icon

Jak efektivně začít odkládat peníze, aby zůstaly nedotknuté?

6. únor 2025

Jak si zacit odkladat penize , ze vim o tom jenom ja ,a ani se jich nijakym spusobem nedotknu? po kolik mesicne ? jak zacit, date nejake typy a rady?

Strana
z2
elesse
6. únor 2025

Driv jsem mela mesicni mzdu, takze jsem znala vydaje, nechala si neco malo “navic” a zbytek (tehdy 5tis) jsem rovnou poslala na sporici ucet. Zkousela jsem to opacne, poslat, co zbyde, ale nezbylo nikdy nic. Zatimco takhle jsem zpatky do sporaku sahla treba jednou za pul roku. Ted mam prijmy nepravidelne, tak se snazim odkladat z kazde faktury 20% a vsechny mimoradne prijmy jako vratky, preplatky atd.

jahodi
6. únor 2025

já jsem naopak v době samoživitelství se snažila odložit třeba 200 Kč měsíčně aspoň. Prostě něco. Víc nešlo. A ono to pak postupně šlo trošku víc a postupně z toho byla částka s další nulou na konci atd. Myslím že je dobrý si zvyknout na něco co jde...

pampeliska1313
6. únor 2025

Mne se vyplatilo si dat měsíční částku, která mě ale nerozhodí. Nejdřív jsem dávala dvojku, ale nevyplatilo se - bylo to dost abych na to sáhla, když něco. Pak jsem dávala pět stovek - časem tisícovku. Pak dva. To si držím doted, když potřebuju na něco sestřit. Kdyz ne, tisícovku. A pak jde o to vědět, ze nesmím no. Je důležitý mít u sebe neco, co vim, ze s tim vyjdu a ten výdaj bokem me neohrozí. Takze i kdyby odkládat stovku, tak furt neco. Jde proste i o ten zvyk nejet naplno do poslední koruny.

martinka_33
6. únor 2025

@elesse kurňa s typrocenta jsou naprosto geniálni nápad 👍

autor
6. únor 2025

Ano jde mi o to proste zacit, proste me unavuje ze se vsechno mine a nic nazbytek. Jo to je super napad zacit s mensima castkama, treba taky jsem premyslela zacit s 200 Kc mesicne nebo tak 🙂

fioreta
6. únor 2025

Tak začít a pokračovat no 🙂 Já mám takhle zřízený spořící účet, na který si odkládám z běžného účtu a pak vidím jak to hezky pomaličku polehoučku naskakuje. Hlavně pak nepřevádět zpátky a držet to tam 😝

merope
6. únor 2025

Moc moc chválím za nápad. Dobré je mít nějaký účet, z kterého se to komplikovaněji vytahuje, nevidíš na něj rovnou (pokud nemáš disciplínu a bojíš se, že bys to utratila). A 200 Kč měsíčně, které neutratíš, to je 2400 ročně, to je teda skoro málo, ale můžeš i postupně navyšovat - takže časem posílat třeba tisícovku a to už začne mít i nějaký význam.

Taky můžeš mít dva účty - jeden těch třeba 200 Kč měsíčně, kam fakt nesáhneš a pak třeba tisícovku, co budeš mít odloženo "na větší výdaje" (třeba dovolená, začátek roku a tak).

Ještě je dobrý trik mít pokladničku a tam sem-tam vysypat drobáky z peněženky. To jsou často peníze, kterých si ani nevšimneš - a můžou to být taky docela slušné peníze. Třeba z každého nákupu potravin když tam hodíš 10 Kč, tak taky jsou to třeba 200 za měsíc.

glimmer
6. únor 2025

my doma "sbíráme pajdy" ... každý po příchodu domů vyndá pajdu z peněženky, pokud jí má a hodí do kasičky. Když je kasička plná vyměním u nás v konzumu za papírové a měním na eura, takhle máme vždy dostatek na dovolenou a nemusím měnit větší částku najednou ...

j.a.n.i
6. únor 2025

@merope Me se takhle odklada pri každé platbě kartou...

drep
6. únor 2025

Přijde výplata a já rovnou odložím a rovnou na investice, kam do toho nesáhnu. Jakmile odejdou povinné platby, tak si na účtu nechám třeba 10000 a zbytek odešlu na spořící. Z toho spořícího vím, že budu dál čerpat během, ale opticky mám na účtu pár korun a útraty rozmýšlím mnohem pečlivěji. My jsme v lednu přeskupili peníze, máme s mužem společný a pak každý svůj, kam jsem si převedla nějaký přebytky a jak tam mám najednou zbytečně moc peněz, tak jsem v lednu hrozně utrácela.

