Jak jste si zvykaly na snížení příjmu na MD/RD?

luj89
28. čer 2018

Ahoj holky, rada bych se zeptala, jak jste si zvykaly na snizeni prijmu zejm. na rodicovske dovolene. Vzdy jsem si vydelavala o trochu vic nez manzel, i muj PPM byl vyssi nez jeho vyplata. Uz par mesicu jsem na RD a porad si nejak nemuzu zvyknout na to, ze musim doslova koukat na kazdou korunu a resit jake jidlo si muzu ci nemuzu koupit. Uplne sci-fi pak pro me je, kdyz vidim, jak nekdo jede na zahranicni dovolenou v prubehu RD ci si treba poridi nove auto. Jak jste si zvykaly vy na to razantni snizeni prijmu? Hned, nebo to chvili trvalo?

bervidova
28. čer 2018

na rovinu, jen s rodičákem bychom to nezvládali, nebo možná ano,ale....to bychom si právě nemohli třeba koupit to auto na splátky. Takže od konce šestinedělí jsem dělala na dohodu, od nástupu na RD jsem zpět na část úvazku. Někdy tam musím být fyzicky, naštěstí můžu v noci sednout k papírům nebo počítači a pracovat. Měla jsem to tak i u prvního, protože chci brát děti na výlety o víkendu, platit všechny ty kroužky synovi, nepočítat kapsle do kávovaru, kolik denně můžu a spoustu jiných věcí. Takže padám často na hubu nevyspáním, zrovna před chvílí jsem se u pracovního mailu rozčílila tak,že bych to musela vypípat, ale na snížení bych si nezvykla, to mi bylo hned jasné.

leilinka1234
28. čer 2018

Je to jen o tom, kolik vydělává chlap 😞 dle mého by se měl chlap, obzvláště, když je žena na RD otáčet tak, aby nebylo zle, jak píšete :/ chlap má rodinu zabezpečit, aby nestrádala...pro nás neměl přestup na RD nějaky razantní vliv. I já teda chodím občas do práce, snažím se manželovi pomoct... Občas měsíc vyjde tak, že nic nezbyde, občas zvládneme třeba několik tisíc ušetřit.

drzticka81
28. čer 2018

Mame teda kazdy svuj ucet-u prvniho jsem mela jeste peknou rezervu na ucte,peknou materskou a nasledne peknou rd-protoze jsem si prali za dva roky sourozence,coz nam vyslo-ja tedy brala 2 roky 11500,coz bylo krasne 🙂)) pak byla dalsi materska a pak uz rodicak na tri roky,coz bylo nejak 7 500-u toho jsem si teda zvykla nejak setrit,protoze se penize nekam ztratily-ani nevim kam .-))) po trech letech mame dalsi mimino-opet krasna materska,proplaceni dovolene (coz jsem si ve vetsi mire nechala jako rezervu na dalsi tri roky 🙂)) -jinak mam rodicak rozpocitany na nejakych 6 600-coz pokryje jen moje vydaje-byt,elektrina,voda,nejake sporeni,sporeni detem aje to v cudu 🙂))) muz mi dava cash 3 litry na deti (coz jsou penize z dani 🙂)) ostatni plati on -skolku,jidlo,dalsi sporeni,mobil,net....apod. takze uz setrit umim-ty 3 litry si davam do obalek a sporim po castech-treba kazdy mesic jsem si odlozila 500 na aktovku pro syna (2000),nebo detem na dort-opet po 500 (1500 byl velky spolecny)......takze kazdy mesic si reknu,za co ty 3 litry utratim 🙂)) na cervenec uz mam 1000 na vylety po okoli, 500 na utratu (zmrzliny apod,),300 na kadernici a 1000 na zari (poplatky do ZS-syn je prvnak,tak nevim,co budu muset porizovat 🙂)) jako nezijeme si spatne 🙂)) ale uz si reknu,ze tamto nepotrebuju,nebo zmrzlinu koupim detem a od nich si liznu 🙂)) taky vyhledavam snizene ceny-napr do aquace jezdime v dobe,kdy nabizi vstupne za polovic,na zmrzku tam,kde nabizi za 15 velky kopecek (davaji male za 7 kc male-takze za cenu 15 maji deti kopecky dva) 🙂))) ale kazdy mesic si dopreju i neco sobe-ulitavam na hadry z orsay .-)))

