Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?
Ahoj holky,
S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖
Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢
Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?
My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....
@journals možná je to tou specifickou bublinou, ale je to takové nelogické, já u všech viděla, jak po škole řešili hlavně hledání práce a cestování ( to bylo téma číslo jedna), pak po nějaké době to začalo být nějaké startovací bydlení a až pak teprve se začaly řešit svatby a následně dítě, což mi přijde jako celkem logické pořadí. Po dvacítce jsem fakt na nějaké bydlení vůbec nemyslela, to přišlo až se stálou prací, aby měl člověk to bydlení z čeho platit.
@nikcanikolka A proč tak urážlivě? Reaguješ jen na komentáře, které podle tebe jsou útočné, ale.konstruktivni diskusi s ostatními nevedeš. Zaznělo tu spousta rad, jak se So budoucna k vlastnímu bydlení dopracovat.
A i když mi není pod třicet, v pracovním kolektivu mám mnoho takových věkem a ne není to standard mít kolem 25 vlastní bydlení a plánovat dítě.
Pokud se někdo v tomto věku dostane k vlastnímu bydlení, pak je to přes finance rodičů.
@hojda nějak se mi nechce věřit, že v okolí není nikdo bez vlastního bydlení. Fakt zná jen “děcka” co ve věku 20-25 vlastní svojí nemovitost? Není to opravdu spíš víc o tom sledování instagramu a kdoví jaké realitě?
Btw. Proč se tedy nezeptat všech těch kamarádek jak k bydlení přišly? U mé starší (😂) generace je takové téma úplně normální, bydlení se probírá běžně… 🤷🏻♀️
A ano, téma bydlení je u starší generace 30+ a 40+ stále aktuální
@westie Já vůbec nejsem urážlivá ale nepřijde mi vůbec v pořádku jak se ti někteří vyjadřují a povyšují... Já jsem všem, kdo dali normální a přínosný názor poděkovala.
Ano, v tomto věku má své bydlení většina přes rodiče tak jak jsem už dávno psala. A přemýšlet ve 25 letech o dítěti do budoucna mi nepřijde vůbec nic zvláštního.
@nikcanikolka Asi máš opravdu zvláštní sociální bublinu. Já nikoho, komu by rodiče po škole koupili byt, neznám. Max auto nebo pár set tisíc na stavebku, které se dají použít jako základ pro získání hypotéky. A celkově znám dost málo jedináčků a ono když má babička třeba 5 vnoučat, tak se mezi ně špatně dělí 1 byt. Mám v práci pár kolegů i ve věku 23-25 let a všichni bydlí na ubytovně nebo v podnájmu s kamarády. Tahle posedlost vlastním bydlením je taková česká specialita. Nikde není běžné v 25 bydlet ve svém bytě. Já znám naopak i dost těch, co v 35+ bydlí i s dětmi v podnájmu. Obzvlášť v Praze to není až tak výjmečné. A jsou to třeba 2 vysokoškoláci se slušným platem.
@nikcanikolka hele já byla před pár lety v podobné situaci. Já studentka na VŠ, manžel student VŠ a placená stáž, potom následně studium a poloviční úvazek. Bydlení v Brně a přání mít brzy dítě. Když jsem byla ve druhaku (chtěli jsme se sestěhovat řešili jsme podnájem či spolubydleni). Nakonec když jsme zjistili jak podnájem byl drahý začli jsme řešit variantu hypotéky (pro banky jsme nebyli solventní), museli jsme vyrazně slevit z požadavků (např. Patro, metráž bytu, lokalita), manžel přešel na plný úvazek a já dostudovala a nastoupila do práce mimo obor (jen abych mohla pomoct s rozpočtem). Hypotéku nám po skoro roce běhání a vyřizování dali, ale dost nám různé poplatky sebraly úspor, sice jsme bydleli x měsíců bez 95% vybavení, ale bydleli jsme s nemalou hypotékou. Během toho roku vyřizování jsme oba hodně škudlili úplně na všem a oba se snažili abychom zvedli příjem. Po dalším roce jsme dořešili vybavení bytu. Ani jeden jsme neměli za zády rodiče kteří by nám nějak finančně pomohli či na nás něco přepsali. A oba jsme na sebe pyšní že jsme to zvládli a jsme tam kde jsme. Kolem sebe máme mnoho vrstevníků, kteří ,,fňukají,, že na vlastní bydlení nemohou dosáhnout ale za mě je to jen o tom jak se k tomu kdo postaví a jaké bude mít nároky a z čeho je případně ochoten slevit.🙂
@nikcanikolka ještě doplním, že po prvním roce soužití jsme měli svatbu (hrazenou bez pomoci druhých). Celá starší generace nám všechny kroky rozmlouvala ať už bydleni na hypo či svatbu, že na vše máme čas. Teď uz nějakou dobu stojíme oba na vlastních nohách. A za nás to byl jeden z nejlepších kroků v našem životě. I starší generace po určité době uznala že jsme to udělali dobře.
