icon

Je možné v naší situaci získat a utáhnout hypotéku?

kimibiancaa
29. bře 2016

Zdravím holky,

vím, že modrý koník není žádná poradna finanční ani lékařská ani nic podobného, ale je Vás tu spoustu s osobními zkušenostmi, a to je někdy cennější než titul. Proto bych se ráda zeptala, poradila, postěžovala.. Však to znáte.

S přítelem čekáme miminko, momentálně 7 měsíc těhotenství. Já už od 11/2015 nepracuji, ale jsem vedená na úřadu práce s podporou kolem 6000,- Kč (pouze do dubna) potom mám nárok na mateřskou, která poplyne od června, měla by být cca 10 000,- Kč a pak samozřejmě rodičák. Přítelův plat je něco kolem 17 000,- Kč. Uvažujeme, že bychom rádi opustili byt 1+1 a našli si nějaký domeček k rekonstrukci.. tak do 1 400 000 a dejme tomu za 600 000 ho opravili, našetřeno nemáme nic, přítel momentálně splácí ještě půjčku na garáž.

Myslíte, že je možné v naší situaci vůbec hypotéku získat a je možné ji utáhnout? Zajímá mě také, zda má vliv na získání hypotéky výše mateřské, než kdybychom žádali až ve chvíli, kdy budu pobírat rodičovskou, která je o dost menší.

Ptám se spíš na Vaše zkušenosti, chápu, že vše je velmi velmi individuální a záleží na spoustě dalších faktorů.

Děkuji za jakoukoli reakci.. 🙂 a hezký den.

Strana
z5
kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@lejla29 Díky, tohle už zní lépe... já mám našetřeno kolem 100 000 dohromady.. něco na stavebku a něco ještě co jsem měla rezervu z práce... pro mimčo už moc nepotřebujeme, jenom se necháme překvapit, jak moc nám spolknou plenky, třeba nebudu kojit a tak dále a tak dále.. to je zase hudba jiné budoucnosti, ale každopádně nějakou úsporu máme.. rodiče taky v případě nouze pomůžou.. Přítel bohužel, teda s tím platem 17000 čistého asi na moc nedosáhne a já mu v této chvíli ani moc nemůžu pomoc protože když pobírám podporu na ÚP nemůžu ani na brigádu, abychom ten rozpočet trochu navýšili a navíc by mi sebrali mateřskou kdybych někam nastoupila, protože díky předchozí práci bude v celkem pěkné výši... tomu žití od výplaty k výplatě se asi nevyhneme.. teď nám pořád dost zbývalo... ale tomu člověk asi musí obětovat a říct si že to za to stojí.. 🙂

tulikiss
29. bře 2016

@kristinaja co clovek to zkusenost jak bych treba uz pres realitku nikdy nesla, pres ni jsme kupovali byt a des, prachu chtely a nic moc neudelaly.... byt jsme pak prodavali bez realitky a prodal se ihned a barak jsme taky kupily bez realitky

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tulikiss Přítel pracuje v automobilovém průmyslu, ale dlouhou praxi má i ze spousty dalších oborů od kamionů po stavebniny, takže toho se tak nebojím, spíš, kdyby se něco stalo, což člověk nikdy neví. S tou rezervou souhlasím. Ještě budeme muset došetřit, i když s prckem to půjde asi špatně.. 🙂

lenjii
29. bře 2016

@mississka11 to teda naše banka vůbec neřešila na jak dlouho co budu mít já za mateřskou nebo rodičák. To je vůbec nezajímalo. Asi opravdu jak u které banky

tulikiss
29. bře 2016

@kimibiancaa tak samozrejmosti u hypo je pojisteni v pripade smrti, manzel to ma taky na plnou castku coz jsou ted sileny prachy za pojistku ale porad lepsi kdyz to jsou "vyhozene" penize a nikdy se to nepouzije nez pak zustat se dvema detma s 4 megovou hypo na krku

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@serrena Našetřeno opravdu malunko.. nějakých 100 000 (stavebko + něco z běžného účtu), o ručení nemovitostí by možná mohla být i řeč.. aspoň teď vím, že se musíme hlavně starat o to, abychom ty naše podmínky, co nejvíc zlepšili, když to nejde platem tak aspoň tím našetřením a ručením. Díky

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@tajemna30 Děkuju, takové nakopnutí potřebuju, člověk neví kde má začít a jaké si banka klade požadavky.. zkusím začít tou rozpravou s rodiči. 🙂

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@lenjii Tak toho se taky obávám, přítel je na tohle taky až moc "hrdý".

