Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?
Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.
@levandulovy_caj ano,ja take. Inflace se zpomali ve chvíli, kdy lide budou mene nakupovat, budou mit tedy ,,zrejme,,i mene penez. Je jasne, ze je to špatné pro všechny, pro obchodníky,vyrobny a pod. Ideal by bylo,kdyby se celkove snizila cca stejně kupní sila ve vsech odvetvich, ale pritom nejaka zustala, aby všichni přežili,jen s mensim obnosem v kapse. Blbi je, ze to lide nerozprostrou, ale neco nebudou kupovat vubec, tim padem ta firma padne. ☹. A tim padem stoupne o neco i nezamestnanost, tim padem zase vydaje statu...je to proste pitome kolečko
@marketa11112 tak jo,ja zamerne nepisu o sve ekonomicke situaci,ale prispevky na dite 5000 v srpnu brat nebudeme,tak asi jsme na tom hur nez vy,co to brat musite,vis co,tak si to mysli,kdyz ti to udela radost 😉 Uz se tomu musim smat,jsi vazne mimo...🤷🏻♀️
@marcicek84 🙂 Ale, ale. Tak pak nechapu,proc tu brecis. Vsak zaplatit par tisic navic za energie a naftu zvladnes, stejne tak mas dostatek penez na kvalitni potraviny. Das to i s prstem v nose. Proc tedy porad řešíš navyseni rodicaku a frontu u socialnich davek? Vsak to nepotrebujes a svuj balik pod polstarem si dobre schranujes. Ja vim, investice te nezajimaji , protoze jsi na rodicaku a milion rocne( ja vim v hrubem) vam ted chudakum vystaci jen tak tak. Jsi směšná.
A ano, my to bez tech 5000 na dite zvladneme bez problemu. Take proto jsem proti tomuto rozdavani. Ale kdyz to dostane kdejaký nemakacenko a povaleč, dostane to i moje dite. Nehodlam totiz ze svých dani platit
ostatnim jejich neschopnost, takto se to trosku v systemu rozmelni. Takze u me bude zadost podana z principu.
Ty se mas fajn, nezavid tedy ,,chudakum,, ,kteri si o tech par tisic zadaji. Kazdopadne na rozdil od tebe, ty penize treba fakt dobre vyuziji a investuji.
A takova mala poznamka : rodina, ktera se do daneho milionu vleze, ma rocni prijem klidne tesne pod milion a diky svym aktivitam se muze mit daleko lepe nez ty. To nastve,vid.
https://echo24.cz/a/SP9QL/rust-mzdy-zdrazovani-...
Je to jednoduche. Cim vic bude v obehu penez, tedy cim vic penez lide budou mít a cim vic budou utracet,tim vyssi bude inflace. Proto je lepsi a jednodušší nedat nikomu nic. Bohuzel stat neodolal natlaku.
@marketa11112 dobre jsi zase vyprskla,jen co je pravda,pokud nechapes dopady energeticke krize,tak je mi te opravdu lito.Jde o to kolika lidem se bude muset neco platit,kdyz se nezasahne a ze to v konecnem dusledku vyjde draz,nez plosna regulace a pak ty vsechny davky,prispevky a ja nevim co budou splacet uz i nase vnoucata nejen deti,ja pro ty sve chci trochu neco jineho. Apropo mne je uplne jedno jak zijes ty nebo nekdo jiny jelikoz vim,jak ziju ja a ze urcite nechci zit jako ty a rohodne nemam zapotrebi ti tady vypisovat svoje financni pomery,ani kde kolik a jak,mohla by ses takdy zdarma az moc ochytrit a vzhledem k tomu,jak nas neustale presvedcujes o sve velikosti a nafukujes se,tak se bojim,ze bys pak treba mohla prasknout zavisti.Mela bys pochopit,ze ne kazda investice, ktera se ted nabizi je to nejlepsi reseni,byt si to myslis...tys do toho musela jit unahlene,nekdo si muze dovolit pockat a ten cas muze poskytnout novou technologii,ktera bude nakonec vhodnejsi a o to tady jde...bez se radeji projit po promenade,prochazka je na pocuchane nervy asi top,jinak si myslim,ze jsme tady to tema debaty uz asi vycerpaly,uzij si sve tepelko a ftv, snad v zime nebude moc blackoutu.
