Jak řešit dluhovou past: insolvenci nebo brigádu?
Zdravím ,víc hlav ,víc ví...
Dostali jsme se s manželem do dluhové pasti , splácíme každý měsíc strašné částky.
Manžel navrhuje insolvenci, vypočítali jsme si že by nám po zaplacení nájmu zbývalo 14 000.
Máme 2 děti ,9 let ,5 měsíců.
Já si myslím že bychom to nedali ,jídlo ,hygiena ,benzín ,manžel kouří ..
A kde je nějaká finanční rezerva ,pro kluky oblečení , léky ,škola atd ..
Navrhuji mu brigádu , manžel pracuje 8 hodinové směny.
Buď on nebo já že bych šla aspoň na pár hodiny denně ,aby jsme si přilepšili ..
V insolvenci totiž by nám sebrali i brigádu a celé 3 roky by jsme měli svázané ruce bez možnosti privydelku.
Manžel o brigádě nechce ani slyšet..
@kocvarovas No, každopádně pokud mají šíleně, vysoké dluhy cigarety to bohužel nezachrání.
@alubif Finanční gramotnost některých jesinců nemá smysl se snažit pochopit... Ale o tom to není, je to o tom, že když už se stane, tak jak z toho ven? Já navrhuju insolvenci a neoficiální přivýdělek, je to blbý, ale lepší cestu nevidím, ani kdyby se vzdali cigaret a auta (to je taky žrout peněz), tak 14k je prostě málo.
@martinka_33 Brigáda na cerno v oddluzeni je jeden z nejvíc finančně negramotnych nesmyslů, co jde. Zvlášť když ona je/bude na rodicaku a z privydelku by ji část zůstala.
@klokanka31 to možná za dob F.L. Veka 😃. Předpokládám, že když se tu dnes každá ohání rovným postavením, když řešíme výchovu a "hlidani", tak může každá žena i vydělávat.
@ilonne no jasně, proc by ne, sama chce jít, když píše on nebo já. A co si budeme, peníze se hodí.
Též chodim od půl roku malé a jsem ráda, že chlap se nemusí lopotit na přesčasech - on s tím problém nemá, ale ma fakt těžko práci, kdy je i půl dne pod strojem na kolenou a jede jak fretka.. takže jak nechce jít on, měla by jít ona, z dětmi může být otec. Přeci jen dlouhý jsou jejich společné..
@bertoldina Možná se ta pravidla měnila, ale kdysi vzali úplně vše nad stanovenou částku minima 🤔
@martinka_33 Pravidla jsou pořád stejná, je hranice nezabavitelna částka a hranice částka zabavitelna bez omezení, mezi nima je ještě částka, ze které část dlužníkovi zůstává. Navíc na to má u každého vliv rodinný stav a počet vyzivovacich povinnosti. Teď nedávno se i ta hranice pro částku zabavitelnou bez omezení zvyšovala, ačkoliv v reálu se to dotkne jen menšiny dlužníků. Ale má to právě být motivace ke zvyšování příjmu.
@bertoldina Každý z tech co byli v insolvenci z mých známých si v ofiko příjmech hlídali jen to, aby splatili povinnou část dluhů, zbytek si hledali práci bokem
@alubif Tak já nevím, ale pro mě chlap co nedovede zabezpečit rodinu není chlap...
@klokanka31 Do nedávná jsem to měla podobně. Teď nastala situace jestli si chlap najde druhou práci, abych mohla zůstat s malou doma nebo půjdu na brigádu já.
On chtěl, abych se věnovala dceři. Za cenu toho, že on bude odcházet do práce na 6 a domů až bude malá spát. Co bychom z něj měly? Sedřený a z dětství malé by neměl nic. Takže jsem si dupla a přispěju do rozpočtu, odpočinu si a ještě přijdu mezi lidi.
@martinka_33 To se děje, to nepopírám, ale fakt to není nasledovanihodne. Zrušení oddluzeni a trestní stíhání za poškozování věřitele není zrovna výhra. A to se děje taky. Ono i to balancovani na minimální hranici uhrazeneho není úplně moudré(i když u nových oddluzeni už je měsíční a ne celková).
