icon

Jak překonat úzkosti z financí na rodičovské? Rady a tipy

jenine
29. lis 2021

Zdravím 🙂
chystáme se s přítelem na první dítě, je mi 30, jemu 29, oba pracujeme, vyděláváme slušné peníze, já tedy o dost víc. Ale mám pořád strach, jak to bez mého příjmu zvládneme, respektive možná mám spíš strach, že ztratím tu finanční jistotu a nezávislost, na kterou jsem si zvykla.
Docela si zakládám na tom, že jsem schopná se o sebe postarat sama, vypracovala jsem se sama, nic jsem od nikoho nedostala. Naopak dokážu ještě finančně podporovat rodiče, dost našetřit, investovat, s finanční gramotností jsem na tom, myslím, velmi dobře. Taky jsem plánovač, ráda mám všechno připravené, sepsané, spočítané, dává mi to jistotu, uklidňuje úzkostné stavy.
Jsem z hodně skromných poměrů, někdy jsme neměli ani peníze na svačinu, takže vím, jak to ovlivňuje vztahy. Rodiče se kvůli penězům často hádali, rozvedli (samozřejmě to nebyl jediný důvod). Nechci se do podobné situace dostat a hlavně nechci, aby v tom vyrůstalo moje dítě. Zároveň už mi není 20 a nechci s děckem žít v 1kk, jíst těstoviny s kečupem a nemoct zajít do divadla nebo restaurace. Nepotřebuju drahé auto ani barák s bazénem, ale jsem zvyklá na určitý standard.
Vím, že je to blbost, nemáme sice vlastní bydlení, ale máme oba našetřeno, budu mít mateřskou asi 34tis., při rodičáku můžu pracovat, případná neschopenka mi díky vysokým příjmům taky vychází na slušnou částku, mám i dobré pojištění pro případ nemoci, trvalým následkům atd, kdyby byly komplikace v těhotenství nebo při porodu. Ale když vidím ty ceny kočárků, výbavy atd, stejně se bojím. Chci být doma aspoň rok a půl, ideálně dva roky, takže finanční propad bude výrazný.
Kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, rady a mohl mě uklidnit, budu moc vděčná.

Strana
z4
2hanah
29. lis 2021

@nikjean To nemusí být nepochopení, taky mám nějaké standarty a nejsem hloupá, to, co ale autorka píše je vyloženě rozežranost, jestli takhle uvažuje, tak si nemusí žádné dítě pořizovat, takovou situaci a mnohdy mnohem mnohem horší životní situace a nejen ohledně peněz řeší tisíce lidí, takže jestli toto je problém, o kterém se tady musí psát, tak to je hodně smutné a přeju jí, ať ji nepotká horší katastrofa v průběhu života než je mateřská "jen" 34.000,-Kč🙄🤦🏼‍♀️ Bože...

jenine
autor
29. lis 2021

@levandule_k Děkuju za reakci 🙂 S těmi rodiči máš pravdu, ale já už mám vyzkoušené, že jsem ve stresu ještě víc, když vidím, že to finančně nedávají. Musela bych s nima úplně přerušit kontakty, abych o tom nic nevěděla a to nechci. Ty peníze, co dávám, mám prozatím zapracované v rozpočtu a vycházím s tím. Samozřejmě kdyby šlo do tuhého, tak upřednostním sebe a svoji rodinu.
Manželství pro mě není důležité. Chceme se vzít, ale nemyslím si, že by mi to v tomhle ohledu pomohlo. Přítelovi věřím, vím, že se postará nejlépe, jak bude moct. Jenže taky vím, jak to může časem vypadat, když je ženská finančně závislá na chlapovi, ať už je to manžel nebo přítel.
A asi jsem i moc hrdá na to, abych si od něj brala peníze. Jako na dítě ano, s tím počítám, že bude platit větší část nákladů, asi i na bydlení bude muset dávat víc, ale abych si mu říkala o peníze pro sebe na oblečení, kosmetiku a takové věci, to nechci. A jelikož chci být vždycky připravená na nejhorší, potřebuju mít rezervu, kdybych od něj někdy chtěla odejít (nic takového neplánuju a nemám důvod, ale člověk nikdy neví).