voskovkyapastelky
28. čer 2018

Joo, hodne blbe a jeste si porad zvykam...4 mes po porodu jsem se vratila na par hodin do prace, ted jsem OSVC a mam aspon par klientu. Jsem zvykla davat mesicne par tisic stranou a ted jedu na nulu a mam z toho blby pocit

drzticka81
28. čer 2018

jo na dalsi auto setrime (z pronajmu muzova bytu) a na dovcu jezdime po CR a hlavne vyuzivame prispevku od zamestnavatele......totez treba na kulturu-ted jsem detem z fksp koupila na dlasi sezonu predplatne do divadla 🙂)) jinak chodime i do loutkace 🙂))
na dovolenou u more bychom asi nemeli-navic ja bych nebyla ochotna dat za 11 dni napr. 80 tisic-to je dam radeji detem na sporeni 🙂))

barchen
28. čer 2018

@luj89 No, já s tím počítala. Měla jsem luxusní mzdu i PPM. Ale taky jsem poslední roky neutrácela jako splašená. Už tehdy jsme odkládali. Manžel vydělává dobře, žijeme si dobře ale to víš, že moje mzda tam chybí. Takže na RD moc neutrácím, k moři zatím nechodíme, vařím doma, plánuji nákupy potravin, nekupuji si dražší oblečení ani boty (nepotřebuji to, spíš občas rozprodám za pár stovek něco z původního, třeba lodičky nebo šaty a sukně do práce) a další dítě bude brzo, takže nějakou dobu se zase nevejdu do původního a je škoda kupovat nové, mám alespoň motivaci dostat se na původní míry. Kam investuji, to je do vzdělání. Nechci mít úplnou díru v životopisu, takže chodím do školy a vzdělávám se. Ale je to dřina.

mourovatakocka
28. čer 2018

Nijak. Šetřila jsem vždycky, na peníze jsem opatrná odjakživa, takže mám dost naspořeno. Nikdy jsem nekupovala zbytečné kraviny a jediné, kdy jsme se pořádně praštili přes kapsu byly dovolené, dvakrát ročně u nás a jednou ročně u moře. S dítětem budou výdaje jiné, ale zatím je malá, takže u nás dobré a já jsem kupodivu na účtu stále měsíčně v plusu - každý měsíc ušetříme pět peněz.

raduushka
28. čer 2018

co jsem zjistila že jsem těhotná tak jsme začali spořit. Na RD budu nastupovat s krásnou rezervou. Navíc si přítel udělá 1-2 přesčasy a hned jsme pár tisíc v plusu. Asi to chce prostě umět počítat a dopředu si udělat plán a hlavně rezervy, kdyby se cokoliv potentilo a chlapa co ví jak vydělat peníze 🙂 A to na RD přijdu o 18tisíc měsíčně....

luj89
autor
28. čer 2018

Dekuju za prispevky 🙂. Ja teda jsem spise sporivy typ, takze nasetreno neco mam, ale rozhodne by mi bylo lito to jen tak utratit za bezny chod domacnosti, takze na to nesaham. A jak uz tu padlo, mam pak blby pocit z toho, ze neusetrim skoro nic... Resp. davam par stovek na stavebko (konci mi za 1,5 roku) a penzijko, aby mi nabihaly mesice. Holky, vy co pracujete pri materske, jak to mate s ditkem? Pracujete kdyz spi?

voskovkyapastelky
28. čer 2018

@luj89 jojo, mam nastesti spave a hodne dite, i ve 2 letech da 3 hodiny v kuse 🙂 takze jedu na etapy - jeden den pripravim praci, druhy den pracuju. Plus funguje babicka a v pripade nouze i tatinek (vse jsme si domluvili predem a souhlasil)

texetka
28. čer 2018

No měli jsme rezervu , chlap dělá přesčasy a můj rodicak na tři roky k tomu. Loni jsem makala přes léto za dovolené v práci - home Office - ale letos už ne.
Vycházíme bez větších potíží. Chce to plánovat a neutrácet za kraviny ale jako ok

cuuza
28. čer 2018

No, jsem dva měsíce na rd a zvykám si. Jako nášetreno mám celkem dost, jsem docela sysel ale rozdíl je to brutalní. Naštěstí hypo jsem před nástupem na md dobře refinancovala, tak to snad pujde.

