Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?
Ahoj holky,
S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖
Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢
Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?
My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....
@nikcanikolka nemáš vůbec zač. On kdo to nemusí v současné době řešit a “je za vodou” ve svém, tak se na to dívá zkresleně. Držím moc pěsti, ať se podaří něco fajn vymyslet 🌸🌸
@veroniquecz No asi tak.😢😢 nekteré názory mi zustanou ještě dlouho v paměti🥴
Moc děkuji!!🙏🏼😍😍
@veroniquecz ano, situace je teď v něčem horší, ale dělat si zálusk rovnou na dům v takové situaci je prostě přehnané, je třeba začít se trošku přeorientovat na realitu, takže si asi nekoupí nový byt (dům už vůbec) v Praze, ale třeba starší byt v paneláku ten 10 milionů stát nebude, když se nechce vzdát Prahy, nebo druhá varianta, která tu byla zmíněné je koupit nemovitost mimo Prahu a dojíždět. Přijde mi, jim chybí reálný pohled na situaci, když se jim bude dařit, tak ho třeba někdy v budoucnu vymění za dům,
@hojda Taky já nikdy neřekla že chci za měsíc obrovskou luxusní vilu. Nemyslim si ze jsem mimo realitu... Jsem si toho vseho vědomá
@veroniquecz popravdě mi přijde, že za tohle hodně můžou i sociální sítě, člověk pak má dojem, že luxusní bydlení je v podstatě standard, který musí mít všichni.
A to, že je situace nyní horší nerikam jenom já, ale i všichni starší z meho okolí.
Všechny kamarádky, které mám, mají zařízené bydlení od svých rodin. Ať už koupené byty od jejich rodičů, za fajn ceny které dřív byly, a ty byty svym dětem hned přenechají. Nebo to, že se jejich prarodiče přestěhovavají na své chaty a domky, kde doposud zili, nechají svým vnoučatům. Uprimně Nemám kamarádku která by to takto neměla.🤔🤔 jsou samozrejmě uplně vysmáté a vubec nechápou moje trapení a starosti
Já bohužel takové ,,štěstí" prostě nemám a chci se postavit na své vlastní nohy.
@nikcanikolka já nemluvím o luxusní vile, mluvím o normálním rodinném domě, to už je prostě velký nadstandard v Praze a okolí, v podstatě i nějaká řadovka v satelitu je prostě už luxus.
@hojda tak to musim souhlasit. Socialní sitě jsou silený ždimač psychiky
Vlastně se i najdou z mého okolí holčiny které třeba ve 22 už mají mimčo a staví si dům. 😳 Nikdy jsem teda neměla odvahu se jich zeptat, jak si to mohli finančně dovolit, ale je to tak 😕
Ale už několik let je pro nas s přítelem priorita prostě to mimčo, který si strašně prejem a ze zdravotnich důvodů to nesmim odkládat... proto už opravdu několik let intenzivně šetříme co se dá. A to bydlení (nájem) odkládáme co to jde abychom mohli díky tomu, že můžeme stále bydlet u mych uzasnych rodiců, šetřit a šetřit na to bydlení a rodinu😢😢
Každopádně mě moc povzbudilo to, že jde s tím mimčem v klidu do 2 až 3 let v tom 1 kk vydržet.🙏🏼
Ty jsi původem z Prahy? Takže tvoje sociální bublina bude taky dost specifická, je tu plno takových, kteří byt odkoupili velmi výhodně a většinou to bylo tak, že kromě bytu měli ještě nějakou tu chatu někde. Když potkáš lidi, kteří do Prahy přišli, tak jejich situace je úplně jiná, přijdou do Prahy s ničím a vypracují se. Ty chceš, to co vidíš kolem sebe, ale to není standard. Bydlíme za Prahou a jsou tu většinou naplaveniny jako my a všichni v podstatě úplně stejný příběh. Plno maminek tu pracuje i při rodičáku, ale to už často vidět není.