nikjean
29. lis 2021

@2hanah To, co je problém pro vás, nemusí být pro ni a naopak. Každý má tu hranici jinde. Naopak nevidím nic špatného na tom, že je paní zodpovědná a chce pro své dítě to nejlepší. Myslím si, že každý normální člověk tu finanční stránku v průběhu mateřství řeší (a je jedno kolik vydělává), na rozdíl od jiných, kterým finance starosti nedělají, mají děcek nespočet a jen natahují ruce ke státu o příspěvky.

jenine
autor
29. lis 2021

@sirinfirst Mám na tohle celý A4 blok 😀 Píšu a počítám si každý měsíc, většinou i několikrát v průběhu, abych měla jistotu, že mi všechno vychází. Plánuju všechny výdaje rok dopředu, včetně nepravidelných výdajů, peníze na dárky, všechno. Jsem pak klidnější. Akorát teď jsem z toho nervózní, protože nevím jak dlouho budu moct pracovat v těhotenství, jestli vůbec, co budu a nebudu potřebovat, kolik to bude stát. Asi to budu muset zkusit s nejhorší variantou, tj rizikáč od druhého měsíce, dítě na UM atd. Nechci počítat s nějakým postižením, to bych se z toho musela zbláznit.

jenine
autor
29. lis 2021

@2hanah Neber to špatně, ale stejně tak může zase někdo jiný říct, že ty se máš skvěle, protože někde je válka, někde hladomor, ty máš tři děti, někdo o všechny přišel. Jak už jsem psala, vím, že se nemám špatně a že většina problému je v mojí hlavě. Vím, že někdo musí vyjít s 15 tis měsíčně a uživit z toho třeba i děti. Vím, že někdo má děti postižené a musí se o ně starat 24/7. Přítel taky pobíral sirotčí důchod, takže jo, vím, že jsou daleko horší problémy, než řeším já. Ale to neznamená, že mě netrápí a neměla bych je řešit.

somalicats
29. lis 2021

@jenine Podívej, já vydělávám taky víc, než můj manžel. Já teda bydlení mám, platím hypotéku, s bývalým mám starší děti ve střídavce. Se současným manželem jsme plánovali mimčo, nakonec se zadařilo celkem rychle. Prakticky jsem počítala s tím, že i když nám klesne příjem (já na MD, pak RD), tak to zvládnem. Nakonec to dopadlo tak, že manžel díky koroně přišel o zakázky, takže já se vrátila na částečný úvazek do práce po šestinedělí a ve dny, kdy jsem nemohla být doma, se staral manžel. Zvládl to s přehledem 😉. Já vydělávala necelou polovinu plného příjmu, plus moje PPM, rodičák jsem pak dala na maximum, a manžel si hledal novou práci. Tu našel, já neplánovaně otěhotněla znovu, a poslední den mého šestinedělí jsem mu volala záchranku, měl rozsáhlou mozkovou příhodu. Teď je stále v neschopnosti a rodinu živím já.
Proč to píšu - jedna věc jsou plány, druhá věc jsou reálné události. Stát se může ledacos, a je dobré se připravit na víc variant. Ty máš výhodu v tom, že jsi finančně gramotná, takže budeš schopná v případě nějaké nečekané události adekvátně reagovat. Já to taky udělala a zatím dobrý, nemám žádné záseky v rozpočtu.

