icon

Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?

nikcanikolka
26. srp 2023

Ahoj holky,

S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖

Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢

Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?

My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....

Strana
z8
nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@somalicats To nikdo neříká, ale pro mě s přítelem je i tak naprosto nepředstavitelné vlastní bydlení kdy mít. I kdybychom šetřili jak můžeme, nikdy nenašetříme 10 milionů...
ale chápu jak to mysliš s tim jit nekam vylozeně mimo Prahu.

brunetka11
27. srp 2023

@nikcanikolka No, já dlouhá léta žila v podnájmech - klasické spolubydlení. Lehké to vždy nebylo, ale dalo se tím hodně ušetřit.
Jinak bych se podívala po bydlení v Kladně nebo Berouně. Tam teď kolegové dokázali získat slušné podnájmy i byty ke koupi.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@brunetka11 děkuju!

brunetka11
27. srp 2023

@nikcanikolka Ad. ceny bytů v Praze - mám yx kolegů, co v Praze pár let vydělávali, ale na založení rodiny se stěhovali do Liberce, Hradce nebo na Moravu.

somalicats
27. srp 2023

@nikcanikolka Tak 10 mega nenašetří dneska z normálně pracujících nikdo. Já koupila dům v Praze na hypo v roce 2016, to byly ještě ceny cajk, i tak jsem si musela vzít hypotéku na víc než 4mil. Pro Tvou informaci, na první VŠ jsem odpromovala v roce 2002. Takže ono to holt trvalo. A jak píše @brunetka11, taky mám za sebou spolubydlení, díky tomu jsem dokázala našetřit poměrně dost.

ele_nka
27. srp 2023

@nikcanikolka my to po škole řešili tak, že jsme s partnerem bydleli několik let u jeho rodičů (měli jsme dva vlastní pokoje). Byli jsme tam takto dokonce i s dítětem než jsme koupili vlastní byt. Prostě jsme to brali tak, že jsme na tu dobu utáhli opasky, šetřili co to šlo a teď máme to pěkně bydlení co jsme chtěli. Ale po škole naše úspory zdaleka nebyli dostačující.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@ele_nka chápu, máme to tak vlastně stejně. 😢 bydlíme už 2.rokem u mych rodičů a behem tech let furt jen šetrime a šetřime. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

ele_nka
27. srp 2023

@nikcanikolka my tam byli těch let 6 😃 jim to nevadilo a my raději šetřili než ty peníze dávat do nájmu.

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@ele_nka uplně chápu! My si rikame to samé a furt se s tim najmem i proto kroutíme, človek chce našetrit fakt co nejvic 🙏🏼 Ale zase s mimčem si to u nas doma moc neumim bohuzel predstavit😢 takze zavidím ze u vas to šlo a takhke jste to hezky zvladli😇

evaviki
27. srp 2023

@nikcanikolka tak nasetrit ti staci 10% z ceny bytu. 3kk pod 10 mega sezenes i v Praze. Zbytek si pujcis a budes splacet desitky let, stejne jako my ostatni. Kdyz budes mi stabilni a dostatecny prijem, proc by ti banka nepujcila? I OSVC dosahne na velke hypoteky, pokud teda dani to, co vydela a vydela dost na splatku. Hypo jsem si brala 5 mega, s urokem tesne pod 5%. Prijmy v te dobe asi i min, nez polovicni, nez mame ted (nebylo pravidlo DSTI vubec). Takze to odpovida tomu, kdyz bych si ted mela pujcit 10 mega na byt.

ele_nka
27. srp 2023

@nikcanikolka já si to taky představit neuměla 😃 ale nakonec jsme tam takhle byli do jeho 2 let.

dandaa
27. srp 2023

@evaviki v Praze teď seženeš panelák 3kk v původním stavu i za 5mil . Ale zase ty fondy oprav jsou často vysoké.

veronicka89
27. srp 2023

@martinka_33 na jihu mas levny zdenny dum/ byt se zahradou apartman 🙂 nejsou drahe 🙂 v lete budes mit chladek a v zime pritopis a mas akorat - ceny nejdpu vysoke ( kdyz nemyslime destinace jako monako atd...)

