Kolik přispíváte na domácnost?

27. říj 2023

Žiju s přítelem a dětmi v jeho domě a zajímalo by mě jak to máte doma vy co se společných výdajů týká.
U nás je to takto: já+ 1 dítě školou povinné, přítel + 1 dítě školou povinné.
Žijeme u něj. Platí hypotéku na dům + elektřinu. ( voda ze studny), internet.
Já mu platím 7000 Kč na bydlení a 9000kč na jídlo+ hradím prášek na praní a hygienu celkově.
Dovolenou platíme na půl. Výlety se střídáme.
On plat přes 40.000 Kč já cca 25.000 Kč .
Myslíte že mu dávám málo?
Jinak moje dítko jezdí na víkendy k tátovi a jeho k mamce.

hojda
27. říj 2023

A domacnost mate napul? Nebo veskere domaci prace jsou na tobe? Neni to prece jen o penezich, ale i o tom,kdo co déla.

autor
27. říj 2023

@hojda Domácí práce dělám já a on občas uvaří.

nelinecka1
27. říj 2023

Já to tedy nemám spočítané, ale odhadem utratíme za jídlo plus drogerii těch 9 a to jsme 2+1 školní dítě, takže to mi přijde dost. Ale záleží, na hodně faktorech - jak to máte s jídlem v práci a skole, co nakupujete atp. A co se týká bydlení, to je velmi těžko, neznáme všechny náklady. Pokud bys to brala jako nájem, tak mi to přijde v pohodě. Spíš je to o vás dvou, jak si to nastavíte- budeš mu platit takto celý zbytek života?

autor
27. říj 2023

@nelinecka1 Ano dokud s ním budu žít tak chce tolik platit + samozřejmě pokud by bylo nějaké větší zdražení tak přidat.
Klasika já mám jídlo v práci a moje dítko ve škole. On je v práci velice málo - pracuje z domova a jeho dítko také jí ve škole.

me_druhe_ja
27. říj 2023

Já rozhodně nezastavam řešení, že ve vztahu musí být společný účet...naopak, sama jsem to nikdy neměla, nemám a neplánuju, ale tohle nechápu. Jednou žijete spolu, tvorite rodinu vy dva i vaše děti, takže nechápu tohle striktní dělení peněz.
My žijeme v pronajatém dome náklady na bydlení a energie platí výhradně přítel, velké nákupy (jídlo a drogerie )taky on (já jen ty menší co je třeba během týdne)....benzín zrovna ten, kdo jede k pumpě....jsem to teda já, kdo kupuje věci pro děti (oblečení, hračky, jiné potřeby)....velké dárky k narozeninám/vánoce kupuje on
Já zatím nepracuju,.mám jen pár eur přídavek na děti a jinak beru hodne z našetřených peněz.
Každopádně pořád mi říká, ať se nebojím si říct, že moje peníze jsou jeho peníze a naopak....on má ještě 3 děti z předchozího manželství, ale už jsou větší a jsou tu jen dva víkendy v měsíci a půlky prázdnin

levandule_k
27. říj 2023

Tohle je dost ošemetné, pozor na to, že ty mu přispíváš na chod domácnosti, ale když se rozejdete, skončíš s holým zadkem. Tvoje peníze se projí, on si svoje investuje do domu. Jasně, že kdybys byla v nájmu rovněž platíš nájem, elektřinu a jídlo.

Já si myslím, že mu dáváš dost vzhledem k svému platu. Kolik ti zbyde z 25 tisíc a kolik zbyde jemu?

autor
27. říj 2023

@levandule_k Ano to sem mu taky řekla. Nemám žádnou jistotu ani trvalý pobyt tady takže bych šla ihned a bez koruny.
Jemu zbyde kolem 20.000 Kč a mě když poplatkem paušál atd asi 1.500 Kč

amazienka
27. říj 2023

Kolik platí hypo a jaké má náklady na energie?

autor
27. říj 2023

@amazienka hypotéka 10.000 Kč, energie 4.000 Kč.

kamino
27. říj 2023

Tedy já bych mu rozhodně část hypo neplatila, pokud ti tam nic nepatří. Taky už 15 let bydlím u partnera, ale o dům se stará on, je jeho, já tedy zas platím jídlo, jsme 3 a není to taková položka, jelikož v týdnu máme všichni obědy v práci a o víkendech máme často oběd u jeho rodičů... Já bych platila pouze poměrnou část energií a hotovo..

j.a.n.i
27. říj 2023

@kamino Jsem zvedava, kde najde najem jen za energie...

amazienka
27. říj 2023

@j.a.n.i Jsem zvědavá, kde pán najde hospodyni zadara.. i tak by se to dalo brát.

levandule_k
27. říj 2023

Je normální, že ten kdo vydělává víc, platí víc.

