Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?
Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.
@kekita jeste nechapu, proc bych mela platit cenu 7500 za mwh, kdyz mam cenu cca polovicni. Zalezi snad na tom,v jake dobe uzaviras smlouvu, kdy tikonci fixace, kdy jsi udelala nebo udelas ftv apod.
Jinak jde o fixovanou cenu, lze z ni vystoupit za obdobnych podmínek jako z jakekoli jine fixovane ceny/ tarifu.
S ftv urcite zaplatim za elektrinu mene, nez bez ni. To same s tepelkem. Spotreba ze site jednodusse klesne. Za jak dlouho se mi zaplati , se ted neda odhadnout. Zalezi, co udela trh s elektrinou, jak se bude vyvijet cena a pod.
Jo a kdyz nam vypadne cela vesnice, jsme zde prave jedni z tech, kteri sviti. Je to zvlastni pocit. Ale je to vlastne super.
@zizibou protoze bude kdyz ji po fixaci vzroste cena a treva to vzroste na 5 ti nasobek tak misto 20 stejne zaplati 100
@marcicek84 ale proč by s ftv měla platit ročně 20tis? Má svoje baterie a větší část roku pokryje svojí vlastní energií. Tohle nevyjde 😉.
@zizibou vzdyt to psala sama ona,ze tak plati a jakou ma spotrebu,tak nevim proc ji to nevychazi...me se neptej...
@zizibou no, ale ty musíš počítat s tím, že momentálně máš malou spotřebu-v zimě topením spotřebuješ tak 60-80% z celkové spotřeby elektřiny za rok (někdo má možná i větší). Záleží na tepelných ztrátách domu. A naopak v zimě fvt nefunguje vůbec(tak na 10-20%)-pokud budeš mít baterky, tak je naopak můžeš spíš dobíjet ze sítě kvůli tomu, aby sis je nezničila.
Nejvýhodnější u fvt je přímá spotřeba-všechno ostatní ti prodlužuje návratnost.
@marketa11112 ale ty jsi sem dávala odkaz na virtuální baterií, tak jsem myslela, že myslíš že je to výhodné... jo, píšou tam, že je to za 199, ale v novém ceníku mají 423,- když se podíváš
@marcicek84 ona je ...
Psala jsem ale, ze ftv nam nejela přes leto. Toto je nase prvni leto a ftv pekne maka. Ty si z kazde informace vezmes vzdy jen pulku,ty snad nedocitas vety do konce. Nemám zdani jakou spotrebu budeme mit po celem roce s ftv, ale urcite mensi,nez bez ni. Uz ted vim ze nase spotreba ze site je opravdu malicka, ftv utahne temer vse, ze site se bere jen na rozjezd velkych zroutu energie( to je ale bezne) a mame prodano vic jak dve mwh. A to jede kazdy den cerpadlo na bazenu.
Nase lonska spotreba, zopakuji ti to,byla 7,5 mwh i s topenim, komplet. A ftw jela jen pres zimu. Letos pojede cele leto a na podzim nam misto elektrokotle bude namontovano tepelko. Tim pádem spotreba jeste klesne.
Doma mame bezne neco malo pres20 stupnu, v patre 18, na spani super.
Jo a kdyby te to zajimalo,manzel kontroloval nastaveni bojleru, pry je tam mezi 50-55 stupni, takze pohoda, nemusis se o nas bat,legionela nam nehrozí.
V nouzi si zatopime v krbu a krbovymi kamny. Uf. ,Vycerpavajici opakovani.
@marcicek84 jo a fixaci mame na tri roky. Od kvetna, s breznovou cenou. Takze zřejmě budu mezi poslednimi,kterym bude koncit fixace za jeste obstojnou cenu( ikdyz ro nas to i tak bylo 100% navic).
Stale je lepsi projet treba jen 5 mwh, oproti jinym co maji treba 15. Zaplatim stale mene,nez ostatni presto,ze me bude stat mwh hodina stejne. Proste budu mit mensi spotrebu. Tim padem se mi tim zaplati ftv a tepelko. A za cas mi bude uz jen setrit korunky. Uf.
@kekita mam pocit,ze je porad lepsi virtualni baterie,nez poustet prebytky zdarma do site. Tot muj nazor,sdilet ho nemusis.
@marcicek84 Ty si bud houby pamatuješ nebo jsi jen lharka.
