Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?
Ahoj holky,
S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖
Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢
Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?
My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....
@veroniquecz děkuju moc! To jsem presně potrebovala vědet jestli se do toho počítá i to DPČ a do kolika let🙏🏼 dekuji 😇
@fire85 ono to fakt ale neni zas tak neobvykle. Kolem sebe mám spoustu kamarádů, kterým rodiny pomohly, ať už finančně nebo bytem (často po prarodicich), takže takové sci fi to není. A trochu si nevidíš do pusy, kritika jde napsat i konstruktivně. Neslapla ti zakladatelka na kuří oko s tím, ze chce kupovat vlastní bydlení? 😎
@nikcanikolka není zač 🫶
@patypresdevaty jasně, a ty se orientuješ v nárocích, když se tam kombinují dohody a případně ochranné lhůty? Vždyť kolikrát v tom mají hokej i ty úřednice co to zpracovávají. Osobní zkušenost.
@veroniquecz lépe bych to neřekla 🙏🏼
@veroniquecz ne, nevyznám se ve všem.
Ale dotazy zakladatelka působily tak, že o tom neví téměř nic a není si jistá ani rozdílem mezi MD a RD.
Jestli to tak není, omlouvám se, ale působí to tak.
@patypresdevaty a podle čeho jste poznala ze nevím ty rozdíly? Vzdyť jsem to sama napsala a bylo to správně a holky v dalšich komentarich to jen potvrzovaly a hledaly oficialní znění.
A ta mateřská komplikovanejší prostě je a mně zajimala konkretní otazka abych byla do budoucna připravená, nic víc
Ahoj, mam v okoli mlade rodiny z Prahy, vsem je tedy nad 30, nikdo uz davno nestuduje, vetsinou oba vydelavali a v poslednich letech si poridili bydleni, vetsi byt nebo domecek za Prahou. Stihli to jeste pred hypotecni hruzou posledniho roku. Ostatni (vetsinou bezdetni) jsou v najmech, okolo 20 tis se vsim bych povazovala za standart, mimo centrum i levneji, ted kamaradka pronajima 3kk asi za 18 tis na sidlisti… takze je potreba slevit z nektereho z naroku (lokalita, cena, velikost bytu/domu), vzdalenost od rodiny, je to vzdy nejaky kompromis. A na bydleni v najme neni vubec nic spatneho!!
@vikinkav tak zase jestli si mas vybrat jestli das 20 tisíc do najmu nebo do hypo, tak co by sis vybrala?
@veroniquecz no tak 20 za hypo v dnešní době nedas...
Nebo se něco změnilo, ale ja uz situaci zas tak podrobné nesleduji.
@vikinkav jak myslíš nedáš?
@veroniquecz Jake je to málo, jen tak namátkově jsem dala hypo za 6mil na 30 let a splátka je 35 mesicne. Za nizsi cenu podle me kloudne bydleni v Praze a nejblizsim okoli nesezenes. Takze to je 20 najem vs 35 hypo a to je u mladych rodin sakra rozdil. Jeste kor kdyz pocitaji s poklesem prijmu na RD v ramci par let...
@vikinkav měsíční splátka 20 tisíc je u nemovitosti v hodnotě kolem 4 milionů, to už se dá něco pořídit.
@vikinkav tak ale tady se psalo, ze pro začátek místo najmu 1kk 1+1…. To poridis ;)
@veroniquecz Treba jo, ja bych radsi nez 1 plus 1 na sidlisti mela hezky pronajaty byt bliz centru nebo koupila mensi pozemek na periferii, vsechno zalezi na preferencich. Je zbytecne si zoufat, staci upravit vyhledavani, vzdycky se neco najde. Da se koupit byt pred rekonstrukci. Osobne bych na pokles ceny nemovitosti v Praze nespolehala.
Kazdopadne moje puvodni poznamka o najmu navic nebyla o hodnote, ale ze to neni zadny problem nebo ostuda, jak si to spousta lidi v CR mysli...
@veroniquecz prosím tě věř mi že ne, vlastní bydlení dávno mám. Ale bohužel tyhle lidi si myslí že je vše jednoduchý, ona k tomu vlastnímu bydlení třeba taky jednou dojde ale bude ji to chvíli trvat. Ve 20 to asi nemá nikdo.kor když studuje, takže ještě pár let u rodičů a makat a můžou to mít.
@fire85 Taky proto asi tak machrujete když ho už dávno máte že.
A kdybych si myslela ze je vse jednoduché tak nemam potrebu tu neco zakladat a radit se a zjišťovat co nejvice informací... uz jen tento přístup neco nasvedčuje ale to je jedno 😉 a 100x jsem psala ze 20 mi davno není.