Upřímně? Já bych nechtěla chlapa, který je takový držgrešle a dře mě do koruny a svoje peníze si škudlí. Líbí se mi, když chlap zaplatí za ženu večeři, někam ji pozve. A nemám ráda ani to, že chlap přijde domů a odevzdá výplatu a když má štěstí dostane drobné na pivo, nebo že si žena vybrečí drahou kabelku, když na to v rozpočtu není.

Jako může mít blbou zkušenost, kdy ho ex oškubala, ale nenech ze sebe dělat dojnou krávu.

Jinak, my jsme manželé, máme společné jmění manželů, výdaje jsou rámcově rozdělené a je jedno, jestli daný měsíc ušetřím víc já nebo manžel, prostě jsou to společné peníze.

kamino
27. říj 2023

@j.a.n.i Pokud hledá pán spolubydlící, ať si dá inzerát... jako chtít po partnerovi nájem, to bych se asi hambou propadla.. mám i vlastní byt a nedovedu si představit chtít víc peněz, než představují běžné náklady na provoz..

gruyerre
27. říj 2023

Haha, takže on bere 40, ty bereš 25, ale on vrazí do domáctnosti 14 tisíc a ty 16? A navíc, zatímco tvoje peníze se prožerou, on si platí hypotéku pouze svého domu, aby ti náhodou nemusel dát ani korunu, kdybyste se rozešli? Navíc se staráš o celý chod domácnosti a pán teda občas uvaří? No musím říct, že to ná chlap chytře vymyšlené, bohužel od tebe je to hodně hloupé a nezodpovědné k sobě samé a tvému dítěti.
To jsi teda hospodyně, která pracuje zadarmo a ještě za to platí. A hodně.

j.a.n.i
27. říj 2023

A jinak tedy castka za bydlení včetně energii mi prijde naprosto ok. Zato to jidlo mi prijde moc, když to vezmu, tak je to 18000,- pro 4 lidi, plus jeste pises, ze platis drogerku. Tady bych určitě nastavila jiny model, minimálně videt do hospodareni s temi penězi.

j.a.n.i
27. říj 2023

@kamino Ja bych se zas hanbou propadla se k nekomu nakvartyrovat a rict mu, ze u nej budu bylet zadarmo.

kamino
27. říj 2023

@j.a.n.i Jak zadarmo, přispět na skutečnou spotřebu. On platí svou hypotéku, ve svém bytě, na který ona nemá nic, je to klasický nájemní vztah.. Pokud tedy bychom se na to dívali touto optikou, tak by panáček mohl platit za styk a domácí práce, at je to fifty fifty..

autor
27. říj 2023

@j.a.n.i On je zvyklí jíst jinak než třeba já. Jeho dítko jí jen drahé pizzy, Monte sušenky atd.
Já to mám jinak protože sem nikdy dítěti pizzu tak často nedávala a ani nám to nechutná. Těžko předěláš dítě které je tak naučené.

sparkles9
27. říj 2023

Asi takhle, dáváš mu 2/3 svých příjmů. Takže bych neřekla, že to je málo. Naopak bych možná méně přispívala na jídlo. Navic pochybuji, že ty a dítě (které je víkendy mimo) projíte těch 9 000 Kč.
Chápu, že bys někde platila hypo a náklady. Ale takhle cpeš jemu na splátky hypo jeho domu a vlastně nemáš nic Ty a Tvé dítě.
Každopádně ty žiješ v jeho domě, který tvůj není. Takže osobně bych nepřispívala na věci do domu, hlavně na ty, které si pak nemůžeš odnést. Nejen diskuze na MK jsou plné případů, kdy nemovitost patřila jen muži a jak pak holky zaplakaly. A rozhodně jak už tady zaznělo, jde o celkovou koncepci (kdo se víc stará o děti, zahradu, dům, atd.).

levandule_k
27. říj 2023

Dělám ve financích, takže jsem determinovaná svým povoláním. Dám ti radu, začni si dávat bokem (investovat) minimálně 5 tisíc měsíčně a mu na rovinu řekni, že si musíš tvořit rezervu na důchod a bohužel nemůžeš dávat tolik na domácnost. Když máš plat 25, on 40. Ty vrazíš do domácnosti 16 tisíc + drogerie, které se projí, on 14 tisíc, které neztrácí hodnotu.

