Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?
Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.
Tak treba nekomu udelam radost.🙂
https://www.novinky.cz/finance/clanek/prehledne...
@marketa11112 hele já nevím o co v těch vašich příspěvcích jde, číst to nebudu, ale já taky vyuziju příspěvky co to jde, jako proč ne. Ale za energie velký sumy neplatíme, nikdy by jsme si nevzali nějakou velkou hypo, ptz máme rozum, takže nemusíme ani extra šetřit. Tebe sleduju v diskuzi o šetření a říkám si co z toho života máš že musíš šetřit za každou cenu a nic si neuzijes? Vse připočítávas na peníze, proč?
@fire85 ☹). Asi sledujes spatne. Ve skupince jsem opravdu dlouho, zajimam se o to, jak lide ziji, nektere veci si k srdci vezmu, jine ne. Nekde usetrim,jinde pustim. A ver, ze casto velke částky ,protoze mam rada kvalitni veci, hezke bydleni, mam rada drahe latky, rada rozmazluji členy rodiny ( treba Vánoce jsou u nas velika udalost). Ale nerada rozhazuji peníze tam, kde to neni nutné. Treba nepotřebuji telefon za desitku, ani tarif za litr mesicne, hbo v telce, mam rada domácí vyrobky ( slozeni a chut jsou jinde). Dokonce mam rada i nase zvirata a radne si je rozmazluji ( sem tam hodim fotku treba jejich noveho bydleni a pod). Proste miluji nase deti, zvirata, svou zahradu i dum.vseobecne rada tvorim, bavi me to. Siju, maluji, tvorim ze dreva, keramiky. Abych mela vse co chci mit, je samozrejme nutné nekde usetrit, abych jinde mohla pridat. A take me zajimaji investice, ucim se. Bavi me ma prace, ale bavi me i me podnikani. Ale mam vetsi plany a zorganizovat vse s potrebami rodiny i financne, není zcela jednoduche. Potrebuji mit do zacatku docela balik.
Asi takto : setrit v tuto chvili nemusíme,mame se velmi slusne. Ale kdyz to neudelam, zustanu tam , kde jsem. A to ja nechci. Mam sve sny, manzel me plne podporuje, protoze cast toho snu muze vyuzit ke splneni sveho snu. Navic by nas to zabezpecilo natolik, ze by meli jistotu i nase deti.
V zadnem pripade bych nešla do nejakych extremu, ktere vidim jinde. Ale neodsuzuji je, protoze kazdy jsme vyrostli v jiném prostredi a mame zaziteho neco jineho. Ja vyrostla mezi mestem, vesnici u babicky, chalupou a zahradou rodicu, mezi lesem, zviraty i tim pestitelstvim. Takze tohle proste umim. Umim si sama postavit plot, udelat strechu na domku pro zvirata, vim jak se o ta zvirata postarat, taky vim jak vypěstovat kde co. A jde mi to samo. Proste jsem v tom vyrostla. Bavi me celkove tvorit, libi se mi, kdyz mi neco vznika pod rukama, takze v práci jsem roky resila design a pod. Proste me bavi kde co. Na druhou stranu hraju na hudebni nastroje, to se mi zacina hodit zase ted, kdyz jsem zcela změnila obor sve prace.
Uzivam si naopak zivota plnymi dousky, detem dopřejí daleko vic, nez jini, nemám problém jim zaplatit kde co. Ale jo, matiku jsem mela vzdy rada a prolina se mi celym zivotem. Je to pro me jasne dany koeficient, presny a ukazujici hodnotu. Treba hodnota naseho domu se mi moc libi. 🙂). Jo, jsem materialista. Proste takova jsem, s tim člověk tezko něco nadela. Mam rada svoje,sve veci,sve uzemi, pro me je to zasadni a pripadam si tak volna a stastna. Nekomu staci mit jeden batuzek a je treba stastny uplne stejne. Me to nestaci. Citim obdiv k uspesnym lidem, k bohatym lidem, protoze vim, jaké usili a ustupky, kolik prace a casu , je to stalo. A naopak povalece a flakace mam na druhem konci zebricku.
