Jak překonat překážky při žádosti o hypotéku v Praze?
Ahojte, mam 30 rokov, manzel 31. Prisla som sa sem len vyrozpravat. Je mi luto, ze nedosiahneme na hypoteku. Obaja mame na moju vkus dobre prijmy, nie velmi vysoke, ale v ramci moznosti dobre. Ja pracujem na oddeleni HR, manzel marketing. Je to korporatna praca, takze prijmy mame stabilne. Vzhladom na ceny nehnutelnosti v Prahe je pre nas dost narocne nasetrit 20% na depozit, a celkovo je pre nas nedostupne kupit si vlastny byt. Nechceme sa tlacit v 37,5 m2 ako ta rodina na istagrame 😅 skratka chceme slusne byvat, aj ked sme len dvaja, pod 70m2 nechceme ist. Neviem ani aku mam otazku, asi chcem len podporit, mate s tym niekto tiez problem? Je mi velmi luto ze mozno budem navzdy byvat v podnajme, neviem.
@marge_s aha, vim, ze jsi ti resila nedavno, ne? Me najemnici vyhodili pracku a dozvedela jsem se to az pri prohlidce s novyma najemnikama a inzerovala byt s prackou...tak jsem ji pak musela dokupovat....kdybych to vedela, tak inzeruju bez pracky. U lednicky mi jen zavolali, ze se rozbila a kupujou si svoji. Popravde si myslim, ze moje vybaveni nastehovali do sveho mensiho bytu, ktery pronajimali..... je to fakt nekdy slozite u techto vztahu....a nasli neco levnejsiho? Ono to nahemne za posledni roky fakt naristlo. Kolegyne sw taky stohovala, ze nechtela platit vyssi najem a nakon plati jeste vic nez v tom puvodnim byte po navyseni😔. Hrozne ji skocily zalohy na ektrinu, stehovala se ve spatne dobe😔.
@martinka_33 Bydlet se musí, ale není možné si pořizovat něco na co nemám. V zahraničí jsem zažila, že majitelka mladá holka, která měla být koupený na hypotéku, tak v jednom pokoji s koupelnou bydlela a další 3 pokoje pronajímala 5ti lidem a ten byt měl tak 80 m2. Jinak by si ten byt nemohla dovolit. A vím to jistě, protože jsem byla jedním z těch 5ti lidí. To si ti, kteří si myslí, že by měl mít nárok na vlastní byt každý, vůbec nedovedou přestavit. Stejně i důchodci, téměř vždy pronajímali 1 nebo 2 pokoje, aby měli na nájem nebo hypotéku. Také vlastní zkušenost.
@hojda já treba nemam moc z ceho slevovat... Cim dal od Liberce se odstehuju, tak umerne tomu dam za naftu o co to bude levnejsi. Deti tu maji skolu, zmena pres jejich otce neprojde. Bydleli jsme v peti ve 3+kk, ale tam bychom se vmestnali max do diby nez bude nejmladsi skolacka a starsi pubosi, takze prk 5 lidi je 3+1 minimum. Lokalita... No moc nechci aby se moje deti pohybovaly mezi fetkama 😮 Jedine na cem ja osobne nelpim je nejaka supr moderni rekonstrukce, staci aby byt neyl plesnivy, prohnily a nepsdelo do nej 😃 Takze si dovedu predstavit levnejsi v dobre lokalite v horsim stavu s tim ze ten stav vylepsim postupne.
Ale protpze Liberec nemam ráda, tak by mi bohate stacila najemni smlouva na 10 let nez pujdou deto na stredni, pak uz muzou dojizde, jezdit jen na vikendy, být na intru a ja muzu bydlet v levnejsim kraji. Aspon takový mam plán
@martinka_33 ja nemluvim o tve situaci ted, ale o situaci zakladatelky ( bez deti a mladi). S detmi uz je to vse komplikovane, to uz se obavan, ze o tuhle prilezitost to takto udelat jste uz prisli, jako ten realitak.😔 rikal, ze kdyby mohl, tak to udela pred lety jinak.
@radecka1 jako single nebo pár si tohle ale predstavit dovedu. Ja jsem zacinala v garsonce se ségrou, pak s nami segra bydlela jeste kdyz prostrednimu diteti byly dva roky, ona studovala, nas prispevek na najem od ni neurazil a mimina svuj pokoj nepotrebovaly, spaly s nami v loznici.
Co treba nehake stare stavebko? Nemate neco? Tam jde taky ziskat zaklad pro byt.
@martinka_33 Ale zdá se, že někteří lidi, kteří si hypotéku zatím dovolit nemůžou si tohle představit nedokážou. Třeba tím, že si zatím koupi byt menší nebo budu dočasně být s někým sdilet. Když nemám tak vysoký plat, tak se musím uskrovnit někde jinde a zkusit to vymyslet jinak.
