Hmotná nouze na nedoplatek elektřiny?
Ahoj ženy . Jsem matka samoživitelka jednoho syna . Dnes nam došla faktura za vyuctovani za cely rok .. musime doplatit 40000 ano čtete dobře 40000 😔 topime elektricky ale ne moc vetsinou jen v jednom pokoji a to jen parkrat za den . Abych ušetřila .. no teď vidim jak jsem ušetřila 😫 nevim jestli není chyba nekde ve faktuře ale minuly rok to bylo 20000 :/ .. mela jsem stary elektromer a jelo to 24hodin na zvyseny tarif jelikoz novy elektromel stal 15000 tak jsem na něj ušetřila az minulý mesic .
Nevím kde takovou castku vzit :( kdyz mam rodicak 3800 kc .. myslite ze hmotna nouze trosku pomuze ?? Beru i prispevek na bydleni ale minuly rok jsem dostala jen 1500 na nedoplatek 20000 takze myslim ze tenhle rok to bude uplne stejne . Predem se omlouvam za chybny text ale jsem porad v soku z toho dopisu
Zalohy poctive platim kazdy mesic 1000kc
Děkuji za jakoukoliv radu .
@superkousky Záleží na tom, do kterého Lidlu a na kolik hodin týdně. Neznamená, že když zrovna nepotřebují v jednom, nebudou chtít v dalším. Já jsem praxi neměla v obchodě prakticky žádnou (kdysi dávno jsem dělala 3 měsíce v nábytku, než jsem si našla práci v kanceláři). Jelikož jsem komunikativní a nekonfliktní, tak jsem se jim i hodila do kolektivu. Mou matku (48 v době žádosti) a ani mou tetu (39 v době žádosti) nevzali a to měly obě zkušenosti s vedením lidí a tetka titul. Pokud odpoví pouze emailem, že nemají zájem, tak to má většinou jeden ze tří důvodů: 1. našli někoho od nich, 2. jste překvalifikovaní, 3. jste na ně moc staří (což ve výsledku kolikrát znamená, že vedoucí směny je mladý sopel ve věku 23 let apod.). Každý vedoucí si určí kritéria ´, podle kterých doplní 1-2 lidi do týmu. Na jedné pobočce nechtěli holku na ranní jak u vás 5-14:30 PO-PÁ. No a teď je u nás na pekárně a jsme za ni rádi. Lidl má vysoké platy a ještě je bude do 2-3 měsíců zase zvedat, takže si vybírají.
Takže za mě je potřeba to vyzkoušet a klidně i 3x. Pokud shánějí vyloženě někoho na brigádu, tak to znamená, že si ten člověk bude psát směny, jak se mu to bude hodit a jak se domluví s vedoucí. Já jsem se přihlásila původně na plný úvazek a nadrzo jsem jim nakonec řekla, že by se mi spíš hodilo jen 20 hodin kvůli dceři. Tož tak 🙂
@waisinka ten inzerát tam je - teď na něj koukám 🙂
Tady brigáda: http://kariera.lidl.cz/cs/volna-mista-347/Brigá...
Tady na plný na 30 hod. http://kariera.lidl.cz/cs/volna-mista-347/Proda...
@mili_ilim_ilmi aha tak s tím jsem se přiznám se nikdy nesetkala, vždycky spíš všichni chodili osobně..a nebo pžes nějaké ty agentury
@bayt Me zase nikdy nenapadlo zajít tam osobně.
Revize kominu se dela 1x rocne cca 500 kc. Smz. zalezi na cenach kominiku. Z toho musi byt vystaven protokol o kontrole, ze je komin v poradku Funguje to podobne jako u kotlu na tuha paliva a plynovych kotlu, kde se dela i zkouska spalinovych cest. Pece o komin akamna neni tak nakladna polozka, jako pece o kotle na tuha paliva. Horsi je samozrejme pokud by se delal pripadne komin...vyvlozkovani atd.
No prostě z celé téhle diskuze mě napadá jediné - Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody... tak jako zakladatelka. Co víc na to říct? Evidentně není ochotná se ani zvednout a skutečně s tím začít něco dělat, škoda vašich rad, stejně bude furt jen čekat s tou nataženou rukou.