Jsem rada, ze jsi zodpovedna a zijete ,,na pohodu,,. To mi take. Jen mam navic cile a sny a rada bych jich dosahla. Nejsou zrovna male, nedosahnu jich zitra, ale chci to dat sama pro sebe i okoli. Mam rada uspesne lidi ( pozor, kazdy ten úspěch muzeme videt v necem jinem) a jsem rada s lidma,kteri si jdou za svym.
A nesnáším celkově plytvani. S cimkoli. Vyhazovani jidla beru fakt jako hrich ( ne , nejsem verici. Jde o slovni obrat). Nesnasim plytvani s cimkoli, od detstvi jsem mela rada ekologii, takze tridit a apcyklovat, opakovane vyuzivat veci a tak, je pro me zaklad. Obejdu se lehce bez masa ( zviratka, no). Dnes uz sice nezachranuji kdejakeho pavouka, ale celkove resim stav lesu a vubec nasi planety.Proste tohle mam nejak nastavene. Ono to proste vsechno souvisi se vsim.
@marketa11112 no úplně si nemyslím že jsi tak happy jak píšeš, ale vidíš se tak, tak budiž ti přáno.
@marketa11112 vidis asi nejsem jedina,kdo to ohledne tve osoby vidi podobne,za me setris az tak a musis doma delat tolik,ze jsi pak akorat vztekla a kousava v diskuzich a takhle dobrovolne vetsina lidi zit nechce...
@fire85
@marcicek84 me je ale uplne jedno, co si kdo mysli. To je jeho problem,vas problem. Pro me je dulezite, ze jsem stastna ja a ma rodina, ze děláme veci, ktere nas bavi a chceme je delat. Ano, stalo nas to hodne usili, zadarmo to damy nebylo, sedet na zadečku a brecet umí kazdy, obcas jit do neceho po hlave se vyplatí. Me bavi vse, co delam. To je obrovska vyhoda me samotne a me povahy. Nekdo hleda ve vsem problemy, ja ne, hledam vzdyt to pozitivum a to dobre. Je mi lito, ze to mate jinak.
Marcelko, ale ty nemáš zdani, jak ja ziju. Jak muzes vedet, ze by takhle lide zit nechteli? Ja vim, ze mnoho lidi ano, jini ne. Důležité ale je, ze takhle chci zit ja.
@marcicek84 jinak ja se ucastnim velmi malo diskusi. Ale je zvlastni, ze kdyz uz nekam nakouknu, jsi tam ty. Doma je nuda, mimino je asi taky nuda, ach jo. Zivot je nekdy těžkej.
@marketa11112 spis je zajimave,ze kdyz uz nekde jsem,tak nepisu takove dlouhe slinty o nicem jako ty,porad se vsude obhajujes,ale nikoho to stejne nezajima,nicmene pored vsude prudit,jak na vsechny a vsechno nadavas🤦🏻♀️
@marcicek84 neobhajuji vubec nic,vysvetluji. Proste mam vse nastavené tak,jak uznam za vhodné. Kdo chce,neco si z toho vezme, kdo nechce, nemusi. Pokud nekdo dela neco z meho pohledu na houby, snazim se rict, jak to udelat jinak. Pokud to tebe nezajima, nemusis do takové diskuse lezt a prudit. Lide ( a ja uz vubec ne) nemohou za to, ze mas nejaky mindrak,ze nejsi spokojena se svým zivotem a placas se od jednoho problemu k druhemu . Hledas chyby jinde, aby jsi mela lepsi pocit sama ze sebe. Kazdy resime nejake problémy, ale holt nekdo je da s nadhledem, jiny se v nich rad topi.
Je od tebe moc hezke, ze na me tolik myslis a ze mas strach o muj život a o to, jak spatne si ja chudak žiju, a tak. Neboj, ja to fakt dam.
@marcicek84 abych nezapomela : za rok ti v pohode poreferuji o te tebou nenavidene ftv a tepelku, pokud k tomu pridam , na dnešní poměry, jeste slušně uzavreny tarif a ,,statni dotaci,, ( ne,tezko se vzdam něčeho,co stat udela automaticky vsem - jen kdyby te zase takova souvislost napadla. A jo, fakt ty prachy zadotuje i tem bohatejm, nezavid), tak si zrejme budu moci nad fakturou piskat.
