Jak vysvětlit manželovi, že se na svatbu nepůjde?
Prosím vás,
jsme pozvaní na svatbu, ale máme finanční tíseň (hypotéka, pojistky na barák, platba uhlí, VŠ, dítě atd...) a vždy jsme vyšli jakž takž, ale nic jsme nenašetřili. Ale tento měsíc jsme kolem 10 000 v mínusu a máme jít za měsíc na svatbu. Jenže já vím, že to neutáhneme a manželovi nejde vysvětlit, že by bylo lepší, kdybychom tam nešli, protože dluh se nám pak prohloubí o dalších 5 tisíc.
Vždy mi na to argumentuje tím, že pokud nechci na oslavy a slavnosti všeobecně, tak nebudeme chodit na narozeniny mé rodině. Vždy mě pak tak "citově vydírá" jakoby. Můj muž, co se života a peněz týče, měl vždy nasazené růžové brýle - razí heslo: Peníze byly, jsou a budou...
Jak byste se zachovali vy? Šli byste na svatbu nebo raději stáli nohama při zemi?
Jsem z Frýdecko-Mistecka a k tem koláčkům predsvatebnich je to presne tak jak pise zakladatelka. Ríka se jim předsvatební z toho důvodu, že je osobne budoucí nevěsta se ženichem osobne rozvaží cca 2 týdny před svatbou všem pozvaným hostům, kde je osobne nevěsta se ženichem pozyvaji na svatbu a předávají pozvánky ke svatební hostině. Z a to pak dostávají něco do obálky od pozvaných za kolácky. Je to tady tradice, řekla bych moc hezka.
@zuzineckah Manželova představa - koláčky 1000 Kč, kytka 200 Kč, obálka/dar 3000 - 4000 Kč.
@kolibricek36 Já nemám problém tam nejít, jde o manžela, který, když jsem mu řekla, že nepůjdeme, když na to není, vyjel na mě, jak kdyby se měl svět zbořit a začal s tím, že nebudeme chodit ani na narozeniny k mé rodině, když chci šetřit. A nejde mu vysvětlit, že svatba je přece jen finančně náročnější než narozeniny.
@kolibricek36 o tom to přesně má být - zveš na svatbu lidi, na kterých ti záleží, chceš je tam mít, protože je máš ráda a je ti naprosto šumák jestli ti dá kytku, obálku nebo prd! Nezveš je proto, že něco od nich očekáváš, ale proto, že jsou ti blízcí a chceš s nimi ten krásný den prostě jen sdílet... Bohužel tady je to téhle představě na hony vzdálené.
Já osobně bych ocenila víc než nějaké pseudo dary, kdyby mi zakladatelka klidně mezi 4 očima řekla, hele, strašně mě to mrzí, ale teď to máme s penězi na knap, nemůžeme si dovolit žádné dary ani nic podobného. Určitě bych ji řekla, ať si s tím neláme hlavu, že budu ráda, když prostě jen přijdou a z malé bych za své udělal tu nejkrásnější družici, když už bych ji teda chtěla mít. Jenže pokud mají vyhrocené vztahy, tak je takový otevřený přístup nanejvýš nepravděpodobný.
@kajos12 ve vasi situaci - dala bych jen za kolacky 500,- a byla bych k sestrenici uprimna a vysvetlila proc nejdete...
@kajos12 takže manžel rád dělá haura i když na to nemá, jo? To může být dost nebezpečné...
Davat penize za kolacky, je takovy mistni zvyk/tradice. Take pochazim z okoli F-M. Objizdi se i sirsi rodina, ktera neni primo pozvana na svatbu. Nepsane pravidlo je dat novomanzelum kol.1000,- za kolacky (nepozvani daji treba "jen" 500,-). Pozvane hosty na svatbu si novomanzele objizdeji s kolacky sami. Ostatni rodina, co na svatbu neni pozvana, tem muzou kolacky rozvest rodice nebou sourozenci snoubencu.
@kajos12 z a ty kolácky nemusíš dávat ani 500,-uvidíš jak bude velký ten balíček dala bych třeba i 300,-Kč. My meli svatbu v kostele a od holek a paní jsem dostávala po ruzičce. Uprimne ty kytky jsou k ničemu meli jsme jich tolik, že jsme je na druhý den vezli mamince ženicha na hrob. Kamarádka se ted vdává a taky rika ze kytky nechce, že to je zbytecne tak budu dávat jen ruzicku i když si mužů dovolit pořádný puget.