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@kristinaja Uff.. a to už hotový byt nebo k rekonstrukci?

lenjii
29. bře 2016

@kimibiancaa aha tak to taky chápu. Manžel nebyl ani tak hrdý jakože spíš nechtěl do toho nikoho zatahovat, kdyby se něco stalo.

kristinaja
29. bře 2016

@kimibiancaa meli jsme stesti a nasli byt,ktery je vymalovany a kompletne zarizeny,bez postele. Za 14 dni se stehujeme,ale majitelka byt schovavala synovi,ktery tam uz nechtel jit,takze to prodali tak,jak tam bydleli,vsechny spotrebice,skrin,lampy,sedacka,stoly,zidle...hledali jsme byt,aby jsme se jen prestehovali a nakonec to vyslo 😊

lejla29
29. bře 2016

@kimibiancaa My jsme pojištěný, že kdyby se manželovi něco stalo nebo se dostal do invalidního důchodu, tak celou částku uhradí pojišťovna...jinak každá banka, jiné podmínky...byla jsem ve 3 bankách, než jsme se rozhodli...jo a dobrý je trik: říct, že by jsi hrozně ráda od nich hypotéku, ale že ti jiná banka nabídla o 0,5 procenta nižší úrok, že tě to hrozně mrzí, protože by jsi preferovala je...nám takhle česká spořitelna řekla, o.k. a snížila původně nabízený úrok o 0,5 procent,když si jí vezmeme od nich....kdybych to neřekla, tak máme ještě vyšší úrok...pokavaď máte dohromady 24.000,- tak bych se toho nebála...hypotéka bude i s poplatky a pojištěním dejme tomu 7.000,- a zbyde vám 17.000,- na jídlo, energie atd...takže v pohodě...a myslím,že hypotéku milion a půl vám dají při započítaných přijmech 17.000,- přítel plus 3.000,- ty. 🙂 a ručit by jsi měla tím domem (ale musí tomu odpovídat odhat od jejich odhadce, popřípadě můžeš uvést,že máte ušetřeno 100.000,-)

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@mississka11 O větším bytě jsem taky uvažovala, ta idea s příspěvkem na bydlení mě nenapadla.. ale přítel nechce ani slyšet.. dáváme za 1+1 5000 Kč se vším všudy.. ve dvou paráda, ale co až bude malej, jestli to přežít třeba ten rok a šetřit co to dá nebo se kouknout po tom větším.. i když na příspěvek na bydlení si myslím nedosáhneme, počítala jsem to teď, když máme dohromady cca 23000,- a nevyšlo to..

hojda
29. bře 2016

Asi by bylo taky dobré se zamyslet, jak budete řešit situaci, kdy nebude mít třeba přítel práci (nemoc) a nebude moci splácet. Rozhodně bych nespoléhala na pojistku, které se dává k hypotéce při neschopnosti splácet hypo:

http://ekonomika.idnes.cz/rozhovor-s-advokatem-...

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@kristinaja Tak to chápu.. o starost míň než se honit za penězma a ještě do toho opravovat... jenže my bychom rádi baráček.. jsme oba z vesnice, kde zahrada je samozřejmostí.. nějaké to zvířectvo třeba taky, takže koupi bytu jsme zavrhli oba

kimibiancaa
autor
29. bře 2016

@lejla29 Jéé super.. díky moc.. Jde vidět že zkušenosti se opravdu různí, jsem ráda, že jsi přidala komentář.. člověku to dodá chuť nad tím znovu a znovu uvažovat.. taky si pořád myslím, že jsou na tom lidi mnohem hůř.. někdy ten chlap nevydělá ani 13000 čistého, není podpora rodiny atd atd... takže možná ještě malinko našetříme, ale půjdeme do toho určitě.. 🙂 děkuju ještě jednou..

lucienn5
29. bře 2016

@kimibiancaa říká se, že rezerva by měla být taková, že pokud by vypadly všechny příjmy, tak by rodina měla být schopna 3-5 měsíců přežít. My si braly hypo 2 300tis, 800tis jsme měli vlastní, 300tis našetřeno do budoucna. S tím, že měsíčně po všech výdajích a zaplacení hypo, nám zbývá ještě cca 10tis ... jasně, přítel má dobrou práci, tak to máme jednodušší, ale chci na tom poukázat, že je dobré mít co nejvíc do zásoby a rozhodně nejít z ruky do huby a když náhodou přijde manžel o práci, tak skončit na dlažbě ..

antoinet
29. bře 2016

@kimibiancaa doporučuju udělat 2 věci, aby jste se mohli lépe rozhodovat.
1. Sepište si do koruny měsíční náklady a pripočtěte i ty roční (pojistky apod.), počítejte pár tisíc navíc pro dítě (nejdřív plínky,pak boty, jídlo,léky, apod.), k tomu zkuste přičíst výši splátky hypotéky a další náklady ve vaší budoucí nemovitosti (voda, teplo, elektřina, údržba a opravy, pojistka,daň)
2. Najděte si dobrého finančního poradce, na doporučení. Ten vám zdarma zmapuje situaci na trhu a nebudete muset nic obýhat, i úrok je pak lepší.

