icon

Jak efektivně řešit finance v rodině?

kristynasulcova
26. zář 2025

Žiju s manželem a našimi dětmi v jeho domě. Manžel má přes léto u nás na zahradě bar (manžel obsluhuje /já vařím a vymýšlím akce v kuchyňce) do toho mám ubytování (pronajímám krátkodobé spodek domu). Pracuji na 3 směny manžel na 1.

Posíláme na společný účet každý 15.000,- na jídlo nám zbývá cca 7000,-. Pokud dojdou peníze na společným účtu tak začínám vše platit jen já. Ať to je oblečení, drogerie, pro děti jakékoliv potřeby, výlety, dovolený a jídlo. Každý měsíc dětem šetřím na spoření... (za tyto věci dávám v průměru 8000-9000,-
Manžel mi to odůvodnuje tim že já mám ubytování (někdy máme obsazený v létě celý měsíc cca 20000,-/30000,- a někdy treba nemame nikoho pul roku) Daně, věci do apartmánu (např. pergolu, klouzačku atd...) platím z ubytování.
Když jsem třeba v práci tak poprosím manžela aby v tom bytě uklidil než prijedou ubytující a dala jsem mu za to 1000,-

Jeho bar - je u nás na zahradě takže žádný klid hafo dětí a psů... (nepočítám že se toho dost zničí)
Peníze z baru jsou pouze na bar.
Peníze z kuchyňky jsou zase na kuchyňku.
Koupila jsem mu výčepni zařízení stim že mi peníze vrátí (Dostala jsem peníze k narozeninám abych si koupila spotřebiče. Manžel mi dal půlku a řekl že mi druhou dá až bude zavírat bar. Bar se zavírá a on nemá ty peníze na baru)
Často se hádáme o pebize on mi říká že mám víc penez tak to mám platit

Chodím do prace na 3 smeny když mám čas tak jsem i přesčasy + mám ubytování +kuchyňku a baru + uklízení celého domu a opravdu to není jen takový střední dům (je to dům jako 🐄🐄🐄)
Manžel má 1 směnu, žádný přesčasy, bar (kde přijde z práce začne pít pivo a odchází až když zavírá cca 22/23 hod. Někdy déle (po/a nekdy úterý má zavřeno)

Omlouvám se za rozepsani jen jsem strašně unavená ze všeho to ani nemluvím o tom že každý den, vařím uklízím, někdy i rekonstruuji 🫣

Moc vám děkuji za přečtení 🥹

(prosím poraďte mi jak to vyřešit s těma penězma)

Strana
z2
misha31
26. zář 2025

Tak v manželství proste nepochopim, ze nekdo fakt drzi penize oddelene. Mame jeden ucet, nikdo neresi, ze druhy treba prinese o neco vic penez, o vsem rozhodujeme spolu, vse jsou NAŠE penize.
Ja myslim, ze tvuj chlap je az moc velky pohodar, ty jeho sluzka a velmi mu to vyhovuje.

squezy
26. zář 2025

@kristynasulcova jaký je čistý zisk z baru,kuchynky, ubytování? At ti dava z vyplaty více peněz,ne jen 15 000Kc. Podle toho,co píšeš,tak on ma pohodu a moc to neřeší. Ty toho máš šíleně moc a ani nechci myslet na to,kolik času travite s detmi a kdy ty máš čas na odpočinek, když toho máte tolik. A vůbec mít nemusíte.

kristynasulcova
autor
26. zář 2025
@squezy

@kristynasulcova jaký je čistý zisk z baru,kuchynky, ubytování? At ti dava z vyplaty více peněz,ne jen 15 000Kc. Podle toho,co píšeš,tak on ma pohodu a moc to neřeší. Ty toho máš šíleně moc a ani nechci myslet na to,kolik času travite s detmi a kdy ty máš čas na odpočinek, když toho máte tolik. A vůbec mít nemusíte.