absintka19
28. čer 2018

@luj89 ja jsem taky i dopokonce s PPM vydelavala vic nez manzel. Prijde mi logicke-mame spolu ucet kde jsou penize nase a z toho si zijeme. Dost je nasporeno a nyni po roce na RD muj manzel zacal vydelat mnohem vic, zmenil praci takze je nam krasne a uzivame si dcerku. Ano msme nove auto a nedavno jsme byli na dovolene v zahranici. Zijeme jak predtym, manzel dela pro nas vse, jsme akoraz 3 a na dalsiho prcka se tesime.

absintka19
28. čer 2018

@raduushka da se to. Presne jak rikas, ja mam RD do dvou let ted jsme zvysila z 11500 na 16000 a i tak oproti memu cistemu platu 36000 je to taky pekny skok. Ale s tym se pocita.

bervidova
28. čer 2018

@luj89 Pracuji jedině když spí, což jde špatně, protože jí je 16 měsíců, je jí všude plno a některé dny prostě přes den nespí. Jinak to máme tak, že manžel dělá na směny, takže má třeba tři dny volné a já jdu do práce, nasmlouvám si nějaké schůzku a jsem třeba půl dne pryč nebo jedu na celý den na služebku, což jde, i když dcera je jinak běžně kojená během dne xkrát, protože se nechc nechat odstavit 🙂 nebo jde manžel s malou ven a já sednu k počítači. Jinak tonedáváme, moje mamka bydlí jinde a ještě chodí jako čerstvá důchodkyně do práce, aby si mohla něco dopřát a bere si o víkendech na výlety staršího syna, aby měl zábavu,takže dceru mám doma pořád, druhá strana, to je klasika, bydlí kousek, letos jsem je ještě neviděla, nepohlídali by ani náhodou.

bartakova_veronika
28. čer 2018

u nás to je naštěstí trošku jednodušší .. s miminkem jsme počítali v pozdějším věku aby jsme měli oba jistou práci, také jsme chtěli napřed něco našetřit protože jsme počítali s nižšími příjmy ... manžel si vydělává relativně dost o proti mé původní mzdě ... klesla jsem cca o polovinu mé mzdy .. trochu jsem si polepšila když jsem byla na nemocenské, kde se mi vypočítala trošku vyšší nemocenská než klasická mzda, mateřskou jsem taky neměla zas tak nízkou ale rodičovská ta už bohužel nízká je a proto jsme napřed budovali zázemí, finance a pak teprve miminko 🙂 také proto naše první miminko je ve 29ti letech kdy je teď malé 8 měsíců 🙂

blahova_andrea
28. čer 2018

zásadní rozdíl je v tom, že tahoun vašich příjmů jsi byla ty a ve většině rodin je to muž. tudíž to snížení příjmů při přechodu z RD na RP není tak zásadní jako asi u vás. já šla zhruba na půlku, ale měla jsem úspory, tak šlo občas přilepšit nebo něco zalepit z nich. chlap v té době jako živitel moc nefungoval.
možnosti jsou dvě a jedno, čí příjem klesl. buď se uskromnit a nebo si přivydělat. my se uskromnili a asi už to tak navždy zůstane :-/

bartra
28. čer 2018

Já pracuji v DE,kde se rodičovský příspěvek počítá na procenta z původní mzdy (posledních 12 měsíců před nástupem na mateřskou dovolenou). Je tedy zastropovany 1800€/m. Mateřská trvá 14 týdnu a činí 100%platu. Navíc se berou přídavky na každé dítě zhruba 180€/m,pokud je více menších deti,bonus za sourozence 10% rodičovského příspěvků. RD je tedy obvykle 12m,kdyz se partneři podeli,prodlouzi se na 14m. Dá se různé flexibilně rozdělovat na useky,i procentuelne mezi partnery. Český system,kdy všechny (vsichni) dostanou jeden balík bez ohledu na to,kolik do systému odvedly (odvedli),je děsně nespravedlivý. Nedovedu si představit jít díky rodicaku třeba na třetinu původního výdělku. Aspoň že teď začíná být trochu flexibilni,co se týká délky vybírání. Ale ta jednotná suma je vysmech.

