otazka je, zda se ty skvosty dostanou opravdu tem, co by to potrebovali. Mam osobni zkusenost se sbirkou pro Cerveny kriz ☹ ☹ Ani si nedokazete predstavit, kolik lidi si to nejprve probralo, nez se to dostalo do satniku ☹

mili_ilim_ilmi
19. led 2018

@jujatko Já mám zkušenost, že se to tam dostane, záleží na organizaci, všude pracují jen lidé. Je jasný, že to tato.prace poněkud svádí k tomu si to nejlepší rozebrat...

marketa11112
19. led 2018

Hele, a tobe nic k rodicaku nedoplaci socialka? Vzdyt ty takto nemas ani zivotni minimum na tebe a dite...a zazadej si i o prispeek na byDleni ci doplatek na bydleni..to ti muze pokryT cast zalohy, zaradej o hmotmou nouzi, detske pridavky..na to bys preci mela mit narok..vzdyt to bere kde kdo...

Ted se zkus na socce zeptat, asi neco prispeji, ale moc to nebude.....a az zazadas o doplatky, navys hned zalohu, takhle bys to opravdu nezvladla.....

terry1512
19. led 2018

@marketa11112 Pokud vlastní nemovitost nemá nic nárok.

waisinka
autor
19. led 2018

Tatinek proste neplati a nehlasi se .. neni v rodnem listu .
To co nosim je vetsinou vse bazarove .. kdyz prodam to co se me nelibi tak koupim treba na vinted.cz jine .. to neznamena ze ziju na vysoke noze .. taky jsem si hodne privezla z ciziny kde jsem drive pracovala .. nejsem socialni pripad .. jen kdyz se mi to stalo loni tak pani se mi na spcialce ptala zda jsem zadala o hmotnou nouzi o zaplaceni .. vubec jsem o tom nevedela .. tak jsem se tu jen zeptala jestli s tim ma nekdo zkusenostti .. nezebrat tady o penize ano o zadnou litost .. vse si zaplatim .. . Dekuji 🙂

superkousky
19. led 2018

@waisinka Faktura být dobře může,ale může na Vás být někdo napojený.

superkousky
19. led 2018

@terry1512 To jsi vyčetla kde? Samozřejmě může žádat o HN,přídavky, PnB i DnB 😉

dancamich
19. led 2018

@waisinka V Prostějově je Lidl, v Lidlu je možnost i úvazku na 10 hodin týdně. Tvá mamka dělá na směny, takže směny ví dopředu a ty si ty směny podle toho můžeš nahlásit. Můžeš jít třeba jen na dvě šestihodinové směny týdně. Smlouvu Ti dají buď na brigádu nebo na částečný úvazek. Při částečném úvazku dávají dokonce smlouvu na dobu neurčitou. Teď shánějí brigádníky, ale při pohovoru se s nimi můžeš domluvit na částečný úvazek (mají to raději). V Lidlu pracuje můj manžel, teď dokonce částečně já a spousta dalších lidí s diplomem. 😉

http://kariera.lidl.cz/cs/volna-mista-347/Brigá...

blahova_andrea
19. led 2018

@terry1512 nárok má, ale ne třeba na nájem, který neplatí nebo na hypotéku. ale co se poplatků týká, tak tam by s příspěvkem na bydlení uspět mohla. s tou HM nevím, no. tam se fakt zkoumá i pitomá tv, natož vlastnictví nemovitosti

mili_ilim_ilmi
19. led 2018

@superkousky Tak může tam pro problém v paragrafu 3 písm. c) zákona o pomocí v HN, podle kterého se za osobu v hmotné nouze nepovažuje ten, kdo se vlastním přičiněním nesnaží o zvýšení příjmu. Dale je pak v zákoně uvedeno, že snaha o zvýšení příjmu zahrnuje i prodej majetku. Ale záleží na tom, jak na úřadě situaci vyhodnotí. Dále by měl člověk bydlet v primerene velkém bytě o přiměřených nákladech.

superkousky
19. led 2018

@mili_ilim_ilmi To sice ano,ale ÚP nemůže žádat prodej bytu, který využíváte k přiměřenému trvalému bydlení,

superkousky
19. led 2018

@mili_ilim_ilmi Nepočítám s tím,že paní má vilu za několik milionů. V takovém případě by úřad mohl prodej žádat. To samé platí pro auto. Pokud ho využíváte na cesty k lékaři (třeba není u vás pohotovost),na cesty do zaměstnání či s ním vozíte děti do školy,tak úřad nemůže žádat jeho prodej (teda pokud nemáte auto za mega).

terry1512
19. led 2018

@blahova_andrea
@superkousky no nevím holky. kamarádka odešla od manžela, byla v té době na RP i RD. a na úřadech jí řekli že nemá na nic nárok protože je majitelkou polorozpadlé chaloupky v zapadákově u Svitav. Že v prvé řadě se má starat tatínek, blízká rodina atd...