@squezy zisk z baru je cca 20000 je to spíš pro místní. Z kuchyňky možná taky tak. O dětech teď opravdu nemluvím když je potřeba vezmu si volno nebo dovolenou jezdím s nima na výlety i manžel se přidá. Ale děti už jsou starší takže jsou raději s kamarádama.

klokanka31
26. zář 2025

@kristynasulcova Já bych ho hnala. V manželství mají být peníze společné. A že mu ještě zaplatíš že uklidí před ubytováním hostů? 😳

kristynasulcova
autor
26. zář 2025
@klokanka31

@kristynasulcova Já bych ho hnala. V manželství mají být peníze společné. A že mu ještě zaplatíš že uklidí před ubytováním hostů? 😳

@klokanka31 já jsem se taky teď naštvala a řekla jsem mu ať mi dá peníze za to že jsem posekala trávu. Protože on seká většinou jen ve predu kde je bar

kristynasulcova
autor
26. zář 2025
@misha31

Tak v manželství proste nepochopim, ze nekdo fakt drzi penize oddelene. Mame jeden ucet, nikdo neresi, ze druhy treba prinese o neco vic penez, o vsem rozhodujeme spolu, vse jsou NAŠE penize.
Ja myslim, ze tvuj chlap je az moc velky pohodar, ty jeho sluzka a velmi mu to vyhovuje.

@misha31 taky si to myslím ale on mi začne pak rikat že mam vice peněz. ANO mám ale když vím ze jsou potřeba třeba dřevo, tabory (takove ty větší výdaje) tak chodím na přesčasy. A snažím se je mít. Jenže manžel neustále spoléhá na to že to nějak vyřeším já. Jenže párkrát jsem zkusila to nechat na něj a on to proste nevyřeší a rekneme mi no tak nebude. Ze stejně to drevo potřebuji pro ubytujici. Takže ja proste musím jit a koupit ho. Je teda oravda ze ho nastipe ale ja mu zase pomaham ho uklizet

konidana
26. zář 2025

Holky, pisete ze v manzelstvi maji byt penize spolecne, ale podle mne neni uplne dobre mit spolecne penize i z podnikani. Mozna ze spolecneho podnikani jo, ale kdyz si kazdy dela neco jineho? A uz vubec ne, pokud podnika jeden a druhy je treba zamestnanec. V priopade podnikani jednoho nebo obou z manzelu, si myslim, ze by mely byt finance oddelene, pravne vyjmute ze sjm, aby na pripadny krach jednoho nedojela cela rodina.

konidana
26. zář 2025
@kristynasulcova

@misha31 taky si to myslím ale on mi začne pak rikat že mam vice peněz. ANO mám ale když vím ze jsou potřeba třeba dřevo, tabory (takove ty větší výdaje) tak chodím na přesčasy. A snažím se je mít. Jenže manžel neustále spoléhá na to že to nějak vyřeším já. Jenže párkrát jsem zkusila to nechat na něj a on to proste nevyřeší a rekneme mi no tak nebude. Ze stejně to drevo potřebuji pro ubytujici. Takže ja proste musím jit a koupit ho. Je teda oravda ze ho nastipe ale ja mu zase pomaham ho uklizet

@kristynasulcova na spolecnem uctu mate na mesic 30tis? No z toho se da vyzit fakt jen taktak, jen zaklad a nic navic. Zvlast s vetsimi detmi si to opravdu neumim predstavit. Vsak to je jen o kousek vic nez zivotni minimum, ne?

klokanka31
26. zář 2025
@kristynasulcova

@kristynasulcova Sakra on je chlap, on má být ten hlavní živitel rodiny. To mu není trapný?

reeeza
26. zář 2025

My si taky dělíme peníze na domácnost a výdaje 50/50. Ať si to každý dělá v manželství, jak mu to vyhovuje..ale my vyděláváme stejně, takže proto to tak máme.

Názor, že muž je hlava rodiny měl by ji živit on, s tím se neztotožňuji. Teď nás čeká mateřská půl roku, takže partner bude platit víc, to ano. Pak zase najedu na home office. Ale jinak u nás není třeba, aby vše platil chlap. Mám možnost si vydělat stejně 🙂. Navíc i na domácnosti se podílíme oba stejně. Kdyby byl partner brán, jako hlavní živitel rodiny, musela bych to kompenzovat staráním se o domácnost, vařením mu atp. a to mi není příjemné. Takhle to máme že oba vyděláváme stejně, kdo zrovna pracuje míň, tak navaří, poklízíme zhruba stejně ( já trochu víc), partner občas něco pokutí.

