icon

Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?

nikcanikolka
26. srp 2023

Ahoj holky,

S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖

Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢

Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?

My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....

Strana
z8
nikcanikolka
autor
29. srp 2023

@hojda Jojo určitě bych ráda, takový je nyní můj plán ale samozřejmě kdoví. 🙈
Mám naštěstí v té pedagogice vystudované dva obory (předměty), takže si myslim ze by případně jiné úplatnění než ve skolství mělo bý také mozné. Ať se jedná o různé laboratoře, nebo naopak sociální sféry. I to je vlastně další důvod proč se mi z Prahy nechce protože jsem před pár měsíci absolvovala několik pohovorů a nikde mě neodmítli a nabízeli moc fajn peníze na to že jsem vlastně jen se zakladní praxí a ještě studující. Tech nabídek práce bylo fakt neskutečně hodně a vsude ocenovali vysokou školu jakou mám 🙏🏼🍀

Upřímně myslím si (ať bych dělala cokoli) tak ze na vlastní bydlení si prostě jen tak nevyděláme a že to bez hypotéky prostě v soucasnosti nejde.😢 Ale to asi zatím řešit nebudu, není moc jak..😕 hlavní je asi se za měřit na ten nájem. Budeme hold pokracovat celý zivot v šetření a šetrení 🙏🏼🙏🏼

hojda
29. srp 2023

@nikcanikolka tak bez hypotéky to nepůjde, ale situace s úroky může být za 2 roky zase úplně jiná, i když se obávám, že tak levné hypotéky jako byly v předešlých letech asi nebudou. Teď je fajn, že není aspoň vysoká nezaměstnanost a není problém práci sehnat. Za těchto podmínek jsme třeba začala pracovat já, když byl problém pro absolventa sehnat práci, takže každá doba má své pro a proti.

stratford
30. srp 2023

@nikcanikolka některé školy na Praze východ nabízí služební byty. Kamarádka takto bydlela na hezkém místě nedaleko Prahy.

Já to tehdy řešila prací v zahraničí, vydělala jsem poměrně slušnou část na byt v Praze.

skarol
30. srp 2023

Všichni v mém okolí bydleli buď na koleji, ve spolubydlení, nebo u rodičů. Nemám v okolí nikoho, kdo by si bral hypo ještě během studia,, obvykle až několik let po... Nikdo v mém okolí nemá na to, aby si mohl dovolit bydlení pro rodinu v Praze. Všichni to řešíme bydlením na maloměstě nebo na vesnici a hypotékou na 20-30 let. Všem je nám cca 30-40 let. A přijde mi to normální, vůbec nechápu, čemu se divíš. Bydlení v Praze je prostě drahé. My jsme s mužem chtěli být hlavně spolu, takže jsme byli ti co vyhazovali peníze za nájem, ale stálo nám to za to. Než budete kupovat nemovitost, tak společné bydlení na zkoušku někde v nájmu rozhodně doporučuji.

skarol
30. srp 2023

Jinak jsem teda pochopila, že nějaké větší úspory už máte? A nevíte co s nimi, protože na koupi bytu v Praze jsou nedostačující? To chce dovysvětlit. Pokud ano, koupila bych garsonku na maloměstě, tu pronajímala a peníze by se zhodnocovaly...

petaov
30. srp 2023

@nikcanikolka Vzala bych si hypotéku na pozemek a stavěla, nebo hypotéku na byt. Když máš něco našetřeno a chodíš do práce (stačí jeden z vás), tak byste měli hypotéku získat. Je rozdíl žádat 100 % částky a když už máš našetřeno. My jsme to tak měli. Nikdy jsme nebydleli v podnájmu.

