icon

Jak máte s manželem rozdělené finance?

misule55
27. dub 2016

Holkyzajima me, jak mate s manzelem rozdeleny finance. Tzn. Kdo co plati. Ja mam rodicak 7300, plaim cast najmu- 3500, zbylych 5000 partner,nakupy ja delam jenom mensi a kupujupro maleho obleceni,boty, sunar, pleny jak kdy. Problem jev tom, ze kdyz zaplatim vse co musim, zustane mi asi 1500- koupim si za to kosmetiku, dvakrat zajdu s kamoskoz, asi jsem rozezrana, ale strasne me stve, ze si nic nekoupim. Chci za rok na brigadu. Chtela jsem, aby pritel platil cely najem a starak se o vetsi nakupy a ja budu platit vse pro maleho, to ale odmita. Jak to mate vy? Me je blbe mu o penize rikat a s tim poklesem prijmu se nejak nemuzu srovnat 😉

Strana
z6
sisstin
13. pro 2016

@desencanto aha, diky za osvetleni. Vdavat se nechci a nebudu, takze je to pase a uplatnovat budu, az budu vydelavat 🙂

desencanto
13. pro 2016

S bývalým partnerem jsme měli společně peníze a už nikdy více.. Pořád vysvětlovat na co jsem vybírala, co jsem koupila. Pořád lhát, že to bylo v akci, pro klid duše.. A nakonec při rozchodu mi vyčetl že jsem utratila jeho peníze, i když skutečnost byla úplně jiná. Tohle mě poučilo a teď jsem spokojena. O příjmech vzájemně víme, ale kdo jak hospodaří je úplně jedno, hlavně že je vše poplacene, máme vše co potřebujeme a i na dovolenou zůstává.. Prostě rozumní lidé se vždy domluví, ať jsou peníze společne nebo zvlášť.. Já už bych nechtěla vysvětlovat chlapovi kde co jsem koupila apod.. Ale manžel je zlatý a peníze nehroti.. A já se těším až budu mít zpět svůj příjem pac ta mateřská je mazec 🙂

sisstin
13. pro 2016

@desencanto vidim to stejne. Samo kdyz chlap dojde, jestli nemam kilo, tak to neresim, ani obracene. Ale nechat si kecat dp toho, na co sve penize pouzivam nebo pak poslouchat, ze do me dal to a to, dekuji ne 🙂

katgatoo
13. pro 2016

@sisstin @desencanto Takže to není až tak věc společných/nespolečných peněz, ale celkové pojetí vztahu. Jestliže by mi vadilo, že můj muž utrácí "mé" peníze a od něj bych zase někdy slyšela, že mu mám být nějak vděčná za "jeho" peníze, asi bych do žádného takového vztahu ani nešla.

vineta
13. pro 2016

@katgatoo Naprostý souhlas. Problém byl asi spíš ve vztahu celkově, ale chápu, že po takové zkušenosti se společná kasa zakládá hůř. V případě
@sisstin mi to ale (nejen z téhle diskuze) přijde škoda, protože kvůli pocitu vlastní nezávislosti sama živí společné dítě, to mi přijde absurdní.

My jsme před svatbou měli s manželem oddělené finance, po svatbě posílám na společný účet půlku výplaty, on tam posílá většinu výplaty, z toho platíme běžné výdaje (jídlo, nájem, dovolené) a každému nám zbude cca stejně pro vlastní potřebu. Až budeme mít dítě, bude většinu táhnout manžel, počítá s tím a nemá s tím problém. Stejně máme SJM, tak je to fuk 😉

sisstin
13. pro 2016

@katgatoo ja bych nikomu asi nedovolila, aby mi sahal do mych financi, vadilo by mi to. Tezko rict, ja bych na takovy model asi nepristoupila, nehlede na partnera. Takhle mam rozvrzene, co presne musim zaplatit a kolik mi zbyde. Kdyby mi do toho nekdo zasahoval, a nemela to pod kontrolou, to by byl obri stres. Jak to ma chlap netusim, my takhle fungujem od zacatku a rozpory to fakt nedela. Hadky jsou u nas kvuli jeho bordeleni a uklidu.

sisstin
13. pro 2016

Ja celkove neumim fungovat jako rodina, jsem ja+ deti a chlap je mimo. Myslet v rovine "my" mi absolutne nejde. Jako kdyby se stalo, ze bych nevysla, chlap by mi hlavu neutrhnul a zaplatil, ale fakt se to jeste nestalo.