jana_zofie
29. lis 2021

@jenine tak u nas je to jednodussi v tom, ze mame spolecny ucet a k tomu kazdy vlastni jen na kapesne na prkotiny. Co se vlastniho bydleni tyce, treba budou nejake lepsi podminky statnich pujcek. A treba ne. Ale na tom to preci nestoji. Mne hodne pomohlo si uvedomit, ze tricet byl pro me limitni vek pro prvni dite. Mladsi uz nebudu a neustale cekat az bude vyreseno to, ci ono... To bych mohla cekat donekonecna (my treba jeste rozumnou hypoteku stihli, ale mam atestaci utlou v polovine a mela uz nekolik let prodluzovanou smlouvu na dobu urcitou...). Ale ano, ac u nas vic vydelaval muz, plat jsem nemela spatny a meli jsme urcity zivotni standard.
Jinak otec tusim na materskou muze po prvnich 6 tydnech, ale to bych nechtela. Ale nastupovala jsem na castecny 0,2, dceri nebyl jeste rok. Hlidal ze zacatku muz, pak jsem chodila casteji a hlida 2 dopo muz a 2 dopo jesle (od roku a pul), ale nevim, jak to vy mate s flexibilitou prace. V kazdem pripade kojim do ted. V tech deseti mesicich uz stacilo nakojit rano a pak po navratu. Prestoze to u nas neni uplne nutnost, vetsinu veci jsem porizovala z druhe ruky. Mela jsem lepsi pocit z toho, ze vyuziju stale funkcni vec, tolik neutracim a navic jsem casto nevedela, co vlastne presne koupit, jestli to pak me nebo dceri bude vyhovovat. A dat 20k za kocarek, ve kterem by se male nemuselo ani libit se mi proste nechtelo.
Je treba si hlavne vyjasnit finance s partnerem, pocitat s horsi variantou. Proste mit pocit, ze cas jako rodinu kdykoli podrzi. Ale jinak bys opravdu mohla cekat a cekat a nejista bys byla stale.
Jinak kdyz jsem byla potim treba uz tehotna trosku na pochybach, pomohlo mi podivat se na muj zasnubni prstynek. Je stribrny z vyprodeje za 130,- vic jsme tenkrat nemeli. Presto jsme to zvladali, byli jsme stastni a casem se vypracovali a zase bylo lip. Ale tezko rict, jestli by to tebe uklidnilo nebo naopak znervoznilo vic.

jenine
autor
29. lis 2021

@somalicats To mě mrzí, doufám, že se manžel uzdraví, pokud možno bez vážnějších následků. A obdivuju, jak to skvěle zvládáš 🌹 Pro tenhle případ mám pojištění, přítel si ho taky zařídí než budeme mít dítě.

jenine
autor
29. lis 2021

@jana_zofie Přítel se rozhodně bude starat, počítám, že od těch dvou let aspoň den dva v týdnu plus víkendy, kdy já budu moct brát nějaké služby. Čekat už nebudeme, sice jsem zdravá a aktivní, ale vím, že po třicítce se hodně rychle snižuje počet a kvalita vajíček a současná epidemiologická situace může trvat klidně dalších pár let.
A ke kočáru, proč se miminu nelíbí? Myslíte tedy kočár pořídit až když je venku, aby se vyzkoušel, případně vrátil? Za ten si chci právě připlatit 😕

zuzkasim
29. lis 2021

Jo, pokles příjmů to bude, ale jen dočasný. Na rodičáku se můžete prostřídat, můžete se s mužem domluvit a třeba 2 dny v týdnu pracovat ty, 3 dny on (někde by to tak třeba šlo...netuším, co děláte a ostatně za rok za dva může být i u vás jiná situace), uvidíš, jak to všechno půjde. Nebo třeba najdeš něco trošku jiného, co půjde částečně dělat i z domu. Pro začátek máš mateřškou a ta tak špatná nebude. Hlavně přeju zdravé děťátko!