bramarfi
6. únor 2025

@drep delam to úplně stejně 🙂 jen si na běžném účtu nechávám tak tri tisíce. A je pravda, ze ty mi měsíčně trochu protecou, takže je lepsi tam vic nemít🙂

boban
6. únor 2025

Z každé výplaty si posílám na spořicí účet 10%. Platím jídlo pouze hotově, mám stanovenou částku na měsíc a s tím se snažím vyjít, z toho každou padesáti korunu odkládám...plus při každé platbě kartou mám zaokrouhleno na celé číslo plus nějakou desetikačku navíc...vše jde na spořicí účet 😉
Nezdá se to, ale ty pajdy se nasbírají a ani to necítím... takže vlastně ještě z rozpočtu na jídlo ušetřím ty pajdy 😉

l_
6. únor 2025

Pokud nemas na okladani nejak vic, zkus ty drobny.. urco si jake a poctive je nekam davej.. fakt kazdy den... Ty drobny to nechybi, ale syslej se dobre a pomerne rychle.. takhle jsem setrila kdyz jsem fakt nemela.. za rok to hodilo 10tis..
@merope nepis prosim ze 200 je malo.. ono kdyz nemas, ale mas snahu, je i pajda fajn.. dulezity je zacit a naucit se na to nesahat.. kazdej proste nemuze odkladat tisice 🤷🏻‍♀️

boban
6. únor 2025

@l_ přesně tak...pro někoho je moc 500, 1000...atd... já jak tady kolikrát čtu ty cifry, tak se nestačím divit...
Beru to ale z mého pohledu... manžel taky šetří...a mnooohem více než já...ale má dvě práce a úplně jiné příjmy než já...
Začínala jsem s těmi pajdami...a vždy jsem byla překvapená kolik to udělá...cca rok zpátky jsem teprve začala odkládat 10% z výplaty 😉

Ještě dodám, že pajdy střádám od ledna do konce července..,,na útratu na dovolenou,, a od srpna do prosince,, na nějaký dárek navíc,, 😉

l_
6. únor 2025

@boban jj me bavi '10000 si necham a zbytek odlozim' 🙈🤣 mit tech 10tis po odchodu trvalaku 🥺🙏🏻🤣 njn.. ale drobasky se taky snazim.. ted jsem polevila, ale byla jsem bez prace chvili..

merope
6. únor 2025

@l_ Tak jsem to napsat nechtěla - jsem psala, že je super s něčím začít. A když se k tomu přidají třeba ty drobáky do peněženky, tak to může být i víc. A ano, nesahat na to, to je pak základ.

lv
6. únor 2025

10% příjmů a všechny mimořádné jako vratky za energie převádím hned jak přijdou na účet z běžného na spořící.

exbordelar
6. únor 2025

@l_ 10 tisic na provoz je hodne? 😯 Ja to mam stejne - odejdou trvale platby vc sporeni na ruzna mista a zhruba tech 13 tisic si nechavam na ucte na jidlo, provozni zalezitosti atd. Jsme peticlenna rodina.

reeeza
6. únor 2025

Já se snažím si odkládat €1000 každé 2 měsíce, zatím to jde a mám i rezervu. Někdy sáhnu třeba na €500 zoho, někdy dám o €500 víc.. musím šetřit na ivf, takže motivaci mám velkou.

l_
6. únor 2025

@exbordelar to jsem nerekla.. jen nekdo ma 10 a jeste tisice spori.. nekdo nema ani tech 10 na naftu, jidlo, drogerii, vse co se pose*e, dite, psa... 🤷🏻‍♀️ Proste ty castky.litaji silene..

j.a.n.i
7. únor 2025

@l_ No, ale v to chvili je na miste misto odkladani resit navýšení prijmu.

andelka
7. únor 2025

Vím, kolik jsou moje průměrné měsíční výdaje ( 16 tis, ale je to vyloženě na jídlo, obědy, MŠ, potřeby moje a dětí. Neplatim bydlení, pojistky, nic ohledně aut apod.) a tolik si po výplatě na běžném účtu nechám a zbytek převedu na spořicí. Taky se mi tam automaticky převádí 10% plateb, které udělám. Když koncem měsíce už mám málo, můžu si to ušetřené převést zpět na běžný účet, než zas přijde výplata.

exbordelar
7. únor 2025

@j.a.n.i ano, na prvnim miste by mela byt otazka ne "jak s tim malem muzu neco usetrit?" Ale "Jak to udelat, abych mela vetsi prijmy?"