Až tohle uděláte, budete přesně vědět, jestli do toho můžete jít nebo ne. Zkušenosti ostatních nejsou důležité, v případě problémů nepomůžou.
A mezitím spořte, 3 platy jsou minimum, nemoc nebo porouchaná pračka nejsou bohužel vzácností.

anetka1701
29. bře 2016

@kimibiancaa my si braly hypo semnou na RD a můj příjem se započítával jako 0. Naštěstí chap vydělává dost. Pokud můžu radit, tak si vemte radši hypo na byt, něco našetřete a pak to prodejte a jděte do domu - my koupili dům za 1,7 mil, vypadal docela OK a už jsme s rekonstrukcí za mega - a to jsme si dost věcí dělali sami... Ono to pak děsně lítá :(

hojda
29. bře 2016

@lejla29 myslíš to pojištění proti nemožnosti splácet? Nahože jsem k tomu dávala link, jak v to reálu funguje, nebo spíš nefunguje.

kami1984
29. bře 2016

No já osobně bych do toho nešla:(((( Nejprve doplatila ten malý úvěr a pak počítala, miminko stojí hodně peněz, ono se to zdá, mateřská půlroku rychle uteče a i když skok nebude tak velký, 3tisíce v rozpočtu chybět budou... Manžel je teď měsíc na nemocenské, plánovaná operace a my 3měsíce odkládalali, aby jsme pak nebyly per plex, jak mu přijde pár tisícovek na výplatu. Co kdyby partner onemocněl, byť na měsíc, měli byste z čeho pokrýt náklady??? A z vlastní zkušenosti, zrekonstruovali jsme 2domy, tak vím, o čem mluvím, pokud není na baráku už alespoň vyměněná voda a elektrika, nejděte do toho, pak ty částky skáčou jako ďas... Jen za elektřinu je to 1OOtisíc ani nemrkneš..
Pokud Vám teď zbývají peníze, spořte, ať si co nejdříve doplatíte úvěr a máte něco do začátků, rezervu...

evaviki
29. bře 2016

@kimibiancaa u banky na hypoteku nedosahnete.. Jak psaly holky, budes muset dolozit cestne prohlaseni o budouci vysi rodicovskeho prispevku - pokud ho budes mit automaticky na 4 roky, tak ti uznaji jen to minimum. Pokud mas ale narok zvolit si delku rodicaku, uznaji ti i vic, nekde dokonce az 11.000..
Kdyz budu pocitat s tou horsi variantou, prolezete na hypouver u stavebni sporitelny. Ktery je ale dost nevyhodny (uroky platis prvnich x let z plne vyse uveru, atd.) Radeji bych zustala tam, kde jste, setrila a az kdyz po roce uvidis, jak vam to jde, zda opravdu kazdy mesic odlozis navic treba tech 7-8000 (taka bude hypoteka na dva miliony na 30 let), tak pak bych do toho sla.. Protoze to neni jen 7500 na hypoteku.. Ale navic elektrina,plyn, fond oprav, atd.. Pro 3 lidi se s hypotekou dostanes na 12.000 za bydleni urcite.

kami1984
29. bře 2016

Před MD a RD jsem dělala v bance na oddělení pojištění a vím, co mi pod rukama chodilo, nezaplatíš jednou, podruhé a potřetí je zesplatnění úvěru:(((
Měla jsem hodně lidí s nízkým příjmem, hodně s vysokým a jeden měsíc nezaplatíš 5ku, třetí měsíc už to je 15 plus penále...
Měla jsem i podnikatele, co platil 25OOO a dostal hnusnou nemoc a najednou nebylo z čeho splácet:(( Pojišťovny u nemoci vyplácí od 6O.dne, tedy minimálně 2měsíce hradíte a většinou max. 12měsíců.. top samé pozor u úmrtí, invalidity.... aby pak pojistka nebyla malá, pokud se dopočítají úroky, tohle jsem taky denně řešila:((((

nininka23
29. bře 2016

@kimibiancaa Spousta bank mateřskou vůbec nebere jako příjem, vzhledem k tomu, že ji pobíráš krátce. Rodičák jako příjem některé akceptují, jiné ne. Já osobně bych do tak velkého rizika nešla. Existují 100% hypotéky, ale tam už máš uplně jiný úrok.

