Je možné v naší situaci získat a utáhnout hypotéku?

kimibiancaa
29. bře 2016

Zdravím holky,

vím, že modrý koník není žádná poradna finanční ani lékařská ani nic podobného, ale je Vás tu spoustu s osobními zkušenostmi, a to je někdy cennější než titul. Proto bych se ráda zeptala, poradila, postěžovala.. Však to znáte.

S přítelem čekáme miminko, momentálně 7 měsíc těhotenství. Já už od 11/2015 nepracuji, ale jsem vedená na úřadu práce s podporou kolem 6000,- Kč (pouze do dubna) potom mám nárok na mateřskou, která poplyne od června, měla by být cca 10 000,- Kč a pak samozřejmě rodičák. Přítelův plat je něco kolem 17 000,- Kč. Uvažujeme, že bychom rádi opustili byt 1+1 a našli si nějaký domeček k rekonstrukci.. tak do 1 400 000 a dejme tomu za 600 000 ho opravili, našetřeno nemáme nic, přítel momentálně splácí ještě půjčku na garáž.

Myslíte, že je možné v naší situaci vůbec hypotéku získat a je možné ji utáhnout? Zajímá mě také, zda má vliv na získání hypotéky výše mateřské, než kdybychom žádali až ve chvíli, kdy budu pobírat rodičovskou, která je o dost menší.

Ptám se spíš na Vaše zkušenosti, chápu, že vše je velmi velmi individuální a záleží na spoustě dalších faktorů.

Děkuji za jakoukoli reakci.. 🙂 a hezký den.

zloba89
29. bře 2016

S tímhle příjmem si myslím že vám žádná banka asi ani nepůjčí a pokud půjčí tak budete mít co dělat aby jste nežily z ruky do huby.
A pokud už jednu půjčku máte, tak rozhodně vyčkejte minimálně do doby než bude splacená..
Může se cokoliv stát a co pak?
Nevím na jak vysoké noze si žijete, ale s příjmem pod 30tis horkotěžko s hypo za krkem budete vycházet.
Máte alespoň něco na mimčo? I to dost stojí...

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa vzhledem k tomu ze si nezamestnana a budes na rodicaku tak ti zapocitaji do tveho prijmu jenom neco pres 3000, proste tu nejnizsi castku rodicaku co se dostava. a pri vasich prijmech je 1,4 mega nerealny, pri 100% hypo bude splatka kolem 7000 a kde jsou poplatky, jidlo a z ceho by jste opravily ten barak, a varianta ze by vam tech 600000 pujcily e jeste vetsi scifi, na to zadna banka nepristoupi.

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@zloba89 Na mimčo už máme téměř vše.. 90% věcí dědíme, už nám chybí jen maličkosti. Já mám ještě stavebko něco kolem 80 000 pro horší případy.. ale myslela jsem si že je to nereálné.

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss Děkuji za komentář, to s těmi 3000 jsem nepočítala.. myslela jsem si že kdybychom zažádali v době mé mateřské, tak započítají právě celou mateřskou.. takže díky za novinku pro mě.. 🙂

monikagurthova
29. bře 2016

@kimibiancaa tak do toho bych s vašim příjmem nesla ☹ banka vám nepujci nebo ano ale bude chtít kromě zástavy domu i jinou zástavu (byt někoho z rodiny apod.) my hypotéku mame a řeknu ti ze i když ma manžel celkem vysoký příjem budeme mít co delat az budu na rodicovskym příspěvku abychom to vše utahli. Takze bych to řešila byt vámi větším bytem v podnájmu....

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa hlavne pokud si beres hypo tak je blbost brat na 100% to jsou pak ty podminky mnohem horsi a taky je dobre mit rezervu pro pripad ze prijde chlap o praci aby se hypo dalo jeste par mesicu platit.

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@monikagurthova Mě právě přijde prašť jako uhoď, platit 10000 za 2+1, když teď momentálně dáváme za 1+1 5000,- Kč anebo platit 7000,- Kč za hypotéku a vědět že to jednou bude naše.

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa my brali hypo loni kdyz sem byla uz na rodicaku a mela tu maximalni castku pres 11000 a stejne mi zapocitali jenom neco pres 3000. Nakonec rucime i bytem nasich aby jsme se prave dostaly na 80% ceny nemovitosti protoze tam uz jsou ty sazby zajimavejsi, ale i tak dame mesicne jenom za hypo 17 000 ☹

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss Je mi jasné, že je lepší mít alespoň něco našetřeno.. ale komu se to dnes daří že jo.. No stojíme teď před otázkou zda jít do většího a stejně platit těch 10000 spíše 12000 za nájem pro někoho cizího.. nebo platit hypotéku 7000 s vidinou budoucnosti..

monikagurthova
29. bře 2016

@kimibiancaa Ja to chápu problém je ten ze na nájem ti nikdo nemusí půjčovat, ale na hypotéku ano ☹

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss No Krista Pána... a stavíte nový nebo opravujete? My bychom teoreticky taky mohli ukecat naše aby nemovitostí ručili.. to jsou pak asi tedy ty podmínky mnohem lepší. A u jaké instituce hypotéku máte?