Vim, ze tepelko i ftv je velka investice, ale pokud jsme na to dokazali nasetrit my,dokazali by i jini. Treba ty. A to je ten problem,tohle nechses slyset. Ale vis ,kdo to ma slozite? Treba zenska,co je sama a ma nemocne dite ( s manzelem je o trochu lepe), nebo rodina, co ma vice deti,protoze ty vydaje pak jsou proste jinde a setri se pomaleji a hur. Ale i tam to jde. Je to o prioritach rodiny.
@marketa11112 mě pořád nedá, jak vychvaluješ fve-mohla bys prosím dát printscreen obrazovky např. z prosince, ledna kolik toho vyrobila? Všichni koho znám totiž v lepším případě v zimě vyrobí měsíčně tak na 2-3 dny topení, v horším má ten měnič větší spotřebu, než dokáže vyrobit a ty píšeš, že pokryješ 90% své spotřeby...
Neříkám že je fve špatná, v dnešní době asi poslední záchrana, ale určitě ti nepokrytě 90% spotřeby.
A jak vychvaluješ dotace-tak aby to nakonec nedopadlo tak, že ten, komu byly přiznány dotace, tak aby nemusel do sítě určitou část dodávat zdarma-když už se v Německu řeší plýtvání teplou vodou, tak tohle vidím jako další krok. Něco jako studna-ta je taky "věc verejna" a v případě nouze ji musíš poskytnout.
@kekita je jeste brzy aby to mohla posoudit.
@kekita tohle clovek musi resit za cely rok..tabulky,excel..vse zapsat atd..tohle kdyz clovek neudela nedokaze vyhidnotit...ale budme uprimni..lidi veri firme ktera vypocetla ze navratnost je za pet let a tim to konci..dal neresi..nezkoumaji.neprocitavaji..a pokud ano..urcite nenapisou verdikt na konika
@marketa11112 moc dlouhe 😉
@marketka_m právěže @marketa11112 někde psala že mají fve půl roku a že se jim snížila spotřeba o 90% přes zimní období, což prostě fyzicky nejde... Tak by mě fakt zajímal screen z aplikace.
@kekita pac ona keca a vse super truper jenom na papire...vsak at se spali i ostatni...
@kekita dotace jdou z eu, tezko ji po tobe bude chtit nekdo zpet. Nikdy jsem nerekla, ze ftv pokryje topeni ci 90% zimni spotreby a uz vubec ne topeni. proto děláme jeste tepelko,tim se spotreba snizi a uvidime, jak to bude pristi zimu. Pokryje velkou spotrebu od jara do podzimu, přes zimu udelala 1mwh,neco se spotrebovalo,neco slo do site, neco dokoupilo ( na topení samozrejme vic). Ale nedokážu oddelit, co presne slo na topeni,co na vareni,sviceni, terarko, ohrev vody a pod. Kazdopadne 7,5 mwh je v dome s tolika spotrebici slusne.
@marketka_m mas pravdu, musim videt cely rok. Ja zatim videla jen pozdni podzim a zimu. A presto nebo prave proto si myslim, ze to bude velmi dobre, protoze jaro,leto a zacatek podzimu bude lepsi,nez zima.
@kekita psala jsem,ze pokud mas tepelko a ftv, ma se ti snizit celkova spotreba o 70-80 %. Coz mi prijde super. Jsem strasne zvedava na to, co v cene udelaji pretoky do site,protoze jich mame fakt hodně. Strasne zalezi na tom, jak velkou ftv mas. Muzes mit az do 10mwh za rok. To uz je docela sila. My mame 7,1 mwh za rok. Takove množství by mela ftw zvladnout vyrobit. Ona je to opravdu temer nase spotreba elektriny za lonsky rok. Ale samozrejme neco spotrebujeme sami,neco v noci pres nabitou baterku,neco utece do site ( tim padem to odprodas levneji,nez nakupujes). Ja sama potrebuji videt cely rok,abych videla co to presneji udela. Ale vim,ze jsem jedna z mala,co se bude tesit na dalsi rocni vypis.
@marcicek84 nech si pitome reci. A nesud me podle sebe. Nauc se lepe cist. Ale pokud nechapes souvislosti, nepomuze ti zhola nic.