Nejak nechapu tady to vseobecne rozhorceni nad tim, ze zrali dospeli lide - 25 a 31 let - chteji zalozit rodinu a najit si vlastni bydleni. To maji cekat jeste dalsich deset let, az se jim rozjede slusne kariera a naspori nejaky ten milion? Ne kazdy chce zakladat rodinu takto pozde (a v tomto pripade je ze zdravotnich duvodu nejvyssi cas - viz komentar hned na zacatku), ne kazdy chce bydlet v najmu (kdyz to neni nutnost), ne kazdy je v tomto veku naivni. Verim, ze spousta rad je myslena dobre, ale zustava mi rozum stat nad “tonem” nekterych prispevku 😅 Autorka se JEN pta, jak v DNESNI dobe toho dosahnout. Nepotrebuje skoleni o svem charakteru, troufalosti a naivite tohle chtit. Samozrejme, ze kazdy ma pravo psat si, co chce a jak chce. Ale nebylo by lepsi se nejprve zamyslet nad celym kontextem driv nez se tukne na tlacitko “Odesli”?
@exbordelar já nevím, ale autorka řeší kvadraturu kruhu. Na vlastní peníze nemá ani s hypotékou, nemá od koho co dostat, nájem se jí zdá vysoký, z prahy odejít nechce. Tak jaký má být řešení? Napadá mě jen kouzelná hůlka nebo zapomenutá tetička v americe. I v našem levném městě a relativně slušně placeném oboru bydlí spousta mých atestovaných kolegů (tj třicet plus) v nájmu a nemám pocit, že by se z toho hroutili. Já bydlení kupovala těsně před třicítkou, po skoro pěti letech bydlení u rodičů, low cost života a 300 a víc hodinách měsíčně v práci (i když nutno říct, že jsem tolik pracovala, protože mě to bavilo, peníze byly milý bonus).
@exbordelar četla jsi to tu fakt všechno?
Co chce poradit? Na vlastní byt nemají, natož na dům. Do nájmu nechtěj, argument, že za 20 tis. za jednu místnost nedají - však nemusí 🤷🏻♀️
Naopak se tu pořád točí to, že ona chce to, co mají všichni ostatní okolo ní, že je normální mít ve 20+ vlastní nemovitost. Tak jí tu všechny do jedné píšeme, že to normální opravdu není. Ale to ona slyšet nechce. Rodinu ať klidně založí, to je naprosto jejich věc. Mě prostě zaráží to, že u tak mladého člověka neexistuje jiná varianta než něco honem rychle vlastnit, ale sám ještě studuje a diví se, že na to nemají 🤷🏻♀️ a přijde mi to jako super cesta do pekla
@exbordelar Nemyslím si, že to je o rozhořčení nad tím, že chce někdo zakládat rodinu a osamostatnit se, to považuju za naprosto normální bez ohledu na věk. Autorka má nějakou svoji představu, ale ta je bohužel pro ni dost naivní. K vlastnímu bydlení se časem dopracovat můžou, nikdo neříká, že ne, ale nebude to hned a do té doby buď bude muset slevit ze svých požadavků, nebo zůstat u rodičů. A to se jí tu většina snaží vysvětlit.
@journals
@somalicats Ano a taky proto jsem několikrát psala že u rodičů už 3. rokem žijeme a díky tomu jenom šetříme a šetříme a že se nám příčí vyhazovat tolik vydřených peněz za podnájmy v Praze. V tomhle se mnou mnoho uživatelek zde souhlasilo.
