icon

Kolik peněz měsíčně ušetříte?

25. dub 2025

Hezký večer,
jen by mě zajímalo,zbyde vám měsíčně dávat peníze bokem,ušetřit?A kolik?

Strana
z2
levandule_k
28. dub 2025
@ninive211

@levandule_k No když se podívám, kolik za roky investování mám na investiicích (několikrát se to hnulo dost dolů, naposledy měsíc zpátky), tak kdybych za tu stejnou dobu stejnou částku naspořilaa i na spořáku a bez rizika...investice jsou rizikové. Můžeš hodně vydělat, ale taky spíš ztratit. Já jelikož jsem na investice začala dávat až po rodičáku (měla jsem v plánu nějaké fondy už dlouho, ale na rodičáku prostě nebylo z čeho, člověk byl rád, že je rád a že našetří něco málo aspoń na dovolenou v Česku), tak jsem začala investovat spíš v době, kdy to pak šlo do kopru (válka na Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace...) - první rok jsem byla spíš v minusu než v plusu. Investuju průběžně každý měsíc, takže rozložené investice (kdybych jednorázově investovala tehdy třeba 200 000, tak jsem na tom mnohem hůř). Pak to přes rok šlo krásně nahoru a říkala jsem si hůrá, konečně to roste! A pak bum, Trump a všechno zase bylo v kopru (využila jsem to teda k nákupu a nakoupila něco navíc za "nižší ceny", tak snad v budoucnu to k něčemu bude...už teď jsem zase pěkně v zelených číslech, ale stejně nevim nevím, jestli kdybych tu stejnou částku neměla na spořáku, jestli bych na tom nebyla podobně...myslím nominálně).

@ninive211 Kvalita fondů je různá, jsou fondy výkonnější a méně výkonné. Investice chtějí čas a trpělivost. Trhy kolísají. Mrkni se jak byly sazby na spořících účtech v roce 2019-2020, jak se v té době dařilo, trhům. Na spořícím účtu se nikdy nedostaneš nad inflaci. Trhy jdou do kopru, když použiji tvůj termín, znamená, že nakupuješ za levno.

ninive211
28. dub 2025
@levandule_k

@ninive211 Kvalita fondů je různá, jsou fondy výkonnější a méně výkonné. Investice chtějí čas a trpělivost. Trhy kolísají. Mrkni se jak byly sazby na spořících účtech v roce 2019-2020, jak se v té době dařilo, trhům. Na spořícím účtu se nikdy nedostaneš nad inflaci. Trhy jdou do kopru, když použiji tvůj termín, znamená, že nakupuješ za levno.

@levandule_k To já všechno vím...bohužel v době, kdy tu byl dlouhodobější růst hospodářský růst (před covidem) a trhům se dařilo, nebylo peněz nazbyt, abych mohli pravidelně investovat v investicích a mohli tak profitovat z růstu, neb RD. Od 2022 mám i Portu, no to jsem si založila a pár týdnů na to Rusko začalo válku, a první víc jak rok to všechno kolísalo kolem nuly nebo naopak hluboce pod nulou. Takže po odečtení inflace jsem byla v minusu 100 %. Když se pak přidala šílená inflace v r. 2022-2023, tak vůbec...teď po zásahům Trumpa jsem na polovičním zisku oproti tomu, co jsem měla jako čistý zisk začátkem roku. Teda konečně...byla jsem na čtvrtině, teď už to jde nahoru a v době, kdy to padalo, jsem toho právě využila k nákupům, tak snad se to časem nějak projeví. Ale kdybych si měla spočítat svůj čistý zisk očištěný o inflaci za poslední roky, tak jsem v záporu.

marketa11112
29. dub 2025

Snažíme se spořit stále. Aktuálně to moc nejde, dopláceli jsme pojistky, opravy auta, popelnice, prostě byly výdaje, které jsou jsme museli zaplatit. Teď zase budou prázdniny, takže hodně výletů, zmrzlin a tak podobně.
Mě to trošku náročné, protože pracuji jen na půl úvazku. Máme postiženého syna. Navíc i dcera má problémy, takže děti vyzvedávám hned po škole a trávíme čas po cvičeních a terapiích. Máme velké výdaje na dopravu, do školy, práce, cvičení..najezdím denně až 180 km. Ale u manžel to má do práce 40 km. Zase máme své bydlení, takže trošku nižší výdaj...ale zase tu jsou opravy a úpravy zahrady. A taky syn hodně věcí poničí, někdy nechtěně, někdy nechtěně. Souvisí to s jeho nemocemi. V podstatě jsem v některých věcech rezignovala, odmítám koupit nové, protože by za pár týdnů byly ve stejném stavu. Ale u některých se tomu člověk nevyhne. Výlety vybírám levnější i dražší, jak to lze, dle toho co syn a dcera zvládnou, i podle aktuálních financí. Do konce léta mám práci, tak je to dobré. Co bude od září, zatím nevím. Uvidí se. Ale když se hecnu, dokážu kouzlit i s málem a omezit vše jen na potřebný základ ( s tím, aby to co nejméně pocítily děti).
Jinak rozdělit finance mezi spořák, fondy, akcie, někdo kupuje i zlato či nemovitosti. Mít větší obnos, beru nemovitosti ( klidně i pole, les, zahradu na pronájem, byt, apartmán na horách či domek někde u moře, obchod), ale třeba i státní dluhopisy. Pak je možnosti mraky.

jirinavochova
Odpověď byla odstraněná
Strana
z2