Jak vyjít na mateřské/rodičovské?

1. bře 2024

Ahoj, určitě nejsem nebo nebudu jediná, koho trápí tohle téma… nyní jsem na mateřské, pak na rodičáku už si nevím vůbec rady. Tak nějak jsem si počítala výdaje a nic moc mi zbývat nebude, dostala jsem se mírně do deprese.
A to si myslím, že mateřskou nemám malou. Ale s partnerem máme rozdělené výdaje, platím jídlo (cca 10 tis. za měsíc pro nás dva), a výdaje pravidelné (poplatky TV, internet, voda, telefon, elektřina, pojistka domu)..
Partner platí hypotéku a věci potřebné do domu atd.. takže celkově výdaje máme dost podobné.
Ale až budu na rodičáku , poplatím ty výdaje + jídlo, tak mi zbyde 00 prd.. a o odkládání, na které jsem byla doposud zvyklá už mi vůbec nic nezbyde.
Jak to děláte vy?

uzivatelkapetra
1. bře 2024

To jako partner neví, že by bylo vhodno přebrat část plateb za tebe? Když nechodíš do práce?
Neboj se si mu říkat o peníze, kolikrát s tím chlapi nemají problém, ale jen jim to nedojde.
Taky mám rodičák ani né třetinový oproti PPM a je to rána, nebudu říkat že ne.

pe_tu_ss_ka
1. bře 2024

Tak třeba my jsme plánovali.. před dětmi jsme jeli ve všem na půl. Po narození syna přešla většina na manžela a z rodičáku jsem si platila paušál a polovinu tv+internet a "přispívám" 3 tisíci na jídlo. Jinak ostatní výdaje jdou z manželova platu. Nemáme společný účet, ale vše co je potřeba platit probíráme a po společné domluvě se to platí z jeho účtu. Myslím, že tohle je téma, které je potřeba probrat před plánováním dítěte. Případně to vzít procentuálně vůči výši příjmů, aby oběma zůstávalo na jeho potřeby.

ferda90
1. bře 2024

Ahooj, ohledně financí jsme se vždycky bavili a co se týká financí když jsem byla na rodičovské dovolené, tak tím tuplem.. Já brala rodicak 11 tisíc,z něj jsem něco málo přispěla na jídlo + zaplatila splátku hypotéky a zbytek zůstal mě, na své potřeby. Přítel platit fond oprav+ energie, internet, benzin do auta, jídlo + plenky. Když jsem nevyšla, řekla jsem si o peníze, přítel mi vždycky říkal ať si normálně řeknu když budu potřebovat.

shirilka
1. bře 2024

Domluvte se a partnerem zavčas, ukaž mu nejlépe v tabulce kolik máš příjem nyní a kolik jsou tvé výdaje, pak mu ukaž kolik bude mít rodičák a domluvte se co s tím. U nás teda prakticky vše platí manžel, já jen sem tam drobný nákup a věci pro děti (vyjma větších položek typu autosedačka, to jedeme na půl), plus mám brigádu, protože jsem zvyklá si odkládat stranou určitou částku a bez brigády by to nešlo. Už přes 10let máme excelovskou tabulku se všemi výdaji, kdyby bylo třeba, víme hned kde šetřit. Účty máme oddělené.

nat
1. bře 2024

My mame s manzelem jeden ucet,a na nej chodi vyplata jeho muj RP,on ma brigadu ja take a proste se zaplati co ma a ze zbytku zijeme,nastavily jsme si to tak od zacatku a nikdy jsme nejely ja kus ty kus...Mely jsme to tak od zacatku nez jsme se vzaly co jsme spolu zacaly bydlet.TAk si sednete a proberte to,a musi trochu pridat on.