@hojda jj, pred rokem a pul a ted zase musi dal. Je to prave slozity. Za te krize kolem UA nemohli nic najit. Ceny vysponovane. A ted jim to zvednou o 4000,-, tomje proste peklo.
Nikdo nepise o naroku. Ale proste zamrzi, ze si normalne pracujici clovek nemuze dovolit bydlet aspon trochu jak by si pral a vybral by si podle toho na co ma. No my treba byt mame podedeny, ale kdybysme meli platit cokoli - najem, hypo - ze dvou ucitelskych platu-to je scifi. A predstavte si, ze i v praze chteji deti chodit do skol 🤷🏾♂️ jina prace jinde..,to je absurdni. Druha prace ano-ma manzel a stejne je to nadoraz.
Vsechno beru, ale v porovnani s ostatnimi evropskymi zememi je to u nas katastrofa (pred hodinou o tom mluvili na ct24 🤣), spatne nastavene pro obe strany a byty do vlastnictvi drazsi nez v Armstru.
@hojda kdyby človek mel křišťálovou kouli viď? Ale zase by to byla nuda, i když stehovat se jak kočovnek cikán mi moc zábavné nepřipadá.
@radecka1 no ono kdyz ti je pres tricet, to uz biologicke hodiny tikaj, tam uz moc casu neni. Ve dvaceti, v petadvaceti se jeste dá planovat spousta veci, mas v klidu 5 let a to za 5 let ve dvou nasporis i z nizsiho přijmu. Ale ve třiceti, to uz chce honem a šup zabřeznout 😃
Jo, Praha je prostě drahá a naprostá většina na nové byty nemá. Všichni kolem mě si našli bydlení mimo Prahu (třeba i dům). My kupovali byt (taky něco nad 70m2) zhruba před 5 lety a měli jsme vlastního cca 3,5m (vše jsme si vydělali sami, žádné dědictví po tetičkách), takže hypo byla na cca 3m. Teď by měl byt hodnotu možná tak o 2-3 miliony víc. Je to děsně drahý a začínat od nuly a budovat rodinné hnízdo přímo v Praze je dost sci-fi, zvlášť pokud nemáte tu rezervu. Plus na rodičovské taky klesnou příjmy, pokud nepracujes fulltime s dítětem za krkem (jelikož školky nemají místo a soukromé stojí balík a taky většinou plné).
@ultradotty já vubec nechapu co na te Praze kdo vidi 😀 dite na stredni se ti taky nedostane, bydleni drahy. Tak snad jen práce je tam dostupnejsi lepsi.
@radecka1 já bych si tu hypo na 6m bála vzít i s průměrnou mzdou (jestli by ji teda někdo dal)
@marge_s
@hojda s energiema mam taky dobrý přéběh 😃 Muž má v byte nájemniky, ukrajince, manzele s ditetem. A jemu navysili energie o 3 tisice, tak on ze to da najemnikum a najemnik rekl ze to platit nebude ze to je moc. A vis jak jsou krajinci temperamentni a muj muz neni pozadu, si malem dali pres držku 😂 Ja pak muzovi rikala ze ale za tu cenu ten byt nepronajme, ze at se podiva na nabidky v okoli, ze to je fakt moc a at se domluvi na kompromisu. Tak se chlapi uklidnili a domluvili napul. Pak jsme se tomu smali, protoze jemu manzelka rikala ze at se domluvi na kompromisu, ze kam by se stehovali a ze jaky by to bylo jinde 😃
@janule0123 kdyz si to tak vezmeš, tak ale takova hypoteka na 30 lef te ale nevyjde mesicne o moc dráž než nájem. Akorat u najmu kdyz ti vypadne prijem muzes somrovat od státu o socialni dávky, u hypoteky asi ne.
@martinka_33 Tak já i manžel jsme tu celý život žili a já ji mám prostě ráda, takže bych si nedovedla představit žít jinde. A platy jsou taky na dost jiné úrovni, co si budem... Školky jsou složité (na jednu dceru vzali až od 4 let, syn půjde na vzdálenější od 3,5r), ostatní školy holt uvidíme časem :-/
@ultradotty já to asi chápu u lidi co se v Praze narodili, já mam k tomu chanovu nad Labem taky nekritický vztah a jsem ochotna tam ty negramotny nemakacenka prehlizet a tvrdit jak je to krásný mesto i kdyz si kazdy tuka na celo 😃 ale vyrostla jsem tam 😃 takze chápu ten nekritický vztah Pražáků k Praze.