Jo pán se bude vztekat.

sinicka
27. říj 2023

Tak to je dost nefér. Přestals bych mu platit cokoliv, s tipm, že zajišťuju chod domácnosti a jídlo. Pokud se mu to nelíbí, radši bych fakt šla do nájmu. Tohle je síla.

gdpr
27. říj 2023

My už to neriešime platíme ako vyjde ale v začiatkoch vzťahu sme isli vo všetkom čo sme spoločne využívali bývanie, internet, dovolenky, stravu na polovicu... + každý vlastne výdavky si sám platil auto, mobily, muž fitko, oblečenie...

autor
27. říj 2023

@sinicka Jít do nájmu bez našetřených peněz není tak jednoduché.

galatea_a
27. říj 2023

Autorko, tobě jako opravdu připadá, že mu dáváš málo? Nebo on tě chce oškubat ještě víc? Vždyť se podívej na ty částky. On bere 40, dává 14. Ty bereš 25, dáváš víc než 16. On splácí svoje, všechno je a bude jeho. Ty mu to pomáháš splácet a o vše se staráš. Tvoje není a nebude nic. Zamysli se nad tím. Nejde jen o tebe, ale i o tvé dítě.

chlapecektehu
27. říj 2023

Ahoj, my to máme doma udělaný tak že když mě a přítelovi dojdou peníze tak je všechny vybereme a rozdělíme je tak aby jsme všechno zvládli ten daný měsíc poplatit. Přítel bere okolo 40 000,- a já mám rodičák. Samozřejmě platí skoro všechno on a já dávám peníze většinou na naftu a zbytek se přiřadí třeba na jídlo nebo drogerii atd. Každopádně nejsem zastánce toho aby si každý peníze nechával a pak to každý platil na půl aspoň u nás by to byla blbost když beru jenom 7000,-

irmamala
27. říj 2023

Mne prijde zvlastni, ze ti sam urcil, kolik mu mas platit. Ja jsem sama navrhla partnerovi nejakou castku, ale on to odmitnul, ze si vse platil, nez jsem prisla. Mam dve deti, ex na ne neprispiva, vzhledem k tomu, ze jsem se nastehovala k nemu dam mesicne za benzin cca 10 tisic. Nakupuji teda alespon veskere jidlo a potreby do domacnosti, coz je mesicne tak 16000. Rada zacvaknu veceri nebo kino, casto kupuju listky do divadla a na jine akce. Brzy bude svatba a baby a ja budu pokracovat ve sve praci i na materske, takze me nebude muset zivit. Vase rozdeleni mi pripada drsne. Ani ne tak temi castkami, ale tim, ze ti to vase souziti takhle rozuctoval. My proste jedeme tak nejak pocitove, plati si svoje naklady, ktere mel celou dobu a naklady spojene s nasim nastehovanim si hradim ja. Samozrejme ze voda a energie budou o neco vyssi, ale zas nemusi koupit ani rohlik, je nakoupeno, napeceno, vyprano, uklizeno, rano svacinka do prace, vecer tepla vecere, filmik, prosecco, coitus…..Ja myslim, ze je mu se mnou dobre😆

gruyerre
27. říj 2023

Jak jako že jí jen drahé pizzy a monte? No a co, tak ať si to jí, pokud na to jeho rodiče mají, ale ty to neplať. Fakt ti to přijde normální? Ty mu prostě dáš 16 tisíc měsíčně, ať si s nimi dělá co chce? A co budeš dělat, jestli se rozejdete, co bude s tvým dítětem? Máš aspoň nějakou rezervu, když všechny svoje aktuální příjmy cpeš svému příteli?

autor
27. říj 2023

@gruyerre Ano mám spoření které bych mohla zrušit v případě nutnosti.

gruyerre
27. říj 2023

Ok, ale opravdu ti připadá adekvátní to vaše rozdělení financí? Proč mu dáváš tolik peněz?