@zuzineckah Nemám problém jim to říct. Jde mi spíše o manžela, který tam chce jít "děj se co děj". Když my jsme zvali kamarádku s rodinou na naší svatbu, také řekla, že na to nemají. Přišli nakonec večer, na tři hodinky a byli jsme strašně moc rádi, že dorazili a je fakt, že žádné peníze jsme neřešili. 🙂
koukám, že ať tu všechny píšeme vesměs to samé, zakladatelka očividně moc poradit nechtěla 🙂 Takže se loučím z této debaty a přeji, ať se nedostanete do ještě větších (nejen) finančních problémů.. 😉
@kajos12 já bych teda do manžela hodně hustila. Nepřijde mi rozumné za každou cenu jít do většího mínusu.
@zuzineckah Také jsme na to už párkrát dojeli. Prohloubilo se to v sázení přes internet na sportovní zápasy, ale to trvá už roky... Určili jsme si jasná pravidla, tak teď je to už ok, ale kdysi jsem si s nim opravdu užila své....
@marcetta_k Je mi líto, že to tak vypadá... Ale jsou dva různé názory: 1) jít a dát méně/vůbec 2) nejít.
Ale jak to vysvětlit manželovi tak, aby to pochopil, nevyjížděl, nezavrhl oslavy narozenin mé rodiny - na to odpovědi nejsou...
@kajos12 to je mi líto. O to víc bych trvala na svém. On evidentně nemá zdravý úsudek v těchhle věcech...
@salenas v nekterych krajich se za kolacky penize davaji, jsem z Karvine a tady je to bezne, par dni pred svatbou se prinesou kolacky a ty das za ne snoubencum penize, cca 500 az 1000 Kč 😉. Stejne tak,jako je bezne po obradu pri gratulaci davat neveste kytku 😉. Ty kolacky mi prijdou taky blby zvyk,ja jsem razntne rekla,ze tohle my teda pred svatbou delat nebudeme. Stejne jsme se brali sami dva v zahranici a navic mi to prijde jako tahani penez z lidi,nelibi se mi to.
Já se teda nestačím divit, jak přesný pravidla jsou na přinášení dárků na svatby, jako za toto přesnou sumu, za tohle musíte taky a tohle a tamto... to jako vážně každej bude řešit, že tahle rodina do toho dala dohromady o stovku mín, než jiná? 😀 Já, když jsem byla na svatbě kamarádce, tak jsem jim dala jen menší dárek a kámoška byla hlavně ráda, že jsem přišla. Hlavně jsem v té době neměla téměř žádný finanční příjem a ona to věděla. Ale vůbec bych prostě neřešila takový prkotiny a už vůbec bych nedávala za to 5000... být bohatá a mít dost peněz, tak dám klidně hodně, ale když jste ve finanční tísni, tak prostě dej, na co máš... Btw, když má každej přinést kytku, co by dělala nevěsta s padesáti kytkama? 😀 😀 To bych raději nedostala nic, hlavně že tam ti lidi budou a budou se bavit s náma a oslavovat. 😉
@kajos12 nemusíš mu nic vysvětlovat. Jednoduše bych mu předhodila, že na jeho "hurá" systém jsme už jednou dojeli a že nedopustíš, aby se to opakovalo. Když je tak zadubenej, že si to nedokáže spočítat, pak se s ním rozumně asi nedomluvíš...
@elisset já to bohužel nechápu, proč bych měla dávat peníze za koláčky a pak ještě peníze jako dar novomanželům ... a rozhodně jsem ráda, že mi teda na úřadě nikdo nic necpal do ruky, byla jsem ráda, že tu kytku jednou rukou unesu a ještě očima lidi prosit, at to rovnou hoděj někam do vázy, eeeeee
My od vetsiny hostu dostali dar 500kc osoba... a rozhodne jsme nebyli nastvani,kazdy da kolik ma nebo uzna zavhodne...
@kajos12 u nas je tedy zvykem, ze ma kytku jen nevesta a maminky snoubencu - kytice plati zenich. Kolacky 2-3 tydny pred svatbou si tez plati snoubenci. Takze tyto dve polozky nejak nechapu. Na svatbe jsi byla pred dvema mesici, takze saty mas. Druzickovske se daji sehnat levne, nehlede na to, ze u nas tedy jejich pujceni take plati nevesta - obvykle se pujcuji nastejno se svatebnimi. Nehledas jen vymluvy, abyste nemuseli jet? Pokud chcete davat obalku, i tisicovka potesi a je to pekny obnos. Na vasem miste bych sla, nikde nevidim problem.