elwe
28. čer 2018

Upřímně, jsem ráda, že jsem studentka a nemusím to řešit, protože rodičovská zhruba odpovídá tomu, co si vydělám na brigádě. Máme levný nájem a manžel vydělává docela slušně, takže i něco ušetříme. Moc si neumím představit spadnout platově najednou třeba o 20 000. Nicméně zatím jsou plány takové, že třeba po mých pěti letech v práci bychom si pořídili další děti, takže bych po nástupu do práce chtěla hospodařit s podobnou částkou jako na rodičáku a zbytek spořit. Ale uvidíme, jaká bude realita...

g_m
28. čer 2018

Nejsem šetřící typ, takže pro mě je to krize. Nicméně doučuju a fotím, takže z toho mám příjem navíc a ten máme na dovolenou nebo prostě na koupení si věcí navíc, které by jenom při RP prostě nešly. Dost jsem ušetřila na drogérii, kdy jsem objevila kouzlo DMka a výrobků Balea, ale pořád se mi nedaří se moc uskromnit a dost utratíme za jídlo.
Nesouhlasím s tím, že je jen na chlapovi rodinu zabezpečit. Pro mě to je vždycky příjemná změna, když fotím nebo doučuju. Na chvíli vypadnu a přijdu na jiné myšlenky a dcera aspoň tráví čas s manželem. Přijde mi to mnohem lepší, než aby chlap ještě chodil na brigády nebo dělal přesčasy a my ho viděly na chvilku večer.

luj89
autor
28. čer 2018

@blahova_andrea my se tedy taky uskromnili, ale vyjde nam to na takove ty provozni vydaje. cokoliv navic je proste problem (narozeniny, nakup bot atd.). Jako nemela jsem plat o tolik vetsi nez muz ale prcejenom par tisicovek mesicne + 13. plat a obcas nejake ty odmeny nekdy znat byly no..

@g_m jj, taky mi to prijde trochu nestastne reseni, aby chlap mel dve prace a rodinu vlastne nevidel. ale nekde to asi jinak nejde. Muj muz neni ten akcni typ cloveka, jak ma v praci vic prescasu za sebou, spatne to snasi po zdravotni strance (pracuje manualne a ma vyrustky na pateri).
@bartra To je super, je to pak spravedlivejsi. Tady ale hold asi jeste dost lidi slysi na ten komunisticky rezim, kdy vsichni meli stejne...
@bartakova_veronika vsak to neni zadny vyssi vek 🙂.

barchen
28. čer 2018

@bartra Tady má pracující žena PPM ve výši 70% mzdy a má to 28 týdnů. RP si ženy s lepším příjmem mohou konečně čerpat rychleji než maminky z ÚP. Pak mohou do práce, nebo být doma "zadarmo". Výhodou je garance držení místa celé ty tři roky anebo všechny navazující rodičovské dovolené a plně hrazené zdravotní pojištění. Jak to máte se zdravotním pojištěním a s tou garancí pracovního místa po těch 12 měsících s dítětem doma? A pak jesle, školka nebo chůva? Pár let jsem tam žila ale jako bezdětná, takže tyto rodičovské věci šli mimo ale zajímá mne to 🙂. Jsme mezinárodní rodina a tyto věci znám z mnoha zemí. Třeba na SR mohou na mateřskou oba rodiče, prostřídat se a také brát PPM oba rodiče. Je to pro pracující, takže docela výhoda. Ale třeba rodičák je o něco nižší než v ČR a také ho dostávají všichni. Veřejné zdravotní pojištění je klasika jako v ČR. V Anglii třeba je mateřská/rodičovská půl roku a pak se musí do práce. Nebo skončit pracovní poměr, být doma zadarmo a taky mít okleštěné to zdravotní pojištění (což v této zemi zrovna levné není). V USA byla sestřenice na mateřské 6 týdnů a pak do práce na full time. Dítě s chůvou a do jeslí ale proto, že si to mohli dovolit. Pak se tam přestěhovala babička. Ono si u nás mnoho lidí neuvědomuje ale kromě toho, že RP je pro všechny, tady funguje něco jako veřejné zdravotní pojištění pro všechny. Většina, co nežila v zahraničí a neplatila si různé úrovně pojištění, nemá ponětí, že mít zdravotní pojištění není automatické a levné. A mít ho v době, kdy pečuji o děti a jsem v domácnosti, je v rukách partnera a jeho zaměstnavatele. Že mít zubaře a jeho částečně hrazenou péči vyžaduje dobře placené zaměstnání a spoluúčast. Že mít stálého pediatra hrazeného z pojištění pro dítě je sen a mít obvoďáka co zná můj zdravotní stav je docela luxus. Toť pouze moje zkušenost a konstatování 🙂

