Jak řešíte výdaje na rodičovské dovolené?
Ahoj holky, dost by mě zajímalo, kolik tak měsíčně utratíte na rodičáku, jak jej máte nastavený, zda jste schopné vyjít, případně jestli pobíráte třeba nějaké příspěvky?... Přemýšlím teď totiž nad příspěvkem na bydlení... V této době, kdy se vše zdražuje, hlavně ty ceny energií, dost mě to straší a tak mě napadá, jestli to tak mají i ostatní? My si teda nežijeme nijak zle, mám syna Arturka, 25.měsíců, je skvělý, baví ho auta, psi, dost času trávíme venku Teď před těmi Vánoci je dost výdajů, začíná se topit, je potřeba oblečení na zimu, vitamíny, léky na nachlazení a tak, že jo... Kolik jste schopni utratit za oblečení? Jste třeba ochotni připlatit si i za zdravotnictví? Omlouvám se, zda to jsou pro někoho třeba moc osobní otázky... jen by mě opravdu zajímalo, zda je to jen můj pocit, že nejsem schopna vyjít, nebo zda to tak mají i ostatní
@jelenice_zavodnice no ulehcim ti to,v tom zakone najdes to stejne jako na strankach mpsv viz muj odkaz,tam totiz ten zakon kopiruji,nic navic v zakone neni,tudiz nemas pravdu. Navic ses mohla i docist,ze jsi limitovana casem,kdy muzes do 2 let mit dite v nejake instituci,abys o ten rodicak neprisla,tedy taky nemuzes pracovat u toho jak se ti zachce,musis splnit podminku celodenni pece.Jinak sleva na dani na jedno dite je pres 1200 Kc a pridavky dle veku taky pres 1200 Kc,takze mesicni podpora statu na dite je max. 2500 Kc a to jeste jak pro koho (vicemene nizkoprijmobe rodiny podporuje vice)..podpora pro matku a jejiho vypadku prijmu je dana 300.000 Kc na max.4 roky (a je to pro stat levnejsi nez postavit jesle a chuvy k nim).
Prosim te,ten zakon si ve svem vlastnim zajmu precti a nesir tady bludy!!!
Znovu vkladam clanek kde se doctes i o te valorizaci,tam to srovnavaji s duchody a je logicke,ze se to musi tykat cele castky,jelikoz kazda zena ma tak velkou benevolenci v cerpani rodicaku,ze to snad ani jinak udelat nejde...
https://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/4333...
@marcicek84 Bludy jako vzdy siris ty, jako obvykle, kdyz te nekdo opravi. Precti si zakon a dozvis se, ze limitovani casem v institucich nejsou vsechny osoby pobirajici RP, stejne jako to, ze se na ne vztahuji jine podminky, neplati ani podminka celodenni pece. To bys vedela, kdybys ten zakon cetla.
A z toho vyplyva, ze davka je pro potreby ditete, ne nahrada za zamestnani, jak mylne uvadis.
@jelenice_zavodnice ja ale vyjimky nemela snahu vyjmenovavat,ani jsem se o to nesnazila,tocit se na tomto a zduvodnovat svou verzi postrada logiku, tudiz myslim,ze ses do toho zamotala ted prave ty,bohuzel vis,ze nemas pravdu,jen si to nechces priznat.Pokud ji mas staci poslat odkaz na paragraf zakona,rada se poucim,od kdy ten rodicovsky prispevek nenalezi rodici na jeho potreby,ale slouzi jen pro potreby ditete.Jinak dekuji za diskuzi.
@marcicek84 Vyhledej si to v zakone, ktery jsem ti poslala, jsi holka sikovna. Pak mi to prosim nasdilej, kdyz zjistis, ze jsem nemela pravdu, rada uznam omyl 😉
Jinak dekuji za diskuzi.
@jelenice_zavodnice ja si dovolim znovu zkopirovat vynatek z toho zakona k RP:
"Rodičovský příspěvek je dávkou rodiče, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině."
