Jak máte s manželem rozdělené finance?
Holkyzajima me, jak mate s manzelem rozdeleny finance. Tzn. Kdo co plati. Ja mam rodicak 7300, plaim cast najmu- 3500, zbylych 5000 partner,nakupy ja delam jenom mensi a kupujupro maleho obleceni,boty, sunar, pleny jak kdy. Problem jev tom, ze kdyz zaplatim vse co musim, zustane mi asi 1500- koupim si za to kosmetiku, dvakrat zajdu s kamoskoz, asi jsem rozezrana, ale strasne me stve, ze si nic nekoupim. Chci za rok na brigadu. Chtela jsem, aby pritel platil cely najem a starak se o vetsi nakupy a ja budu platit vse pro maleho, to ale odmita. Jak to mate vy? Me je blbe mu o penize rikat a s tim poklesem prijmu se nejak nemuzu srovnat 😉
Jelikož mám normálního manžela a poté co jsme koupili dům na hypotéku, tak si zřídili společný účet, tak prostě hospodaříme z toho jednoho. Manžel neřeší, jestli jsem si koupila něco pro radost, či koupila něco synovi. . . . Ano pokud by jsme se měsíc co měsíc dostávali díky mé útratě do mínusových částek, tak by to řešil, ale jinak ne. . . . Vyděláváme oba, ano on o něco víc, ale náklady jsou prostě společné, dluhy jsou společné, starosti jsou společné, dítě také. . . .
@katgatoo to se ovšem nedozvís na začátku vztahu, to oni umí ukázat během a nejlépe, když už to neklape 🙂 vědět to dopředu, tak si ho taky nevyberu, to je jasný 🙂
My mame ucty dva. Je to tak jeste z dob,kdy jsme spolu nebyli.Z meho uctu odchazi veskere platby ohledne bytu,vetsinou platim nakupy a drogerii.Pritel plati benzin a pojisteni auta.Kazdy platime svuj telefon a pojisteni. Pritel ze sve vyplaty setri co to jde,nebo plati,co je potreba navic.Vime,kolik vydelavame,jake mame cile,vetsi nakupy a nekdy si i konkretni mesic rozepiseme cca dopredu co bude treba. Doted jsme bez problemu setrili 1/3 prijmu.Ze zacatku vztahu nic a to jsme ani nejak lip nezili,ale penize se nejak kutalely,kdyz byly zvlast a nemluvilo se o tom.Ted nam to takto vyhovuje.Mame to proste dohromady,ikdyz mame kazdy svuj ucet....Mimco teprv prijde.
Tyhle diskuze mě baví, je to zajímavá sociologická sonda 🙂. My máme od začátku manželství peníze společné na jednom účtu. Jsme manželé, jsme rodina, jsme tým, ve kterém má každý svou úlohu, aby to dohromady fungovalo. Manžel vydělává peníze, já se staram o deti. Už skoro 8 let jsem na rodičáku. Bylo i období, když jsem měla RP vycerpany a byla jsem doma "zadarmo". Nikdy jsem se nemusela o peníze prosit, nepocítila jsem žádnou financni zavislost. Máme to založené na vzájemné úctě a důvěře. Nemusim se manželovi zodpovídat, co všechno jsem koupila a proc, protože mi veri, že neutracim zbytečně. Naopak je to spíš on, kdo se se mnou radi, jestli si to nebo ono má koupit. Mít oddělené finance a všechno rozpocitane na dvě části je pro mě nepredstavitelne.
At zije nocni kojeni :D
@jajulin jo, me prave taky bavi. U nas je nejvetsi nesoulad v tom, ze chlap a ja mame uplne jine naroky na komfort ziti. Ja treba dost kupuju "pomocniky" do domacnosti - pomalej hrnec, smoothie maker, ryzovar, vysavac na okna atd. Pro chlapa je tohle zbytecny, mozna i proto, ze v domacnosti az na vynaseni kosu a veeeeelmi obcasneho myti nadobi nedela nic. Takze kdyby byly spolecne penize, on by nic takovyho za ne koupit nechtel a byly by dohady. To same deti - koupil by boty od vetvi, socialni hadry atd. Pro nej zbytecnost. On sam sobe opravdu nedopreje nic v nicem, vrchol jeho rozezranosti je si koupit nudle od vietnamcu za 70 Kc. Ja nejsem typ, co je zvykly na dovoleny, luxus, darky atd, ale prece jenom si chci tu praci v domacnosti zlehcit/zprijemnit, chci mit deti slusne a hezky oblecene atd.