@marcicek84 ale houby, plošná pomoc neni nikdy levnejsi , nez ta adresna. Nekamaradis náhodou s Babišem?
Nevidim duvod, proc bych mela zavidet neco nekomu jako jsi ty. 🙂. Ted me napada, je na case si sehnat ve vyprodeji kabat, teply zupan a mikinu , v zimě jich muze byt nedostatek. V nejhorsim ohrnes rukavy. Vsak vis.
Nikoho nepresvedcuji o tom, ze ma zit jako ja. To ani náhodou. 🙂). To je totiz muj zivot. Ty si v zime klidne zmrzni. Kazdopadne ja se budu snazit zaplatit na danich co nejmene, aby z nich pak nebyl vyplacen nekdo takovy jako jsi ty. A nebudu v tom zdaleka sama.
Jinak ty o sobe uz zase pises jako o nas? My Marcela 🙂). Ja uz na tu tvou duševní nemoc skoro zapomela. A je tu zpet.
Do investic nelezu unahlene. Spis naopak. U ftv nejde dokonce ani o obrovskou hromadu penez,navic jsem si jista, ze se mi zaplati. A tepelko take ( tam ale clovek musi vybrat kvalitni přístroj a ne nejakou čínskou mrchu). Nove technologie budou za par let, to bys nemohla koupit nic, ani telku nebo telefon. Pokrok je a bude. A nebo taky ne a za pár let nebude vubec nic. 🙂) a budeme na hranici pozemku odstrelovat zlodeje se salatem v ruce.
Kdyz bude blackout, zatopim v krbu, diky ftv si i k veceru posvitim a na kaminkach ohreju detem kakao. Bude romanticky a klidny vecer.
Jsem v pohode, ty ne? Vzdyt si jenom povidame.
@marketa11112 moc dlouhe a beztak se opakujes,nebo utocis,tak si na pokec najdi jinou kamosku,ja s tebou kamaradit nechci,ju 😉
@marcicek84 jeje a minule jsi si chtela psat i po sz.
Pravda je, ze je zbytecne,abys to cetla,stejne by jsi to nepochopila.
Odprodej energie z ftv je tak ,,nevyhodny,, ze do toho jdou ve velkem uz i firmy. Opak je pravdou. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi...
@fire85 z ceho soudis ze se bojim? :D ja jsem to jen konstatovala,
@marketa11112 No, on je odprodej a odprodej. Záleží na podmínkách. Firma s projektem 300kWp bude mít úplně jinou vyjednávací pozici, než ty s 7,5. Za kolik vy doma odprodáváte? Fakt by mě to zajímalo, když to tak propaguješ. Být tebou si to zjistím, aby to nakonec nebylo třeba 0,60 Kč/kWh. A nevím, co nechápeš na jednoduché logice, že tím, že to odprodáš nešetříš, šetříš tím, co spotřebuješ, protože se vlastně obíráš o půlku zisku.
Neuvědomuješ si jednu věc - pokud má někdo takovou elektrárnu, tak má úplně jinde cenu za kWp elektrárny než ty-proto ta návratnost, která u tebe bude úplně někde jinde. Druhá věc je, že ji stavěli v roce 2016, což cenově nejde srovnávat. V posledním roce ty ceny vyrostli tak na dvojnásobek. U některých věcí i víc. Poslední měsíc, dva je taková krize, že koupíš cokoliv za jakoukoliv cenu. Na baterky je čekačka minimálně půl roku, pokud jsi vip zákazník, tak dostáváš pár kusů přídělem...
A pokud čteš pozorně, tak tam říkají, že oni mají nejenom soláry, ale taky plynové jednotky-soláry jsou super přilepšení, ale v našich podmínkách s nima nejsi soběstačná.
@kekita odprodavam za zakladni cenu, tzn. za cenu bez poplatku za distribuci a dph. Vlastne to neni uplne spatne.