me_druhe_ja
29. lis 2021

Úplně chápu jak se cítíš. Já jsem si taky vždy zakládala na tom, že jsem finančně samostatná a gramotná. Ještě předtím, než šly ceny nahoru, jsem si koupila v Praze byt a byla jsem schopna sama splácet hypotéku bez problémů. Měla jsem slušně placenou práci, jistou, měla jsem našetřeno. Měla jsem tedy trochu nižší příjem než ty, ale to bylo taky pár let zpět. Tehdejší manžel byl na tom s příjmem zhruba podobně jako já. V podstatě nic nebránilo založení rodiny. Jenže teď už exmanžel pořád vyčkával, no a mně už bylo přes 30. Nakonec jsme se rozvedli, a já si našla v práci přítele cizince. Odstěhovala jsem se do Francie, a protože už fakt nebylo na co čekat, otěhotněla jsem asi po půl roce aniž bych tu pracovala. Od dubna 2019 jsem bez práce. Ještě mi to vyšlo že jsem měla českou mateřskou, ta mi skončila někdy v únoru nebo březnu 2020 a od té doby nemám žádný příjem. Původní plán byl, a že kolem roku syna začnu pracovat, tady je to zcela běžné, ženy se vrací do práce po třech měsících maximálně půl roce, klasický český rodičák tu není a práci tě nikdo nedrží, ale syn se nenaarodil zdravy, a tak všechny plány zkrachovaly. Nakonec jsem ještě půl roku po porodu neplánovaně otěhotněla, takže už vůbec nic. Teď má starší syn dva roky, dcera bude mít 10 měsíců a já bych se hrozně ráda vrátila do práce někdy v průběhu příštího roku. Jenže strašně záleží jak na tom bude zdravotně syn. Zatím by to nešlo protože má hodně terapii. Takže v podstatě mi nezbývá nic ne že většinu věcí platí přítel a já jedu z našetřeného. Což ubývá hrozně rychle. Takže jsem prostě zcela závislá na tom chlapovi. Upřímně musím říct že mi to nedělá dobře po těle. Nejsem na to zvyklá a nemám to ráda. Navíc nesnáším ten pocit že nemám žádný příjem a nejsem nějak prospěšná co se rozpočtu týče. Ale prostě zdraví je přednější. V takových situacích si člověk uvědomí co je na prvním místě. Naprosto chápu že tě to trápí, ale půl roku budeš mít vysoký příjem, a pokud se chceš vrátit ve dvou letech do práce, tak ten rok a půl se dá pokrýt z našetřeného a z platu manžela aniž by to nějak extrémně zasáhlo do rozpočtu. Jako prostě pokud chceš dítě tak vždycky na nějakou dobu půjdeš s penězma dolů to se nedá nic dělat....

journals
29. lis 2021

Osobne mi prijde zarazejici, ze se bojis, jestli budes mit financni jistotu, ale sezdani nejste. Neni to trochu zvlastni? Ja bych asi nejdriv premyslela uplne jinym smerem

jenine
autor
29. lis 2021

@journals V čem by mi to manželství zajistilo finance? Kompletně společné finance mít nechceme, žádnou nemovitost nemáme, auto každý svoje, na společné náklady máme společný účet.

drep
29. lis 2021

Zníš jako rozumná holka, z poznámek o rozežranosti bych si nic nedělala, bude to čirá závist. Byla jsem v podobné situaci, já vydělávala víc, asi 2/3 našich příjmů. Naše výhoda je, že naše příjmy korona nijak nepoznamenala. Jsem ekolog, takže si vysloveně užívám poděděné a koupené od někoho oblečky, i kočár jsem měla ze druhé ruky (paní jich měl asi deset a tímhle za 40000 jela její dcera asi dvakrát), nové jsem přesně koupila jen bezpečnostní věci - vajíčko, autosedačka atd. A to jsou sice větší investice, ale á rok, což se dá zvládnout. Jinak jsem věděla, že nejen kvůli penězům chci začít pracovat tak v roce a do té doby mi velmi nečekaně našel šéf práci na doma (jsem doktor na aro, takže to taky není homeofficova pozice) a byl to fajn přivýdělek. Takže bych zkusila na férovku oslovit šéfa.
Ono zase nejde o tak nekonečně dlouhou dobu, i když tě naprosto chápu, taky mi to přišlo skoro navždycky. Manželé jsme nebyli, kdyby bylo na mě, nebyli bysme ani teď (ale muž si to přál), nemám pocit, že manželství dá jinou finanční jistotu než fungující vztah.
Dítě stojí tolik, kolik chceš, aby stálo. Ač bych na to měla, nemám deset kočárků, nosítek, šátků z hedvábí ani fancy šatiček. A nemám pocit, že bych byla ochuzená já nebo dcera.

