Kolik peněz měsíčně ušetříte?
Hezký večer,
jen by mě zajímalo,zbyde vám měsíčně dávat peníze bokem,ušetřit?A kolik?
@ninive211 Kvalita fondů je různá, jsou fondy výkonnější a méně výkonné. Investice chtějí čas a trpělivost. Trhy kolísají. Mrkni se jak byly sazby na spořících účtech v roce 2019-2020, jak se v té době dařilo, trhům. Na spořícím účtu se nikdy nedostaneš nad inflaci. Trhy jdou do kopru, když použiji tvůj termín, znamená, že nakupuješ za levno.
@levandule_k To já všechno vím...bohužel v době, kdy tu byl dlouhodobější růst hospodářský růst (před covidem) a trhům se dařilo, nebylo peněz nazbyt, abych mohli pravidelně investovat v investicích a mohli tak profitovat z růstu, neb RD. Od 2022 mám i Portu, no to jsem si založila a pár týdnů na to Rusko začalo válku, a první víc jak rok to všechno kolísalo kolem nuly nebo naopak hluboce pod nulou. Takže po odečtení inflace jsem byla v minusu 100 %. Když se pak přidala šílená inflace v r. 2022-2023, tak vůbec...teď po zásahům Trumpa jsem na polovičním zisku oproti tomu, co jsem měla jako čistý zisk začátkem roku. Teda konečně...byla jsem na čtvrtině, teď už to jde nahoru a v době, kdy to padalo, jsem toho právě využila k nákupům, tak snad se to časem nějak projeví. Ale kdybych si měla spočítat svůj čistý zisk očištěný o inflaci za poslední roky, tak jsem v záporu.
Snažíme se spořit stále. Aktuálně to moc nejde, dopláceli jsme pojistky, opravy auta, popelnice, prostě byly výdaje, které jsou jsme museli zaplatit. Teď zase budou prázdniny, takže hodně výletů, zmrzlin a tak podobně.
Mě to trošku náročné, protože pracuji jen na půl úvazku. Máme postiženého syna. Navíc i dcera má problémy, takže děti vyzvedávám hned po škole a trávíme čas po cvičeních a terapiích. Máme velké výdaje na dopravu, do školy, práce, cvičení..najezdím denně až 180 km. Ale u manžel to má do práce 40 km. Zase máme své bydlení, takže trošku nižší výdaj...ale zase tu jsou opravy a úpravy zahrady. A taky syn hodně věcí poničí, někdy nechtěně, někdy nechtěně. Souvisí to s jeho nemocemi. V podstatě jsem v některých věcech rezignovala, odmítám koupit nové, protože by za pár týdnů byly ve stejném stavu. Ale u některých se tomu člověk nevyhne. Výlety vybírám levnější i dražší, jak to lze, dle toho co syn a dcera zvládnou, i podle aktuálních financí. Do konce léta mám práci, tak je to dobré. Co bude od září, zatím nevím. Uvidí se. Ale když se hecnu, dokážu kouzlit i s málem a omezit vše jen na potřebný základ ( s tím, aby to co nejméně pocítily děti).
Jinak rozdělit finance mezi spořák, fondy, akcie, někdo kupuje i zlato či nemovitosti. Mít větší obnos, beru nemovitosti ( klidně i pole, les, zahradu na pronájem, byt, apartmán na horách či domek někde u moře, obchod), ale třeba i státní dluhopisy. Pak je možnosti mraky.

@levandule_k No když se podívám, kolik za roky investování mám na investiicích (několikrát se to hnulo dost dolů, naposledy měsíc zpátky), tak kdybych za tu stejnou dobu stejnou částku naspořilaa i na spořáku a bez rizika...investice jsou rizikové. Můžeš hodně vydělat, ale taky spíš ztratit. Já jelikož jsem na investice začala dávat až po rodičáku (měla jsem v plánu nějaké fondy už dlouho, ale na rodičáku prostě nebylo z čeho, člověk byl rád, že je rád a že našetří něco málo aspoń na dovolenou v Česku), tak jsem začala investovat spíš v době, kdy to pak šlo do kopru (válka na Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace...) - první rok jsem byla spíš v minusu než v plusu. Investuju průběžně každý měsíc, takže rozložené investice (kdybych jednorázově investovala tehdy třeba 200 000, tak jsem na tom mnohem hůř). Pak to přes rok šlo krásně nahoru a říkala jsem si hůrá, konečně to roste! A pak bum, Trump a všechno zase bylo v kopru (využila jsem to teda k nákupu a nakoupila něco navíc za "nižší ceny", tak snad v budoucnu to k něčemu bude...už teď jsem zase pěkně v zelených číslech, ale stejně nevim nevím, jestli kdybych tu stejnou částku neměla na spořáku, jestli bych na tom nebyla podobně...myslím nominálně).
@ninive211 Kvalita fondů je různá, jsou fondy výkonnější a méně výkonné. Investice chtějí čas a trpělivost. Trhy kolísají. Mrkni se jak byly sazby na spořících účtech v roce 2019-2020, jak se v té době dařilo, trhům. Na spořícím účtu se nikdy nedostaneš nad inflaci. Trhy jdou do kopru, když použiji tvůj termín, znamená, že nakupuješ za levno.