Už nějakou chvíli není doba na to kupovat první bydlení jako konečný (to se nebavím jen o Praze) - pokud nemáš za sebou nějakou zajímavější pomoc… první menší byt, pak větší 🙂 bez menšího bytu by jsme neměli na větší bydlení ani teď 😀byt se prodal a použil se do základu většího bydlení … a zas hypo na 30 let 😎 s tím jak rostou ceny, co jsi schopna odložit - tak se to bydlení větší neoriblizuje bohužel …chce to nějaký mezistupen, uvažovala bych i nad tím, ze pokud neplánujete zůstat sami dva - tak ty příjmy půjdou rapidně dolů a čím menší prijem je, tím víc chybí každá tisícovka, s dřívějším návratem do práce to tak růžový nebývá - státní školka nereálná, soukromé palba, dite pořad nemocny … s malym prckem nepotrebujes hned veliký bydlení …máme oba hezky příjmy, ale na rozumný bydlení by jsme v Praze neměli, ani nikdo z kolegu už v Praze nebydlí (jen ti v najmu) většína dojizdi a to tak polovina zacinala bytem v Praze na hypo … teď tam bydlí jeden.. zbytek jezdí a prohodili byty za domy v dojezdu od Prahy, mladší kupuji na hypo taky za Prahou … takže zvážit buď něco menšího, nebo něco bliz představám v dojezdu … pokud nejste Pražáci, co zvážit jiné město kde mate aspoň jeden vazbu? Peníze sice o něco menší, ale vesměs nejsou menší o tolik o kolik se zmenší náklady na bydlení 😏Praha je ten typ města, na který bohužel nemá každý. Ikdyz v rámci republiky má krásný prijem
Moje máma měla očividně věšteckou kouli, když do mě od 20 let hustila, že si musím spořit na vlastní bydlení v Praze... ještě že tak... před 12 lety byly ceny bytů ještě snesitelné... Teď se to prostě většinou nedá.
Nečetla jsem všechny příspěvky, reaguju na první příspěvek autorky. No máte několik možností + je můžete navzájem kombinovat:
- Najít lépe placenou práci
- Najít opravdu dobrého hypotéčního poradce, který umí i jiné než 80% hypotéky (třeba 90%), zná podmínky jednotlivých bank, umí poradit, jak dofinancovat chybějící prostředky na nutný základ atd.
- Slevit z nároků. Teď budu trochu tvrdá, ale sorry jako, ve 30 fňukat, že nedosáhnu na "důstojné" bydlení v Pze, které začíná na minimálně 70m2 (a ideálně po reko někde na Vinohradech nebo v Karlíně ne? :D ) je opravdu mimo. Ve dvou se dá bydlet i na těch 40m, pokud je to dobře dispozičně řešené.
- ŠETŘIT
Ale ono to jsou všechno takové hrozně nepopulární kroky no :D Mnohem snazší a příjemnější je se vyplakat na koníkovi, jak je to těžké, že ve 30 člověk nemá na minimálně 70m byt v Pze.
Mě je trochu (ne zas o tak moc) více než 30, máme s manželem oba dobré platy (já tedy aktuálně na rodičovské) a abychom si mohli dovolit vlastní byt v Pze, tak jsem dělali všechny body viz výše + mnoho mnoho navíc. Pokud reálně chceš vědět jaké a co nám pomohlo k tomu získat vlastní byt, ráda se podělím, ale malý spoiler - dovolené co půl roku na Bali to nebylo.
Ale asi založím vlákno "Nedosáhneme na vilu na Vinohradech" a srcervoucně popíšu, jak nemáme ani na "usoplený" 150m byt na Letné, který teda považuju za jediný důstojný minimum pro rodinu :D :D
@martinka_33 kdyz si vezmu ten modelovy případ co si psala ty … cena nemovitosti 6m,budu mít 1,2M do základu… mám z toho hypotéku se splátkou 30tisic měsíčně, k tomu daji minimálně 2tisice měsíčně pojistku - jinak to bude ještě víc než těch 30 měsíčně … což je skoro cely prijem jednoho člověka s průměrnou mzdou… nemám tam ještě energie a další náklady … takže je to i ve dvou lidech průměrným prijmem skoro sebevražda .. u toho najmu můžeš pravé žádat od státu ikdyz ti příjmy nevypadnou 🤣😎a možná jeden z důvodu proč jsou najmy tak drahy a drahy i nemovitosti …
@martinka_33 prave, ze ted je doba, kdy najem v Praze vychazi levneji nez hypoteka, ty uroky jsou fakt vysoke...
@marge_s jenze na to jde spatne, mela by zacit u toho, co si vlastne v soucasne dobe muze dovolit, asi zjistu, ze 70m byt na hypoteku to nejspis nebude, takze bud zvoli nejaky realny kompromis, nebo zustane v najmu, ktery bude splnovat vsechny pozadavky, ale byt nebude jeji. Myslim,ze presne takto uvazovala ta rodina, ktera ted koupila ten byt 37,5 m2. Bydleli dlouho ve velkem najemnim byte v atraktivni lokalite a nakonec se stehuji do toho pidibytu.😔

@martinka_33 presne ☝️