Takze prosim o uznani tveho omylu.
@marcicek84 Ale pockej, my se tady celou dobu bavime o tvem vyjadreni, ze je to dávka nahrazující výpadek příjmu ze zaměstnání rodiče, jak uvadis.
To mi prosim najdi v zakone.
O tom, ze je to davka rodice, to jsem uz napsala ve svem prispevku vyse.
@jana_zofie já se domnívám, že rodičák jako takový má sloužit pro potřeby dítěte
@jelenice_zavodnice ty se mi snad jenom zdas,no takze ja chapu neumis priznat svuj omyl,uz to tady jednou bylo,nic noveho pod sluncem u tebe...nicmene otacet smer diskuze kvuli toho je uz ponekud detinske...
@misulka84 a proc by se jmenoval rodicovsky od slova rodic,kdyby slouzil pro potreby dite,ten pro potreby ditete se jmenuje detsky pridavek od slova dite...a proc by stat podporoval jedno dite ve dvou prispevcich a jeste sleve na dani??? To uz je snad dvoji financovani.
@peetratkacova s rodičákem bych nevyšla. Z 8333 si platím 4000 Kč vlastní pojistku, telefon, důchodové dcerce pojistku, poj auta a internet. Zbylé 4000 Kč utratím za dcerku nebo nějaké domácí nákupy. Vše ostatní - hypotéku, elek a veškeré výdaje na jídlo atd platí manžel. Měla sem hooodně nasetřeno a teď na poslední rok už nemám skoro nic a tak je na manžela vážně skoro vše.
@marcicek84 Pises tady nejake propocty hodinove mzdy, pak propocty slev na dite, pak zacnes o pridavcich na deti a ostatnich davkach, promin, moc info najednou, jeden nevi, co tedy chces nebo nechces vedet. 🤔
Chce to drzet se tematu o rodicaku nebo zaloz novou diskuzi, kdyz chces vedet neco o dalsich davkach.
@jelenice_zavodnice kéž kdyby to pochopilo více lidí, pak by nebylo mrzení🙏
@marcicek84 Tak ale oni prece nechcou dalsi danove poplatniky, za tech 20, 25 let, az soucasne deti budou zacinat pracovat, vuuubec nebude potreba financovat ty miliony duchodcu-Husakovych deti 😂 Doted se jeste rodilo deti relativne dost, rodily jeste rocniky z osmdesatek, ktere byly i tak silnejsi jak nejsilnejsi "nulkove" rocniky, ted zacinaji ve velkym rodit zensky narozeny po revoluci a dětí proste zakonite bude ubyvat...a v kombinaci s drahym, nedostupnym bydlenim a nulovou podporou to vidim na budouci silnou generaci jedinacku (stejne jako to bylo prave v devadesatkach pri inflaci zpusobene deregulací cen). Mnohocetnym rodinam uz odzvonilo.
@jelenice_zavodnice ja reagovala na tvuj prvni prispevek,zbytek pak byla reakce na tve slataniny
@ninive211 no asi tak nejak
Děkuji moc všem za reakce, opravdu se tady strhla mela😲
@jinajanna Děkuji za otázku (moc myšlenek najednou) - mám namysli, jestli jezdíte třeba víkendu na pohotovost a platíte ten poplatek 90kč nebo jestli třeba využijete placených konzultací na interenetu, nebo prostě čekáte do pondělí a voláte dětské nebo si jdete sednout do čekárny a čekat? ... 🙂
@peetratkacova Aha, jasný. Na pohotovost jezdíme, když je to na pohotovost (zánět středního ucha). Pokud je to banalita a vím, že mi bude stačit recept, dětské zavolám a ona pošle erecept (zánět spojivek). Jinak naše dětská nemá nikdy plnou čekárnu (netuším, jak to dělá), takže přijdeme, vyšetří děti a jdeme domů. Navíc já jsem zdravotník takže si dlouho umm poradit sama. Tím pádem odpovídám na tvou otázku 🙂 Nic navíc neplatíme.