@hojda nejsem přímo z prahy, kousek za Prahou. Cca 20 min
@nikcanikolka to je stejné, příběhy mých spolužáků jsou úplně jiné, nikdo z nich nestavěl dům ve 20 letech, přišli do Prahy, protloukli se přes pronájmy, vypracovali se, koupili byt, v něm byla rodina a pak časem si někteří z nich pořídili i dům za Prahou (ale moc jich není).
Moji spolužáci jsou všichmi mimopražský, do Prahy právě vůbec po škole nechtějí a chtějí zpátky. Takze všechny ty bytečky a domečky mají mimo Prahu
@nikcanikolka jo jednoho spolužáka manželka zdědila dům, tedy vlastně její rodiče se starali o jednu osamělou paní, která jim pak přenechala dům těm mladým a sama šla do jejich malé garsonky. Tak ten je asi jediný, který přišel k bydlení v Praze nějak jinak než ostatní.
@nikcanikolka Tak to máš zajímavou sociální bublinu. Já takový znám jeden jediný pár, jinak se všichni známí včetně nás prodírali pronájmy, časem koupili něco vlastního, ale nikdo nemá dům v Praze. My jsme odešli do Kolína, už i tady je dost draho, ale s pražskými platy se tu dá pořídit hezké bydlení, taky tady těch náplav už je taky dost 😁
@nikcanikolka Pripajim se k nazorum, ze tvoje smysleni v teto veci je mimo realitu. Nepatrim uz k tem mladym, ke kterym smerujes dotaz ale s manzelem jsme mladi byli a museli se otacet, nez jsme dosahli na to, co jsme chteli.
Je nam pres ctyridset a mame tri deti. Pred temi cca 20 lety byl standard, ze ja i spousta mych znamych mela krome prace na HPP dalsi, minimalne jednu brigadu, nekteri i dve. Makalo se, setrilo se ale i uzivalo. Nekteri si v te dobe uz brali hypoteky, kdy se urokova sazba pohybovala 5-6%, takze obdobne jako dnes (V roce 2000 to bylo 10%, jen pro zajimavost). Prijmy v te dobe bylo ale mnohem nizsi, podivej se na prehledy, o kolik se zvysila nejenom prumerna mzda ale i v jednotlivych oborech, nekolikanasobne vic. Byt jsme si poridili az po 7 letech vztahu a pak teprve zacali planovat rodinu. Do te doby jsme bydleli v pronajmech, sami nebo spolubydleni a nejakou dobu jsem bydlela i s tchyni 🙈. Nic, co by se nedalo prezit s trochou kompromisu.
Mam za to, ze generace tech tridsetiletych mela doted ty nejlepsi podminky se zaridit pro zivot. Mela tak 10 let neskutecnych moznosti, ktere stacilo vyuzit, obrovske pracovni moznosti, nizka nezamestnanost, vysoke vydelky, nizke ceny uroku na bydleni, bydleni relativne pristupne… Znam par mladych kolem 24 let, tesne po skole, kteri tohle uz opet pochopili a pracuji. Maji vic praci, brigad, vyuziva porad moznosti, setri a snazi se byt financne gramotni.
Ceny prazskeho bydleni uz moc neklesnou. Ted se daji sehnat velke panelakove byty za 4-5 mil, coz neni spatne, takzr mozna uvazovat touhle cestou, kdyz je partner manualne zrucny. Z panelakove bytu vam vykouzli nadherne bydleni, ono to fakt jde.
@nikcanikolka V garsonce bych s miminem bydlet nechtela, alespon 1+1, at si muzes nekde sednou, sledovat TV, povidat s partmerem, kdyz miminko spí. To uz radeji spolubydlení, kde bude spolecná kuchym, kde si vecer muzes sednout... To jen muj poznatek mámy třech dětí 😂
@nikcanikolka Někdo až zbytečně uštěpačně, ale většina z nás se ti snaží říct, jak na to, tak snad není důvod být tak urážlivá. Zkus si z toho něco vzít, z těch opravdových zkušeností, které tu s tebou sdílíme. Z tvých vyjádření je znát určitá naivita, která k mladí patří, ale tady máš možnost trochu prozřít, co je opravdu důležité. A že je doba složitější, můžeš si to opakovat pořád dokola, litovat se tím, ale k ničemu ti to nebude. Nebo počítat s tím, že teď je to složité a vlastním bydlením, trh se pohybuje v cyklech, za pár let to může být všechno jinak.
