icon

Jak efektivně začít odkládat peníze, aby zůstaly nedotknuté?

6. únor 2025

Jak si zacit odkladat penize , ze vim o tom jenom ja ,a ani se jich nijakym spusobem nedotknu? po kolik mesicne ? jak zacit, date nejake typy a rady?

Strana
z2
sayast
7. únor 2025

@l_ kdyz jsem byla s dcerou sama,tak jsem chodila vypomahat treba 3-4 dny v mesici (vikend nebo noc) a jelikoz to bylo tak malo,tak mi ji vzdy nejaka kamaradka nebo jsem jeste mela mamku pohlidala.
Setrila jsem tak,ze jsem z nakupu odkladala 50ti kc. V te castce jsem to nepoznala a ve finale tim pekne nasetrila.
Ted mam deti 3, uvazek jen polovicni,protoze uz nemam ani maminku,ani kamaradky. Ale v 99% delam jen nocni, kdyz jsou mladsi 2 u otce. Jeste mam praci na dohodu,tam chodim narazove kdyz je potreba, kolikrat rovnou z nocni. Mam tim pokryte prazdniny a nemoce. Penize si preposilam ruzne na sporak a zpet,podle toho jak potrebuju 😁.
Dite si otec nebere? Nejsou ani babicky,kamaradky?

chezzie
7. únor 2025

@ninive211 mám to podobně, po výplatě si tam nechám jen na to nejnutnější, na co mam trvalaky, jidlo atd + cca 2000 kdyby dětem boty, oblečení, něco do školy, darek atd. a zbytek posílám pryč, kam na to sice muzu sahnout ale je to presne to, udělat "to neco navíc", vlezt tam, prevest zase zpatky a u toho dobre funguje právě to uvědomění si, ze saham vlastne do uspor...

gigi2
7. únor 2025

Z každé výplaty si posílám vždy rovnou určitá % úplně mimo na spoření,pak v rámci účtu mám dva podúčty,kam šetřím na věci,co jsou potřeba ten rok koupit typu mobil,spotřebiče,atd…a poslední mám podúčet,kde šetřím na cestováni během roku…
Oba s manželem dáváme padesátky už roky stranou a z nich pak na konci roku jedeme na dovolenou…ono se to nezdá,ale našetří se tak opravdu hodně za ten rok..podle mně jde o to naučit se ty peníze si dávat automaticky stranou,ne ani o konkrétní částky…byly doby,kdy jsme žili od výplaty k výplatě a i tak jsem vždy alespoň pár korun za měsíc stranou dala…

ninive211
8. únor 2025

@boban Já "na dovolenou" začínám šetřit v okamžiku, kdy jedna dovolená skončí. A vždy mám radši v balíku "na dovolenou" více rezervy a když dovolená stojí méně, tak se peníze přesunou na dovolenou napřesrok. Ale vždycky si dám nějaký budget-cíl spoření, přes který nejdu. Jasně, že můžu vyvalit sto litrů za týden u moře s all in. 5*hotelu, ale nechci, mám (psychický) limit. Letos poletíme s dětmi poprvé (jakože pro děti to bude poprvé, my s mužem už letěli) a beru to jako mimořádnou dovču, tak si trochu vyhodíme z kopýtka (závidím každýmu, kdo si může dovolit leteckou dovolenou resortu každý rok a třeba i několikrát). Když v práci dostaneme nějaké odměny (je to pár tisíc, žádny 13.plat, ale aspoň něco), hned tuto částku dávám na dlouhodobý spořák.

Strana
z2