katgatoo
13. pro 2016

@sisstin A jak to vidí přítel? Jak to bere, že ho nevidíš jako součást rodiny?

sisstin
13. pro 2016

Jinak na dovolene jsem byla jednou v zivote a to s nim ten prvni rok, za syna a sebe jsem platila ja, on svuj podil a benzin. Od te doby jsme nebyli, pro ne tohle neni nijak dulezity a je to tezky nadstandard, neznam to ani z domu od rodicu. On kazdy si asi nese nejaky model a chovani, a pro kazdyho je ta norma jinde, tezko se to porovnava s nekym jinym.

sisstin
13. pro 2016

@katgatoo my se o tom nebavime, nejak neni duvod nebo na to neprisla rec vubec. On je furt v praci, ja se staram o domacnost a deti, studuju a mam privydelek. Fungujem tak nejak normalne, my se moc nevidime, je fakt furt v praci nebo na baraku.

sisstin
13. pro 2016

My se nejak nehadame, vzdycky jen kvuli jeho bordeleni, jinak fungujem uplne v klidu. Ale jdyby tady nebyl, tak si toho asi moc nevsimnu :D ten cas spolecny je opravdu minimalni, hlavne co je dcera, ktera je se mnou opravdu 24/7 neustale.

katgatoo
13. pro 2016

@sisstin Tak jestli vám to tak vyhovuje...Já to mám asi úplně opačně, proto zřejmě i to nastavení peněz máme zcela rozdílné.

sisstin
13. pro 2016

@katgatoo ja to jinak neznam a nechybi mi to, jsem celkem spokojena posledni tri roky se svym zivotem. Ale teda nejsem typ a nikdy jsem nebyla, co bez chlapa nemuze zit a nejak desne ho potrebuje (po citovy strance), ja jsem zavisla na mych detech hlavne.

vineta
13. pro 2016

@sisstin Nemusíš s ním mít společný finance, jen můžeš spočítat výdaje na dceru, vydělit je dvěma a strhnout si to z nájmu.. vždyť takhle vlastně obíráš o finance to nespolečné dítě. Se nedivím, že on neprotestuje, když z toho má jen výhody. Dobrej pocit, že vás uživíš sama, je fajn, ale ještě lepší bys asi měla, kdyby sis dokázala vytvořit dostatečnej finanční polštář pro nepředvídaný události.

sisstin
13. pro 2016

@vineta tak zrovna vydaje na dceru jsou celkem minimalni ;)

vineta
13. pro 2016

@sisstin zatím 😉

sisstin
13. pro 2016

@vineta jo, to uvidim do budoucna, kdybych to nemela zvladat, tak bych si asi rekla. Zatim vlastne nic, jidlo je minimum, jinak kojim, pliny 2x mesicne a pak nejaky to obleceni a ted jsem kupovala boty. Ale to jako neni zas tak desny. A syna financuji s ex, ja tak 2 tretiny a on jednu.

sisstin
13. pro 2016

@vineta a jako kdybych si rekla, ze potrebuje to a to, tak asi da, ale fakt nebyl duvod doted. Az mi letos skonci skolny, tak obema detem v te stejne vysi zridim sporeni.

vineta
13. pro 2016

@sisstin OK, jen je prostě škoda, abys kvůli předchozím špatným zkušenostem nechtěla ani podílení se na nákladech dítěte .. že nechceš nic pro sebe je věc jiná 😉

sisstin
13. pro 2016

@vineta hele ja i sobe celkem poridim, ted hrnec a ryzovar, neni to, ze by mi pro me nezbylo vubec nic ;)

sisstin
13. pro 2016

Me tyhle diskuze bavi, je zajimavy cist, jak to je jinde a mnohdy clovek dostane zas jinej pohled na vec.

absintka19
13. pro 2016

U nas s manzelwm spolecna kreditka na spolecne nakupy, sve kavicky a kosmetiku pro sebe si kazdy kupuje ze sveho. Po porodu mame domluvu, penizky dame dohromady a budeme z toho fungovat-manzel vi,ve ted to bude vice na nem (PPM/rodicak+manzelova vyplata; to co ma ted kazdy sam zustane tak jak je, mame kazdy nasetreno vic nez dost takze se nemusim doprosovat o penizky)

shine2015
13. pro 2016

Podle me chlap kdyz bude chtit a mit to v sobe tak bude vysirat i kdyz budou finance rozdelene....zacne s tim ze on plati vic a proc jste si koupily to ci ono...
Taky si myslim,ze finance necha v klidu muze se kterym jste z mladi....kdyz poznate 45leteho muze je mensi pravdepodobnost ze si necha mluvit do penez nez ldyz ho poznate kdyz mu je 25..

