icon

Je možné v naší situaci získat a utáhnout hypotéku?

kimibiancaa
29. bře 2016

Zdravím holky,

vím, že modrý koník není žádná poradna finanční ani lékařská ani nic podobného, ale je Vás tu spoustu s osobními zkušenostmi, a to je někdy cennější než titul. Proto bych se ráda zeptala, poradila, postěžovala.. Však to znáte.

S přítelem čekáme miminko, momentálně 7 měsíc těhotenství. Já už od 11/2015 nepracuji, ale jsem vedená na úřadu práce s podporou kolem 6000,- Kč (pouze do dubna) potom mám nárok na mateřskou, která poplyne od června, měla by být cca 10 000,- Kč a pak samozřejmě rodičák. Přítelův plat je něco kolem 17 000,- Kč. Uvažujeme, že bychom rádi opustili byt 1+1 a našli si nějaký domeček k rekonstrukci.. tak do 1 400 000 a dejme tomu za 600 000 ho opravili, našetřeno nemáme nic, přítel momentálně splácí ještě půjčku na garáž.

Myslíte, že je možné v naší situaci vůbec hypotéku získat a je možné ji utáhnout? Zajímá mě také, zda má vliv na získání hypotéky výše mateřské, než kdybychom žádali až ve chvíli, kdy budu pobírat rodičovskou, která je o dost menší.

Ptám se spíš na Vaše zkušenosti, chápu, že vše je velmi velmi individuální a záleží na spoustě dalších faktorů.

Děkuji za jakoukoli reakci.. 🙂 a hezký den.

Strana
z5
antoinet
29. bře 2016

@kami1984 já jsem zase připravovala mzdy dělníků - každý druhý exekuce:(
Opravdu je omyl počítat jen splátku, kromě inkasa, fondu oprav, pojistek (na těch se fakt šetřit nedá, něco vyžaduje i banka), je to ještě odpad, televizní poplatky a internet, klidně si tipnu, že měsíčně to dělá stejnou částku jako splátka, takže tak 14 000 Kč.

nita1984
29. bře 2016

Aktuálně řešíme to samé.... pro mě byla podmínka to, že z manželova platu se poplatí VŠECHNY nutné náklady na domácnst, vč. zdánlivě malých.. pojistky, telefony, atd plus záklaní jídlo... takže i kdybych já ten měsíc nepřinesla vůbec nic "neumřeme hlady a nepřijdeme o bydlení"... pokud by to takhle nevyšlo, nešla bych do toho (resp. my si bereme větší hypo, tak bychom řešili menší)...

texetka
29. bře 2016

My hypotéku měli nastavenou tak, že splátku zaplatil jeden plat a z druhého jsme platili zbytek. Ale u mě byl předpoklad růstu mzdy a taky rostla a roste - pravidelně. Takže momentálně to máme tak, že jeden plat zaplatí hypotéku, inkaso, poplatky, spoření a druhý plat jde polovina na provoz - jídlo a drogerka a psi a druhá polovina se dělí mezi spořídí účet a investování.
Na druhou stranu je fakt ten, že stát před rozhodnutím zda dávat 10 000 kč hypotéku nebo 10 000 podnájem - jasná volba celkem..

kami1984
29. bře 2016

@antoinet to je fakt, předtím jsem sepisovala půjčky a lidi jsou tak zadlužení a kolikrát brali na úplně blbosti:(((

nita1984
29. bře 2016

@kimibiancaa jinak v případě starší nemovistosti se vystavujete různým rizikům.. nám třeba banka neschválila nemovitost jako zástavu (přesto, že vśe hlavní je po rekonstrukci), takže jsme to řešili ručením druhu nemovitostí...

myjusiatko
29. bře 2016

@kimibiancaa citala som len prvu stranu, tak snad nebudem uplne mimo. Byt tebou, zajdem si sa poradit za dobrym financnym poradcom, ktory ti zaroven odpovie na tvoje otazky.

My hypo mame, ale sme v uplne inej situacii nez vy dvaja. Na vasom mieste by som sa trochu bala, ale suhlasim s tym, ze radsej do svojho, než do cudzieho.

Otazka je, ci vam tu hypoteku vobec s tymi prijmami daju, resp. daju v takej vyske.