@marketka_m jinak naopak, firme neverim vubec. Vse si snazim sama přepočítat a dokud to opravdu nevidim sama u sebe, mam velke pochybnosti.
@marketa11112 7.1 neznamena ze tolik ti udela... Budete tak na 70proc teto hodnoty
@marketka_m nevim, uvidíme. Sama jsem na to zvedava. Pravda je, ze ted maka jako diva. Slunicko nam jde na strechu od vychodu po zapad slunce. Mame zrovna velmi dobre situovanou strechu. Prave jsme zvedavi na cely rok. Jinak jsme schopni bez problemu pridat jeste dva dvoumetrove panely ( kdyby bylo treba, pripadne baterii), ale zatim to vypada, ze takto budeme spokojeni.
Německo tu už bylo, tak teď Polsko. Je to všude v Evropě skoro stejné:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-s...
@marketa11112 ale já nepíšu nic o tom, že by se měli dotace vracet-já píšu o tom, že pokud ti na ně někdo přispěl z veřejných peněz, tak se klidně může stát, že ti je pak stát částečně "znárodní" a ty budeš muset dodávat část zdarma např. sousedům. Totální konspirační teorie 🤪 ale zase v kontextu posledního měsíce ne úplně nepravděpodobná.
@marketa11112 no, praveze jsi někde psala, že ti to pokrylo 80% dosavadní spotřeby (půl roku přes zimu) a já jsem ti na to odpověděla, že to není možné a psali jsme si ohledně ceny elektrárny a baterek. Bohužel tu diskuzi nemůžu nikde najít, ikdyz jsem se moc snažila...
@marketa11112 sorry, už jsem tu diskuzi nasla-nebylo to tady, ale na modrestrese a psala jsem si s mitomou. Taky psala, že mají fve od podzimu, spotřebu 7-8mwh a že jí to pokrylo 80% spotřeby do teď. Tak mě to zmátlo. Teda pokud nemáš jinde jiný Nick. Já jsem ji tenkrát psala, že je to úplně nereálné.
@kekita jak rikam,stat mi nic neprispel. Jde o penize EU. Zatim se tve teorie nijak nebojim. Navic kolem nas resi cenu energii vsichni a všichni se snazi byt alespon z casti samostatni. To je pro me velke plus. Nevidim duvod,proc by ti zodpovedni meli platit neco tem, kteri se spolehaji jen a jen na pomoc státu a misto sporeni si sve výdělky prohyri. Sory, to tu opet nastal komunismus.
Na modrou strechu jdu jednou za rok, nick tam mam stejny jako tady, se mnou jsi si urcite nepsala. Kazdopadne nevim kolik spotreby lidem ftw pokryje. Ale zalezi na tom, jak velka ftw je a kolik maji spotrebu, spotrebicu apod. My mame spotrebicu hodne, navic treba bazen, lihne a topeni u zvirat, hodne pecu, varime, siju, mame navic velky mrazak a tak. Aleores leto, tedy ted, pokryje ftv vse. Prez zimu topeni nemuze pokrýt, slunicko svítí méně. Proto resime tepelko , ktere nam jeste snizi spotrebu oproti elektrickému kotli a bojleru. Uz jsem psala, ze
jsme meli loni spotrebu 7,5 mwh na dum cca 180 metru, ftv az od rijna, bez pretoku do site. Pretoky nam bezi az ted od kvetna, od konce fixace smlouvy. Cena za rok byla 25000 kc komplet. Vyuzili jsme mesicu bez dane,ftv, snizili jsme doma teplotu o 1 stupen. Tot vse. Ted bude ftv cely rok,navic s pretoky do site, k tomu od zari tepelko, takze verim,ze spotreba bude jeste nizsi. Venku dodelame solarni sprchu, ta se mozna bude dat vyuzit jeste mesic ci dva, tim padem se usetri za stocne a ohrev vody.
Ale zase se nam zvysila cena elektřiny - březnová cena ČEZu. Fixace na tri roky. Do toho zase stat da dotaci... každopádně mi pobezi cely rok a uvidim toho vice.

@marketa11112 moc dlouhe