A také nevím kde jste vzaly, že je mi 20 a že chci ihned něco vlastnit. Já se ptala právě na to jakou cestou je v této době vůbec možné něco mít svého, třeba za těch 10 let, protože i to mi přijde téměř nemožné když se člověk na ty ceny koukne a nechce se stěhovat Bůhvíkam daleko od rodiny a od svého zázemí kde 25 let žil...
@nikcanikolka Tak to mě, holka, označuješ blbě - já nikde nepsala, že Ti je 20. Ale to, že chceš něco mít co nejdřív, mi tak nějak vyplývá z toho, jak píšeš. O horizontu 10 let píšeš sama až teď. A to už si myslím, že reálně půjde.
Mně přijde, že je v této době vlastně úplně všechno špatně.
Když jsem si tu dovolila říci, že jsou ceny ve velkých městech neúnosné, tak dostanu odpověď ,,nikdo tě tu nedrží a Odstěhuj se za hranice".
Když řeknu že bychom rádi za cca dva roky miminko, tak dostanu výprask proč jako takhle brzy a ať radši makáme a šetříme.
Když jsem si četla i jiné diskuse tady, tak když nějaká mladší holćina v mém věku napsala, že čeká miminko a že jsou v podnájmu tak také dostala výprask za to, jak může mít dítě v podnájmu jedna 1kk...
Přitom kohokoli se zeptáte, ať svých rodičů nebo prarodičů, všichni vám řeknou že věk od 25 do 30 byl ten nejkrásnější a že litují, že s dětmi třeba otáleli a nepořídili si je to dříve protože je to to nejhezčí co může být.
Tak já nevím jestli tohle podle vás naivita ale myslím si že je na každém, jak svůj život uchopí a není to důvod k tomu používat tak silná slova, která se jen tak z paměti nevymažou, to mi věřte...
To jakou cestu nakonec s partnerem zvolíme je moje věc, asi to tu raději nebudu ani zveřejňovat, abych zase nebyla urážlivá naivní holčička...
Každopádně ještě jednou bych chtěla poděkovat všem za váš čas a v nekterych pripadech i přínosné názory.
@journals cetla jsem prave vsechno 😑 a ona je prave na ZACATKU te cesty - neco nasporeno maji, budou setrit dal, pta se, na zkusenosti ostatnich, jak idealne se k tomu bydleni dostat driv nez za deset let, protoze - viz vyse. Jsou to naprosto legitimni otazky a ocekavani od zivota. Krome zkusenosti, ktere jsou zde sdileny a se kteryma se i ztotoznuju, tak se dozvida neco o sve naivite, nevdecnosti, apod. - to jsou podle me uz trochu podpasovky, ktere bych vyskrtla pro neuzitecny nadbytek 😉 ja se autorce vubec nedivim, ze se ji to dotklo.
Trochu mi ta diskuze pripomina diskuze s moji babickou, ktera je mimichodem strasne hodny a zlaty clovek. Kdyz se ji zeptam na nejakou radu, a ona mi ji da plus jeste spoustu dalsich (nevyzadanych), tak ocekava, ze se tou radou budu ridit. Ale co kdyz mi ta jeji rada moc nevyhovuje a nezapada do mych predstav o zivote? Kdyz ji podekuji ale neridim se tim, tak se babicka zacne rozcilovat, ze ten zpusob, co mi poradila, je jedinej spravnej a zadny dalsi neexistuje, protoze ona uz to tak dela padesat let. Proste nebere v potaz, ze ptat se na radu, neznamena se tim pak striktne ridit, sklopit usi a smirit se s tim, ze kdyz nekdo starsi a zkusenejsi rekne, ze to nejde, tak to nejde. Protoze spousta veci jde, jen se na to chce divat z vice uhlu. Trochu mi pripominate moji babicku 😁
A ano, priznavam, neuznavam slovo “nejde”.
A ano, spoustu komentaru je naprosto prinosnych a praktickych.