Nedali jí nikde ani korunu, ani na bydlení. A to šla do nájmu.

mili_ilim_ilmi
19. led 2018

@superkousky Jenže to já právě nevím, jaký má dům. Neznám celkovou situaci, jen upozornuju​ na tu možnost, posouzení nechám na místni SP, to už je její práce. Ale nechci něco slibovat, když není úplná jistota, že ty dávky dostane. Dávky hmotné nouze mi přijdou dost individuální. Kdybych byla v situaci zakladatelky, tak bych tu žádost zkusila, ale na druhou stranu moc nevěřím tomu, že je dostane. Záleží na tom, u koho bude žádat a co tam bude rikat...

superkousky
19. led 2018

@terry1512 Tak pokud tu polorozpadlou chatu nevyužívala k trvalému bydlení,tak je to možné,

superkousky
19. led 2018

@mili_ilim_ilmi To máš samozřejmě pravdu,ale tvrdit ,že když je majitelkou domu,tak nic nedostane,je velmi unáhlené 😉 .

blahova_andrea
19. led 2018

@terry1512 no jo, ale to srovnáváš dvě různé situace a dvě různé rodiny. ano, v první řadě se má starat tatínek a pokud kamarádka byla vdaná, s mužem děti, majetek a neměli vyřešené svěření dětí do péče, rozvod, alimenty apod., tak je jasné, že jí nikdo moc pomoct nechtěl, protože se nevešla do tabulek. tady ale není žádný manžel, tatínek, takže se situace posuzuje jinak. jinak my máme rodinu úplnou, ale jedno špatné období jsme překonali taky s příspěvkem na bydlení a na děti.

mili_ilim_ilmi
19. led 2018

@superkousky To ano, ale to tvrdil někdo jiný, já jen psala, že v tom může být problém, ale zároveň také to, že záleží na vyhodnocení pracovníka UP. Na UP u nás je prý běžná praxe, že kdyz člověk řekne, že má svůj dům nebo byt, tak ho rovnou odbývají s tím, že nemá nárok a ti lidé nakonec většinou ani nevyplní žádost...

bayt
19. led 2018

@waisinka Musím říct, že ti tu situaci nezávidím. Taky jsem nahlédla na profil, a musím říct, že malej je fakt nádhernej!!🙂 Osobně bych otce nechala zapsat a vymáhala alimenty. Že je v zahraničí na tom nic nemění. Ale možná máš jako matka samoživitelka nějaké finanční výhody?

Další věc je ta, že bych šla okamžitě do práce a dítě do školy. Dva roky už má a kdyby sis vydělala třeba i 12 tis. někde za kasou nebo 1ž tis. za pásem, rodičák ti nevezmou, takže i přes placení nějakého hlídání by si byla v plusu (hlídání se dá najít v malých rodinných skupinkách, nějaká starší paní atd., nejen soukromé jesličky). Teď je té práce fakt hodně a je mi i divné, že v té předchozí by tě nevzali. Taky bych ten barák pronajímala, když jste tam sami dva.

marketa11112
19. led 2018

@blahova_andrea na pridavky na dite mas narok urcite, dle meho i na hmotnou nouzi, mozna i doplatek na bydleni...vypln fakt formular...zkus tu brigadu v lidlu...ja az prestamu kojit, budu take neco hledat, abych prispela do rodinneho rozpoctu..a vezmu cokoli

blahova_andrea
19. led 2018

@marketa11112 to ses asi uklikla 😉

waisinka
autor
19. led 2018

Do lidlu jsem jiz psala .. zadna odpoved .. vcera byl jeste inzerat ze hledaji a dne uz tam neni .. takze asi uz mam plno

bayt
19. led 2018

@waisinka Tak když jsem při studiu takhle sháněla brigádu neob práci za kasou tak fakt nemělo cenu něco psát. Chodilo se osobně za vedoucím prodejny, nebo aspoň to obvolat. Na nějaké maily mi nikdy nikdo neodpověděl.

Ještě mě napadlo, neměla bys levnější na tu jednu místnost pořídit kamínka a topit dřívím nebo uhlím? Tak to mají třeba moji prarodiče (mají i klasické topení, ale tím topí málo), ale nemyslím, že by měli něco extra drahého. Naopak se jim to asi vyplatí.

waisinka
autor
19. led 2018
waisinka
autor
19. led 2018

Jelikoz tu neni komin tak by to byla dalsi a dalsi investice .. rodice maji kamna a rikaji ze to vyjde na stejno .. ruzne revize kazdy rok , kominik , novy komin , kamna ..

bayt
19. led 2018

@waisinka Aha, tak to nevím, jak je to s tím komínem. Myslela jsem, že stačí vyvést nějakou trubku prostě stěnou ven, ale asi si to představuji moc jednoduše. A tím LIDLEM fakt oběhej prodejny osobně. Na těchto místech se to točí hodně rychle a na nějaké tyhle inzeráty na internetu bych vůbec nedbala. Do prodejny, kde jsem brigádničila, oficiálně nikoho nehledali ani nepřijali, ale reálně...

waisinka
autor
19. led 2018

Musite mit komin .. revize a kominik ktery vam to vse schval. Atd .. v pondeli jedu do mesta , tak zajdu i tam 🙂)

mili_ilim_ilmi
19. led 2018

@bayt Z Lidlu mi odpovedeli na email po delší době (nemeli zájem). Do několika dalších marketu jsem posilala životopis přes email a doslova mě uhaneli už od druhého dne, takže si myslím, že odpovídat na inzeráty po emailu je v pohodě. Osobně spíš do nějakých menších obchůdků.

superkousky
19. led 2018

@dancamich Na to bych nesázela. Já chtěla jít do Lidlu ,ale mohla jsem "jen" Po-Pá od 5-16h a nejsem vyhovující 😅 a to mám praxi několik let.

Strana
z8