@eloise02 jezis uz jdete nekam opravdu .. nikdo neni zvedav na vase komentare . Pisu tady ze jdu do mesta obhlednout brigady .. a ze nejsem zadnej socialni propad co potrebuje cizi pomoc .. chtela jsem jen objasnit moznosti co me bylo receno na socialce .. vy jste opravdu uplne mimo . A vse komentare taktez . Vase mindraky si reste doma a ne na internetu 😉
@biedronka10 no komin tu prave vubec neni . Vse by se muselo delat od zakladu 🙂
@waisinka komín se dá udělat ale i venkovní. neptala jsi se někde? nevím jaká je cena, ale jistě o dost nižší než komín středem domu. zase komín v domě ti ho vlastně může vytápět. ten venkovní je fakt jen cesta z domu a tudíž ti se spalinami uniká i teplíčko a topíš fakt jen v místnosti s kamny. dneska jsou běžně komíny vedené venkem podél domu nahoru. zase záleží, jaký má dům dispozice, zda by to u nás šlo. každopádně by možná tvůj dům potřeboval trošku větší rekonstrukci, aby se vylepšily jeho vlastnosti a to v současné situaci není reálné ☹
@blahova_andrea ja mam prave barak nudlu .. z jednoho pokoje se jde do druheho takze kdybych topila v prvni mostnosti tak se to nedostane az do te posledni protoze mezi tim jsou dalsi dve mistnosti .. jedna za druhou .. snad me chapete .. 🙂
@waisinka jo, chápu, ale tak dostane se tam něco, když necháš otevřené dveře. když je zavřeš, tak topíš v jedné místnosti. někdo si krby a kotle napojuje na vytápění celého domu a hodně si lidé chválí el.rošty v podlaze. vytápíš od podlahy, je ti teplo, i když topíš mnohem méně než s kotlem do jednoho radiátoru a je mi furt zima a podlaha ledová. no ale všechno jsou to menší či větší investice. každopádně jednou tě to stejně asi nemine, aby byl dům lépe obyvatelný. ideálně snad časem s nějakým fajn a šikovným novým tatínkem 😉
@blahova_andrea jojo to je ted vse do budoucna .. hlavne at uz je zari a matty pujde plně do školy a ja nas konecne muzu lepe zaopatrit praci .
@blahova_andrea Tohle všechno jsou ale hrozné náklady. A především nemá cenu až tak řešit topení, ale izolaci domu. Můžete mít sebelepší topení, ale bez izolace, zateplení atd. je docela k ničemu. My třeba vytápíme celý barák krbovými kamny bez výměníku - tedy nemáme napojeno do radiátorů. A ano je to levné topení, protože máme přístup k dřevu a mám chlapa, který relaxuje u řezání a sekání dřeva. Dokud nebude ošetřena izolace domu, tak bude mít paní každý rok při záloze 1000 Kč hrozný nedoplatky
@jujatko no všechno jsou náklady, které nemá jako matka samoživitelka kde vzít. a ano, nejde jen o změnu vytápění, ale prostě větší rekonstrukci domu. píchnout jen do něčeho jsou peníze pryč a efekt žádný. jasně, že to chce vzít víc komplexně. to ale není teď aktuální, no :-/
@blahova_andrea
@waisinka jj to je taky moznost jak rika Andrea. Popripade lze i vzduchovy vymenik zavest. Popripade lze i udelat krbova kamna vnorena do dalsi mistnosti, ze lze vyhrivat pak dve a vice mistnosti nebo k tomu chodbu. Podlahovka je dobra, ale je nutno pocotat s tim ze, ta neni k dovijakemu zvyseni teploty v misrnosti.
Ale to jspu ted samozrejme nemyslitelne vydaje
Ted jsme staveli novy komin...komin 16500 pri vysce 5 metru, 6000 za postaveni kominikem, 1000 revize...ale jde o novou cast domu..takze zadne bourani, uprava strechy a pod.....to jsou dalsi korunky navic....navic musi mit stavebni povoleni.....
A slecna ted korunky nema...