@nikcanikolka Myslím, že si diskusi na sebe zbytečně moc vztahuješ a zbytečně se kvůli tomu urážíš. Uvědom si, že tu i Ty sama píšeš dost obecně, nepíšeš nic o vaší finanční situaci teď, jaká bude potom, až nastoupíš do práce - takže to potom vede i k obecným odpovědím, které se Ti ne vždy budou líbit. A abys mě opět špatně nepochopila - já konkrétně od Tebe žádné soukromé informace tahat nechci, nicméně pokud vezmu za bernou minci to, že chcete zůstat v Praze, tak prostě na těch vašich výdělcích bude sakra záležet a bude rozdíl, jestli dáte dohromady 50k nebo 100k. Kolik dohromady dáte, to sama víš nejlíp, a tomu se holt musíte oba přizpůsobit, nebo zamakat a začít vydělávat víc. Že jsi naivní - na tom není nic špatného, to jsme totiž byly ve Tvém věku asi všechny, všechny jsme měly nějaké představy o životě, o tom, jak se osamostatníme, a pak jsme do toho reálného života vpadly a postupně ta naivita mizela.
@nikcanikolka bereš si to moc vztahovačně a osobně, 100 lidí 100 názorů - pro každého je ideál něco jiného. Zatím co v reálném životě ti svůj názor (pokud je jiný než tvůj) vmete málokdo, za monitorem úplně všichni. Tak se zbytečně nerozčiluj a vyzobej si ty komentáře, které jsou pro tebe přínosné a ostatní ber jako názor někoho jiného, nic víc nic míň.
@somalicats
@eviicka děkuji 🙏🏼
@nikcanikolka ani já nikde nepíšu že ti je 20 🙈 ale reálně to o moc víc nebude 23-25? Je to jedno. Kdyby to bylo jinak, tak to tu prostě napíšeš.
A to, co píšeš teď je úplně něco jiného než co jsi psala doposud - koupit něco hned, ideálně do dvou let než bude mimino. Tak by si to nejdřív chtělo ujasnit na co se vůbec ptáš. První dotaz odpověď nemá, druhá odpověď je nájem, nebo dál bydlet u rodičů. Nic mezi tím mě nenapadá 🤷🏻♀️
@exbordelar jo, jak to píšeš ty, smysl to dává, ale obsah je úplně jiný, aspoň já tedy nikde nečetla, že chtějí kupovat v rámci xx let, ale že chtějí něco svého hned
@journals Já jsem to v žádném případě nemyslela tak, že chci jít do půli roka bydlet do svého. Nejsem blázen, kde bychom na to sakra vzali. 😳😳 vzdyt jsem jestě i psala ze na hypoteku muzeme nyní zapomenout.
Myslela jsem to tak že jsem chtěla lehce nastínit v jaké jsme situaci a jaké máme cíle a plány a co je z vašeho úhlu pohledu nejlepší jak postupovat a rozplánovat to. Protože, jak jsem již několikrát psala, to miminko je pro nás jednoznačně priorita a samozřejmě by asi každý chtěl vychovávat rodinu ve svém, ale to v této situaci a době asi zkrátka prostě nejde a budeme se muset smirit s tím podnájmem a uvidí se co dál pak.🙏🏼
A jak jste psali o nějaké té ,,sociální bublině" tak to jsem myslela pouze tak, že opravdu ať to chcete slyšet nebo ne tak v mém okolí přibývá čím dál více kamarádek které mají zařízené bydlení od svých rodin protože ty rodiny vědí, že jinak ve svém prostě v této době nikdy nebudu moci být.
Ale samozřejmě v žádném případě netvrdím, že je to takhle v pořádku že to tolik mladých má takto zařízené od svých rodin protože akorát to zase v té společnosti vyvolává mnohem víc nespokojenosti a pocity méněcennosti... Jen jsem tím chtěla říci že k tomuto reseni ze strany rodin doopravdy čím dál více dochází a že já tento případ nejsem a proto mě zajímaly vaše názory jak postupně sama s partnerem začít.
@nikcanikolka já to tak ale pochopila 🙂 a myslím, že nejen já. Proto byly odpovědi takové jaké byly
@journals Tak to vůbec nevím z jaké věty.😨 Ale opravdu ne. Jestli to tak vyznělo z té věty kde jsem psala o pozemcích tak jsem to myslela jenom tak ze jsou nyní pozemky dražší než samotná stavba domu se kterým bychom si však rady věděli protože přítel je z tohoto oboru A má i mnoho známých a věděl by jak to finančně podchytit. Ale pozemek si prostě jen tak dovolit nemůžeme nebo na nej našetřit, to jsou opět ceny v milionech
Prostě abych to ještě jednou velmi stručně shrnula.