@peetratkacova tak na pohotovost se jezdí jen, když je to opravdu akutní a vím, že tam dítěti pomůžou, ne? V té chvíli člověk nehledí moc na peníze... Placené konzultace na internetu ani neznám
@ninive211 Děti se rodily i za války. Porodní boom byl i při půlročním rodičáku o 1.500,- Kč / měsíc. A bez školek a jeslí.
Operovat výší rodičovského příspěvku je nesmysl. Buď děti chceš nebo preferuješ pohodlnější život.
Ale ten si nárokovat, pokud si ho neumíš sama ufinancovat, je jednoduše rozežranost.
@peetratkacova rodicak mam na 4roky, kdyby nebylo manželova příjmu tak bych na 100% nevyšla. Malej bude mít 10mesicu, do toho mame jedte dva syny 17 a 14let.
@brunetka11 Tak teď to nebude jen o tom rodičáku, že to rodiny neutáhno, ale že se celkově brutálně navýšily výdaje na bydlení spoustě lidí...a věřím tomu, že hodně lidí, kteří třeba by i měli touhu po větší rodině, po třetím dítěti, od toho upustí, protože by to prostě nedali, když při předpokládaných stejných přjmech budou mít třeba o 6000 měsíčně méně.
@ninive211 to bude o vic nez o 6000 Kc mene,vypadne jeden cely prijem,drahe potraviny,energie,vodne a stocne,vyssi splatky uveru a nejlip jeste snizit rodicak a pak nas mesicni diru v rozpoctu klidne i minus 30-40tis.Kc
@marcicek84 Myslim v pripade, kdy zenska na rodicaku uz je a zvysi se vydaje skrz bydleni, bez navyseni prijmu. Ano, v nekterych pripadech to muze byt i o dost vic jak - 6000, to byl takovy odhadovany "prumer".
@peetratkacova podle situace. S každým dítětem jsem byla několikrát na pohotovosti ( s nejmladším 3,5 letým tuším ještě ne), obvykle jednou za rok za dva se něco semele. S běžnými nemocemi si poradíme sami ( na OCR obvykle nechodím) nebo počkáme na návštěvu pediatry. Online jsem lékaře ještě neřešila.
@peetratkacova pohotovost nas par let pp sobe neminula na vanoce,presne 2x na stedry den,jednou zanet spojivek,podruhe uz nevim co presne to bylo a pak jednou v patek odpoledne pred velikonocemi s nestovicemi,kdyz se ji zacly vyhazovat a jednou s podezrenim na zanet stredniho ucha odpoledne ji to zaclo chytat...proste kdyz neslo jinak...
Já si rodičák vyčerpala ve 2 letech dítěte a vycházela jsem dobře, protože jsem ho v podstatě měla jen pro osobní potřebu a věci pro syna a zbytek platil manžel. Kdybych byla sama, tak nevím, jak bych s ním vyšla. To mi přijde nereálné a musela bych si hledat práci. Mám velký obdiv ke všem maminkám, které si dokáží poradit bez partnera.

@marcicek84 O valorizaci RP se nemluvi, mluvi se o jednorazovem navysovani coz neni valorizace, ty slepa a hlucha osobo.
Zakon jsem ti na tvoji zadost poskytla jakozto zdroj, muzes ho prolouskat, misto dohadovani o tom, jak jsi ty tvoje nesmyslne konstatovani o nahrade zamestnani myslela a co jsem jak nechopila.
Davky tady dohromady mantas ty, pridavek na dite neni plosna davka pro deti, je to davka pro nizkoprijmove skupiny. Z toho by pak plynulo, ze stat podporuje pouze deti chudych rodin.
Jestli se opet hodlas tocit v kruhu a omylat furt to same dookola jako i v jinych diskuzich, tak si posluz, ale bohuzel jen se do toho vic zamotas. Jako vzdy.