kackabis
30. srp 2023

@nikcanikolka my teda nejsme z Prahy, ale měli jsme úplné hov... :D (mně 21, chlapovi 20) já sice chodila tři roky do práce - Brno (sama v podnájmu s kámoškou) ale výplaty vždycky padly za hadry a podobné nezbytnosti, našetřené jsem neměla vůbec nic. Manžel - tenkrát přítel na výšce, našetřené taky úplně prd.
No a já otěhotněla, takže se řešilo co dál. No tři roky jsme bydleli i s malým u našich. Tím že to bylo dost na palici jsme měli motivaci odtud vypadnout co nejdřív :D hypotéku by nám samozřejmě nikdo nedal, barák našich jsme do zástavy dát nechtěli, nízké příjmy a našetřené nebylo. Do nájmu jsme nechtěli, ze stejného důvodu jako vy. Chlap přešel na dálkové a mezi tím na plný úvazek do práce, tím že byl hned po škole tak příjem nic moc. Já si při rodičáku našla úklidové brigády. Prodala jsem všechny hadry, chlap jel přesčasy, každou korunu jsme dávali bokem (mimino věci z druhé ruky, žádná dovolená atd.) No a asi za rok a půl jsme našetřili dost na vlastní pozemek v dojezdové vzdálenosti od Brna (30min autem) no a na hodnotu pozemku už nám potom hypotéku dali. Teď je to šest let a bydlíme druhým rokem ve vlastním baráku (dřevostavba-vyšla tenkrát o dost levněji), při placení nájmu bychom na takový barák (5kk) dosáhli tak v padesáti 🙂 od té doby chlapovi přidali, já si na dva roky odskočila do práce, to jsme zas něco našetřili a už máme druhého potomka (mně 28, chlapovi 27) ... chápu že je to na každém, ale já taky nechtěla do třiceti šetřit a pak mít děcka v 35. Tak jak to tu vyznívá z některých příspěvků. Každý má svoje priority, co se rodinného života týká, jinde a já vám zcela rozumím 🙂
Takže:
-zvážit změnu lokality
-šetřit co to pude
-i s miminem se na pár let uskromnit s prostorem než bude na něco lepšího
-vzit hypotéku- bez té, řekla bych, dnes postaví opravdu málokdo, v 25nikdo
Hodně štěstí! 🍀

fire85
30. srp 2023

@nikcanikolka aha takže pani je proruska, tak to chapu, jako ano , máme se nejlíp jak jsme se kdy měli, máme jedno z nej zdravotnictví, skvělý moznosti, vasi příbuzný vám to nezávidí ptz většinou starší lidi nadavaji na vše a vychvaluji komunismus, z čehož mě je fakt na blití. Pokud chcete hezky bydlet, musíte holt makat nebo se smířit s menším standardem, jako spousta lidí.

aiky33
30. srp 2023

Nečtu si úplně vše,na to nemám kapacitu ale tenhle pohled na svět má většina dnešních mladých. Já tohle platit nebudu,to budu raději u rodičů apod. Každého volba. Z mého okolí je to asi 50% co mají na bydlení hypotéku a bydlí i se dvěmi dětmi ve 2+1 a jsou rádi že mají aspoň neco. Znám mnoho párů,co ve svých +-50ti letech bydlí cely život po podnájmech. Samozřejmě že každý by chtěl svůj byt,nejlépe domek,ale chtělo by to stát pevnýma nohama na zemi. Já bydlím v malém městě kde za byt ktery má 50m2 platím 16tisic a jsem tady sama s jedním dítětem,za měsíc se dvěma. Prostě držím Hubu a jsem ráda že mám kde bydlet. Další věc je chtít dítě pokud nemám finanční rezervu. Ty ji máš ale ne na dítě,ale na bydlení,takže taky si uvědomit kolik stojí dítě,jestli budeš mít rodicak desítku,tak z toho hitparádu neuděláš. Takže z něčeho budeš muset ubrat. Jinak taky jsem se podívala na pronájmy v Praze a seženete i mnohem levněji,jen to asi pro vás nebude moc nobl. To už je o prioritách.

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@stratford děkuji za tip! Podivam se 😇

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@skarol ano ano. Naspořeno máme poměrně hodně ale bohuzel to v zadnem pripadě nastačí na koupi ať uz pozemku nebo bytu🤔

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@kackabis děkuju moc za takový přibeh a motivaci! 🤗🤗

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@fire85 proruska 🤣 jste legrační, jen tak dál😉😉 vaš prispevek všem hrozně moc dal