Inak my sme si brali 100% ceny bytu, ale tym, ze sme nerucili len tym bytom, ale este aj chalupou svokrovcov, nemali sme teda fakticky 100% hyposku, ale dostali sme sa na nejakych 70% (cena oboch nemovistosi nam to pokryla takto) a dostali sme aj pekny urok.

arakad21
29. bře 2016

@martiniquest určitě souhlasím - my měli poradkyni taky na doporučení, ale bohužel :( naštěstí teď s odstupem času už se tomu smějeme a jsme rádi, že to vše dopadlo, ale když jsme to řešili, byli jsme dost zoufalí. Vše je stále jen o lidech a jejich přístupu ....

jessika
29. bře 2016

@lejla29 úmrtí a invalidita nestačí, i když bankám jo. co dlouhodobá nemoc? pracovní neschopnost následkem úrazu - ne invalidita, ale dlouhodobé léčení? Tam vzniká problém velmi často a lidé na to pojištěni ve většině případů nejsou.

letadlo13
29. bře 2016

@kimibiancaa nečetla jsem všechny příspěvky, ale jsem finanční poradce a fakt tuším, jak to funguje. Tak za prvé, každá banka má jinou metodiku, jinak započítává příjmy a výdaje domácnosti a má jiné požadavky na plat. Jedna ti třeba půjčí 1000 000,- jiná i 1 500 000,-
Ale zpravidla musíte mít vlastní zdroje, minimum je 15% celkové výše, na milion je to teda aspoň 150tis. Jinak vám to nedají, nebo budete mít podmínky k nesnesení. A tyhle zdroje musíte použít jako první!!! Osobně hlavně nedoporučuji jakékoli půjčky od stavebních spořitelen, vypadají výhodně ale nejsou a je s nimi šílená nedomluva, pokud je třeba něco měnit. Konkrétní banku neporadím, to se odvíjí od nemovitosti, platu, aktuálních sazeb, které se mění každý měsíc a tak banka která vyšla nejlíp v lednu může za půl roku být úplně někde jinde. Vždycky to odvolávám a zjišťuji podle konkrétní hypotéky.
Potom počítejte s tím, že banka si udělá vlastní odhad nemovitosti, kterou koupíte, a nemusí zdaleka být tak vysoký, jako kupní cena.
Pokud koupíte dům za 1400000, kde vezmete těch 600000 na opravy, budete to dělat sami nebo s firmou? Je reálné prodat byt za rozumnou cenu a vyskytuje se v okolí dům, o který se vám jedná, nebo je to jenom nějaký nápad, bez konkrétní představy? A hlavně, utá hnědé hypotéku a všechno kolem. Na baráku bude taky elektřina, voda, plyn, revize komínu a pojištění

japona
29. bře 2016

@kimibiancaa Pokud nyní bydlíte komplet za 5000Kc a nejste schopni nic ušetřit (naopak ještě splacite půjčku), je naivní si myslet, že budete schopni splácet hypotéku ve vysi 2mega + platit provoz domu.. Doporučuji zůstat tam, kde jste a pár let šetřit. A hlavně nebrat rodiče, aby vám na váš nápad rucili svou nemovitostí..

jujatko
29. bře 2016

Nečetla jsem předchozí komenty. Kupovali jsme starší baráček. Brali jsme si hypo 1550000 na 30 let. Manžel je velmi šikovný, vše dělá sám. Děláme tedy postupně, jak jsou peníze. Pokud byste si brali 2000000, tak počítejte se splátkou min 8000 měsíčně. Připočtěte náklady na bydlení (energie atd.), dopravu, náklady na jídlo. Po skončení mateřské byste tedy měli příjem cca 24000. Upřímně - nic moc. Respektive - moc z toho už neušetříte. A když se Vám něco "posere", tak nebudete mít kde vzít. Jinak, co může být taky problém, nemovitost bude mít hodnotu např. těch 1400000, banka Vám třeba půjčí 2000000, ale s tím, že rekonsturkci musíte mít hotovou do půl roka, do roka. Takže také záleží, zda je přítel ochoten každou volnou chvilku skákat po baráku a rekonstruovat.
Pochopila jsem z komentu nade mnou, ze nyni platite 5000 Kč komplet bydlení a byli jste tedy sami dva. Hypotéku bude mít skoro jednou tolik. Takže jeslti jste nic neušetřili doteď, tak se dá jednodušše spočítat, že byste asi nevyšli. A upřímně, sám sebe ubezpečovat, že se uskromním atd. No, když je člověk zvyklý na nějaký "standard" blbě se z něho jde do horšího ....