jana_zofie
29. lis 2021

@jenine male se v nem celkove nikdy moc nelibilo. Nerekla bych, ze to bylo typem kocarku, ale proste jen nemela rada kocarky. Deset minut rev, pak chvilku spat, pak zase rev. A kdyz spala nesmela jsem se zastavit, jinak rev. Do doby nez mohla jezdit na brisku, to uz bylo dobry. Pak jezdila v klece a moc se ji to libilo, jenze u toho skakala tak, ze tu pomerne bytelnou korbicku rozviklala, takze nove miminko musi mit bud novou korbicku nebo koupim rovnou sourozenecky. A sportak nechtela do roka ani videt, vadilo ji asi, ze kdyz byla unavena sjizdela dolu a kupovat druhy sportak, kde by mela kolena vys nez zadek, se mi taky nechtelo. Takze se chvili nosila a ted uz jsou zas kamaradi. Ale vzdycky kdyz prselo, musela do nositka a ja destnik. Plastenku na kocarku povazuje za zlo nejvetsi...

me_druhe_ja
29. lis 2021

@journals a kdyby byli svoji tak jak by se situace ohledně toho mít dítě změnila? Kdyby partner odešel, bude mít alimenty at sezdana nebo ne. Jedině, kdyby umřel, tak nebude mít vdovský důchod. Ale tak snad nikdo neuvažuje

kevi1
29. lis 2021

@journals a co zmeni, keby sa zobrali? Tu poznamku nechapem.

loylii
29. lis 2021

@jenine chapu te, mám to podobne. Taky jsem nechtela slevovat😀 Před tehu jsem měla solidní manažerský plat. Mateřskou ještě vyšší než ty. Přitom, ale žadne závazky, hypo, nic. Vyřešila jsem to tak, ze jsem si nechala v praci nastavit plán na případný home office. Ještě pred otehotnenim. Zároveň jsem uzavřela pojistku na těhotenské komplikace (radši) u Allianze. A jak to dopadlo? Otěhotněla jsem s dvojcaty, takže jako riziková rodicka nastoupila na home office hned. S tím jsem teda nepocitala😄👊… Měla jsem vycházky 12-18h, tak jsem autem jela do prace aspoň na kafe a vyřešit to nejdůležitější. Zbytek prace doma na PC v posteli. A pojistka? Vyhozeny peníze!!! Platila jsem to rok a když jsem chtěla nárokovat rizikové těhotenství tak mi pojistku zrušili! Prý nesrovnalosti při uzavření. Což znamenalo, ze jsem zapomela nahlásit, ze jsem v dětství podstoupila pod narkozou opravu čelisti. Proste až když jsem nárokovala na co mám dle smlouvy narok, tak projeli všechny moje operace od mého narození. Na tuhle jsem zapomela, takže mi zanikl narok. Dle pojistky jsem měla dostávat na riziku 9tis měsíčně do porodu, narok na nadstandart v případě hospitalizace atd. Svine největší.. naštěstí mám teda deti zdravy. Ale bylo to normálně na žalobu, ale neměla jsem na to energii. Jinak od 4 měsíců dětí jsem měla 2x týdne hlídání a do prace jsem chodila fyzicky na 8h denně. Ve 3 letech šly do školky a od te doby jsou furt doma!😁👊 teď jsou od září už po 3x nemocný. A ve skolce covid.

kometkak
29. lis 2021

Já tě úplně chápu. Jako dítě jsem taky neměla ani na obědy ve škole, ani na školní výlety a kroužky.. a přesně to jsem nenáviděla. Tak mým cílem bylo, vydělávat lepší peníze a to se mi i podařilo. Oba s manželem máme značný nadprůměr. Nic jsme nedostali, začínali jsme s nulou.. tak hypotéka atd.. Taky jsem se bála poklesu příjmu, protože byl pro mne obrovský.. A dvě děti.. takže 5 let doma a velký a dlouhý pokles a mnohem vyšší výdaje. Mnoho lidí, co má malý plat rozdíl prakticky moc nemají po přechodu na rodičák.. Ten propad tam není tak rapidní. Někdo je dokonce v plusu - určité skupiny lidí. Mateřská je ještě velice dobrá, spíš to potom. Ale u jednoho dítěte se obvykle (pro schopnějsí lidi) dá sehnat práce z domu a nějakou část nahradit. Dnesní doba je v tomto super. Nebo můžeš být doma třeba ten rok a pak vystřídat s manželem..Dnes to je běžné. Bohužel jsme dost sociální stát.. všem stejně.. Tak hloupě řečeno.. ti chystřejší, schopnější moc dětí nemívají a to je škoda. Nevyplatí se jim to. Ale ty věci pro dítě nejsou nijak závratné sumy.. Vetšina věcí se dá následně prodat, když si s tím dáš tu práci to fotit a posílat. Tu úzkost z financí a budoucna vidím spíše jako následek ne optimální minulosti.. Ale mám to taky. I kdybych měla na účtě 10 milionů, tak asi budu řešit, kolik co stojí..