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa jako 7000 hypo by se dala utahnout sice by jste museli hooodne setrit ale problem je pokud nemate z ceho opravovat

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@monikagurthova Tomu rozumím, jen je to nesmyslné... ale to je život, já vím.. :D

lucienn5
29. bře 2016

Určitě souhlasím, že dává větší smysl, platiti hypotéku, než peníze "vyhazovat" za pronájem .. ale rozhodně bych se snažila něco našetřit, než se do něčeho takového pustit. My taky hodně váhaly, ale nakonec do toho šli. Jen jsme předtím našetřily natolik, že máme 70% hypo a k tomu asi 5ti měsíční plat v záloze, takže je to pak úplně o něčem jiném. I my jsme klidnější, protože nikdy nevíš, co může být za rok, natož za deset ..

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss No to nemáme. A nedá se to třeba řešit tak, že si člověk vezme hypo na 2000 000, kdy zárukou je teda příjem obou (byť mizerný) a zastavená nemovitost rodinných příslušníků?

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@lucienn5 Můžete poradit jak vysoká je vhodná ta rezerva? Nebo třeba uvést jak konkrétně to máte s hypo u Vás.. Pochopím, pokud je to moc soukromé.. 🙂

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa mame hypo u raifky, koupili jsme novej velkej barak, my moc na ty opravy nejsme, tak jsme radi za hotove co moc nepotrebuje nic. 😀 manzel ma zivotni pojistku na hodnotu baraku kdyby nahodou tak at nejsme s detma v problemech

lenjii
29. bře 2016

Před dvouma rokama jsem já byla taky na mateřské, manžel cca 19,000,- . Našetřeno nula. Dostali jsme 100% půjčku od českomoravské stavebni. Ovšem nic jsme v tu dobu nesplaceli a nebyly jsme v tu dobu zadlužení. V tom už problémy jsou. Takže si nejsem jistá. Nevím jak jsou na tom jiné banky, ale dostali jsme hypo na 1,700,000 na byt plus 100,000 na rekonstrukci. Za to jsme opravili bídnou kuchyn. A jak tu bylo zminovane, mateřská se opravdu nebere jako celá, ale jen určité procento.

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss Aha.. my právě chceme radši starší a opravit, přítel je moc šikovnej a skoro všechny opravy většinou zvládá sám, rodina taky vypomůže a dlužní kamarádi se taky najdou, takže je to pro nás schůdnější varianta.. uvažovali jsme o tom, že bychom třeba na pár měsíců bydleli u rodičů, kde máme dva pokoje stejně blokované vždy na víkend.. za tu dobu baráček opravili, abychom neplatili hypo i nájem dohromady a až budou takové ty základy jako koupelna, kuchyň a spací místnosti hotové, tak bychom se přestěhovali.. ale říkám to jsou zatím jenom vidiny... U Raifky jsme už žádali, přítel tam je dlouhodobým klientem a nabídly šílené podmínky.. ale jak to tak pozoruju, tak to bude všude stejné.. 🙂 v našem případě..

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

Ještě bych možná přidala otázku, je lepší se jít na hypo ptát před tím než máte vyhlídlou nemovitost (v případě, že se jedná o koupi staršího domu) nebo je nutné tam jít už s tím, že jsme si vyhlídli tohle a tohle a tolik potřebujeme na opravu?

lenjii
29. bře 2016

@kimibiancaa určitě bych se ptala za včasu už před.

lejla29
29. bře 2016

@kimibiancaa Nevím, jak je to teď, aby my máme hypotéku od Český spořitelny už 5 let, je psaná jen na manžela, bral tenkrát 24 tisíc čistého a dali nám hypotéku na 2 miliony (bylo to maximum, co mohli k výšce jeho platu) a to máme hrozně vysoký úrok 4,6 %, teď jsou ty úroky nižší...takže bych to tak nereálně neviděla, zkus zajít do banky a zeptat se, jak velkou hypotéku vzhledem k jeho platu můžete mít. My platíme hypotéku i s poplatkama za pojištění a vedení účtu 12.500,-, což vy byste platili asi okolo 7.000,- (záleží na jak dlouhou dobu jí můžete mít, třeba i míň) my mohli maximálně na 30 let. Je dobré, aby vám 15 tisíc zbylo (jídlo, energie atd.)...my to tak ze začátku měli a žili jsme z výplaty do výplaty první 2 roky, pak jsem se vrátila do práce a už je to mnohem lepší 😀

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@lenjii o té mateřské jsem vůbec nevěděla, teď už chápu, proč nás od toho všichni zrazují.. děkuji moc za zkušenost, vidím, že jsem si to kreslila moc optimisticky.. 🙂