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@aiky33 děkuji za názor. Snad nedostanu zase lynč ale já myslela ze rodičovská je jedna obecná částka pro vsechny - nehledě na plat? 😳 a ze materská je jen pro ty kdo pracuje tech 270 dní nebo tak😕 ale treba se pletu😳

patypresdevaty
30. srp 2023

@nikcanikolka mateřská je podle platu a rodičovská je jednotná částka, ano.
A podle toho, na jak dlouho se rozloží pobírání, tolik to hodí měsíčně.
Pokud neplánuješ pobírat ji třeba jen do dvou let dítěte, počítej s částkou kolem 10tis měsíčně

aiky33
30. srp 2023

@nikcanikolka no 300 tisíc,ale musíte si to rozložit na měsíce které plánujete být doma. Nevím jestli by jsme měla mateřskou nebo ne,každopádně třeba 30 měsíců doma je desítka měsíčně...

levandulovy_caj
30. srp 2023

@nikcanikolka tahle doba doba pro pořízení bydlení je fakt šílená.
My jsme měli štěstí na dobu, kdy byly nemovitosti za normální peníze a hypotéky byly na 100%
Být vámi, pokud vás nikdo nevyhazuje z nynějšího bydlení, tak tam ještě nějakou dobu zůstaňte a šetřete peníze...
Jinak my jsme tenkrát chtěli domek, ale nic moc se v naší cenové relaci nenacházelo 😀 museli jsme koupit starý dům, ten zbourat. Byla to krkoloma cesta, ale vyplatila se...

malanoha
30. srp 2023

Neznám absolutně nikoho, ani mimo Prahu, kdo by si ještě za studií mohl dovolit vzít hypotéku na barák... Jestli vás nikdo zatím ze současného bydlení nevyhazuje, tak studujte, šetřete a na hledání bytu v Praze se vyprdnete. Kam spěchate? Kdyby mi dneska bylo dvacet, tak se na tohle honění vykašlu z vysoka a jdu si vydělat někam do zahraničí.

veroniquecz
30. srp 2023

@nikcanikolka na PPM (penezity příspěvek v mateřství) máš nárok pokud jsi v posledních dvou letech pracovala minimálně 270 dní a ke dni nástupu na MD (mateřská dovolená) jsi stále zaměstnána nebo v ochranné lhůtě. Ta je tak dlouhá jak dlouho trvalo poslední zaměstnání.
RP (rodičovský příspěvek) je sociální dávka mají na ni nárok všichni rodiče. Maximální doba čerpání jsou 4 roky (teď pokud projde novela tak 3 roky). Celková výše je 300.000,- a měsíční výše se odvíjí od toho na jak dlouho si čerpání stanovíš.
Pokud budeš zaměstnaná, tak mezi mateřskou dovolenou a nástupem na rodičovskou dovolenou máš nárok na čerpání řádné dovolené. O tu se musí zaměstnavatele požádat a on musí vyhovět.
Pak jsou tady ještě samozřejmě další sociální dávky, jako třeba přídavky na děti, ale tam se to odvíjí od příjmu. Současná maximální hranice příjmu je tuším něco kolem 46 tisíc a RP se do ní nepočítá.

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@levandulovy_caj chápu a děkuji 🙏🏼

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@malanoha no nám je právě ze uz 25 a to bydlení takto intenzivně řesime kvuli tomu mimču 🙏🏼😕

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@veroniquecz děkuji moc! 🙏🏼
takze abych dostala mateřskou, musim byt nekde v té době co otehotnim zamestnaná. Nepocita se do toho když např pracuji teď a na materskou bych šla za rok? Chapu to dobře?🙈
A to ,,pracovat min 270 dní" platí jen pro plný uvazek? Nebo i polovičak a nebo DPČ? Pardon za neznalost 😢

fire85
30. srp 2023

@nikcanikolka hele já ti řeknu jen jedno, jsi dost mimo, to ti už tady psalo vic lidi. Nevím teda o Ukrajincich,terý si tady kupujou baráky, a i kdyby , oni tady pracuji , někteří déle než ty... takže jak jsem psala budete muset makat , kor pokud se nechcete hnout z Prahy...u rodičů zůstat ještě třeba par let a šetřit. Ani já nemám žádný známý který by měli nějak brzo barák....prostě jsi mimo.