takyjedna
28. čer 2018

Ani jsem si nejak nevsimla, ze mam jenom rodicak.. Uz predtim jsem mela mizernou vyplatu, tak to zase takovy sok nebyl. Mame levny najem a manzel vydela dost, takze bezny chod domacnosti utahne v klidu a jeste dost zbyde. Ze bych musela v krame premyslet o kazde stovce, tak to fakt ne. Kdyz jsem jeste chodila do prace, tak jsem si setrila bokem treba dva tri tisice do obalky. To jediny je ted scifi, ale co. Vsechno mame a zas budu setrit, az se do prace vratim. Jezdime i na dovolene. Na jare jsme byli lyzovat v Alpach, ted jedem k mori. Auto jsme koupili loni. Ojete teda, ale zadna plechovka. To uz jsem byla na rodicaku. Nejaky necekany vydaj v domacnosti, napr nova pracka apod by nas taky nepolozil.

aviho
28. čer 2018

@luj89 že ty máš vždycky takové trefné otázky 😉
já jsem si zvykala a zvykám těžko, propad byl více než půlka původního platu ☹ když jsme s manželem začali bydlet, on studoval, já pracovala, pak jsem šla na mateřskou, on do práce, celkem 11 let jsme žili víceméně z jednoho platu. Tehdy jsem si říkala, že už nechci počítat každou korunu a po nástupu do práce šetřila, kde se dalo. Když byly první dvě děti malé, nějak jsme vyšli. Teď, co jsou velké a přibylo jedno malé, vycházíme taktak. Muž nemá tak vysoký plat, úspory padají na splátky za auto, dovolená jen po Česku co nejlevnější s vlastním vařením. Na nějaké příspěvky na děti nedosáhneme. Velké děti chodí na brigádu, aby si poplatily svoje záliby, něco málo dostanou i od prarodičů.
Někdy bych si přála po někom dědit nebo aspoň vyhrát ve sportce 😀

raduushka
28. čer 2018

@bartra tak já defakto spadnu na méně než třetinu svého platu, ale nenadělám s tím nic. Max.jen to že se už teď snažím šetřit a být skromnější- i když s nákupem výbavy to teď moc nešlo.... Ale ja si na RP v Česku nestěžuji, jsme jedna z mála zemí kde nám umožňují být se svým dítětem doma 3 roky 😊 což považuji za velkou výhodu. Navíc kdybychom doma směly být pouze rok, jako v DE, tak by z těch 220ti tisíc byla měsíčně docela fajn sumička. Hold nemůžeme mít vše- pojištění, 3 roky doma a ještě dostávat od státu desetitisíce každý měsíc...

bartra
28. čer 2018

@barchen Da se určitě i v DE na delší rodicovskou,kolegova manželka si dala 2 roky,myslim,ze se ji pak příspěvek půlil. Ale pořád je to pomerove k platu,ne pro všechny stejně. Prostě je zohlednene,jestli byl někdo nezamestnany,nebo měl nadstandardní výdělek a z něho odvody. Zamestnavatel má myslím povinnost 3 roky držet misto,pokud je zena doma 3 roky,nevim,jak to má pak s rodic.prispevkem. Zdr.pojisteni si můžete podle výše výdělku zvolit jako 1. "privat"-pokud mate nadstandardní příjem a prekrocite určitou hranici. Tam ušetříte většinou nějakou stovku eur oproti 2."gesetzlich",konkrétní podminky si sjednavate s pojišťovnou sama. To gesetzlich se více vydelavajicim většinou nevyplati,plati z něj přílis velké odvody. Proto se z něj můžou vyvazat. Výplata mateřské probíhala tak, že pojistovna mi dala pár eur na den,zbytek vymer.zakladu dorovnaval do 100 % průměrného platu zaměstnavatel. To je tech 14 t. Po porodu se záda o rodic.prispevek a příspěvek na dítě. Co se týká péče o deti,maji všechny děti od 1 roku že zákona garantováno místo v jeslich/Tagesmutti. Stará se o to mesto,dáte si dostatečně dopředu prihlasku,na které vyznacite s potřeby (počet hodin) a preferovana zařízení. Mají to vymyšlené tak,ze jak rodicak,tak ta zajištěna péče o děti je co nejvíce flexibilní a vyhovuje co největšímu procentu lidi. To v ČR prostě postrádám. Debaty,jestli 2-lete děti patří k mámě či do zarizeni,bych nechala na konkrétních rodinach,proste tu možnost poskytla,kdyz to určitě skupině pomuze,a ostatním to může být jedno. Zase v DE v těch jeslich/Tagesmutti je rozumný pocet deti na jednu osobu-vychovatelku. Nehrajou si na to,ze osoba pečující o deti musí mít univerzitu. V mém případě jsme hlídání pokryli rodinou,vracela jsem se do prace kvůli dodelani praxe v dcercinych 8 měsících. Nosili mi ji 2x denne do prace na kojeni,byla plně kojena do 13,5 mesice,az pak vzala na milost trochu jidla 🙂. Zbylé 4 měsíce pro ní si chci vybrat zároveň s 2.rodicovskou.