A pokud je prioritou miminko, pak třeba dospějete k tomu, že v jiném městě vám taky bude dobře, třeba ještě lépe. Pokud máte s přítelem obory, kde si vydelate stejně v Praze nebo menším městě, pak bych to zohlednila, když je prioritou dítě.
Můžete třeba po škole odjet do zahraničí a vydělat si tam víc peněz? Řešíte třeba nějak investice z naspořených peněz? Nevím, kolik máte naspořeno, nebo jestli máte možnost ručit nějakou jinou nemovitostí, ale co třeba nějaká investiční nemovitost? Nemáš v okolí někoho, kdo s tím má zkušenosti a kdo by ti s tímto poradil?
@martinka_33 co se týče toho darování bytů...děda měl barák o dvou bytových jednotkách. Když se mu jedna uvolnila komunisti mu tam nastěhovali nájemce a nájem platil jim a dědovi šlo minimum sotva na energie. Aby nájemce odmítl neexistovalo. Tady pohled z druhé strany, jak byli ty komunisti štědrý. 😉
@nikcanikolka promiň, ale jsi totálně mimo realitu 🙈
Kolik ti je? 22?
@journals představ si ze ne 😉
A ještě jedna věc, dnes přežitek, vím, ale…
Když tak řešíte budoucnost, bydlení, hypotéku a miminko, přemýšlíte třeba i nad svatbou, nebo je to zbytečný? Proč se ptám, asi bych myslela i trošku dopředu, jak to pak bude ošetřeno do budoucna… to bych já spíš řešila víc než to, co řešíš ty 😉 podle toho co píšeš jste fakt mladí a ne úplně v obraze (promiň, ale je to tak), nevím, jak dlouho třeba spolu jste, jak dobře se znáte, ale takhle to zní dost rizikově… finančně neorientovaný mladý pár co se chce hnát do svého domu, protože je nejvyšší čas 🙈
@martinka_33
"V Liberci teď staví nekolik družstevních domů, jenže... lokalita Chánov hadr, v těsném sousedství s cikánskou osadou, přes ulici od feťáckého sídliště"
Prosim te, o jake presne lokalite je rec?
@journals Prosím pěkně my se neženeme do zadneho svého domu. Jen jsem chtěla názory a diskuzi jak mladé páry řeší současné bydlení.
S přitelem mame finance od zacatku domluvené a jsme spolu dlouho, a zas tak mladí nejsme si myslím😉
A upřímně řečeno, to abyste si dovolila napsat že jsem ,,totálně mimo realitu", byste se mnou musela pár dní třeba pobýt abyste si mohla dovolit něco takového říct. A ne po pár větách tady na internetové diskuzi...
Já se jen chtěla zeptat mladých párů jak to v současnosti řeší, nic víc, nic míň.
Ale Očividně až moc ležím starší generaci v žaludku že si ve svém věku chci dovolit bydlet v něčem kde se budu citit aspoń trochu dobře.
Opravdu nemáme nic zadarmo, přítel dře jak kůň a jenom šetříme, jezdíme minimálně na dovolené a snažíme se vše omezovat... Ale i tak jsem hold mimo realitu já vím
@nikcanikolka Mě docela překvapuje, za čím se tak ženete. Kdy jindy než v mládí bez dětí cestovat, hledat, co mě bude a nebude bavit a užívat si. Během studia na to nejsou peníze a s dětmi už to cestování taky není ono. Navíc hypotéka člověka hned uváže na jedno místo. Mně přijde nájem pro mladé lidi jako nejlepší řešení. Je to pružné a pro mladému páru většinou stačí jen něco malého.

@veroniquecz lépe bych to neřekla a moc děkuju🙏🏼 to jsem se tu snažila řici celou dobu...