@michaela666 no přesně souhlasím. A ja nevidim důvod, proč by se měl o to více dřít, když by taky měl z malé prd, radeji se na financích budeme podilet společně, ja se třeba taky citim lip, kdyz mu mohu ulevit. A mezi lidi je fajn jít :D.
@michaela666 Ale tady je to tvoje rozhodnutí, byl by schopný si najít další práci abyste se měli dobře. Náš soused má práci a brigádu aby jeho žena mohla být v domácnosti jako to je u nás. Ale nikdy nepochopím chlapy co se jim prostě nechce makat ani v jedný pořádný práci, a nebo ještě chtějí aby je živila žena 🙄
@klokanka31 a obráceně je to v pořádku jo když ženská sedí doma na prdeli a živí jí chlap? Mně zase připadá uhozený,aby chlap chodil po práci na brigádu,aby si žena mohla doma péct buchty 🤷♀️ Jako by snad pro ženskou měla bejt ostuda přispívat do rodinného rozpočtu nebo nedejbůh mít svoje peníze na svoje zájmy,samozřejmě když je možné,aby pracovala.
@tasimia no to je to smýšlení.. A tak budu hulit dál, že.. Kdyby vykouřil krabičku denně, ušetří minimálně 3000 měsíčně.. Tak ikdyby půlku.. Něco mi říká, že jsi kuřačka..
@dianemash Takový model byl po mnoho generací, chlap živil rodinu, a žena se zase o rodinu pečlivě starala. A fungovalo to.
@klokanka31 v pravěku také žili v jeskyních a báječně to fungovalo 🤣
@klokanka31 a fungovalo ti tak dobře, že ženy neměly volební právo, nesměly studovat, občas je manžel proplesknul. To byly ty zlaté časy. Já naprosto chápu rodinu vrcholového manažera, který vydělá čtvrt mega měsíčně, že příjem ženy není v rozpočtu směrodatný a on že nemá kapscitu na vyzvedávání Pepíčka z plavání a vodění Julinky na balet. Ale chtít po normálním chlapovi s normálním platem, by bral přesčasy proto, abych já mohla dřepět na kanapi, to je tak netáhlovský🙈 a teda mimochodem, mám mezi kamarády dvě rodiny, kdy on je opravdu hodně bohatý, jakože mimo moje běžné doktorské dimenze. Obě kamarádky chodí do práce, protože chtějí. Chtějí se mentálně realizovat, chtějí mít svůj život a své seběvědomí. A ti kluci zase vozí děti do školky a na plavání, protože chtějí trávit kvalitní čas s vlastním dítětem.
@kocvarovas nejsem kuřačka. Ale kouřila jsem, než jsem otěhotněla. Z malou jsem okamžitě přestala ;).
Každopádně já nikomu cigarety nevyčítám, taky mám svoje neřesti. Knížky atp. Ale to ze mě nedělá hned kuřácku, jak jsem ti psala, soudis některé moc rychle, zejo...
Někdy je zkrátka těžký, celý měsíc makat a nekoupit si co chceš, pro chlapy to jsou třeba ty cigarety.
Můj kouří a já nejsem ten typ odnaučeneho kuřáka, co by do něj jel bomby..
@ilonne To jo, chlapi šli ulovit mamuta, ženský udržovaly oheň, a nemuseli se hádat kdo zaplatí hypotéku protože jeskyně byly zdarma 😄
@tasimia za nařčení se omlouvám.. Ale oni jsou právě v situaci, kdy bude muset celej měsíc makat a nic si nekoupit.. Je to dospělej chlap, otec od rodiny.. Tak by si to měl uvědomit..
@tasimia hele, ale oni jsou před insolvencí/exekucí. Já chápu, že je to těžký celý měsíc makat a jediná radost, kterou si můžeš dovolit, je balíček chipsů po výplatě, protože na víc nemáš. Ale protože jsou v hajzlu a dostali se tam vlastní vinou, tak mi přijde jako součást dospělosti, že za to prostě přijmu zodpovědnost a postavím se k tomu čelem. Holt kouření není k životu nezbytně nutné a je třeba jej zrušit.

Navrhuju brigádu načerno, tu nildo nesevere 😉 Úklid domácnosti, hlídání dětí... No a nebo bez insolvence a makat jak barevný a dluhy splatit. 14k pro čtyřčlennou rodinu je málo 😥