icon

Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

marketa11112
2. črc 2022

@marketka_m asi. Holt je to o tom, s kym mame ci spis s kym nemame smlouvy, je to o tom, ze ten kdo to mel resit vcas, neresil nic...a ted, kdyz jsme na strane jedne zeme,je tezke obchodovat s tou druhou.....jenze jini to delaji. Je to na pytel. Kazdopadne ,kdyz stat zastropuje ceny, bude muset zvysit dane. Stejne to zaplatime.
Jak rikam, ted uz je to o tom, ze lide musi jednat i sami za sebe. Kdo sleduje prubezne deni,ten se zacal sam o sebe starat vcas a resil, co a jak zaplati v budoucnu. No a ted by to mel defakto zaplatit i tem pruserarum. Cast naseho naroda proste jen ceka,natahuje ruku a spoleha se na stat. Pak ale chybi penize přesně tam, kde jsou potreba.

marketka_m
2. črc 2022

@marketa11112 no právě... proč náš stát říká, nemůžeme obchodovat ale jiné státy obchodují? proč obchodníci jezdí už do ruska vyjednáývat? je to snad fake nebo co se to tu hraje za hru ☹

koordinatorka_odboje
2. črc 2022

Proste se vic chrani zajmy soukromych akcionaru. Typicka odska, typicka topka.

marketa11112
2. črc 2022

@marketka_m spis si myslim, ze jde o princip. Preci nebudeme obchodovat s nekym, proti komu zbrojime. Ze to delaji jiní,je vec druha. Spis jde o to, jak z toho ven a pritom nenastvat nikoho a lidem pomoci.
Kazdopadne stale musim trvat i na tom, ze lide musi byt zodpovedni sami za sebe a resit veci vcas, ne cekat kdo co udělá za ne.

marketka_m
2. črc 2022

@marketa11112 ja rozumím co chceš tím říct, ale mne hlava nebere, že my jako jediní ty sankce fakt dodržujeme 😀 nepřijde ti že okolní státy mají vyjednáno jenom my ne?? 😀 jakože sankce jsou tak trochu na oko? 😀
jak mám být zodpovědná? jak má byt lid zodpovědný, když jim prostě místo 2 tisíc bude stát megawat 7 tisíc kč 😀

maxulekapcule
3. črc 2022

@marketka_m já vůbec nevím, platím tak už 8 let 🤣 ovšem přeplatky se postupem let snižují. Ikdyz letos jsem paradoxně brala víc jak loni

marketa11112
3. črc 2022

@marketka_m vynadej predchozim dvema, trema vladam...

marcicek84
3. črc 2022

@marketa11112 market ale lidi brali dotace na kondenzacni plynove kotle a tem mas zavazek,ze plyn mas vyhradni zdroj tepla a to musis x let dodrzet,takze vzali usmolenych 35 tis.Kc a ted tohle???a co maji jako delat,budou topit necim jinym a jeste budou vracet dotace s pokutama...totez se stsne kazdemu kdo vezme dotaci na tepelko budes muset to mit jsko vyhradni zdroj tepla ne pak topit krbovkama vic,kdyz ti extremne zdrazi elektrina...to mi prijde,ze je ti lidi jsou v loji uplne...

marcicek84
3. črc 2022

@marketka_m ale jako uprimne,bud nenakupuje nikdo nebo vsichni,ano zdrazeni 30 procent jeste jde,ale zdrazeni 300 procent ne a to mas i u el.energie i u plynu,takze ve vysledku jak tu nekdo psal se ozebraci cela stredni trida,ktera ruku natazenou nikdy nemela.A mne to treba docela vadi...

marketka_m
3. črc 2022

@marcicek84 nejhorsi je ze my s tim nic nemuzeme udelat ☹

@marketa11112 kazdy v tom ma prsty..i vlada tato...uz mne celkem stve ze se vsichni jenom vymlouvaji... Ano taky kdyz neco se pokazi v praci nerikame za to muze predchozi pracovnik a nic... Ale jdeme a napravujeme chyby... Ano vlada tato nedokaze napravit na 100 procent..ale prozatim to vypada ze nedela nic..