Setrim obojim. Nebojim se zapnout svetlo ci spotrebice, ze site pak beru minimum,hlavne tedy od jara do podzimu. Prebytky odprodam, to mi zaplati cast spotreby kterou musim vzit ze site na rozjezt velkych zroutu energie, pripadne mensi cast vytapeni pres zimu a pod. Jsem spokojena s obojim.
Jiste ze nejsi sobestacna,pres zimu to zcela nelze. Ale tim,jak se meni klima, mozna za cas temer budes. Ja jsem ftv delala loni, objednavala jsem ji tedy asi pred rokem. Nezjišťovala jsem aktualni cenu. Ale tak zdrazuje se vsechno.
Koupis cokoli? Kdo? Pokud ano, sory, ale nekteri lide jsou sileni. O celkovem zdrazovani a infalaci se mluvi dlouho. Sice se nevedelo, ze to bude az tak desive, ale ruzne alternativy topeni a sviceni,se tu resi nekolik let. Hodne se o celkovem zdrazovani a ruznych moznostech ,,setreni,, mluvilo od zacatku covidu. A lide c jio,lide nic. Žádná reakce. Kazdy tu resil jen to, ze nemuze jet na dovolenou. A ted? Ted se to resi zase a je to defakto tady a stejne co? Cesi jedou na dovolenou. To se neděje nikde, fakt jsme zvracenej narod. 🙂. Hele, ja nemohu za to, ze lide porad doufaji v nějakej zazrak nebo ze jim vse zaplati stat. Nevim, co se musi stat, aby lide pochopili, ze se o sebe musi postarat sami.
@marketa11112 kdo to koupí? Třeba někdo takový jako ty. Ty víš, kolik stojí měnič, baterky? Ne. Pokud si necháš udělat nabídky od 3 firem a ty budou +/- stejně, tak nikdy nezjistíš, za kolik to koupili, nebo kolik to stálo před rokem. A neboj se, ty máš určitě tu nabídku taky přepálenou.
@marketa11112 a kolik je ta "zakladni cena"?
ja si hlavne myslim,ze lidi,kteri dostali dotace na solary a cerpadlo a ted tady priznavaji,ze meiscne plati jen 2000 Kc by uz nemeli dostat zadny prispevek na energie od statu,stat je prece podporil na dotacich,to neni EU,ale nase dane,ktere EU platime a z nich pak cerpame tyto programy...tak prece kdyz me stat podpori takovou dotaci,chtit dalsi prispevky je uz fakt nemoralni...
@kekita ver, ze za beznou cenu koupim malo co. 🙂.
Jinak ti připadá zvlastni, ze firma, ktera neco prodava nebo montuje, chce vydelat peníze? Me ne. Ale vzdy lze vyjednat lepsi cenu nebo neco navic.
Overovala jsem si samozrejme cenu u vicero firem,bez dotace, s dotaci, nikdy toneresim jen u jednoho dodavatele. To porovnání ceny i celkove dodavky je dulezite, pak samozrejme recense a jméno firmy a tak. Delam to i u veci za par tisic, natoz za nekolik desitek - stovek tisic.
marcicek84
Dotace je cerpana sice přes ČR, ale myslim si, ze jde o penize z EU.
Sice je trosku pravda, ze uz nam stat jednou ,,vypomohl,, ,na druhou stranu proc by stale meli byt trestani ti zodpovedni a pracoviti za to, ze se snazi, a proc by meli byt podporováni jen ti, kteri na vse kaslou. A ted si vem,ze mam navic na tri roky domluveny slusny tarif, usetrim par megawat ( verim, ze dost) diky tepelku a solarum a jeste dostanu dotaci od statu na elektrinu. To nastve,vid.
Jak rikaval muj stryc, ptak vždycky se.. na velkou hromadu.