Jet v modu jsme tym jsem se dodnes nenaucila, furt premyslim za sebe a deti, chlap kdyz se prida, je to super, ale necekam to od nej.
@jajulin rekonstruuje dum, dela to sam, on si prece nebude nikoho platit, kdyz si to sam udela za nula. Drigerku kupovat zbytecny, koupi univerzalni pisek na vse a to staci. Tech veci je miliarda, a mit debatu nad vsim, tak me asi mrskne a frustrovany jsme oba. Takhle mam v ramci moznosti, co chci (mam vzdycky plan, co kazdy mesic poridim), a hlavne nulove dohady a rozepre.
@sisstin jj, já chápu, jak to máte, proč to tak máte a že vám to oběma vyhovuje. Nedávno se tohle téma probíralo i v jiné diskuzi a obdivovala jsem tě, jak jsi v klidu odpovídala, i když se do tebe ostatní navazely. Mezi nami je asi velky rozdíl ve vnímání vztahu. Já ho mám na prvním místě, manžel taky. Vybírali jsme si partnera pro zivot takového, abychom spolu opravdu vydrželi až do smrti, takže na důležité věci (kam patří i rodinné finance) musíme mít stejný pohled. Hrabat si každý na svém písečku je pro nás nepřijatelné. Ale fandim ti, že i v tak odlišných pohledech spolu dokážete existovat. 🙂
Tak my jsme oba přiměřeně stejný čuňátka, takže nemáme jeden větší potřeby než druhý 😀. Radši vezmeme svý starý hadry, hodíme je do batohu a jedeme na měsíc někam po světě.
@sisstin ono je to vše opravdu o úhlu pohledu ... já osobně bych 90% věcí, o kterých píšeš a nebo je vidím u tebe na blogu označila jako zbytečnost, nadstandard a luxus. Ať jsou to věci pro tebe, domácnost nebo pro děti.
@jajulin souhlasím s tebou, krásně jsi to napsala. 🙂 Chlap musí být parťák, ne spolubydlící se kterým mám shodou nějakých okolností dítě.
@sisstin
A co on dělá se všemi těmi penězi, co vydělá, když nic nepotřebuje?
@la_amanita ma hypoteku na svuj dum, uver na rekonstrukci, uver na stroj, sporeni, auto atd. ;)
@sisstin právě. Jen mě vždycky zaráží, že se dovolená obecně považuje za nějaký luxus, přitom i to cestování má různé podoby, lze i velmi levně, a kolikrát podle mě člověk, co hodně cestuje v souhrnu za rok utratí méně než ten, který si v průběhu roku koupí spoustu "nesmyslů".
Beru to tak, že je to "buď a nebo", málokdo má tolik peněz, aby si mohl podle libosti cestovat a zároveň si koupit co kde uvidí. 🙂
@lenka5731 jj, vzit stan a nekam jet, to urcite nic moc nestoji. Ja tak nejak nikdy nemela s kym, nasi se mnou nejezdili, v puberte nebyly penize, pak jsem uz chodila do prace, s ex jsme nejezdili nikam, kdyz byl s nama max dva dny v kuse, a ted s chlapem jsme byli jednou hned ten prvni rok a od ty doby ne, byla jsem tehu a vloni nemel zadny volno a ja bych s malou nikam stejne nejela. Luxus je asi ta dovolena nekam k mooori all inclusiv, ale jak pises, pro me je dulezitejsi čnejaky standard cely rok, nez skudlit a pak trada na tyden do Egypta napr.
@lenka5731 mne prave vyhovuje ta svoboda, ze si muzu delat, co chci, proste se poplati to nutny a zbytek je na my uvaze. Ja jsem tak zvykla celej zivot a menit bych to nechtela. Debatit s chlapem nad kazdou jednou polozkou by me zabilo. Proto pisu, ze mne (nam) to fakt takhle vyhovuje.