Ale v podnikání by to určitě chtělo mít ty peníze rozdělené. Zvlášť pokud on dělá jen bar a ty ubytko i kuchyň. Nebo výdělky spojte s tím, že se oba začnete podílet na všem. On na ubytku i kuchyni, ty na baru atp.

martulka88
26. zář 2025

@kristynasulcova Když to tak čtu, tak vy celkově to máte zajímavě nastavené. Bydlíš v JEHO domě, ty vyděláváš víc, víc pracuješ, víc obstaráváš a ještě mu platíš, aby uklidil pro hosty? Ufff...
Podnikání bych nebrala jako společné, ale jako zároveň nedělala moje a tvoje. Ale o zbytek bych to brala jako je to NAŠE.
Manžel si koupil byt dlouho předtím, než jsme se poznali. Ale ikdyž je reálně psaný na něj, nikdy neřekne můj byt, ale náš. Když jsem občas řekla, je to tvůj byt, tak byl naštvaný, protože pro něj je to naše společně, ikdyž je to psané na něj. Když jsme se seznámili, začal rekonstruovat a vše semnou konzultoval a třeba luchyň byla zcela v mé režii. Vše, včetně podlah, koupelny apod. jsme vybírali spolu. Část vybavení bytu jsem zařídila já ze svého. Peníze máme společné, ikdyž každý svůj účet. Když jedem na nákup, platíme jak kdy kdo. Veškeré výdaje na byt a pohistky jdou od manžela z účtu, má to tak od počátku. Když něco kupujeme klukům, do domácnosti, platí to ten, který to objednává/kupuje. Povětšinou platí manžel a co zbyde navíc na mém účtu, tak to dávám na spoř8cí a manžel investuje. Když mu řeknu, aby vysál, uvařil, nikdy nemá problém. Někdy sám vezme žehličku, jindy pověsí nebo sebere prádlo. Umyje okna nebo převleče postele.

levandule_k
26. zář 2025

@kristynasulcova Už nemá účet na koníkovi, ale můžeme si to rozebrat jako případovou studii.

Každopádně, jestli to byla skučená osoba a ne trollík, tak mám pocit, že to měla nastavené dost blbě, po zběžném přečetení příspěvku to na mě působí takto. On dal do vztahu dům, který je jeho, tak má pocit, že nemusí na některé věci přispívat - drogérie, kroužky (můj intuitivní pocit), ona má nést více nákladů, více pracuje a víc platí věci.

V manželství jsou finance společné, minimálně na papíře, pokud není upraveno SJM, ale realita bývá občas dost jiná. Jeden táhle provoz a druhému se zvyšují úspory.

Tady mám pocit, že autorka vůbec neví, kolik má manžel úspor, kolik z toho má pro svou potřebu, a to by měla řešit, kolik má na běžném, spořícím účtu, jestli někam partner investuje.

Inu platí komunikovat o financích otevřeně, nemusím vědět do poslední koruny za co druhá polovička utrácí (osobně by mě z toho trefilo to kontrolovat), ale musím vědět, jestli a jaké máme úspory a co s nimi budeme dělat např. koupíme letos, příští rok nové auto.

barulina
26. zář 2025

@kristynasulcova u nás víc vydělávám ja. Každý máme svůj účet, ale máme společný. Ja platím kompletní bydlení, kdy teda celkově sem sim všudy je to nějakých 35 tis. Zbytek si nechávám pro sebe, kdy ale ještě všem dětem(i manželovým) nemáme společné, posílám na spoření, nám na spoření a pod. Manžel zajišťuje chod. Někdy dá stejně jak já, někdy méně, nepočítám to, prostě jsou to naše peníze, naše náklady, neřeším. Když mě dojdou, řeknu si o další manželovi. Ale jsem rada ze mam svůj účet, protože mu aspoň můžu koupit dárek a nevidí ze jsem utrácela někde kde standardně neutrácím. Ale to je tak jediné co povazuji za fajn, že můžu vymyslet prekcapeni, jinak ikdyby vylejete účet je mi to jedno. Jsme manžele, jedeme spolu

dandaa
26. zář 2025

My máme každý své podnikání ,společnou firmu ,ale majetek i SJ zúžené- předmanželská smlouva. Dřív jsem vydělávala víc já a teď má zase víc muž. Oba máme vysoké platy, tudíž nemusíme řešit kdo komu dá nebo nedá peníze. Muž má na sebe většinu trvalých příkazů, já jen své hypotéky,spoření dětem . Oblečení, jídlo, dovolené platím většinou já. Nikdy jsme se kvůli penězům nehádali. Kdybych měla nízký plat a neměla majetek tak bychom meli peníze společné. Ten váš model hospodaření je hodně zvláštní.

