icon

Jak zvládat stoupající ceny a omezené rozpočty v rodině?

lucifux
29. čer 2022

Ahojky děvčata, i když je mi to celkem blbé to řešit, ale je tady taky někdo...?
Kdo začal poslední měsíc řešit co se bude kdy vařit a na čem se ušetří. Protože by nevyšel s financemi
Jsme 6ti členná ( 2 dospělí + děti 5r, 3r, 1 a 3/4r, 4m ) rodina + 4 domácí zvířata. A poslední 2-3 měsíce jedeme fakt na doraz. Jdu do krámu a všechno stojí jednou tolik, co před tou blbou válkou na UK, takže si nesu domů to co vždycky, ale s tím že jsem tam nechala o 1000,- víc. To už je pak znát na konci měsíce. To samé nafta. Natankuji za 500,- a místo 14 dní jezdím jen 8 dní... Jestli to takhle půjde dál, tak pošlu kluky asi pást.
Cítím se za to hrozně trapně, strašně si to vyčítán, že začínám selhávat.
Uklidní mě někdo...? Má to tady někdo podobně?

Strana
z8
hojda
29. čer 2022

@xxx3d Měsíčně dáte 7 za jídlo a 7 za cigára? Co znamená jsme na tom dobře?

levandule_k
29. čer 2022

@xxx3d Máš pravdu v tom, že kdo nekouří, dá peníze jinam. Já jsem nekuřák a jsem fakt ráda za nekuřácké hospody, od té doby, co jsou, můžu jít do restaurace aniž bych smrděla. Hlavně kouření není zdraví prospěšné, takže přestat kouřit je zdraví prospěšné a prospěje to i peněžence. Nicméně chápu, že to není jednoduché, stejně tak jako začít pravidelně cvičit, nejíst sladké učit se denně anglicky a jiné oblíbené předsevzetí.

Občas je mi líto některých dětí, rodiče mají prachy na cigára vždy, ale na zmrzlinu, časopis, kino, zoo, autíčko není...

Radši dám 7 za výlety, wellnes víkend, něco hezkého na sebe, kosmetiku, investice atd.

xxx3d
29. čer 2022

@hojda dobře, záleží z jakého pohledu.
dobře z pohledu těch nešťastníků, kteří musí vyplňovat stohy na různé příspěvky, přídavky, doplatky, či čo.
nemáme ani příspěvky, ani přídavky, zůstane nám odhadem 30tisíc.
jasně, není to žádná závrať, ale ani propadák. 🙂

felixfelicis
29. čer 2022

@xxx3d tak kdyz uplne pominu zdravotni stranku (ja s tebou nazor nesdilim, ale to ted dejme bokem), je jedno, jestli ten "konicek", za ktery utrati 7000 mesicne, jsou cigarety nebo cokoliv jineho. Ve chvili, kdy pro 7clennou rodinu nemaji rozumnou rezervu a i na to malo, co maji, musi sahnout, je to uplne nesmyslny vydaj.

2hanah
29. čer 2022

Bohužel taky tak😔 jsem v podstatě samoživitelka se třemi dětmi a fakt se přiznám, že teď už týden před mojí výplatou jsme fakt neměli už z čeho vařit a pokračuje to dál, výplatu mám minimální, ale nemůžu jít na líp placené místo, protože nejmladší má teprve 4 roky, chlap alimenty rozhodně nepřidá, nejstarší už má skoro 15, takže položky jako na dospělého chlapa, do toho jsem nemocná, takže i lékárna dost stojí, už nevím taky, co dělat, v září si rozhodně zažádám o přídavky na dítě a zjistím další příspěvky, ale je to o hubu😔

loylii
29. čer 2022

@lucifux my jsme čtyři a zatim kromě nafty zdražení nepociťuju. Ale preventivně jsme úplně přestali kupovat pochutiny a sladkosti, jak pro nás, tak pro deti. Kupuju jen základní potraviny a vaříme ještě vic a do zásoby do mrazáku. Do restaurace chodíme celá rodina jen když někdo něco slaví nebo na dovolené. Za jidlo máme měsíčně 8-10tis. Predtim jsem kupovala naše oblíbené potraviny ať to stálo co to stálo. Teď už si vyberu tu levnější variantu🥲.. Takže to v důsledku vypadá tak, ze nákup, který dělám 1x týdne, musím udělat ve 3 obchodech.. vsude mají něco výhodnějšího nebo kvalitnejsiho..

xxx3d
29. čer 2022

@levandule_k no to je jasný, jakmile má "libůstka" rodiče navrch nebo přednost před dítětem, dětmi, je to špatně.
ani nevím, jestli by tohle a tady někdo přiznal.
já třeba obecně málo investuji do sebe, přijde mi to zbytečný. raději něco koupím synovi, nebo muži, nebo vnoučatům, tam taky tečou peníze proudem, ale s radostí 🙂
jediný co jsem teď začala řešit ve směru ke mně je cvičení, s tím jde ruku v ruce kouření, kouřím míň, protože na to ani nemám čas 🙂
a ve výhledu přestanu, protože uděláme v bytě reorganizaci, a přejít na elektronické cigarety neumím. 🙂
život je změna a taky velká výzva. a hlavně pohyb.