U nas vse platil muz s tim ze ja nejsem vyzirka a platila jsem nakupy a vynahrazovala mu to vanoci svatkem narozeninami a popripade sem tam behem roku...

Co mame deti mam kartu od jeho uctu a nakupuji jak z materske tak z jeho karty jak je potreba.

Kdysi muj muz mel tendence resit kadernici apod ze tam nemusim apod ale neuspel nekolikrat jsem se ozvala at se nezlobi ale ze to neni k diskuzi....ze me poznal takovou a ze bude vzdy potreba na neco setrit a bude neco duleziteho potreba koupit a ze me s tema pripominkama neskutecne vytaci...a prestal. Taky jsem mu rekla ze si vzal zenu a ne chlapa....tak se nemuze divit. A byl klid.
Pak se bavil s tatkou a smal se,ze pochopil,ze to k zivotu potrebujeme....

Takze ja bych se nebala pokud si v pripade potreby dokazete prosadit svoji a nezavedete si proc halenka?? Proc toto??? 😉 zadne vyslechy....

la_amanita
13. pro 2016

@shine2015
Hlavně takoví mají sami nejvíc másla na hlavě se všemi posilovnami, rybářskými pruty, autopříslušenstvím, IT technikou apod., to taky nestojí stovku, že jo.

sisstin
13. pro 2016

No muj chlap si nekoupi nic. Jednu bundu nosi 15 let, boty za dve kila u congu apod.

sisstin
13. pro 2016

On to ma z domu, maji 18let starou mikrovlnku, jeden nuz, co kraji, zbytek s urvanou strenkou atd. A to penize maji, jen to proste za to nedaji. Tchyne si nekoupi mop, radsi vytre hadrem na kolenou apod.

sisstin
13. pro 2016

Ted jsem jim k Vanocum za litra koupila novou rychlovarnou, ta jejich je opet 15 let stara, novou by si nekoupili. Ale jinak jsou moc fajn, jen proste u nich utraceni za nejaky "komfort" nefrci.

krysa34
13. pro 2016

Mě vyhovuje,že každý máme svůj účet.Dostávám PNP+alimenty 5300 kč a v pohodě vyjdu.

edeltraut
13. pro 2016

My máme už z dob studií jeden společný účet 🙂. Ještě jsme spolu nebydleli, ale chodili jsme na brigády a všechny peníze jsme šetřili (ale i utráceli) společně 🙂. Od začátku jsme si zvykli na termín "naše peníze" a tak to funguje doteď. Je úplně jedno kolik kdo do společné kasy dá, zaplatí se z toho vše potřebné, každý si koupíme co chceme a větší výdaje řešíme spolu 🙂

soleilll
13. pro 2016

My máme účtů opravdu hodně (klasické, spořící, pro děti). Stěžejní je ale společný účet a pak máme každý svůj vlastní, na které nám chodí příjmy. Já ze svého platím hypotéku a v dobách, kdy jsem chodila do práce, jsem posílala dohodnutou částku na společný účet. Z toho se platí všechny společné výdaje - náklady na chod domácnosti, společné pojištění, nákupy, školkovné, oblečení a potřeby pro děti atd. Domluva byla vždy taková, aby se každý z nás podílel na společných výdajích stejně (napůl), protože jsme měli téměř stejné příjmy. Teď je situace dost jiná, protože mi začíná rodičák, který bude stačit právě jen na hypotéku a mé pravidlené spoření, muž tedy bude muset hradit ostatní spol. náklady ze svého příjmu. (Zase dostává úlevu na dani na obě děti.)
Každopádně tohle téma je velmi důležité a přiznám se, že většina hádek u nás je právě kvůli penězům. Ne na téma, kolik kdo utratil za zbytečnosti, ale spíš kdo do toho společného rozpočtu přispěl víc... Je mi jasné, že rodiny, kde se nemusí počítat každá koruna, řeší více ten pohled, co je a není zbytečné. My jsme v období trochu jiném a spíš před výplatou řešíme, co ještě můžeme koupit a z toho vznikají spory. Už se těším, až mi zas bude na účet chodit pětimístná částka a budu svobodnější a míň závislá. 🙂

Strana
z6