patypresdevaty
27. srp 2023

@nikcanikolka Ono fakt dost záleží, jaké máte příjmy, výchozí podmínky apod.
My jsme spolu s manželem už od střední, na vysoké v Praze jsme bydleli nejdřív na koleji/u prarodičů, pak později už spolu v bytě, ale se spolubydlícími a s nízkým nájmem (ale stav bytu domu odpovídal, spousta lidí by v tom bydlet nechtěla). Oba jsme už od střední pracovali, ale zpočátku (na brigádách) se samozřejmě nedalo našetřit něco rozumného na bydlení. Ještě asi dva roky po VŠ jsme tedy zůstali v tom nic moc bytě s levným nájmem a spolubydlícími, abychom z platů mohli co nejvíc našetřit. Taky pomohlo to, že moji rodiče mi průběžně celé dětství a studium posílali peníze na stavebko, takže to pár set tisíc do začátku dalo...
Když jsme se pak vzali, začali jsme hledat vlastní bydlení a koupili jsme v Praze 3+kk na hypo. Samozřejmě, že to bylo o nějakých kompromisech, ideál jsme si i s velmi pěknými příjmy nemohli dovolit (nebo tedy mohli bychom si půjčit víc, ale nechtěli jsme jít to rizika a vysokých splátek). Byt tedy nebyl špatný, ale ve spoustě ohledů to nebylo to ono (neměl balkon, měl malou kuchyň, v létě tam bylo horko...)
No a nakonec jsme po dalších 3 letech v tom bytě a 2 dětech usoudili, že chceme být raději v domku za Prahou a ten byt (který mezitím dost nabral na hodnotě) jsme vyměnili za domek 10min autem od hranice Prahy. Tedy vyměnili... hypotéku jsme samozřejmě museli navýšit, ale stále v únosné míře (prodloužila se nám doba splácení, měsíční splátka o moc ne). No a jsme tu moc spokojení, po Praze se nám nestýská, ale když chceme, máme ji na dosah

patypresdevaty
27. srp 2023

@nikcanikolka Je to i o nastavení každého a o jeho prioritách.
Když to vezmu i třeba jak to bylo odlišné v mojí a manželově rodině:
Obě rodiny měly dost srovnatelné příjmy. Manželova rodina ale bydlela ve velkém (až moc), krásném (ale starém) domě s nádhernou zahradou, na výborném místě. Žilo se jim tam krásně, ale dům a život v něm spolykal strašně moc peněz. Rodiče tedy žili na doraz, nebylo nikdy na nic moc navíc, nemají skoro nic našetřeno na důchod, natož třeba do začátku pro děti.
My jsme s našima bydleli nejdřív v paneláku a později v činžáku v 3+1. Nejdříve v nájmu, později to koupili. Taky jsme tam byli spokojení, i když to bylo takové normální bydlení. Na druhou stranu zase zbývaly peníze na zážitky, dovolené, naši si ušetřili dost bokem a nám s bráchou dlouhé roky dávali peníze na stavebko, což nám pak v začátku dost pomohlo.
Aneb i se srovnatelnými příjmy se to dá pojmout dost různě.

A vzhledem k tomu, že dost našich kamarádů, známých a příbuzných si v posledních letech ve věku kolem 30 let vlastní bydlení (i v Praze) pořídilo (a to i když do začátku neměli vůbec nic), asi to není úplně nereálné. Jen to chce občas trpělivost, trochu slevit ze svých požadavků apod,

nikcanikolka
autor
27. srp 2023

@patypresdevaty děkuju moc za fajn pristup😇 se všim souhlasim!🙏🏼

fire85
27. srp 2023

@nikcanikolka tak jestli bydlíte dva roky u rodičů tak je nic, holt u nich budete bydlet dal a šetřit

@martinka_33 ty si to opravdu idealizujes, ty 80' 90' léta, a to jak se vyjadřujes o prezidentovi, no na to nemam slov. Měl tam být dal Zeman, nebo snad zloděj Babiš?

martinka_33
27. srp 2023

@fire85 výběr byl ovšem pestřejší, notorik dosloužil (díkybohu), a to, že si lidi zvolili do druhého kola zrovna komunistický výkvět BabišxPavel, za to já nemůžu, nevolila jsem v prvním kole ani jednoho z nich... A přiznám se, že na hradě vidím raději kariéristu Pavla než křivého mafiána Babiše. Pavel aspoň dobře vypadá a umí mluvit, umí reprezentovat a to je u prezidenta to nejdůležitější. Nicméně nemění to nic na tom, že Pavel by šel ma vrchol s jakýmkoliv režimem, je to typ člověka, který chce kariéru a je mu jedno s kým ji buduje. Přes revolucí byl komunista a po revoluci bleskurychle otočil, jako mnoho jiných, kteři se tak drží u korýtek dodnes...

veroniquecz
28. srp 2023

@nikcanikolka píšeš jak je to těžký, je. Ale kazdej z nás takhle začínal. Třeba my s mužem. Prvně spolubydlení, pak garsonka 15m2, pak sdílené bydlení v domě = 1 pokoj, ostatní společné, pak 2kk, teď jsme sice ve 3+1, ale jsme tu na 55m2 2 dospělí, školák, batole a kocour. Jasně, prostor není, musí se využít každý kout, ale bydlet se tu v klidu dá, holt jsme více spolu. Jinak jsme jeli od píky, nikdo nám nic nedal, nic jsme nezdědili. A děti jsme přivedli až do většího, museli jsme si počkat. Není proste všechno hned. Jo, a hypo budeme mít až do důchodu, to jen aby nevznikla
Nějaká mýlka.