Cca za 2 roky bychom rádi s přítelem miminko, pokud nám vše vyjde jak má. 🙏🏼
Zatím již 3. rokem bydlíme u mých hodnych rodičů díky čemuž máme možnost si oba dva šetřit. Bohužel nemáme možnost jít bydlet k někomu známému a tak přichází v úvahu pouze podnájem který nás však upřímně řečeno lehce děsí protože se v nás pere pocit že budeme (přehnaně řečeno) ,,vyhazovat" peníze za něco co nebude vlastně ani vůbec naše... A když si to člověk spočítá kolik peněz za podnájem dá ročně tak jsou to šílené sumy. 😨 A o to víc se nám do toho nechce jelikož se opravdu díky naším finančním aktuálním možnostem bude jednat o maximálně 1 kk což je pro mě i přítele velmi těžká představa jelikož oba pocházíme z velkých domečků, takze přechod z velkeho domu se zahradou do bytu o 1 mistnosti bude celkem síla😢 ale asi se nedá nic dělat a zvládneme to.
Vím že nás nikdo nenutí zůstávat v Praze nebo v blízkém okolí ale jak říkám, žijeme zde 25 let a máme tu naprosto všechno a zatím si nedovedeme představit být jinde. 😢 Ale do budoucna, kdoví. 🙏🏼
Ale asi nám nyní nezbývá nic jiného než se smířit s tím že se doba prostě změnila a podnájmy začnou být naprosto normální způsob žití. Jde nám hlavně o to miminko abychom mu mohli dopřát vše co si zaslouží, snažíme se to brát velmi zodpovědně a proto tomu přizpůsobujeme náš život již 3. rokem
@nikcanikolka a ty nemáš vůbec žádné pracovní cíle? Já v tom vyprávění tuhle oblast prostě nikde moc nevidím. Jen dítě a bydlení, ale právě ta práce je cesta k tomu obojímu. Pokud studuješ VŠ, tak se tak nějak očekává, že máš i nějaké pracovní ambice. Není to rýpání, jen mě to zajímá. S dítětem už se ta kariéra dělá prostě hůře, ne že by to vůbec nešlo, ale je to o dost složitější. Píšeš, že v současné situace je pro vás nájem 20 tisíc moc, ale když budeš doma s dítětem, tak ten příjem bude jen na partnerovi, takže v podstatě stejný jako máte teď (místo tvé brigády rodičák a pak jeho příjem).
@nikcanikolka když jsme začínali bydlet s mým manželem tak měl jaho rezident zažádáno o městský byt, který jsme i dostali... Ty nájmy od městské části jsou uplne někde jinde a je tam možnost následného odkupu...
@hojda Jasně že mám ale jelikož studuji pedagogiku tak se to dá bez problémů pak i s dítětem si myslím🤔 Mnoho lidí mi to takto říkalo, i na pohovorech se na toto téma parkrat narazilo a shodli jsme se. Vždyť pracovat budu pak naprosto celý život, ani nechci říkat kolik let🙈 A myslím si že s tím vzděláním jaké teď mám a na kerém makám, by kariéra neměla být snad problém, po časové i finanční stránce 🙏🏼🙏🏼
A těch 20 tisic by nám nepřišlo moc kdyby to bylo za něco kde budeme opravdu spokojení a bude to za to stát. A ne za to nejmenší minimum jaké vlastně vůbec je😳😳 takhle je to myšleno
@nikcanikolka takže počítáš, že budeš pracovat ve školství v budoucnosti? tam máš pravdu, že je poptávka teď velká, takže asi není problém sehnat práci i bez praxe, ale nevím, jestli se ve školství dá vydělat na vlastní bydlení v Praze a okolí.

@nikcanikolka věř mi, že jestli tou starší generací myslíš mě, tak mi v žaludku fakt neležíš 😂
Je mi úplně jedno, že si myslíš, že je normální mít ve věku 20-25 let vlastní bydlení a pomýšlet na dům, není, ale je to tvoje věc. Je hloupost se trápit něčím co není realita. Není hloupost řešit budoucnost, ale nesmíš chtít všechno hned 🤷🏻♀️ můžeš bydlet v něčem pěkném, v čem se ti bude líbit, ale neznamená to hned něco vlastnit.