nicméně to, že se zdražuje všechno, a teď je to ještě dobrý, před vánoci přijde první peklo, druhé začátkem roku, to je fakticky hrozný.

hojda
29. čer 2022

@xxx3d Zajímavé jak na to mám se dobře kouká každý jinak, já to beru tak, že dobře se má ten, kdo má vyřešené bydlení a nějakou tu finanční rezervu (minimálně těch 6 platů). Vidím, že plno lidí si "žije dobře", ale rezervy nemají žádné. Z mého pohledu je to hospodaření, co mám, to utratím a co bude zítra mě moc nezajímá.

drep
29. čer 2022

@xxx3d já teda s tím srovnáním, že kouřit je “jen” libůstka nebo koníček a do toho ostatní cpou taky prachy absolutně nesouhlasím. Kouřit znamená cpát prachy velmi systematicky do opravdu zásadního poškozování vlastního zdraví. Sorry, ale tuhle edukační vložku si neodpustím, protože péčí o lidi, kterým se snažím zabránit v umření na chorobu, kde kouření hrálo velmi důležitou roli, jsem věnovala a dál věnuju dost času (naposledy chlapec 28 let, masivní infarkt, několikkrát resuscitace, va ecmo, va ecmo atd). Nikotin je velmi silný vasokonstriktor (tj. Dělá stažení tepny, tedy snižuje průtok krve orgány) a tenhle efekt poškozuje prakticky jakýkoliv orgán, na který ukážeš, “blbým” meziobratlových diskem počínaje (proto mají kuřáci častěji degenerativní onemocnění páteře) přes srdce, nohy, mozek, ledviny, kancerogenitou konče. Přiznávám, že obecně jsem k lidským neřestem tolerantní, protože ja jich taky pár mám, ale s kouřením teda soucit nemám a kuřáka bych doma mít nemohla. Investice do kouření jako koníčku je asi tak neškodná jako investice do volného chovu jedovatých hadů nebo nezajištěného horolezectví po mrakodrapech

xxx3d
29. čer 2022

@hojda jé tak promiň, že jsem měla napsat, že máme vyřešené bydlení, myslela jsem, že je to jasný z toho, co jsem psala v prvním příspěvku.
bydlení i rezervu máme.

xxx3d
29. čer 2022

@drep děkuji.

martiniquest
29. čer 2022

@drep Ad vzdelavaci okenko. Kdyz mi ma matka, ktera vazi 150 kg (neprehanim), v cca 48 letech mela mrtvici, nehybe se a stale kouri, rekne, jaka je chudina a co ji všechno boli, otvira se mi kudla v kapse. Kamoska anesteziolozka nechape, jak dobre na tom je vzhledem k tomu, jak si sama kur*i zdravi. 3 roky zpět malem zkapala na pooperacni sepsi po operaci kyly. Co myslis. Nezmenila absolutne nic.

andelka
29. čer 2022

@martiniquest tvl.v 48 budu mít teprve 13 leté dítě. Myslím, že i proto manžel skončil s kouřením, cvičí, otužuje se..Chce tu být fit co nejdýl, má závazky. A chválabohu vůli,ale i podporu.

martiniquest
29. čer 2022

@andelka Kecam, 46 ji bylo, protože ja jeste byla na gymplu, bylo mi 18

andelka
29. čer 2022

@martiniquest to je mazec. Mně bylo 11 když mojí mamce bylo 46.

zuzineckah
29. čer 2022

@volodka162 klid??? Nemáš to trochu popletené taky? 😉

zuzineckah
29. čer 2022

@martiniquest naše volba s kým se budeme srovnávat, žejo…👍

veruuu_kubesovic
29. čer 2022

@juliemichal
Tvl ty jsi zase materiál 🤦‍♀️ 4 děcka a tatínek vyhulí 2 krabičky denně, ty půl krabičky a to je cajk??? Proboha vždyť jste tím nacuchli, chudáci děti zijou v cigaretovem smradu...
A že nekouřite před nimi? Ale jste tím nasakli jak houby🤦‍♀️No asi se nevykoupes v savu než přijdeš domů, viď 🙄🙄🙄

hojda
29. čer 2022

@xxx3d me to prijde taky samozrejme mit rezervu, ale tady mam dost casto pocit, ze na nejake rezervy se moc nehraje.

zelenaesmolda
30. čer 2022

@2hanah
proc az v zari?pozadej o ne hned,vyplati je az 3 mesice zpetne

eviicka
30. čer 2022

@veruuu_kubesovic jsem dítě kuřáků, kouřilo se i doma. Ano v pořádku to nebylo, já ani ségra jsme nikdy neměly cigaretu v puse, ale jako dítě jsem fakt neřešila, že jsou rodiče načichlí. To jen reaguju na "chudáci děti", pro děti jsou důležité jiné věci a pokud tedy opravdu nekouří doma a neovlivňují tím i zdraví.