Pardon ze nechceme byt do 30 u rodičů a chceme se postavit na své nohy...
@fire85 prosím vás a proč by nemohli mít vlastní bydlení když jsou mladí? My začali stavět dům, když mně bylo 23 a chlapovi 22... To jsou zase řeči 🙈 všechno jde, když se chce.
Já osobně bych se taky do důchodu nezadlužila kvůli 1kk abych tam léta bydlela s dítětem, to fakt dává logiku, koupit pidi byt na hypotéku, co budou splácet do důchodu (měsíčně např. 26tis hypo+10tis náklady na bydlení+ jídlo+potřeby pro dítě a ostatní výdaje) a do toho ještě šetřit, že možná někdy v padesáti budou moct koupit něco lepšího? Už po roce bydlení v takovém 1kk, do kterého by sotva nacpali kočár by se tloukli do hlavy. To je rada nad zlato 🙏🤔
@kackabis to je přesně to co se tu snažim marně vysvetlit 🙏🏼🙏🏼 prostě hypoteka kvuli 1kk je na nic.. tam se stejně s mimčem pak až bude starší nevejdeme😕
děkuju moc 😍🙏🏼
@kackabis tak ale zase lepší cpát do svého, než do najmu. Prodat a koupit větší můžeš vždycky 🤷🏻♀️
@kackabis jinak souhlas, raději se stavět na vlastní nohy než mít v 35 mamma hotel.
@veroniquecz no dobře, ale kam půjdou když to prodají? Za co koupí něco nového, když kvůli splátkám za 1kk nebudou už schopní našetřit na něco lepšího (řekněme v horizontu deseti let, kdy si pořídí jedno či více dětí). Druhý úvěr jim nikdo nedá, když budou pořád splácet to první. Já sama jsem zastáncem názoru, že sypat do vlastního je lepší než platit nájem, ale když už se do důchodu zadlužim, tak aspoň za něco co chci - větší byt, dům.
Říkám, my jsme šli cestou malé vesnice v 30min. dojezdovce do Brna a nelitujem. Práce se dá sehnat všude a za dnešních podmínek si zajedeš k rodině nebo kámošům kdykoli a snadno autem nebo vlakem 🤷
@kackabis mas zkušenost? Ptz já ano. Hypo sesplatnis a vezmes si novou. Šetřit se dá i s dětmi, jen to chce finanční plán a peníze zhodnocovat a ne aby ležely ladem.
Momentalne tazatelka na ten dům nemá, a je rozdíl okruh Brna a okruh Prahy, to nemůžeš srovnávat. Navíc na dojezdnost jsou to další výdaje. A ad těch 10 let - to mají podle tebe být v jednom pokoji u rodičů a porad spořit? Nehledě na to, ze cena peněz jde inflaci brutálně dolů. I proto je hypo lepší investice. To co teď zaplatíš na splatce, tak když fixnes třeba na těch 10 let, tak bude mít pak úplně jinou hodnotu, i když to bude porad těch 10 tisíc.
@kackabis ad k tomu když prodají. To není hned, ze prodas a jsi pod mostem. To jde v pohodě vyřídit, ze se ty odstehujes do nového a kupci do tvého.
@kackabis Tam pokud máš slušný příjem, v pohodě získáš i další hypotéku.
Na stranu druhou - většina našich známých si koupila nejdříve právě malý byt, ten spláceli. Následně ho prodali a koupili větší. No a několik si je i nechali a částečně, po čase i naplno jim to hradí další hypotéku.
P.S.
Vždy, když dojde na trhu na krizi, posiluje to cenu právě malých bytů. A na tom už leckdo vydělal.

@nikcanikolka musíš být nemocensky pojištěná, jednoduše řečeno musíš v práci platit sociální pojištění, což třeba u DPČ je teď částka nad 4.000,- (má se myslím zvedat). Takže se počítají všechny tyto práce v posledních dvou letech. A to zaměstnání je k době nástupu na mateřskou 6-8 týdnu před datem porodu. Buď musíš byla zamestnana nebo v ochranné lhůtě. To znamená, ze když třeba poslední práce trvala tři měsíce, výpověď/ukončení bude ke konci srpna, termín porodu v listopadu, tak je to cajk, vejdes se. Kdybys pracovala třeba měsíc, a do nástupu by ti zbývaly tři a mezitím bys práci nenašla, tak by ses do ochranné lhůty nevešla. Je to alespoň trochu srozumitelné? 🙏