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@fire85 velmi kvalitní příspěvěk, děkujem za něj 😉 v těch vetach co po vas čtu si musim rikat já ze jste mimo.. ale kazdeho věc. Já vím své a to mi stačí😉😉 a To jestli ,,makáme" nebo ne a jestli znám lidi v mém věku kteří máji domek nebo byt vím jen já a ze mi to nevěřite je vaše smůla. A to ,,hele" si pište někomu jinému dekuji😉

gbp
30. srp 2023

@nikcanikolka Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění.
Pro nárok na PPM platí již zmíněné podmínky: nemocenské po- jištění alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (lidově mateřskou) a zároveň v době nástupu.
Nárok na dávku PPM má i žena, které skončí zaměstnání (a tím i pojištění) v době těhotenství. Pro tyto případy existuje tzv. ochranná lhůta, která činí 180 kalendářních dnů ode dne zá- niku pojištění. Pokud pojištění trvalo kratší dobu, bude ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

gbp
30. srp 2023

@nikcanikolka nárok na mateřskou je potřeba mít v posledních 2 letech účast na pojištění 270 dnů a v době žádání být zaměstnaná anebo se vejít do ochranné lhůty( ta je zpravidla 180 dnů od ukončení zaměstnání.) Není-li tato hlavní podmínka splněna nemá žena na mateřskou nárok. Nespecifikuje se, zda 270 dnů musí být od 1 zaměstnavatele, nevadí, když je to u více. Také úspěšně ukončené studium se může započítat do doby pro nárok na mateřskou.
Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nemocenského pojištění a i dohoda o pracovní činnosti zakládá účast na nemocenském pojištění, pokud je sjednána na dobu delší než 14 kalendářních dní a sjednaná částka započitatelného příjmu dosahuje částky rozhodného příjmu, kterou je částka 2500 Kč. Základní pravidlo zní, že z DPP do 10 000 Kč měsíčné a z DPČ do 2 499 Kč měsíčně se zdravotní pojištění neplatí, ale situace není vždy tak jednoduchá.
Pro výpočet dávky můžete použít orientačně naši kalkulačku: http://www.penize.cz/kalkulacky/materska
Doporučuji obrátit se na okresní správu a nechat si nárok na dávku posoudit a zároveň vám porad blíže a konkrétněji.
V případě, že nesplníte podmínky nároku pro výplatu mateřské, začnete pobírat rodičovský příspěvek z úřadu práce ihned po narození dítěte. Rodičovský příspěvek lze přitom pobírat až do 4 let věku, mateřská se pobírá 28 týdnů (37 týdnů u dvojčat).

to sem vygooglila, ne ze bych byla takova poradna 😅

nikcanikolka
autor
30. srp 2023

@gbp
@gbp děkuju moc holky!🙏🏼

patypresdevaty
31. srp 2023

@nikcanikolka promiň, ale ty řešíš už delší dobu intenzivně miminko a bydleni (a to zda na něj budete mit) a ani nemáš zjištěno, s jakými penězi (mateřská, rodičovská) můžeš zhruba počítat a za jakých podmínek budeš mít vůbec na mateřskou nárok?
Tak to jsi nejen naivní...

nikcanikolka
autor
31. srp 2023

@patypresdevaty O obou jsem si davno zjistovala a vim s čim mohu počítat.. a jestli jste si nevsimla tak jsem to napsala dobře a holky mi to jen v nasledujicich komentarich po mne potvrdily. Jen se chci ujistit a hlavně bych potrebovala tu materskou vysvetlit svymi slovy a ne temi uřednickými, nikdy to neni tak jasné jak je psáno a je mnoho doplnků a vyjimek a mam k tomu diky tomu mnoho otazek. Čistá naivita ze 😉😉

nikcanikolka
autor
31. srp 2023

@patypresdevaty a hlavně jestli jste nezaregistrovala tak nejsem tehotná uz teď ale plánuji to za cca 2 roky takze čas na to abych si ohlidala narok na mateřskou je. Vse jsem si zjištovala davno ale proč se obhajovat ze..
Dělá vám to dobře ponizovat druhé a povyšovat se? Ulevilo se vam?😉😉😉
A mimochodem - je hodně holčin které ani neví ze je rozdil mezi materskou a rodičovskou...

Strana
z8