l_
7. únor 2025

@j.a.n.i jj se to krasne pise.. momentalne hledam praci 😎 a kdyz chci to co jsem mela, chci moc..
Tak hazej rady, sup.. jak sehnat praci na ranni abych stihala skolu (4dny v tydnu, nepravidelne), bez vikendu, bez odbornosti a za dobry prachy.. kdyz prvni co, jo vy mate dite.. aha.. ono se to.lehko pise a kritizuje... A verim ze vetsina z nas, co nemame, bysme vic chtely.. usnadnilo by nam to neskutecne zivot.. ale proste realita je jinde... A ver ze nikdo nedela za malo umyslne 👌🏻

levandule_k
7. únor 2025

Začni tím, že se sepíšeš příjmy a výdaje. Jsou věci, které zaplatit musíš jako energie, jídlo atd. a jsou výdaje, které dělají život příjemnější, ale nejsou nutné např. káva v kavárně, kino, předplatné Netflix, masáž, wellness.

Až budeš mít tento přehled, tak uvidíš kolik si můžeš odkládat. Pak doporučuji kyblíkovou metodu. První kyblík - spořící účet. Jestli to potřebuješ schovat před sebou, tak si zařiď spořící účet u jiné banky, ani k němu nedělej kartu, ať tě to nenutí používat. Tam je rezerva na krátkodobý horizont tj. na cíle max. do 3 let, nebo na něco nečekaného např. pokazí se lednička, pračka, oprava auta.

Druhý kyblík na dlouhodobé cíle tj. minimálně 5 let a více. Tady to musí pracovat v investicích. (Investice není spořící účet, ale je to akcie, akciový (dynamický) fond). Proč investice? Protože v dlouhodobém horizontu je potřeba se dostat nad inflaci, a to umí investice, akorát musíš ustát kolísání, že tam třeba pošleš dneska 1000 Kč a zítra uvidíš 800, ale časem ta tvých 1000Kč už není 1000Kč, ale je z nich 1500 Kč. Investice musíš vysedět, čas ti nikdo nedá.

Abys nemusela sahat do investic, musíš mít napřed peníze v kyblíku číslo jedna.

Někdo má prostor pro tvoření rezervy větší, někdo menší. Utratit lze jakýkoliv příjem.

brunetka11
7. únor 2025

Kdysi jsem začala odkládáním částky na stavebko, to se už ale nevyplatí. Důležité bylo, že to byl nedostupný účet, na který se nesahalo. Tu konečnou částku jsem potom po ukončení spoření rozložila do investic - stavební fondy, Amundi, investiční platformy, dlouhodobý spořák atd., příjmy z části tohoto jdou / půjdou opět do investic.
Chce to jen si vypěstovat návyk na odkládání peněz. Klidně tisícovku, časem 20 % procent, no a za pár let to v klidu při adekvátních příjmech dělá klidně polovinu příjmů a více.
Podobně to řešíme i s dětmi - 10 % z každé částky, vo obdrží, jde na spořák a už vyhlíží, kdy a kam budou moci investovat.

j.a.n.i
7. únor 2025

@l_ By zajimalo, jak muze prvni byt vy mate dite 🤔 plus pokud nemam odbornost a nemam prachy, tak holt nemuhu trvat na tom, ze to bude pouze ranni, bez vikendu, no. Ale i 2 narazove nocni udelaji víc, nez po drobnych odlozis.

l_
7. únor 2025

@j.a.n.i a jak mam delat vikendy, smeny apod, kdyz ziju.s holkou sama hm? 🤔

smisek2011
7. únor 2025

Já odkládám měsíčně 1000kc na vodu a 1000kc na uhlí nevím jak to bude až budu mít rodicak 🤷🏻‍♀️

ninive211
7. únor 2025

@drep Já to mám podobně, i když po výplatě odesílám min. 20 % na různý spořáky ("obálky" v internet.bankovnictí) a pod, něco na investice, do 22. pak odejdou trvalé platby (nájem, životko, penzijko, telefon...) a vždy týden před výplatou mám na běžném účtu opticky tak max litr 😀 Když je nutný, převedu si po menších částkách z toho spořáku, ale je to prostě úkon navíc. je dobré mít založený i nějaký účet (spořící, termiňák) mimo "svoji" banku, kde má člověk běžný účet, na tyto peníze se pak sahá o to hůř (sice člověk o nich "víí", že někde jsou, ale nejsou prostě určené pro běžnou spotřebu...ale třeba na dlouhodobé naspoření, třeba na roční dovolenou, nové auto, nábytek...tíím, že nejsou snadno po ruce, je člověk neutratí.

Strana
z2