nininka23
29. bře 2016

@kimibiancaa Jinak ještě jste se ptala na rezervu. My máme rezervu 100 tis. - leží na účtě mojí mámy, která nám ručí domem. V případě, že bychom nemohli spácet, má tam peníze na 18 měsíců. Jinak k hypo si určitě připočtěte náklady na topení, vodu a elektřinu a ze sedmičky jste na desítce

arakad21
29. bře 2016

@kimibiancaa ahoj, my jsme byli v podobné situaci - chtěli jsme z bytu do baráčku - vyhlídli jsme si starší baráček k rekonstrukci za 1,4 mil + jsme počítali 500-600 tis na rekonstrukci. našetřeno jsme měl cca 200 tis + v záloze 200tis na stavebku, které mělo končit za pár měsíců. Chtěli jsme100% hypo a po koupi žádat o úvěr ze stavebka podle toho, kolik by bylo potřeba. Takto jsme začali jednat - v bance a s majiteli domku vše domluvené, připravené smlouvy atd - ALE ke schválení potřebuješ odhad ceny nemovitosti a ten nám dal jen na 80% hypo (pak jsme se dozvěděli, že pokud nemáš známé, je to běžná praxe) a hned jsme byli v ... Našetřenou rezervu určenou aspoň na základní rekonstrukci jsme museli použít na doplacení koupě domečku. Takže naštěstí jsme měli baráček, ale jinak skoro nic. V té době jsme oba pracovali. Naštěstí nám vypomohli rodiče a než jsme vyřídili úvěr ze stavebka, mohli jsme aspoň něco začít rekonstruovat. ALE pozor - hypo máme úrok do 2%, kdežto tento úvěr už má vysoký úrok - nějakých 6-7%!!! Takže dohromady jsme si půjčili cca 1,6 mil a splácíme dohromady cca 10 000 + musíš mít uzavřené pojistky na barák, životka, platit energie, ... Ještě dodám, že jsme měli od začátku finanční poradkyni, která na vše tvrdila, to bude v pohodě, možností je spousta, bude to u vás rychlé - táhlo se to všechno cca 8 měsíců, my nervy v pr... a poradkyně vysmátá.Doporučuji zajít přímo do banky (klidně jich zkuste víc) a tam se zeptejte konkrétně na svou situaci - dobrá banka vám poradí, jestli si to můžete dovolit. A HLAVNĚ SI TO VŠE DOPŘEDU PROPOČÍTEJTE!!! Určitě to chce mít nějakou rezervu, bez té budete nahraní.

lejla29
29. bře 2016

@hojda Ne to nemáme, máme pojištění na úmrtí a invalidní důchod...tamto pojištění, co jsi dávala link je zbytečně drahé a nesmí se zapomenou platit i v případě, že člověk přijde o práci (to vím)...manžel se o práci nebojí, takže pro nás to bylo zbytečné pojištění...

martiniquest
29. bře 2016

@kimibiancaa Naprosto souhlasím s tím, co psala @antoinet - podrobně si sepište příjmy a výdaje, a pak si zajděte za dobrým hypotečním poradcem - ideálně na doporučení někoho známého. My máme například výbornou poradkyni v Olomouci. Dělá pouze hypotéky, protože je to natolik komplikované, že nevěřím tomu, že by někdo mohl dělat špičkové finanční poradenství pro všechny produkty naráz. A tato paní spolupracuje se druhou poradkyní, která zase řeší stavebka, pojistky atd. Perfektně spolupracují a hledají ideální řešení pro potřeby klienta. Na Koníkovi ti může psát kdokoli svou zkušenost, ale každý případ je naprosto jedinečný a mnohdy třeba i komplikovaný, proto bych se šla poradit k někomu, kdo v tom má přehled.

martiniquest
29. bře 2016

@arakad21 Mrzí mě vaše špatná zkušenost. Bohužel jak jsem psala výše, dost záleží na finančním poradci. Já osobně bych přímo u banky o hypo nežádala. Díky naší poradkyni, která má známé snad ve všech bankách v Olomouci a má brutální obrat, takže klientům může nabídnout o mnoho výhodnější podmínky, jsme se dostali na mnohem nižší úrok, než jaký nám v té době nabízela banka, u které nakonec hypo máme vedenou. S odhadem jsme taky neměli problém, ovšem zase hlavně díky jejím známostem.

zulitvi
29. bře 2016

Tak já rp 6000, manžel 23 000 prumerny plat a dali nám 1 250 000. Bylo to skoro rok, než jsme to získali. Splátku máme nižší než předchozí nájem, tak se tolik nebojím, že bychom to neutahli.
Zajděte k financnimu poradci, v jejich zájmu je hypo získat, takže vám určitě pomůže a poradí. Navíc nebudete muset běhat a on to vše za vás udělá.
Ale ta vaše částka je asi dost nereálná. Navíc tu se nemovitosti prodávají za dost nizkou cenu a myslim si, ze kdybychom tu koupili dům za 1,4 milionu, urcite by nás rekonstrukce vyšla na víc jak 600 tis. Fakt to důkladně spočítejte, aby vám pak v pulce nedosly penize. 🙂

Strana
z5