@marketa11112 právěže to si každý musí spočítat sám-pro někoho, kdo má dobře navrhnutou elektrárnu a má malé přetoky, to výhodné určitě není. To je opravdu výhodnější to zadarmo posílat do sítě. Ale každý to má opravdu jinak.
@kekita tak to uz jsem psala nekolikrat.
Pro me je zaklad vlastni baterie a zit z vlastni elektriny i pres noc.
Kazdopdne my mame 7, 1 mwh ftv, opravdu hodne spotrebicu a presto ještě i dost pretoku ( defakto 50%, tedy ted pres leto). Takze je jasne, ze bezne domacnosti staci pro vlastni provoz i o hodne mensi ftv, tim padem na pocatku s mensi investici.
@marketa11112 nechci tě chytat za slovo, ale psala jsi, že je lepší virtuální baterie, než posílat do sítě...
@marketa11112 a vy ještě dotápíte něčím jiným (plyn, dřevo)? Ptž mě ta tvoje spotřeba na "velký dům s hodně spotřebičema" přijde malá...
My třeba máme cca 6MWh, ale jenom elektřinu+topíme a ohříváme vodu plynem a ještě si večer zapálíme krb. Elektřinou jsme trochu temperovali garáž, ale i tak si nedokážu představit, že by ta trocha el.energie vytopila tobě celý dům...
Jinak holky fixace uz je k nicemu ne?? Podle info ve zpravach..
https://cnn.iprima.cz/trhlina-v-novele-energeti...
@kekita My máme roční spotřebu 2,5 mwh, opravdu hodně spotřebičů, veliký dům (265m2), denně vařím na indukci a peču jako divá; ale pravda je, že všechny spotřebiče jsou hodně nízko energetické a televize u nás skoro neběží. Jinak jsme vytápěli a ohřivali vodu plynem, to už teď nebude, takže nárůst mwh za rok jistě bude. Tepelné ztráty domu máme minimální a jinak máme v obýváku ještě velikánská akumulační kamna.
Není pravda, že v zimě je využitelnost ftv v těch hodnotách, které uvádíš. My to tedy ještě nevíme z vlastní zkušenosti, ale u nás ve vsi tu mám ftv každý druhý a naopak to i v zimě dává velice dobře. Soused elektrikář dokonce tvrdí, že zimní slunce dává ještě víc. Horší jsou dny v inverzi apod. Měli jsme tu i nezávislého elektrikáře, co dělal revizi a ten nám tvrdil, že také záleží na místě (zeměpisně). Třeba v Praze se to naopak uživí i v zimě bez problému, naopak v Karl. Varech to celkem klesne. Chtěla jsem tím říct, že to nemůžeš paušalizovat. A lidé, kteří se pro to rozhodli, to mají všichni dobře spočítané 😉.
@kekita občas v obýváku zapalime krb. Kdyz se chce. Dum mame celkem novy, se zateplenim. Prosim tebe, nizka spotreba? To není mozne, Marcelka mi tu celou dobu tvrdi, ze mame silenou spotrebu. 🙂))). Pres zimu jeste teda ftv udelala 1 mwh. Takze celkem to bylo 8,5 mwh. Platili jsme cezu 7,5 mwh, 25000 ( vyuzili jsme snizeni dph na konci roku).
Kazdopadne letos bude spotreba nižší, uz jen diky ftv. Mame ji skvele situovanou, lepe uz to ani nejde, od vychodu po zapad na ni praží slunce. Podle me to sve rocni maximum v pohode da. Za rok ma udelat 7,1 mwh, ma na to do pulky rijna. Ted uz udelala pres pet ( tu jednu mwh tedy pres zimu). cca pulku jsme spotrebovali,pulka sla do site. A slunicko nam sviti dal.
Tim, ze nam klesne spotreba, ale zase nam koncila fixace a navysila se nam cena,pocitam, ze budeme platit jen o neco malo mene,nez loni. Ale to je porad super, kdyz clovek vidi stoupajici ceny. Kam se clovek podiva, tam se breci, ze kolik tisic na 1 mwh lide nemaji. A ja jsem stale presvedcena, ze nejvic breci ti,kteri ted jezdili po dovolenych a nesetrili ( presto, ze je vsichni varovali). Upozornuji,ze opravdu nikomu nezavidim dovolenou, ale lide jsounezodpovedni a klidne frci do nuly,nemaji nic nasetreno a pak se divi. Ja tohle nechapu.