veronickalongipes
29. bře 2016

Nechce se mi to procitat, ale dam vlastni zkusenost.. Cmss je peklo, ale pro nas jina moznost nebyla.. Kdyz jsem byla na rodicaku s malym, koupili jsme barak. Manzel tenkrat tak 11t, ja rodicak. U lisky pocitaji myslim 6300, at beres cokoliv.. Cerpali jsme 1,3 mil, z toho barak stal 800t.. Barak jsme nedodelali, naklady silene, aspon pro nas, s uverem to delalo 11t a to jsme topili drevem, platit letos plyn, nevim nevim.. Nezbyvalo na nic.. Prodali jsme, koupili 2+1, naklady se snizily, jak uver tak mesicni platby.. Jsme tu se dvema detma a jsme spokojeni. Je pravda, ze nejsme narocni na prostor 🙂 dnes je velky boom, kazdy chce barak.. Ale co z toho zivota pak je, kdyz te ten barak vyzdime.. Nehledne na to, ze rekonstruovat, jeste s malym deckem, je kolikrat o manzelstvi.. To nase vydtzelo jen tak tak.. A to jsme tenkrat nekoupili zadnou ruinu.

kacca11
29. bře 2016

Souhlasim s tim, co pise
@japona , pokud nenasetrite nic ve dvou s nizkymi vydaji ted, jak chcete zvladnout hypo, naklady na bydleni, dopravu a rekonstrukci? Pokud nemate zadne financni rezervy, nemuzete si brat hypoteku. Tedy samozrejme muzete, ale rozumny clovek se zodpovednosti by to neudelal.

Je hezke malovat si levny domecek na rekonstrukci, ale pro spoustu lidi je to utopie a do reko nakonec nasypou tolik penez, ze by byvali si mohli nechat poszavit na klic a jeste na lepsim miste.

Zkus si spocitat naklady, ktere by se s tim pojily - hypo, pojisteni zivotni alespon jednoho z vas, pojisteni domu, vase naklady na jidlo a drogerii, naklady na dopravu za praci, naklady na prechodne bydleni, pokud dum nebude obyvatelny, naklady na energie a poplatky kolem domu, pripadne na dan z nemovitosti, pokud mate auto, na kterem jste zavisli, tak jeho udrzbu... A to nepocitam samotnou rekonstrukci. Pokud nejste opravdu velci profici, nikdy neodhadnete jeji skutecny rozsah. Navic, budete mit fite, takze dalsi vydaje na nej - vybavicka je to nejmensi, stejne tak plinky, ale co treba pripadna zdravotni pece, co kdybys treba po rodicaku praci uz nesehnala nebo do ni nemohla, pozdeji bude stat neco i skolka a skola, zase tva doprava do prace.

Pokud nemate a nemuzete nasetrit ted, hypo si neberte. Idealne byste meli byt schopni vse pokryt z vaseho jednoho platu a na dobu materske a rodicovske mit misto rezervniho druheho prijmu prave tu financni rezervu. Hypoteka je velky zavazek.

kacca11
29. bře 2016

@nita1984 to pojeti, kdy jeden plat (idealne ten nizsi) pokryje vsechny nutne vydaje vcetne zakladniho provozu domacnosti (naor. Jidlo) , je podle me rozumne, nastavili jsme si to take tak.

nita1984
29. bře 2016

@kacca11 my máme aktuálně příjem cca stejný... ale počítáme s tím, že budu na rodičáku (tím že podnikám, počítám, že budu pracovat i při rodičáku, můžu dělat třeba dvě tři hodiny denně, jak si domluvím klienty)... navíc u nás je to o tom že hypotékou nám klesnou nákldy na bydlení cca na polovinu, plus vznikne prostor pro pasivní příjem... my jsme vůbec poněkud speciální případ. Ale pokud by manželův plat nepokryl veškeré nutné náklady, také bychom to řešili jinak.