Já oceňuji @juliemichal že má koule to tu přiznat, protože takové díry na peníze má hodně rodin a přiznat to tu už odvahu ne.

martiniquest
30. čer 2022

@veruuu_kubesovic Jsem take dite kuraku. Muj otec umrel na rakovinu plic ve 39 letech, matka mela mrtvici. Kourili i prede mnou, vzdy ovsem venku. Nikdy jsem na tom nevidela nic divneho. Kourilo i nekolik dalsich clenu rodiny. Az v puberte jsem zacala vnimat, ze je to spatne. Cigaretu jsem ochutnala pod dorozem asi ve 13 letech. Za cely zivot jsem vykourila mozna krabicku a to ciste jen z frajeriny, nikdy mi to nechutnalo. Myslim, ze naopak mi dali do zivota priklad, ze cigarety nikdy. Jestli nekdo kouri, je ciste jeho vec a o jeho vztahu k detem to nic nevypovida. Jiste, poskozuje tim zavazne sve zdravi, ale je to jeho zodpovednost a tezko na tom nejaka rozhorcena ženská z Konika cokoli udela.

veroniquecz
30. čer 2022

@2hanah zazadej si už teď, od dubna se zvyšovala hranice a dosáhne více lidi. Ted v červenci se zada o 2. čtvrtletí - duben, květen, červen.

malanoha
30. čer 2022

Tak my jsme byli vzdycky zvyklí žít skromněji, tak nás zdražování nějak výrazně nezasáhlo. Aspon zatim... Nekouříme, nemáme žádné zvíře, nekupujeme polotovary, sladkosti, blbosti, balené vody, varim to, co bylo zrovna v akci.. A především to máme kousek do Polska. Základní potraviny se tam fakt vyplatí, i nafta. Takze tam uděláme vzdycky velky nakup na celý měsíc... Máme zahrádku, kde pestujeme nejaky ovozel. Varim doma marmelady, kompoty, domaci jogurty. Uvažujeme o dovolené u moře. Možná nezodpovědné rozhazování, ale rikame si, jestli to neni posledni příležitost si nejake penize užít, dokud maji nejakou hodnotu a dokud to jde 😕

marcicek84
30. čer 2022

https://www.aazdravi.cz/zkrachuji-statisice-cec...
Vsak ma byt jeste hur...jeste pry neni konec...

malanoha
30. čer 2022

@marcicek84 Nepopírám, že bude ještě větší zdražování, ale prosimtě aaazdraví, to je největší bulvarni odpad na celem internetu. Kam se hrabe blesk.

marcicek84
30. čer 2022

@malanoha povime si na podzim,pokud vim citovali tam Kovandu...no aspon nekdo to rekne bez obalu na plnou hubu,pac Fiala chodi kolem toho jak kolem horke kase...

marketa11112
30. čer 2022

@marcicek84 me zacina stvat, jak lide breci a pritom druhym dechem dodavaji,ze vcera dali za veceri v restauraci litr, dnes jdou na aquac a zitra jedou na 14 dnu na dovolenou.az se vrati, pojedou do babylonu, mirakula a pod .jako jo,nikdo jim to nebere,ale at drzi pusu. Jenze to jsou presne oni, co pak budou jecet a natahovat ruku na pripadnou davku, nadavat na stat a zdrazovani.
Jako take me to stve, jsme normalni lide, ale holt si nektere veci odpustime. deti mam male, ale presto jim vysvětluji,ze jim nekoupím úplně všechno. koupena zmrzka holt nebude každý den,udelame si ji doma a bude pro vsechny( jen priklad). Kdyby lidi radeji mrkli do domacich vydaju, zjisti vetsina, ze je kde brat. Nikdo nebude tak striktni a disciplinovany jak tady tvrdi. Navic lidi jsou lini a i kdyz tvrdi jak setri,kupuji polotovary a hotovky . maknout doma navic je pro ne utopie.

lucifux
autor
30. čer 2022

@andelka mám také jen kluky. Z toho teda ten maličký je kojený ale zase kupujeme plenky. Ten roční toho moc nesní, ale zase plenky.

andelka
30. čer 2022

@lucifux to je pravda. My už v podstatě žádné dětské věci, jídlo, nekupujeme. To šlo nahoru taky že? Kupuji dost ty tyčinky z dm, na cesty, a taky zdražily. No jsem zvědavá na ceny až budu kupovat školákům potřeby a malému do školky. To ten příspěvek vyletí hned.

Strana
z8