curliess
29. lis 2021

Já jsem to udělala následovně. Spočitala jsem si, kolik peněz potřebuji mít každý měsíc, abych pokryla veškeré výdaje. Nějaký poměr společných nakladů na domácnost, dítě, moje osobní náklady, rezerva, plus něco navíc abych byla úplně v klidu. Vím, že mateřská mi to bez problému pokryje. S rodičákem už je to horší. Je 300.000, podělila jsem počtem měsíců kolik na něm chci strávit a rozdíl mezi touto částkou a sumou z předchozího výpočtu je to, co si musím na každý měsíc rodicaku ušetřit, pokud nechci sahat do jiných rezerv a zachovat si aktuální finanční úroveň. Ve výsledku jsem zjistila, že to nejí tak zavratna suma a ze než na ten řidičák nastoupim, jsem v klidu schopna to nasetrit.
A tahle varianta vůbec nepočítá s tím, ze už nějaké úspory mám, a stejně tak chlap. Kdyby se nějaká částka zvýšila, tragédie to porad nebude.
Zkus si tohle hodit na papír a myslím, ze budeš překvapena, ze tak hrozná ta budoucnost není 😊

mdch91
29. lis 2021

Myslim, ze sama se vic bojis te nejistoty, ktera s poklesem prijmu prichazi nez toho, ze byste se opravdu meli pak tak spatne. Z me zkusenosti dite do dvou let stoji tak malo penez, kdyz nekupujes nesmysly... Do roka nepotrebuje boty, do dvou let jezdi ve vajicku, kterej stoji kolik? 4, 5 tisic jednorazove? Obleceni - nesmysl utracet za spoustu hadru, protoze je ti pak akorat lito, ze z toho vyrostlo driv nez jsi mu to oblikla. Chces kojit, nic to nestoji (a ano, temer kazda zena muze kojit).. pak porce jidla pro dite je tak mala, ze se fakt ztrati v tom, co snedi rodice... ze si chcete nekam vyrazit naprosto chapu, ale s uplne malym kojenym miminkem asi nebudete v divadle kazdy patek, takze zase to neni neco, co by vam nejak narusilo rozpocet. Ty dva roky tak strasne rychle utecou, pokud nebudes navazovat dalsi materskou. Je super, ze to resis, ale myslim, ze mas nejvyssi cas, muze to jit hned, ale taky nemusi. Jsem stejne stara. Riziko vyvojove vady ze screeningu jsem vzhledem k veku mela asi 1:900 (oproti vysledkum bez zapocitani veku 1:17000)... Kdyz jsem to videla, poprve jsem si prisla stara.

zuzkasim
29. lis 2021

@jenine Mě nepřijde poznámka od @journals tak úplně mimo. Tedy pokud ti nejde vyloženě jen o peníze, ale celkově o nějaké "jistoty". Chápu, že je to dost relativní, protože rozvést se dá stejně jako rozejít, ale i tak, ještě stále tu naštěstí máme manželství mírně zvýhodněné. Pokud by tě muž opustil brzy po narození potomka, máš nárok i na alimenty na sebe. V případě úmrtí rok vdovského důchodu. Odpočitatelnou položku na manželku na mateřské/rodičáku (tedy doufám, že to nepletu a stále toto existuje, já už dost let nevyužívám). A chápu to tak, že jsou lidé, kteří jsou opatrnější a více vyhledávají ty zajištěnější situace, tam tedy to manželství patří (už kvůli blbým informacím, dědictví atd.), a pak jsou lidé, kteří tuto potřebu nemají a nevidí pak ani ty výhody manželského svazku. Takhle tomu rozumím, není o tom, že bych měla potřebu prosazovat manželství jako ideální svazek, ale určité výhody to má a očekávala bych, že ten, kdo chce být zajištěný, uvažuje více i tímto směrem.