Jinak komin je lepsi vnitrni, preci jen vytapi i on....pokud je dum ,,nudle,,..urcite to chce komin postavit v prostrednich mistnostech, aby se pak sirilo na obe strany....byt jen otevrenymi dvermi....chce to zateplit i strop, at teplo neutika...teplo stoupa nahoru.....a muzeme pokracovat k oknum, uprave fasady....ale proste vsechno stoji desne prachy..
@biedronka10 Tohle jsou ale pro matku samozivitelku, ktera dejme tomu nema nic moc financni podpodu od okoli, nerealne investice i do budoucna. Předěláváme starý barák a vím podle mne, o čem mluvím. Když si jen vezmu, na kolik nas vyšlo zateplení baráku a to si manžel dělal vše sám a materiál jsme kupovali na firmu. To jsou investice 100 tis (na mensi barak, pokud si clovek dela sam) a vice a to se nebavime o izolaci podlah, ale jen o nejakem obvodovem izolantu a pripadne zatepleni strechy nebo pudy. Plus naklady na komin, kamna, rozvody. Treba zatepleni polystyren včetně fasády nás vyšlo na cca 75 tis. Zateplení pudy cca 15 tis. Od firmy jsem měli nejlevnější nabídku 160 tis.
Zeny uz to nereste .. to ted stejnak nema smyl resit .. jsem rada ze nakrmim a obleknu syna .. az nebudu na rodicku to uz bude trosku jine .. vse je otazka do budoucna . Vsechno na baraku neco stoji . 🙂
@jujatko Nebojte se, take vim o cem mluvim a moc dobre. Muj muz si taky vsechno dela sam a taky mame stary domek. Proto rikam, ze to nejsou ted realne napady, ale do budoucna kdyz se treba situace zlepsi, tak ji toto muze pomoc snizit naklady i kdyz prvotni investice bude velka. To je ale mpzne az na to nebude sama
@biedronka10 a kde jsi vzala, ze podlahovka neni na zvyseni teploty v mistnostech? Na co by potom byla? 😉
@blahova_andrea je to podpurny zdroj, ktery pomaha udrzovat teplotu v mistnosti. Nikoliv ze to tam vyzenes skokove na vyraznejsi teplotu. Neco o tom vim.
@waisinka preji ti at to zvladnes. Vim jake to je kdyz clovek na tom financne neni nejlip.
@biedronka10 Jako podlahové vytapeni? My v baráku nemáme jediný radiátor, jen podlahovku a vyzeneme teplotu o pár stupňů nahoru raz dva😀
@carrie_b
@biedronka10 Každá mluvíte o ničem jiném - jedna o podlahovém vytápění a jedna o tepelných rohožích. To jsou dvě různé věci. Tepelné rohože se dávají třeba do koupelny pro posit tepla od nohou, ale nic moc nevytopí - je to spíše o té pocitové pohodě. Ale vyjde to podtstaně levněji než podlahové topení, které slouží k vytápění. Každopádně je nutné si uvědomit, že něco jiného je dávat toto do nového baráku a nebo do starého baráku, kdy si musíte rozkopat komplet podlahy atd. Nemyslím si, že je to vhodné řešení pro zakladatelku diskuze a hlavně si myslím, že v současní chvíli ji toto opravdu netrápí ...
@biedronka10 no ale skokově se topit nemá. správně se má udržovat nějaké stálé klima. topení vypínat a pak skokově rychle nahánět je totálně blbost, je to neefektivní i neekonomické o příjemném standardu bydlení nemluvě. podlahovka je normální plnohodnotné topení
@blahova_andrea samozrejme ze nema, ale spousta lidi to tak dela
Ahojky, dle normativni instrukce kterou vydalo MPSV, to lze, v případě, ze pobiras doplatek na bydleni, muzou Ti celkovy nedoplatek rozpocitat do sluzeb a udelat celkovy doplatek doplatku, je to složitější, ale v ramci doplatku na bydleni s tim lze pracovat, v ramci prispevku na bydleni ne. Taky hodně záleží na koho tam narazis, tak drzim palce
@ivuska1986 Mohu poprosit o číslo normativní instrukce a nejlépe i vymezeni, kde přibližně to v ní najdu. Docela by mne to zajímalo.

@blahova_andrea ju,promin