veroniquecz
28. srp 2023

@nikcanikolka ad to mimino a prostor - minimálně do 2 let mu stačí postylka a nějaká skříňka na oblečení. 😎

veroniquecz
28. srp 2023

@nikcanikolka Teď koukám, ze jsem tam nenapsala čas. Časově než jsme se dopracovali k vlastnímu bydlení na hypo, tak to trvalo bez mála 9 let, takže to opravdu nebylo hned.

klaruskaholubinka
28. srp 2023

@rnika máme to stejně, manzel pracuje v Radotíně a má to autem 20 minut. Autobusem je to na 45 minut, musí na Smíchov a vrátit se zpět. Proto jsme kupovali druhé auto.
Ale měla jsem v práci kolegyně, které bydleli v Praze a jezdili do práce přes hodinu, já od nás hodinu.
A v dnešní době když chce jít člověk na víno, na pivo v Praze tak ty autobusy jezdí i v noci mimo Prahu, už se to vážně dá 😊. A odpoledne jezdí snad co 15 minut.
Ale chápu, že když je člověk v Praze celý život a vyjde si v noci nakoupit tak prostě nakoupí...což u nás nakoupím do 22...
Já šla z Orlických hor za manželem do Prahy do 2+kk nechala jsem tam všechno, nemela jsem vlastně ani práci, tu jsem schanela až po nastěhování a zvládli jsme všechno. Do první práce jsem jezdila přes hodinu a pak chodila ještě 20 minut pěšky, bylo to na dálnici, u toho jsem hledala něco jiného...
Už tady jsem 10 let a moje nejlepší kamarádka mi chybí pořád, ale neměnila bych 😊

nikcanikolka
autor
28. srp 2023

@veroniquecz jojo to jsem si taky tak řikala, ale trápí mě spiš co pak dál 😢 Ale to bych uz zacala postupně asi pracovat abychom si mohli dovolit aspoň to 2kk 🙏🏼🙏🏼

nikcanikolka
autor
28. srp 2023

Když to tak ale shrnu - tak myslíte ze na ten zacatek s miminkem to 1kk bude v klidu stačit? 🙏🏼 treba do tech 2 let

klaruskaholubinka
28. srp 2023

@nikcanikolka od svagrove chlapeček spí i tříletý pořád v postýlce. Takze za mě do 2 let úplně v pohodě 😊

rnika
28. srp 2023

@nikcanikolka My bydleli v 1kk do půli roka malého, pak jsme hledali větší byt, já ale v té době byla těhotná a se dvěma si to nedovedu představit. S jedním si myslím, že klidně dva roky nebudou problém. Pak asi budete chtít i klid a dítě víc prostoru na hraní.

exbordelar
28. srp 2023

@nikcanikolka mam kamaradku, ktera zije v 1+1 s manzelem a tremi detmi (11, 9, 7r) cely zivot 😃 pro me by to byl hardcore, ale jim to vyhovuje 🤷🏼‍♀️😀

veroniquecz
28. srp 2023

@nikcanikolka máme dvouletou porad v ložnici, starší s námi spala ve své posteli až do 4 let, než si řekla, ze chce svůj pokoj, takže za mě úplně v pohodě.

tereza0111
28. srp 2023

@nikcanikolka Z toho co pises si klasicky nazory vubec vedet nechtela, protoze vsem co ti pisou, ze je to normalni a v poradku pises, ze se zblaznili a ze tobo to teda v poradku nepripada..
Chtela jsi jen poplacat a soucit, jake je to vydridusstvi ze nekdo chce za svuj byt dostat zaplaceno. 20 najem v Praze mi proste prijde naprosto v poradku a normalni. A jestli mas za 20 jen jednu mistnost, kde se neda zit, tak asi musis lepe hledet. Jeden pohled na sreality rika, ze to zas takovy problem neni ... Ale to uz by byla prace a je mnohem lepsi si postezovat na hroznou dobu a zustat bydlet u rodicu. A vis co? Neni hrozna. Prace je v Praze na kazdem rohu na ruzne velikosti uvazku, je vsude a je docela solidne placena. Nezamestnost zustava rekordne nizka. Jestli se ti neco nelibi, nikdo ti nebrani odejit za hranice. Skolu mas zadarmo. Takze sorry, ale neni to nijak tezka doba

ruzova_pastelka
28. srp 2023

@martinka_33 Pro moje rodiče jako mladou rodinu bylo na konci 80 a začátku 90 let sci-fi koupit si nové křeslo, bydlení bylo naprosto mimo realitu. Měli se výrazně hůř, než my ve srovnatelné situaci dnes. Vzpomínkový optimismus je fajn, ale tohle už je poněkud moc.

Strana
z8