@sisstin já vím jak to bereš, však už jsi to tu psala mockrát.
Ale vtip je v tom, že přestože máš peníze společné a třeba ani nevyděláváš (ani rodičák nemáš), tak si můžeš koupit "co chceš" a chlap ti nic nevyčte a naopak má radost, že ty máš radost 🙂 Samozřejmě takoví nejsou všichni chlapi, ale myslím, že jich je hodně.
@lenka5731 jj, verim, ze to tak nekde je, ani jeden muj partner nebyl tento typ, ze by rad a ochotne zivil zenu. Teda ex jednu dobu prispivat musel, kdyz jsem byla se starsim doma zadarmo dva roky, ale to bylo pro me obdobi "temna", kdy jsem to furt mela na taliri, nemohla si koupit ani kafe venku a vecne poslouchala blby kecy.
Manžel vydělává hodně přes 50tisíc. Já mám 3800kč rodičák a on mi posílá 7 tisíc jako kapesné takže vlastně rodičák a těch 7 od něj mám jako kapesné pro sebe a dceru třeba na výlety nebo oblečení.
On má hodně časově náročnou práci ale platí vše..nákupy, když někam jdeme, pojistky, hypotéku, auta ( naftu, povinko,...)
Být tebou bych si s ním promluvila...
@misule55 Nevím, jestli je to ještě aktuální, ale žili jsme jak vy. Taky jsem neměla tucha kolik přítel bere, každý platil něco. Peníze byly, až nástupem na rodicak se mně hodně snizily. U soudu o alimenty jsem pak byla překvapena, ze přede mnou zatloukal 1/5 výplaty a také jsem po rozchodu zjistila, ze zatím co jsem byla s dcerou na RD on měl na to, aby s jinyma jezdil na týdenní pobyt do Alp, platil si hotel atd. . Do rozchodu jsem myslela, ze máme vztah o.k. Takže po tomhle ponaučení si myslím, ze by výplata měla být společná a partner by měl vědět za co se peníze vydávají. Ale těžko k tomu někoho prinutis.
@sisstin fakt je to zajímavé téma. Pro mě je ten váš model nepochopitelný, vůbec si nedovedu představit, že bych na takový model už ze začátku přistoupila (nemluvím o prvních pár měsících). Prostě jsme partneři, tým, každý dělá něco, musíme se doplňovat a fungovat společně. Jednomu bez druhého by bylo mnohem hůř, a to nemyslím citovou stránku.
Všechny finance chodí ke mě na účet. Manžel hrozně rozhazuje takže držím kasu. 😉 Když potřebuje peníze tak si je vezme. Ale vše máme společné.
@lenka5731 ja prave kdyz tady ctu, co nektery holky pisou, tak ja to tak nemam a nikdy jsem nemela. Jako ze rodina jeden tym, chlap nejlepsi kamarad a psychicka opora, nemuzu bez nej zit atd. Jako jo, bez chlapa by se mi zilo hur, finance by byly na knop, bylo by to tezsi (treba takhle nas nekam odveze atd), nemuzu rict, ze je mi ukradenej, mam ho rada. Ale proste ja odjakziva se spoliham jen na sebe, vse resim sama, vzdy myslim na sebe a deti, prejet na mod "rodina az do smrti" neumim.
A ještě jsem chtěla říct že podle mě by měli mít partneři společné finance.
My to tak nemáme protože nechci...v prostředí kde jsem vyrůstala to nebylo finančně nikdy ok a největší problémy a i fyzické byli hlavně když měli naši společné peníze.
Víš kolik partner bere? Kolik třeba ušetří měsíčně?
Za co utrácí?
My si všechno říkáme.
Naopak mi vyhovuje že všechny pojistky a všechno platí on a já se starám jen o domácnost a děti.
Proto mi nevadí když si posilá peníze třeba na fortunu na sázky nebo tak...protože vím že i bokem spoří kdyby se stalo cokoliv kdykoliv..

My máme společné peníze - to je jeho výplata a moje + to co dostaneme od rodičů pro nás oba...
jinak máme odložené peníze moje dědiství a jeho - to dohromady nelze dát - protože kdyby se stalo že bychom se rozešli - ten druhý na to nemá právo - jinak to máme určeno pro případ velké nouze