icon

Kolik plánujete utratit za dárky a večeři na Vánoce?

petru445
12. lis 2025

Ahoj, kolik letos celkově za vše k Vánocům, dárky, štědrovečerní večeře, nějaké to cukroví, výzdoba atd. utratíte? Chci si to jen porovnat. Pokud je to pro někoho příliš osobní, omlouvám se, nemusíte odpovídat. Díky

Strana
z4
mourovatakocka
17. lis 2025
@marketa11112

@mourovatakocka Hele, tohle je ale strašně těžký. Nikdo přeci nemůže za to, že když on má vyšší příjem, tak ti druzí nižší. Přeci nemůžeme po někom takovým chtít, aby se omezoval ve spotřebě proto, že třeba my musíme? Tohle mi nezní dobře. Každý se musí přizpůsobit svým možnostem. A vůbec to neznamená, že takové vánoce budou špatné. U nás byly dražší, když syn dostal kolo ( trojkolku). Také se snažíme plnit dětská přání, ikdyž třeba levněji, než jinde. Dcera si letos moc přála mobil, ale iPhone fakt nečekejte. Ikdyž s tímto názvem přišla , protože jej jedna spolužačka má ( poděděný od maminky, je to má kamarádka). I s obalem a krytem skla jsme se vešli do dvou tisíc. A udělá ji velkou radost. Kdyby dostala daný iPhone, tak ta radost nebude větší, bude úplně stejná. Nevidím v tom tedy význam. Ale vidím to, že za stejnou částku můžeme mít mnoho jiných věcí, zážitků, výletů, návštěv kin apod. A kdyby jí tento telefon spadl a odneslo to sklo, nebudu ji vzteky trhat hlavu ( obrazně). Ale pokud někdo takový telefon dítěti dá, jednoduše proto, že to pro něj není tak šílený výdaj, tak ať dá. Proč bych to měla řešit? U nás je zase zvykem, že je pod stromečkem vícero balíčku, děti to milují. Mají tam vždy něco dražšího a pak několik drobnějších věcí. Jinde mají třeba strop pěti dárků. A taky jim to funguje. V pořádku je obojí.

@marketa11112 Nemůže, jen je to pak majinko soutěž jak v mateřince. Já původně čekala nějaké tipy na dárky 🤷

klokanka31
17. lis 2025
@mourovatakocka

@marketa11112 Nemůže, jen je to pak majinko soutěž jak v mateřince. Já původně čekala nějaké tipy na dárky 🤷

@mourovatakocka Proč soutěž? Neberu to ani jako chlubení jak jsi tady myslím psala. Prostě si jen povídáme kdo jak to doma má...Manžel říkal že tohle zrovna řešili tuhle v práci s kolegy. Prostě si klábosili kdo kolik kupuje dárků, jaký finance v tom lítají, co kdo má k štědrovečerní večeři...Ale chlapi jsou v tomhle normální oproti nám ženským. Oni to neberou jako téma na hádky a závist, ale jako prostě normální téma pro zajímavost 🤷‍♀️

marketa11112
17. lis 2025

Hele, já znám fakt rodinu, kde lítají dárky v autech a drahých špercích. Nebo manžel mé kolegyně dělá v Německu a věřím, že ten plat tomu odpovídá. Je mi úplně jedno za co to utratí. Ale třeba vím, že si pronajímají dům a jen ten nájem je cca tolik, kolik naše celkové neměnné výdaje. Nebo náš soused dělá ve Švýcarech, ale hypo není schopen zaplatit, dům není schopen dodělat, prostě má vysoké výdaje jinde. A je to jeho věc.
Já věčně šetřím, hodně eliminuji nákup kravin u dětí, čumím do slev a tak, ale Vánoce si chci užít a chci aby je měly krásné hlavně děti. Při nákupu bundy pro syna se mi teď trošku protočily panenky, protože jsme už zabrousili do pánských velikostí, takže se chystám na zimní výprodeje a koupím dětem bundy na příští rok v akci. Zrovna na oblečení se nám stále daří ušetřit, protože nemáme doma ani značkové šílence, ani módní guru. Ale Vánoce jsou vždy nakonec dražší, než předpokládáme, protože se snažíme dětem udělat radost. To jejich těšení už od konce léta, zpívání koled, prosení Ježíška u okna , psaní dopisů, přípravy , zdobení, malování obrázků, je prostě skvělé a člověka to vtáhne. Často až moc.

vanilkacka
19. lis 2025

My utratime dost, ale pres rok decka skoro nic nedostavaji, mobily dedi po nas, kola maji z druhe ruky, dost obleceni taky, tak jim klidne ted muzeme koupit neco lepsiho, protoze Vanoce jsou proste extra.

izz76
19. lis 2025

Každá rodina to má jinak. U nás jsou na tom všichni finančně normálně, muze si každý koupit co potřebuje a chce. Takze nám prijde úplně zbytečné aby jsme si s rodiči, tchány,sourozenci, navzájem přehazovaly kramy typu,my jim kávovar,oni nám vysavač apod. Dětem v průběhu roku koupíme taky kdeco, nové kolo,lyže dostanou když to potřebujou, nečekáme na Vánoce. Takze u nás jsou Vánoce spíše o atmosféře, návštěvách a dárcích hlavně dětem pro radost. My dospělý dárky opravdu jen symbolicky.

danielle16
Odpověď byla odstraněná
Strana
z4