bartra
28. čer 2018

@raduushka Já bych v ČR (pokud bych dělala tu samou práci jako v DE) spadla na méně než 1/5 v případě dvouleté varianty, u tříleté snad 1/7. I v DE to mám zastropovane,ale není to tak šílený rozdíl. Přijde mi fakt jako vysmech,ze bych měla dostat stejný "balik" 220 000Kc jako nekdo,kdo do systému nic nedal,nebo nedal zdaleka tolik. V DE se mi nejvíce líbí ta variabilita jak v čerpání (různé rozkladani a posouvani),tak pak možnost zajištěné péče o děti v případě návratu do prace,ze zákona daně nároky na částečně uvazky,pokud pecujete o dite,apod. V tom jsou mnohem dál a spokojeně vyjde snad každá (kazdy). Jak ti,co chtějí zůstat dele,tak ti,co se chtějí vrátit dříve do prace at uz na plný nebo částečný uvazek. To mi bude,až budu jednou hledat práci v CR,fakt chybet.

letadylkokane
28. čer 2018

@voskovkyapastelky mam to taky tak. Oba jsme s manzelem OSVC a ja teda pracovala s prvnim ditkem hned po sestinedeli. Delam prevazne z domova, obcas pracovni schuzky, ktery jsem zvladala s kocarkem. Makala jsem az do porodu druheho ditete (jsou od sebe rok a trictvrte) a ted nedelam, protoze to nedavam. Male jsou dva mesice. Takze mam jen PPM a pak rodicak. Tahne to manzel a ten vypadek znat je. Mam na uctu porad drobny polstar, ale nic zavratneho a stve me to. Mam i domluvene zakazky na podzim, vse jsem vyjednala tak, ze prace zas bude dost, ale ted jsou trochu hubenejsi casy. Ale zijeme, mame co jist a mame na deti. To je hlavni 🙂

voskovkyapastelky
29. čer 2018

@letadylkokane taky chodim na pracovni schuzky se synem 🙂 nastesti jsou kratke, on je v pohode, tak spise pomaha proborit ledy. Ja to ted pocitala a mam o par tisic min nez v praci pred MD/RD a to jsou prave ty penize co jsem setrila. Financni polstar mame taky, ale ten setrime a neplacame ho na normal i vydaje. No nejak to dame, po RD mam vyhlidku na dobre placenou praci, tak bude lip.

bayt
29. čer 2018

@luj89 Tak to je zrovna moje situace, s PPM to ještě šlo, ale teď ten rodičák...asi budu šetřit na jídle, malej už je větší, tak zkusím prostě fakt vařit doma, do této doby jsem jedla po restauracích a to se strašně podraží. A taky nechci kupovat moc takových těch dražších druhů jídla, dřív jsem běžně koupila filety lososa nebo čerstvé ovoce (nedozrálé v letadlech). Budu hodně rozmýšlet, než si koupím nějaké oblečení atd.

Na druhou stranu si nedovedu představit, že nepojedem na dovolenou. Na tu letní už máme dávno našetřeno a už je dávno koupená. A na tu zimní furt doufám, že nějak našetříme i tak, i když máme poslední dobou pořád neplánované výdaje.