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa asi bych to u vas resila tak ze nejdriv splatit garaz, pak ji prodat a penize pouzit na snizeni procenta, ktere potrebujete pujcit a asi zkusit domluvit i jinou zastavu aby to procento bylo kolem 80% a zkusit neco nasetrit aby byla doma rezerva. ono dost zalezi v jakem oboru manzel pracuje a kdyby prisel o praci jak rychle si najde jinou. manzel treba pracuje v IT takze kdyz prijde o praci do mesice ma jinou, ale i tak mame rezervu ze minimalne pul roku by jsme bez jeho prijmu zili jako do ted.

serrena
29. bře 2016

@kimibiancaa Mám to čerstvě v hlavě, čekáme rodinu a hypotéku jsme vyřizovali s manželem teď v únoru. Jestli že nemáš nic našetřeno, nemáš čím ručit a jsi těhotná na UP, tak ti možná, velice možná (ale spíš o tom pochybuji) půjčí na nemovitost. Za takových podmínek ale počítej se splátkou cca 2000,- víc než kdybys měla ještě další nemovitost k ručení a byla zaměstnaná. To možná i těch 7000,- bych řekla je optimistický odhad. Že by ti půjčili dalších 600 000,- na rekonstrukci, to rovnou zapomeň.

tajemna30
29. bře 2016

Chápu Vás, určitě je lepší platit hypotéku, než "cpát peníze" do něčeho co není moje. Ale s VAším nízkým příjmem, je dle mého nereálné hypotéku bez ručení nemovitostí dostat. Takže bych začala tím, že se zeptám rodičů, zda vůbec jsou ochotni ručit jejich nemovitostí. Dále být přítelem sháním si lépe placenou práci - ono z platu 17000,- Kč - táhnout hypotéku, inkaso, běžný provoz rodiny, dítě + samozřejmě s VAším rodičákem je tak počítat každou korunu, a to ještě zda vůbec hypotéku dostanete .... opravdu bych začala dotazem u rodičů, a zašla se jen informačně zeptat do nějaké banky at si uděláte trošku představu co je vůbec reálné.

lenjii
29. bře 2016

@kimibiancaa ještě jsem zapoměla dodat, že ručitele apod. nemáme, manžel si to nepřál. 🙂

kristinaja
29. bře 2016

Tak ja jsem cerstve tehotna,nasetreno jsme meli kolem 100tisic a presne sto slo jen realitce,ktera za nas vse vyrizuje,bez ni bych do toho nikdy nesla. Brali jsme si 90%,zbylych 10% nam pujcili nasi. Nevysel nam odhad,takze nam zbyla na vyber komercka,ktera dava az 120% odhadu. Mame pucjku na auto,oba jsme pojisteni na dost veci. Co se tyce hypoteky,splatky budou kolem 5600 mesicne,coz je fajn,ale kde mas inkaso,zalohy na energie,pojisteni nemovitosti a domu atd...tak jeste setrime co to da,protoze s rodic.prispevkem si myslim,ze budem radi,kdyz kazdy mesic vezmu z uspor treba dva tisice...nehlede na to,ze se muze podelat lednice a budem potrebovat novou,tak zasoby hned zmiznou...jo a byt stal 1 690 000... Je to tezky 😐

lejla29
29. bře 2016

@kimibiancaa Jo taky chci dodat, že ručitele nemáme, ručíme barákem na který je psaná ta hypotéka 🙂

mississka11
29. bře 2016

Problém je v tom, že banky ví, že mateřská je cca na půl roku a pak je rodičák, který si můžeš dobrovolně snížit na 3800 Kč. Hypotéka bohužel není záležitost na 3 roky. My máme 640 000. Dostal je přítel, který měl 16 000 Kč výplatu, ničím neručí (nebylo čím-byt se teprve stavěl) a má navíc půjčku na 50 000 Kč, protože se mu jeden rok nedařilo v podnikání. Hypo mu dali u Buřinky, kde je 500 000 hypotéka bez zástavy, 140 000 je úvěr ze stavebního spoření, ALE!!! budeme splácet 20 let po 5000 měsíčně, takže zaplatíme téměř dvojnásob. Teď ji chceme refinancovat, tak uvidíme. Takže i pokud by vám hypotéku dali, tak to nebude bez zástavy nějaká super částka. Nechci malovat čerta na zeď, ale já osobně už bych do toho nešla, protože je to finančně dost náročné, a to si nežijeme Bůh ví jak špatně. Mě zas vytáčí příspěvky na bydlení, kdy se peníze hrnou do rukou soukromníků, kteří za nekřesťanské peníze pronajímají byty. Ale, pokud byste si větší byt dočasně pronajali, máte možnost dostat příspěvek na bydlení? Dosáhnete na něj? Kamarádka to má tak, že si příspěvek ukládá na stavební spoření a tím pádem pak získá lepší úroky na hypotéku a část už budou mít naspořenou...