malanoha
29. lis 2021

@jenine Jestli myslis, ze kdyz ted poridis krasnou, novou, znackovou výbavu, kterou pak jeste prodas tak, ze se to vyplati, tak na to zapomeň. Bazary na veci po detech jsou extrémně prehlcene. A co neni zadarmo nebo jenom za opravdu symbolickou cenu, tak tam visí bez povšimnutí navěky...

Jinak bych se nebala, proc? Taky jsem mela podobne myslenky pred detmi, ze si nekoupím ani oblibenou kosmetiku... A houbelec, vůbec jsem si nevsimla, ze by sel nas zivotni standard nejak dolu... Naopak je to dobra zkušenost, jak vyjit i s malym prijmem.. Dobre, neni to na každoroční dovolenou na Maledivach, ale vazne nemusime jist špagety s kečupem, nebo dlouho premyslet, co si muzeme koupit na sebe. Jestli ma manzel slusnou práci, tak se neni vubec ceho bat. Taky mu vic zbyde na danich za dite a manželku na rodicovske..

me_druhe_ja
29. lis 2021

@malanoha Naprosto souhlasím s tou částí o prodeji dětskych věci. Plati to i tady, ve Francii. Absolutně se nic nedá prodat, i když je to téměř nové a třeba dvakrát použité. Jsou fakt výjimky. Pokud se toho člověk chce zbavit, tak zadarmo nebo opravdu za pár eur v případě větších věci jako kočárek, houpatko a tak ...Ale oblečení se prodat nedá vůbec.

levandule_k
29. lis 2021

@jenine Ber to tak, že si od něj nebereš ty peníze, ale muž si tě hýčká😉 Je super, že jsi samostatná, ale dej si pozor, aby to nesklouzlo moc k tomu moje, tvoje. Pak by to taky mohlo vypadat, já si poletím na dovolenou s all inclusive do pětihvězdičkového hotelu a ty dáš max. chatu v Beskydech.

Trochu na odlehčení, žena má utratit tolik peněz, aby nezbylo na milenku 🙂

Co by ti pomohlo, abys byla kvůli financím v pohodě a nestresovalo tě to?

Zkus se hodit, co nejvíc do klidu, stres moc otěhotnění neprospívá. Pokud nejsi těhotná, tak nevíš, jestli otěhotníš po dnešním sexu, nebo za 10 let budete mít jedno vymodlené dítě z IVF.

@drep Kdysi jsme se bavily o investicích, pořád jsi ve stádiu, že bys měla do něčeho investovat, nebo už jsi udělala nějaký pokrok? Teda, jestli se můžu ptát.

marta_kovar
29. lis 2021

Jak někdo psal, šetřit bokem dokud to jde. Upřímně, takové příjmy nemá podle mě 80% Čechů. Partner u nás doma taky vydělává docela dost. Jednu dobu domů nosil něco okolo 40 000 Kč, já mám 10 000 Kč jako rodičák, platíme 12 000 Kč za dům, životka+investice. Kupuji si většinou co chci ( s rozumem) a ještě ušetříme. Malý je plně na UM, kupuji plenky. Malý určitě stojí za měsíc do 4 000 Kč. Oblečení kupuji když je potřebuje, občas koupím něco pro radost. Jídlo kupujeme i trošku podle toho na co máme chuť (na cenu moc nehledíme). Nestresuj se už teď. My než jsme kdykoliv také udělali větší krok, všechno jsme milionkrát počítali a ujišťovali se. Zpětně co byla zbytečná investice byl kočárek. Dala jsem za něj nemalé peníze a asi i zbytečně. Ale chybami se člověk učí. 🤷🏽‍♀️

somalicats
29. lis 2021

@jenine Věř tomu, že manželství není jen cár papíru. My máme finančně ošetřeno (hlavně kvůli tomu, že já mám majetek a manžel ne, kvůli jeho dětem z prvního manželství - nemají o tátu zájem a já logicky nechci, aby v případě, že bychom měli neupravené SJM, cokoli dědily), nicméně když měl tu mozkovou příhodu, jednalo se mi hlavně s úřady z pozice manželky mnohem snáz.