Ono se snadno řekne hypotéka je nižší než nájem.... ale do téhle chvíle jsme byli vnájmu právě proto, že některé věci byly nejisté a jít v přípaě nutnosti do levného podnájmu (z drahého) je snazší než řešit co s hypotékou... jinak manžel má životní pojistku ve výši hypo plus rezerva, pro případ že by se mu něco stalo.

kacca11
29. bře 2016

@nita1984 presne tak. Nam treba velmi zasadne klesly naklady na bydleni a hlavne dojizdeni, coz tento rozdil pokryl vetsinu splatky hypo. Ono je nutne nevidet jen tu samotnou castku splatky, ale komplexne vsechny vydaje.

nita1984
29. bře 2016

@kimibiancaa jo a ještě pozor na to, co si myslí někteří... když máme dítě, jen tak nás na ulici nevyhodí... bohužel, skutečnost je jiná.... pokud nemáte na placení, nezajímá nikoho, ani jestli máte na jídlo, ani jestli máte kam jít...

gabriiela
29. bře 2016

Ahojky, určitě využijte služeb finančního poradce 🙂 Jinak moje dobrá kamarádka na RP 6000 a její partner plat 19000 a dostali u Českomoravské stavební hypotéku 1600000, dům koupili za 1400000, zbytek posloužil k rekonstrukci. platí 7000 měsíčně. Vše zvládají, záleží jaké máte výdaje a jak vycházíte měsíčně. Také vím, že když si hypotéku brali, museli zaplatit hned 10% z částky kterou si berou, takže musíte mít i něco našetřeno 🙂 a musíte mít dobrou bankovní minulost. A do toho jim ručila její maminka svým platem plus ručí domem na který si hypec vzali. Myslím, že byste hypotéku dostali, ale otázka je, jestli byste to zvládli, protože pokud teď platíte 5000. Tak počítej že byste hypec platili třeba 7000, plus zálohy 4000 třeba. Možná by bylo lepší ještě počkat. Ono s miminkem taky moc té energie a času na rekontrukce atd není...Děťátko může jít za 3 roky do školky, ty do príce a všechno potom bude lehčí. Přeju hodně zdaru!"

nita1984
29. bře 2016

@kacca11 jojo, to je i u nás. manžel teď denně dojíždí přes 80Km do práce a přes 80km domů. Po přestěhování to bude mít 80km obě cesty, plus získáme cc hodinu a půl času společně 🙂

Ještě dalśí faktor je ten, že jdeme do domu k rekonstrukci, protože manžel už má deset let rekonstruování za sebou (s otcem dával dohromady chalupu, kde te´d tchán bydlí)... takže i víme co to je fyzicky... a finančně...

nita1984
29. bře 2016

@kimibiancaa
Jeśtě je třeba myslet i na "náklady před hypo" .. např. musíte zaplati odhad za nemovitost, v našem přípaě to bylo 7000Kč, plus druhý odhad na druhou nemovitost kterou doručujeme.. tj. dalších 7000Kč. Jeden notářský zápis 6000Kč, notářská úschova peněz 4500Kč, rezervační záloha v našem případě 120 000Kč.

To jsou všechno peníze, které je třeba mít hotově, protože to je prostě nutnost zaplatit.

kacca11
29. bře 2016

@nita1984 ja jsem stavar a proto jsme sli radeji do bytu primo ve meste nez do domu k rekonstrukci. Kdyz vidim, jak to pak dopada, nesla bych do toho a hlavne to neni nas zivotni styl. Ale to je kazdeho vec, kazdeho priority. Pevne doufam, ze vam vse klapne a pri rekonstrukci vas nic neprijemneho neprekvapi...

nita1984
29. bře 2016

@kacca11 určitě nás něco překvapí, s tím se počítá 🙂 nicméně jak píśeš, je to i o životním stylu.. se třemi psy a mojí prací by byl byt o ničem.... už teď jsme v domě, ale pronajatém. Byt by pro nás oba byl utrpením.

peggy722
29. bře 2016

@kimibiancaa Tady nejde o hrdost, ale o logiku. Co když se něco stane, přestanete splácet a rodiče na starý kolena přijdou o střechu nad hlavou ? Takových případů už bylo. Vaše příjmy jsou strašně nízký na tak velkou hypotéku. A s mimčem toho moc nenašetříte.