@maxulekapcule tak to by mne fakt zajimalo co mas za smlouvu..kolik za MWh a kolik rocne spotrebujes 🙂)))))

marcicek84
3. črc 2022

@marketa11112 a taky celemu Nemecku muzeme vynadat,green dealu atp. ale jsme tady a ted,nikomu nadavani na predchozi vlady nepomuze,presto strcit hlavu do pisku a neresit to je tristni a to se deje ted,reseni je nekolik,ale nikdo s tim nic nedela,prece jak chces pomahat Ukrajine,kdyz se ti zhrouti vlastni prumysl,nenakrmis vlastni lidi pac nebudou mit penize a budes mit nepokoje,ten Fiala jestli vydrzi do Vanoc,tak bude dobry a tim,ze nejsou ochotni nebo schopni,tak dalsi volebni obdobi tam mame Okamuru nebo Babisovce na vecne casy,oni si dlouho neskrtnou a pak to zadluzovani bude jeste horsi...

marketa11112
3. črc 2022

@marcicek84 ty dotace na plynove kotle stat urcite upravi. A budou zase na neco jiného. Toho se nebojim.
A ano, danou jednotku mas mit jako hlavni zdroj vytápění. Tezko nekdo bude resit, ze si zapalim v krbu ,,pro radost,,. Další vec je, ze v pripade, ze mas tepelko, se to nevyplati. Cena dreva totiz take stoupa. Ikdyz, my mame tolik znamych, ze mame jine možnosti. Ale tak to je vec jina.

@marketka_m ja myslim, ze delaji. Jen to reknou,az to bude. My jsme ale zvykli, ze se v ČR neustale verejne pere spinave prádlo a vlada vykeca i to, co nakonec udelat nechce a pak musi...to uz tady bylo.

marketa11112
3. črc 2022

@maxulekapcule nam se take postupne ,behem tri let, snizovali preplatky. Predikce byly jasne a verejne zname. Tak jsme se s tim rozhodli neco delat. Ale to je právě ta zodpovědnost každého z nas. No a letos jsme dostali vetsi preplatky,nez minuly rok....

maxulekapcule
3. črc 2022

@marketka_m Malo 🤣 já vlastně na stálých poplatcích zaplatím víc jak za spotřebu

maxulekapcule
3. črc 2022

@marketa11112 vsak jo, já přestala sušit v sušičce, s vodou taky šetříme .. hned je to poznat

marketka_m
3. črc 2022

@maxulekapcule to my take 🙂 netopime elektrinou ani nemame tepelne cerpadlo..ale stejne jak zvednou smlouvu 300 procent..pozname to i my

maxulekapcule
3. črc 2022

@marketka_m to je hnus. Nám poslali ceník na jaře, nárůst byl cca 100%

marcicek84
3. črc 2022

@marketa11112 asi o dotacich nic nevis,to se upravit neda,byla vyzna a ma to udrzitelnost a to v tom ibdovi upravit nejde,nebo by stat ty dotace vracel EU a to jsou miliardy...

marcicek84
3. črc 2022

@maxulekapcule to jste ns tom byli jeste dobre o 100 procent plus,ale ma to jit o 300 procent vic,to bude ten humac i ti s tepelkem to poznaji...

marketa11112
3. črc 2022

@marcicek84 my jsme take fixovali vcas. Take mame100 % navic. Fixovat lze ale nekolik mesicu dopredu . proc to nekdo udelal vcas a jiny čeká na posledni chvíli? Kdo mu za to muze? vetsina lidi to resit proste mohla. nerikam vsichni. ale dost jo.