Nevim no, my jsme dali do obálky 1000, darem povlečení od Matějovského, o kytce nic nevim a koláčky jsme dostali pár dní před svatbou skrz tchyni - jestli ona za to něco platila, to nevim 😀 ale tady jsou střední čechy, tady je to zas o něčem jiném..
Dotaz - je to svatba tvojí sestřenice, ty přemýšlíš o tom, že tam nepůjdete a manžel ti na to řekl, že nebudete chodit na žádné oslavy k tvojí rodině ? Já bych tenhle žblept pochopila, kdyby tobyla jeho sestřenice, ale takhle to nechápu vůbec. Nebo takhle, spíš to chápu tak, že nechce být za socku. To většinou lidi s názorem "prachy byly jsou a budou" mají, že čím míň peněz, tím víc haur, aby se na to kolem nepřišlo a abych se já tak necejtil. Ale to může dělat za svobodna, ne s rodinou "na krku". Spíš bych na něj šla z týhle strany a tím spíš z něj dostaneš něco jako zastydění se za to, že by vás jen tak bez mrknutí oka dostal do většího manka. Nebo to fakt potřebuje dělat dojem na tvoji sestřenici ?
A s tim, že dcera má bejt družička.. Ježiš tak dostane kytičku do ruky a půjde uličkou no, na to přece nepotřebuje extra hadry, holčičky jsou roztomilý ve všem, je to svatba a všichni budou mít růžový brejle a budou áchat a óchat a je jedno, co má kdona sobě.. a jestli sestřenka trvá na nějakym dress codu, tak ať ho pořídí za svý.. Bych jí normálně zavolala, zeptala se na to, co si představuje pod tím, že má jít malá za družičku a kdyby začala s tím, abyste jí koupili kdovíjaký hadry, tak bych ji rovnou informovala o tom, že teď nemáte na to platit nový hadry kvůli dvaceti minutám a pár hezkejm fotkám z kostela..
Za koláčky (ač nechápu) minimum, těch 500. Do obálky 1.500, už teď v tom lítate za dvojku. Svatba se nedělá aby na ní člověk vydělal. Pak, až na to budete mít, můžete novomanželům dodatečně poslat třeba hezký povlečení, nebo sadu leštěnejch vidliček ... A vůbec bych prachy nadále neřešila a už vůbec ne s takovym chlapem. Apropo, je to svatba TVOJÍ sestřenice, tak tyhle věci řeš TY, manžel evidentně nemá problém prachy dát, tak je dej, ale dej, kolik cítíš TY, že je akorát. A vůbec se tim nestresuj, protože prachy opravdu budou 🙂 držim palce ať to dobře dopadne
@kajos12 bud bych se ze svatby uplne omluvila a uvedla nejaky dulezity, treba i vymysleny duvod. Pokud bych sla tak bych dala 1000,- na osobu, z dite, ktery nic nesni mozna nic, nebo tech 500,-, saty na druzicku pujcila od nekoho ne z pujcovny, nebo koupila v sekaci, bazaru, nebo usila, staci kousek bile latky. Boticky taky pujcila nebo bazarove nebo co jde, sandalky co nosi bezne. Obleceni na sebe, manzel se vejde do sveho svatebniho obleku? Jestli jo, neni co resit, sama bych si vzala jakekoliv formalnejsi obleceni co mam doma. Co dum da. Kolace a kytka - naprosto zbytecne. Prani muzete vyrobit doma nebo koupit za 20,- Kc. A pokud ani na to neni, omluvila bych se zdvorile, ze nemuzeme prijit. Ja jsem z Brna, tady se kytka neveste nedava, ja dostala dve kyticky takove ze zahradky, potesily, ale clovek ani nema volnou ruku kam to dat... kytku ma nevesta svoji svatebni prece. Kdyz nejdete na hostinu, nedava se zadny financni dar, jen pranicko pokud chces, ani to nemusis.