levandulovy_caj
29. lis 2021

@jenine Chápu, že se bojíš. Ten propad z normálního platu na rodičovský příspěvek, je znát - teda minimálně pro nás jo🙂
Ze své vlastní zkušenosti, bych doporučila se prvně zaměřit na vlastní bydlení. Víš pak konkrétní náklady na živobytí. Do toho třeba ještě ušetřit pár peněz, protože s rodičákem se toho moc neušetří.

Hlavně ale měj na paměti, že nic není na furt a i kdyby jste žili pár měsíců o dost skromněji, všechno jednou pomine a zase se vrátíte na dva platy...🙂

kattyd
29. lis 2021

@jenine úplně tě chápu, taky jsem se dost bála jak to bude finančně. Mateřskou jsem měla cca stejnou jako ty, to je 6 měsíců v pohodě, ale rodičák, když si jej člověk dá na 3 roky tak je cca 10tis/měsíc a to už je obrovský propad. Jak jsem ale zjistila, tím že jsem nechodila do práce, dost se mi snížili výdaje, a zvládla jsem z mateřské ušetřit cca 100tis. To jsem pak měla k rodičáku na přilepšení cca na 10 měsíců. Následně po těch 10m (to už dítko mělo přes rok) jsem si v práci domluvila menší úvazek na homeoffice kde vydělám cca 15tis a k tomu pobírám rodičák, tak se to dá v pohodě finančně zvládat,. Mám dost nákladný koníček (koně), do toho jsme zvládli postavit dům, koupit druhé auto a mohu si dovolit užívat s dětmi různé kroužky, kavárničky, výlety, jídlo z restaurace (pokud covid dovolí...). Takže opravdu se bát nemusíš, pokud si člověk co umí šetřit, určitě vše v pohodě zvládneš a možná budeš i překvapená že se ti povede ještě ušetřit 😉

lovemusicsun
29. lis 2021

Ahoj, my jsme na tom byli podobně. Měla jsem vysoké příjmy, s mateřskou to ještě šlo, ale rodičák už byl řádný sešup. Také jsem se trochu bála co bude, ale nakonec zjistíš, že to není tak strašné a určitě jednodušší než když máš příjmy nižší. Já jsem také plánovač, všechno jsem si zapisovala do excelu, kolik jsme utratili kde a jak, celou výbavičku mám zapsanou včetně cen. To hodně pomohlo, zjistit kolik Vás vlastně stojí průměrný měsíc (nájem/hypotéka, služby, telefony, spoření, jídlo, drogerie, auto/benzín, ostatní atp). No a pak se podívat na to, jestli to s manželem a rodičákem dáte dohromady. Já třeba měla na začátek rodičák vyšší (určitě budeš mít také nárok, když máš vyšší příjmy) a pak ho snížila a vrátila se částečně do práce. U obou dcer to bylo něco málo po roce. Samozřejmě máme ještě naspořeno, do toho jsme tolik sahat nemuseli a vlastně jsem z něj financovala více méně jen dovolené. Ale byla jsem připravená na to, že možná některé měsíce dofinancuji ze spoření.
Druhá věc je taky taková, že se Ti na mateřské sníží některé výdaje. Já třeba chodila na obědy často do restaurací, nebo i s manželem jsme si večer často vyšli nebo si aspoň objednali. To s dětma tolik není. Oblečení taky nepotřebuješ tolik obměňovat, drahou dekorativní kosmetiku jsem taky víceméně opustila. Nemusíš jezdit každý den do práce, tak se neprojede tolik benzínu. Atp atp atp. Jasně, přidají se k tomu plenky, ale náklady na miminko až tak strašně vysoké nejsou. Navíc se opravdu hodně dá pořídit z druhé ruky, pokud budete mít pak druhé dítě, tak zas budou dědit po sobě..
Suma sumárum, neboj se do toho jít. Máš to v hlavě srovnané, určitě to bude v pohodě.

Strana
z4