izz76
27. zář 2025
@kristynasulcova

@squezy zisk z baru je cca 20000 je to spíš pro místní. Z kuchyňky možná taky tak. O dětech teď opravdu nemluvím když je potřeba vezmu si volno nebo dovolenou jezdím s nima na výlety i manžel se přidá. Ale děti už jsou starší takže jsou raději s kamarádama.

@kristynasulcova Mate dva platy, plus další příjmy z baru, kuchyňky, pronajmu. Proc tedy na provoz domácnosti, jídlo atd jen 30 tisíc?

bubblin
28. zář 2025

My to máme tak, že každý máme svůj účet, ale všechny peníze bereme jako společné.

20190418
29. zář 2025
@klokanka31

@kristynasulcova Sakra on je chlap, on má být ten hlavní živitel rodiny. To mu není trapný?

@klokanka31 kdybych čekala na chlapa, který bude vydělávat víc než já a živit mě, tak jsem sama. Málokterý chlap nosí domu měsíčně 200k. Díváš se na to ze svého pohledu a potenciálního příjmu, ale svět není černobílý.
My máme oddělené účty, výdaje a přesto máme společné finance. Těch rodinných scénářů je hodně, nedá se paušalizovat. Podnikání je fajn, ale člověk by jaksi měl dělat na sebe pouze v případě, že mu to sype. Což asi teda bar u zakladatelky není, jestli to dobře chápu. Zrušila bych bar, vymyslela jak na to, aby ubytování nebylo půl roku prázdné a pokud chlap nechává veškerou zodpovědnost na ženě a nesnaží se něco do rodiny a vztahu přinášet (a nemusí to být nutně finance, žijeme v 21.stoleti v EU, opravdu není žádná ostuda kdyz chlap vydělá méně než žena), tak pak je otázka proč v takovém vztahu setrvávat.

ai30
29. zář 2025

Spocitejte kolik vydelate ze vsech aktivit spolecne, odectete naklady a z toho si rozdelte, kolik date na spolecny ucet na vsechny rodinne vydaje a kolik si kazdy prevede na svuj ucet pro vlastni potrebu. Oba stejne. Sepiste praci k koeficientem narocnosti a rozdelte si ji na pul. Abys ty litala jak hadr a on popijel v baru, to je fakt napad roku.

gigi2
29. zář 2025

Pro mě nějaký dělení moje,tvoje peníze ve vztahu je zcela nepřijatelný a je jedno,kdo ty penize vydělal,nebo na kolika účtech peníze jsou..jsou prostě společný a z nich se žije…a kdo podniká,tak to má určitě ošetřený pro připad,aby na to rodina nedoplatila..manžel je chronicky nemocnej,oba chceme dělat práci,co nás baví,ale neuživila by nás,tak máme oba vedlejšák a nikdy by mě nenapadlo ty penize nějak dělit nebo mit blbej pocit,že přináší do společné kasy měně než jà..priority vztahu pro život vidim uplně jinde..kdyz má člověk šikovný ruce,nebo chytrou hlavu, peníze si vždy sežene,ale blb zůstane blbem
Manžel teď za penize z vedlejšáku koupil nový auto,nenapadlo by mě řict,že jezdim v jeho autě a jeho zase by nenapadlo říct,že žije v mém domě🤦‍♀️
Všeobecně mě nepřestává udivovat,co vše ve vztahu jsou si ženský schopný nechat líbit…ať už finance,chování partnera,atd
Na druhou stranu,dokud to tak bude,budou se ti chlapi chovat jako píp…🤷‍♀️

barumrallyebum
29. zář 2025

Ja to mam tak jak to maji i moji rodice. Tzn ja platim bezne nakupy (potraviny, drogerie, doplnky do bytu, moje obleceni a parada) vic toho z me vyplaty nezvladnu a manzel plati vse ostatni.

drep
29. zář 2025

Tak rozdělili jste si to tak, že ty do vztahu a rodiny investuješ a on z něj čerpá. Sice nechápu, jak je možný, že mu to není blbý a proč ty si to necháš líbit, ale to je na vás. Řešení je asi jedině radikální, papír a rozúčtování, kdo co dělá a kdo co platí, aby se chytil za frňák

fire85
29. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 ne i ženská pracuje. Chlap zivitel rodiny, to je názor ze středověku.

klokanka31
29. zář 2025
@fire85

@klokanka31 ne i ženská pracuje. Chlap zivitel rodiny, to je názor ze středověku.