@marketka_m nemame plyn.
Zde jde ale o stav nouze.
@marketa11112 tohle taky nepausalizuj...my si po dovolenych nejezdime treba..opravdu za dovolenou nad vic jak dvacet na rodinu nemame... Tady ctu jak sto tisic je beznych... Ja jeste neplacu...jenom jsem smutna z toho co se deje...protoze tohle jeste neskoncilo.vracime se do stredoveku mne prijde
@marketka_m tak dobra a špatná doba se vraci v urcitych intervalech. Tohle ma trvat tri roky. Pokud ekonomove nekecaji, tak to jeste neni tak zle.
Hele, my take nemáme obrovske prijmy, ale vim, ze ted je proste nutne se nevzdavat,nebrecet a resit. Jsou z toho na hlavu vsude,i nemci a polaci a podobne. Ale jako brecet nam fakt nepomuze. Proto dělám to, co je v mych silach. Jak uz vis, ja navic musim resit snizeni prijmu a menim praci na pul uvazku kvuli peci o rodinu. A take to musime zvladnout. Nemam moznost jit na beznou brigadu, mam male deti, nemam hlídání ( u nas je tato situace jeste horsi, nez jinde), resim neustale zdravi clena rodiny a stoji nas to hodne penez. A koho to zajima? Nikoho. Musime se postarat my a vyresit si to sami. Take mi nikdo nic neda. Takze fakt nechapu,proc by to nezvladla vetsina zdravych lidi, se zdravymi detmi, zdravyma rukama ( mohou pracovat,mohou mit dite v v druzine,v odpoledni skolce a pod. ). Nebavi me uz to breceni a jak lide skladaji ruce do klina, jak nehnou prstem pro to,aby se meli lepe a jenom breci. Tato doba je a bude slozita pro vsechny, to je jasne, ale zda se, ze to bude prechodne. Ato se da zvladnout.
@zizibou V zimě moc ne, ale na podzim můžou panely dávat víc než v létě z důvodu chlazení. Prostě jim nedělá dobře horko a přehřívání. Ale je to výkon momentální, který ti nevykompenzuje celý den a zvedne se max o cca 20% vykonu z panelu, takže nic moc .
Problém je v tom, že v zimě začíná svítit až v 9-10 a už v 16 je úplná tma. To znamená, že fve "pracuje" jenom 6 hodin denně. A slunce je o hodně níž, než v létě. Tím pádem nedopadá tolik paprsků na panel.
Naopak v létě začíná svítit v cca 4-5 a zapadá v 9-10-což je úplně opačný případ.
@kekita Jasný, v tom máš pravdu. Tak uvidíme za rok. My jsme se takto alespoň částečně pokusili o to, abychom neplatili měsíčně ty šílené sumy, které nás všechny čekají, bohužel.
Manžel mi vyprávěl, že včera přišel jeden starý pán a byl úplně na prášky. Zvedli mu zálohy na elektřinu z 5 tisíc na 15 tisíc měsíčně, on má důchod 13 tisíc. A to je jen elektřina, na plyn ještě čeká. A teď co má dělat, že jo..
No v děsivé situaci jsou někteří 🥺.
Tot k tomu, jak se maji a budou mit skvele nemci, které si nekteri berou za příklad blahobytu.
https://echo24.cz/a/SwvfC/nemci-padaji-prudce-c...
@marketa11112 brzo u nas norma
@marketka_m kdyz to zvladnou jinde?
@marketa11112 no vsak zvladnout seto bude muset..vsechn penize na to abys vyzila..energie.jidlo.
@marketka_m no jenom aby tak lidochteli zit,jenom aby vyzili,citim v kostech,ze na podzim se lidi zacnou bourit,plyn byl uacatkem leta u innogx za 3 Kc vc. DPH za 1 kwh a ted uz stoji pres 5 Kc vc. DPH a to jsme teprve v pulce srpna a co se tyce elektriny za 1 MWH uz se plati 9000-14000 Kc

@kekita nemam virtualni baterie,mam baterie doma. Zbytek jde do odprodeje . Tedy to, co jim poslu, mi odectou z me spotreby. ( Tedy bez dph a poplatku, ty bohuzel clovek zaplati vzdy). Zde to ale uvadim jako moznost. Jinak pisou, ze cena virtualni baterie je 199 kc....