marketka_m
3. črc 2022

@marketa11112 fixovat lze nekolik mesicu ne let.ti kdo meli fixaci treba v kvetnu 2021...tak to nemohli resit.. proste jim za rok skonci fixace..nebo nekteri fixovali na tri roky v roce 2020.. a za pul roku jim skonci a ceny masakr... A ty ceny zvrdnou i tobe..nebo veris ze za rok a pul to pujde dolu?ty mas tepelko ne..tak to si taky zaplatid

marketa11112
3. črc 2022

@marketka_m mam ted fixaci od kvetna, za
breznovou cenu na tri roky.
Fixace na hypo nam koncila letos v breznu a novou jsem resila uz loni v rijnu a uzavrela novou smlouvu.

Jak rikam,nekdy to nejde,jindy jo a presto lide
nedelaji nic.

marcicek84
3. črc 2022

@marketka_m presne tak ji to potka i me to potka v roce 2024 po konci fixace,jenom nekdo si mysli,ze se ho to asi netyka...z tim tepelkem se taky dost prohne,ted tady krici,at si kazdy pomuze sam,ale to muzeme rikat o narustu cen do max.100 procent,ale 300 procentni narust neni normalni kdyz vsude jinde to jde delat jinak a tady ne,tak fakt me ta ohrana pisnicka o Ukrajine a ja nevim o cem jeste nevytrhne...

marcicek84
3. črc 2022

@marketa11112 ale ok,my taky,ale je blahove si myslet,ze to pri pristi fixaci pujde vyresit vcas zs nizsi cenu,takze to,ze se ted placas po bruchu znamena jen,ze pak budes v o to vetsim soku,taky te to potka a je blaznive si myslet,ze ses postarala a nedotkne se te to...na tve miste zas tak v klidu nejsem,chtelo by to trochu proziravosti a hlavne pokory....
Jinak taky plyn jde fixovat na kratsi dobu nez elektrina,tedy kdo vyresit plyn vcas tak mu bude prinejlepsim koncit fixace pristi rok
Totez u elektriny a kdyz nekomu konci fixace ted ke konci roku,tak taky nevim jak to mohl ten clovek poresit driv....
Uver ted dopredu neporesis,uz je to maso...

marketa11112
3. črc 2022

@marcicek84 zadne placani po rameni. Ale reseni na tri roky ano. Tepelko a ftv se zaplati rychle. A zustane. Tim padem spotreba nizsi o 70-80%. Je lepsi delat neco, nez nic.
Co bude za tři roky, nikdo nevi. Take si muzeme svitit svickama a topit jen drevem ci uhlim. Muze byt jeste hur. A nebo take lepe. To ted nikdo nevi. Kazdopadne jen brecet, je lidem k nicemu.

marketka_m
3. črc 2022

@marketa11112 ti kteri nemaji hotovost na fotovoltaiku nebo tepelne cerpadlo proste nic neudelaji..ja hotovost mam..ale nejdu do toho.. prozatim mne o tom nikdo nepresvedcil.tepelo u sestrenky zere elektrinu jak blazen... A fotovoltaika jede hlavne v lete kdy te spotreby je nejmene.. protoze netopis svitis mene..

marcicek84
3. črc 2022

@marketka_m mam stejny nazor,jsou to spise hura akce, vsude se tepelko nehodi,kdyz je to blbe zvolene ci nainstalovane,prosustrujes na elektrice i kalhoty...

kamino
3. črc 2022

My také posbírali úspory a jdeme do FTV - ale máme štěstí že máme dům a máme to kam umístit - bohužel to hodně lidí nemá ☹ Budeme mít celkem velké baterie a zajímáme se o možnost tzv. virtuální baterie, kdy přebytky snad budeme moci vybrat právě v zimě.. ale tam ještě neznáme pořádně podmínky, to je v jednání.. Bohužel už nemáme místo na čerpadlo, ale máme krbovky rozvedené po všech místnostech, tak náhradní řešení topení naštěstí máme..

Strana