@fire85 Tak středověk byl i za první republiky?

drep
29. zář 2025
@klokanka31

@fire85 Tak středověk byl i za první republiky?

@klokanka31 za první republiky v československu ženy odvedly cca 30% honorované práce, není započtená nehonorovaná práce v zemědělství, rodinných byznysech, drobná výroba, v evropě v meziválečné době je to číslo mezi 20 (jih evropy) a 40% (francie 44%). Když se chceš ohánět historií, je lepší ji mít taky trochu nastudovanou…

brunetka11
29. zář 2025
@misha31

@misha31 Tak lze mít i oddělené účty a jednoduše přispívají stejným dílem do společného.
Také dlouhodobě mám vyšší příjmy. Je to jedno - máme SJM, oba dáváme stejnou částku na provozní účet, oba posíláme peníze na šetřící účty, já řeším investice - muž je v tomto konzervativnější, informuji ho, jak na tom jsme.
K autorce původního příspěvku @kristynasulcova - manžel tě zneužívá a na tvém místě bych si to nedala líbit. Trvala bych na konkrétní částce, kterou budeme přispívat oba - pokud na to nemá, ať si najde druhé zaměstnání. Spočítejte si částku, pokrývající vaše provozní náklady. Vydělte ji dvěma, připočti i vaše spoření.
Nastav svému partnerovi jasné hranice, to je základ. Teď se na tobě veze.

brunetka11
29. zář 2025
@kristynasulcova

@kristynasulcova Jinak se ti může hodit i tohle https://zena-in.cz/clanek/vubec-netusim-kolik-m...
Buď nevydělává dost a ať jde od toho nebo si najde jinou práci. Nebo ti kecá a viz ten odkaz.

westie
29. zář 2025

Manžel podniká, já pracuji, všechny peníze jsou naše společné. Placení z různých účtů jsou jen technikálie, neřeším, co platím já a co platí on - manžel víc spoří, já víc utrácím za děti, ale oba hospodaříme se spolecnymi penězi.
Ale u vás je to spíš o tom, že ty máš pocit, že obecně pracuješ víc než manžel. A to se nevyřeší tím, že tibudezbyvat víc peněz, to se vyřeší tím, že si jinak rozvrhneme svoje aktivity.

klokanka31
29. zář 2025
@drep

@klokanka31 za první republiky v československu ženy odvedly cca 30% honorované práce, není započtená nehonorovaná práce v zemědělství, rodinných byznysech, drobná výroba, v evropě v meziválečné době je to číslo mezi 20 (jih evropy) a 40% (francie 44%). Když se chceš ohánět historií, je lepší ji mít taky trochu nastudovanou…

@drep Ale které ženy chodily do práce? Svobodné. Jak se vdaly, zůstaly v domácnosti.

drep
29. zář 2025
@klokanka31

@drep Ale které ženy chodily do práce? Svobodné. Jak se vdaly, zůstaly v domácnosti.

@klokanka31 1920 pracovala 17% vdaných žen, 1930 pracovalo 24% vdaných žen. V německu ve třicátých letech to bylo okolo 30%. Takže ani tehdy nebyla pracující vdaná žena žádná rarita. Podíl pracujících žen pak pochopitelně klesl, protože hitler razil kinder-küche-kirche…

ninive211
30. zář 2025

Autorka příspěvku si zrušila účet dřív, než jsem stačila zjistit, zda tu již byla aktivní účastnicí dříve anebo účet registrovaný nově (potenciální troll). Zvláštní reakce uživatelů, když se nedostaví "tleskánky" anebo souhlasné komentáře, tak první reakcí dosud neaktivního uživatele je - zruším si účet.

Strana
z2