My jsme z Opavska. Týden před svatbou rozvážejí budoucí novomanželé koláče. Nejen příbuzným a lidem,kteří jsou pozvaní na svatbu,ale taky sousedům,známým,spolupracovníkům...běžně se rozveze kolem 800ks koláčů. Za to dostanou od každého nějaký dárek. Někdo dá obálku,někdo třeba ročníky,skleničky...naprosto cokoliv co si myslí,že se jim bude hodit. Nikdo nezkoumá,v jaké hodnotě dané věci jsou. Ale to už se počítá jako svatební dar. Takže když jsme zváni někomu na svatbu,týden předem dostaneme koláče a při jejich převzetí předáme obálku s 500,-. Při obřadu pak už jen pogratulujem s kytkou,ale to je fakt jen proto,aby bylo něco v ruce. Svědek květiny hned odebírá a pak je zaveze novomanželům domů. Takže naše výdaje při pozvání na svatbu,ať už je to rodina nebo kamarádi,jsou 500,- v obálce a kytička po obřadu. Takhle jsme zvyklí my,dávat něco za koláče a pak ještě několik tisíc při obřadu mi přijde naprosto mimo a zbytečné. Každý dá tolik,kolik dát chce nebo může. To,že se to hodí dávat několikatisícové dary,když na to nemám,mi přijde zcestné a jako hloupá výmluva. Buď chi jít a oni mě tam chtějí a v tom případě peníze nehrají roli,dám pětistovku a nikdo se nad tím nebude pozastavovat. Anebo tam jít nechci,tak nejdu,nevím,co tu řešíš.
Na svatbu bych urcite sla, kdyz jsou vam blizci. A pokud jsou vam blizci, pochopi i vasi financni tisen. Tedy zadne nove obleceni, dcerce pujcit od znamych, kolacky neplatit a s omluvou ani treba neprijmout, jako kytku (pokud je to opravdu nutne, ja to neznam) bych dala jednu ruzi a jako dar zvolila nejakou alternativu - treba 500,- do obalky a k tomu neco jako poukaz na hlidani deti ci neco podobneho. Neni to idealni, ale ja bych ze sve pozice jako nevesta nechtela, aby nekdo kvuli tomu neprisel jen kvuli financnim problemum. Ja bych ozelela vsechny dary a penize a proste vas tam jako blizke jen chtela. Kompenzovat to muzete v budoucnu.
Kajolko,bohužel,ty budeš ta ,kasa, v rodině a doporučuju ti držet ji pevně pod rukou od začátku.Tvůj muž je příliš ,nad věcí, - tady hrozí i dluhy,bohužel,i to,že může něco způsobit i bez tvého vědomí - i když v dobré víře./koupit i tobě něco drahého k výročí např.na dluh - vždyť to je z lásky,ne?/ Musíš stát pevně za svým,nemáme na to = nebude! Na svatbu ano, ale darovat kytičku nebo něco do 500kč.Jinak se nejde nikam.Je to smutné,ale finance budou na tobě a to je nezáviděníhodné!!!!Pokud povolíš,je nebezpečí dluhů velké,znáš jistě případy,když se manželé dostanou do velkých problémů.... 😢
@hejsa Kéž by to bylo tak jednoduché. Můj muž žil několik let sám a to je na tom to nejhorší. Mě považuje za dítě, které je hloupé a ničemu nerozumí a mou rodinu ponižuje a vše jim vyčítá, oni jsou ti nejhorší...
Jakmile se ozvu, že nebudeme utrácet za to nebo ono, okamžitě je vítr na střeše, začne vyhrožovat, že se nebude chodit k mé rodině atd...
Zatrhla jsem mu sázení a stejně v tom pokračoval - naštěstí už to mám pod kontrolou...
V podstatě @denik_matky to napsala naprosto přesně...
@kajos12 Možná je lepší,aby nechodil k tvé rodině,než mít dluhy nad hlavu.Nevím,jestli už to nepřerostlo v psychické týrání - ale - pozor - takhle to začíná. Stát si na svém,nic jiného ti ani nezbývá na to,abys zachovala nějakou korunu a rodinu.Tvůj muž mi připadá jako 15letý klučík naprosto nezralý k manželství a nepíšeš,jaký je otec.

@zuzineckah normálně bych jim dala utěrky za koláčky pěkně zabalené a 1 ruží nevěstě, a bylo by - pokud nikam nechci jít tak tam nejdu - prostě nemám na to tak nepůjdu - co je tak nepochopitelné na tom že dám max. dárek za 500 Kč? zakladatelka si musí vyjasnit co vlastně chce - dle mě to jdou jen výmluvy - já taky pozvala kamarádku, nic mi nedala jen růži - ale já jsem byla ráda, že tam vůbec byla ...