@marketa11112 no, on je problém v tom, že pokud na něco přidáš dotace, tak to ta firma pak automaticky napálí-jako něco v tom smyslu že proč by jsi na tom měla profitovat jenom ty, když oni chcou taky. Takže to ve většině případů dopadá tak, že v konečném důsledku je tam přirážka právě o výšku těch dotaci 🤮 A situace teď opravdu nenahrává vyjednávání, jak píšeš- nechceš akceptovat cenu? Tak máš smůlu-v řadě za tebou stoji hromada lidí, co to akceptuje... Tohle mě prostě na tom celém systému vadí.
Jinak např. výška tvé dotace vychází opravdu na 7,5 kWp elektrárnu, ale bez baterek. Pokud bys měla baterky, tak máš nárok až na 200 000,-. Proto máš elektrárnu tak "levnou".
A mohla bys mě prosím odpovědět, za kolik teda vykupujete?
@marketa11112 ale principelne je to spatne,bud prispeju nekomu na energie nebo pomuzu s investici,oboje proc?Nezlob se na me,nic neni z Eu,stat nejdriv ty penize EU posle a ona je prerozdeli na dotacich,jsme cisti prijemci,takze nase dane,je jedno za co to je prevlecene,ale uz jsi jednou podporena byla a sama pises,ze te energie vyjdou na 2000 mesicne,ruku na srdce,jakou ty potrebujes teda od statu podporu???Takze ty rves,ze me z dani podporovat nechces a nebudes,sama jsi rodicaky brala taky,jsko kazdy,protoze jesle nejsou a mista ve skolkach katastrofa a ale po ostarnich chces,aby ti teds prispeli 5000 Kc na dite,dotace a vezmes plosny tarif na energie,takze fakt se na me nezlob,ale docela to zdimas a nemas tedy co komu vycitat,ty fakt ne,protoze ruka od tebe trci natazena neustale...
@kekita souhlasim,dotace maji dobrou myslenku,ale bohuzel je to jak pises,bud vezmes dotaci a nebo ne,ale stejne te to vyjde na stejno,protoze dotaci vyzunkne firma jako takovou prirazku za vyrizeni...a co s tim,ze jo...🤷🏻♀️
@kekita mame dve baterie
Vykup je cca 50% z toho, co nakupujeme.
@marcicek84 asi bude rozdil v tom, ze ja ( narozdil od tebe) pri rodicaku pracovala a rp jsem si zaplatila. Dokonce v jednu chvili jsem podnikala, pracovala ve statnim a dokonce i to jedno dite bylo v jeslich. Vse naraz.
Penize jsou z EU. EU dava ČR daleko větší castku, nez tam sama ČR posílá. Takze se mylis.
Nekolikrat jsem psala, ze některá rozhodnuti statu jsou špatná. Ale s tim nic nenadelam. Ja bych bud nedala nikomu nic nebo vsem stejnou fixni castku a pak by bylo na kazdem ,jak s tim nalozi, zda bude ci nebude pracovat a pod. Vse ostatni bude vzdy nějakým zpusobem nespravedlive.
Ale jsem rada, ze jsem te nastvala. Kazdopadne jak rikam, beru to jako odmenu za sve usili a to,ze nedrepim doma na zadku a nenadavam na system. Proc zazadam o 5 t jsem ti uz vysvětlila 🙂, tim to pro me konci.
@marcicek84 u nas nebyl problem ani s místem v jeslich ( mela jsem tam jedno z deti od dvou let na max. 3,5 hodiny, pak uz bylo se mnou, tatou nebo babickou), ani ve skolce. Nemela jsem problem ani pri zmene skolky. Ted je to horsi, nastupuji silne rocniky + ukrajinci.
@marketa11112 a kolik mAh? Protože napsat 2 baterie je informace, která ti opravdu vůbec nic neřekne 🤷♀️ My třeba stavíme fve na řízenou spotřebu-tzn. že nic nebudeme ukládat do baterek, ty tam budou jen na vyrovnávání špiček. Alespoň zatím, protože baterky nejdou sehnat. A budeme tam mít baterek asi 8, ale to ti nic neřekne, protože ty naše budou mít oproti jiným malou kapacitu.
