Jak tajně založit bankovní účet před partnerem?
Prosím bez odsuzovaní a dotazů proč. Je to citlivé téma.
Potřebuji schovat před partnerem příjem peněz. Jsme sezdaní.
Jde si založit bankovní účet tak, aby o tom nevěděl? Když by přišlo na hypotéku, řeknou mu, že mám ještě jeden bankovní účet s penězi?
Chci mít svůj účet s penězi, o kterém neví a nepřijde na něj ani ve chvíli, kdy si budeme brát hypotéku apod.
Je to možné?
A nejde ho zbavit finanční svéprávnosti?
Pokud někde do systému zadají tvé rodné číslo, tak uvidí úplně všechno, i tajný účet a při rozvodu by se to provalilo určitě. Nemůžeš ty peníze mít doma??? Na tajném místě?? Myslím si, že ten účet pod rodným číslem nebude výhra, ale to je jen můj názor.
ještě mě k tomu napadla jedna věc, že pokud by partner udělal dluhy, tak ty jsou také součástí SJM a exekutor si tvůj účet najde.
Pro anonyma: Ano lze to, ale pri zadosti o financni produkt se to muze provalit. Doba a registre jsou digitalni, da se to uz snadno dohledat.
Tvym duvodum rozumim a nejidealnejsi by bylo zalozit si ten ucet, nechat si tam posilat vydelky a vetsi cast pak vybirat v hotovosti a nekam odlozit. Takze na uctu zustane neco a to, co potřebuješ mit schovane, zustane schovane, jen v ne uplne pohodlne hotovosti.
Taky zalezit, jak velky je ten vydelek, jestli v pripade problemu bude postacujici rict, ze cast penez si utratila a zustatek je takovy, jaky je.
Nemáš pěkný vztah s mamkou? Kamarádka to takhle řešila, odkládala si peníze k rodičům. Naprosto chápu, že důvody mohou být různé.
ale přece nepůjde do hypotéky s člověkem, kterému nemůže důvěřovat ve finanční oblasti, ne?
Kamarádka nechala smlouvu o brigádě napsat na mámu a vydelek šel i na její ucet. V té době věděla, že ji je manžel nevěrný a nechtěla prispivat do sjm
A co takhle zúžit SJM? Nebyla by to pro vás cesta?
@skarol také mne to napadlo, ale predpokadam, ze muž nebude souhlasit, jinak by nebylo třeba toho tajného účtu….
Je to mozne, naopak je spatne mit spolecny ucet. Kdyz jeden umre, jde to do dedictvi, ucet ihned zablokuji a ten druhy je bez penez.
@klaari záleží, jak účet nastaven. Mám dispoziční právo k mamčinýmu účtu a při zřizování se ptali, co se má stát při úmrtí. A určuje se, jestli to dispoziční právo zanikne, nebo i po smrti trvá. Účet se blokovat nemusí.
A s manželem máme účet, kde jsme oba vlastníci, ne vlastník a disponent.
Rozumím, že chceš dávat peníze bokem a klidně bych být tebou založila účet jinde, třeba u Fio, nebo RB. Pokud by se schylovalo k řešení hypotéky, tak bych peníze vybrala (poslala mamce třeba) a účet zrušila. Tu výplatu z té druhé práce chceš posílat asi rovnou na ten tajný účet co? To by bylo nejlepší, tka to nikdo nezjistí (teda pokud nepřijde exekutor nebo tak). Jen si neumím představit, jak bych před manželem tajila druhou práci. A chápu, že když je psychiatricky nemocný, že mu nechceš nakládat nějakým zúžením SJM. Nevím, jak jsou jeho problémy řešitelné/trvalé... otázkou je, zda s těmi jeho probémy je moudré se upisovat k hypotéce na desítky let ☹

Autorko, odkládání peněz stranou Ti nepomůže, pokud je Tvůj muž finančně nezodpovědný. Pokud máte SJM, všechny průsery jdou i za Tebou. Můj muž nikdy nebyl finančně úplně gramotný a po jeho mozkové příhodě mívá epizody, kdy je schopen narvat peníze do pochybných investic nebo se zadlužit a nechápe, kde je problém. My teda už od začátku měli zúžené SJM a potom, co onemocněl, jsme SJM zrušili úplně. Pokud je s ním domluva a chápe, že má problém, pak zrušte SJM a hypo vezmi jen sama na sebe.