nita1984
29. bře 2016

@peggy722 ono to nemusí být tak dramatické.. pokud se druhu nemovitostí "jen doručuje".. dá se poměrně brzy vyvázat. Zkuśenost z vlastní rodiny... Stačily tři roky a švagr vyvázal tchánův byt....
Takže my třeba máme tchánův byt jako doručení pro snížení procent hypo.
Ale ano, jsme ve výrazně jiné situaci než tazatelka, co se příjmů týče.

chrobacik13
29. bře 2016

Ahoj my ted taky zadali o hypo,doporucuji dojit se nezavazne zeptat do svy banky taky jsme tam sli jenom se poptat a navrhli mam predbezny vypocet,taky chceme starsi barak v podobny hodnote vlastni zdroje 0 a na 1400000 nam vysla splatka 7300 i s pojistenim ted za pronajem platime 9500 kc takze jsme nemeli nad cim premyslet 🙂co se tyce vasich prijmu to opravdu poradi jenom ten u koho chcete zadat,kazda banka ma jine meritko nam pri nasich prijmech jedna mabidla max.milion druha az 2mega,jak se rika za zeptani nic nedas 🙂

kacca11
29. bře 2016

@nita1984 prave, my mame dva domaci kralicky a to nam staci, casem mozna bude minipes, ale kdo vi. My mame radi mesto a dostupnost vseho. A ono spousta lidi sni o baraku za mestem, ale pritom to treba vubec neodpovida tomu, jak ziji 🙂

barbarra
29. bře 2016

Úplně to stejné jsme řešili s manželem před nedávnem. Nakonec jsme koupili domek ve slušném stavu, ale něco se tam na tom přece jen udělat muselo. Rezervy jsme měli, ale musí podotknout, že ačkoli jsme si vše dělali (a děláme) svépomocí a měli docela představu, kolik by mělo co stát, tak nakonec to stojí vše mnohem víc a rezervy jsou téměř pryč. Je nutné vždy počítat, že ta rekonstrukce či opravy vyjdou spíš dráž. Nám teda hodně pomohl fin. poraddce, bez toho si to neumím představit. Takže pokud něco takového zvažujete, určitě sežeňte nějakého solidního s dobrými referencemi .

nita1984
29. bře 2016

@kacca11 s tím souhlasím... viz oje sestra.. koupili byt, teď když já řekla že kupujeme dům, začala taky řešit že by raději dům... ale jsou přesně ten "městský typ"... i psa dali po narození dítěte k rodičům, protože je obtěžovalo venčení... už vidím jak se starají o barák 😕

kotty
29. bře 2016

ahoj, bydlime taktez v 1+1 ,ale ono taky neni kazda stejna, ta nase ma plochu jak znamych 3+1,takze se tu i s prckem srovname a sve bydleni planujeme optimalne mezi prvnim a druhym prckem. pro nekoho je lepsi vlastni bydleni pred mimcem, pro me je zas lepsi vedet kolik ze vlastne to dite stoji - co kdyby bylo od zacatku na UM, melo alergii kdy spesl. potraviny jsou dost drahe apod a to s tim rozpoctem hybe.
kazdopadne vim ze do budoucna rodinu do ruceni tahat nebudeme protoze v dnesni dobe nejistoty ohrozit druhou rodinu tim ze nebudeme moct splacet ? ne...

peggy722
29. bře 2016

@nita1984 No to ano, ale na starší domek ve špatným stavu jim toho moc nepůjčí. Něco jinýho je ručit novostavbou, tam to není problém, ale prostě 100% nebo 90% na starej barák s jejich přijmy jim banka prostě nepůjčí, takže by museli ručit ještě jednou nemovitostí. Já bych se toho jako rodič hodně bála. A naše děti budou mít smůlu, peníze jim půjčíme, ale majetkem ručit nikdy nebudeme. Byt je to jediný, co máme a abysme pak o to přišli, to teda jako fakt ne. A já mám ráda klidný spaní. My už naštěstí budeme mít hypo za chvíli splacenou, ale stejně už budu ráda, že budeme bez dluhů. Nedovedu si představit žít dalších 20 let od výplatz k výplatě. Ono každý vidí jen tu splátku té hypotéky a už nevidí ty náklady kolem. My třeba na novostavbu máme hodně vysoký náklady za zálohy, protože tu některý věci developer odfláknul, výtahy a budou se muset časem měnit a to je dost šílená investice.

Strana
z5