Takže máš výkup za 1-1,50? Protože jsi psala, že máš zafixováno za hodně dobrou cenu na 3 roky. Hodně dobrou cenu, která byla před cca rokem beru za 2-3 Kč/ kWh. Ještě před 10-ti měsíci známí dostali standardní fix za 3kc za silovou elektrinu u eonu už po zvýšení cen. Takže moje výpočty o návratnosti tvoji elektrárny jsou úplně mimo-pokud máš takové ceny, tak se to prodlužuje o hodně.
@marketa11112 no ja taky pracovala pri prvnim rodicaku od roku dcery takze asi tak 😉 a de facto mam za tuto dobu zaplaceny oba rodicaky,takze me rozhodne nesponzorujes.
A proc myslis,ze jsem nastvana,ja ti jen ukazuji zrcadlo,ze tady rves,ze nikoho ty nechces sponzorovat,ale tebe sponzorovat muzeme,tak jakoze by ses nad sebou taky mohla trochu zamyslet a prestat po diskuzich vyrvavat o zodpovednosti a ze musi kazdy sam,jelikoz ty to tak vlastne taky nemas,ze vsechno sama bez sosani statu...
Odborny clanek... K cerpadlum..pojud nedkdo oremysli mozna pomuze v rozhodovani..
Zde modelovy priklad investice s polovicnim vykonem a navratnost 8.5 let.
https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/2...
@kekita mam breznovou cenu ( tedy cena mi vzrostla o cca 100%. ) To je oproti nynejsim cenám , velmi dobra cena. Ceny jsou samozrejme fixovane na tri roky. Co bude pak,kdo vi. dej se vule bozi. Kazdopadne cena uz bude vysoka, s tim se budeme muset smířit vsichni.
Kapacitu baterii z hlavy opravdu nevim. Kazdopadne se uklada energie, ze které jedou spotrebice vecer a v noci. Jde o dve velke baterie.
@marcicek84 🙂). Nechodim pro socialni davky, nikde nefnukam,ale makam.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/fiala-vyzv...
Evropská komise dnes navrhla, aby unijní země kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu v nadcházející topné sezoně omezily spotřebu plynu o 15 procent. Úspory se mají týkat období od konce letošního srpna do konce března příštího roku. Počítat se budou z průměrné spotřeby jednotlivých zemí v tomto období za posledních pět let. Omezit používání plynu by měli podle komise všichni spotřebitelé, od domácností přes úřady či firmy po elektrárny.
@hojda prozatím "nadohodu" pak budou sankce 😀
@hojda a jake maji paky na ty domacnosti bez NS zadne,tak nim preji hodne stesti
@marketka_m „Budu se snažit vyjednat takové řešení, které bude akceptovatelné a vlastně schůdné pro všechny ekonomiky, protože nemůžeme přijmout opatření, které bude pro někoho nedosažitelné,“ řekl dnes Síkela. Doplnil, že byl zapojen do přípravy návrhu. Účinnější než doporučení by ale podle zástupců některých unijních států bylo legislativní ukotvení konkrétního postupu, zjistila ČTK. Hledání řešení bude podle informací ČTK pravděpodobně provázet bouřlivá diskuze, protože státy, které mají plynu dostatek s plošným nařízením o omezování spotřeby nesouhlasí.

@marcicek84 navic mam pocit, ze tohle resi hlavne dospeli. Hledají problem, kde neni. Dite nema problem zustat v teple mikine a bude uplne stejne spokojene jako v tom triku s kratkym rukavem. Rodic jen bude muset koupit dve mikiny navic , na střídačku. O ,veljy problém. Vlastni deti nas totiz nesmi stat penize. Tohle ma v ČR zaplatit stat. Ja se tomu státu zacinam divit,ze se na to nevykasle a jeste vubec nejaky rodicak vyplácí. Kdyby se rodilo vice deti, zrejem by to udelal. Ted defakto lidi podplácí jen jvuki udrzeni populace. A možná je to stejne k bicemu. Protoze kdo chce mít deti, bude je mit i bez rp. Proste si na ne predem nasetri a uskromni se. Slo to driv, slo by to i teď. Ubylo by spis vycuranku a rádoby samozivitelek.