konidana
1. bře 2024

Prerozdelit finance tak, aby obema aspon neco zbyvalo. Nemuzes platit tolik jako driv , kdyz budes mit mensi prijem

barumrallyebum
1. bře 2024

Tak treba mne manzel posilal penize na ucet. 10 tis. Ale nevim uz jaky to byl interval nebo jestli narazove. Vsechno vzdy platil on co se tyce bydleni a aut. To zas jo.

hasara33
1. bře 2024

No právě od toho máš muže, který chodí do práce a je povinen vás živit, když ty pečuješ o dítě 🤷🏼‍♀️ musíte se domluvit, aby převzal veškeré výdaje a ty bys měla na starost akorát jídlo a drogerku třeba či drobnější výdaje za minčo 😉 je přeci logické, že nemůžeš hradit stejné výdaje jako plně pracující, když jsi na rodičáku 😅 proto přerozdělit s mužem nebo ti musí posílat část peněz tak, aby jsi vyšla a ještě ti něco zbylo 😉

zmrzlinka
1. bře 2024

Buď se domluvit s partnerem nebo jít na brigádu není do práce na částečný úvazek.Pri druhém dítěti jsem chodila o víkendech do práce od 7.mesisich dítěte.

autor
1. bře 2024

Bydlíme na vesnici, takže ty brigády vybírat je horší.. neumím si představit, že bych nechala prcka na víkend partnerovi.. to by asi nebyl moc šťastný. Má hodně práce kolem domu, stavebních, atd.. máme stavbu svépomocí. Co se týče těch výdajů, byli jsme zvyklí, že beru celkem dobré peníze a finančně jsem byla nezávislá. Platila jsem vše, co jsem měla + jídlo. To se samozřejmě změnilo po stavbě domu, kdy partnet začal platit hypotéku atd.. jinak jsme předtím jeli v jídle 1/2. A nejsem zvyklá si o peníze říkat, nikdy. Když jsem něco chtěla, tak jsem si to buď koupila sama nebo nekoupila vůbec.. a peníze jsem po něm nikdy nechtěla, no ale mám s tím trošku obavy. Protože aby mi něco zbylo na mimi a věci potřebné do domácnosti atd… tak by mi musel posílat docela dost a to by zase nezbývalo moc jemu, no budu muset sehnat asi nějaké jesle a jít brzy do práce…

zanett
1. bře 2024

Zakladatelko, pises (cituji); '...A nejsem zvyklá si o peníze říkat, nikdy'. No tak si zacni zvykat nebo se z toho zhroutis. Taky jsem byvala takova ta sobestacna, nezavisla, zvykla se o sebe postarat. Dopadlo to tak, ze cim dyl jsem se o sebe starala, tim vic mi toho lezelo na bedrech a ja byla casto na zhrouceni. A pritom stacilo pozadat o pomoc. Malokdo je natolik uvedomely, aby ti to nabidl sam. Vetsina lidi jede v modu, ze kdyz o nic nezadas, asi nic nepotrebujes, tak ti sami nic nenabidnou. A nezapomen, ze spravni chlapi jsou od prirody nastaveni k tomu, aby davali. A zeny k tomu, aby braly. Taky to byl pro me strasny problem, ale naucila jsem se to, u nas ted vetsinu veci plati manzel, zustalo to tak i ted, kdyz jsem zpet v praci.

michaela666
1. bře 2024

Opravdu si s ní narovinu promluv. Přece není až tak natvrdlej aby mu nedošlo, že z rodičáku+ - 10 tisíc asi těžko můžeš platit všechno co do teď.
Někde bude potřeba se uskromnit. Nám třeba pár tisícovek navíc hodilo zrušit všechny Netflixy, předplatné, paušály, atd. + víc přemýšlet na nákupy jídla. Část plateb za tebe převezme nebo ti bude měsíčně posílat částku tak, abys vyšla. Nemusíš se kvůli tomu cítit špatně, určitě mu bylo jasné už v těhotenství, že většinu teď potáhne pár let on.

ferda90
1. bře 2024

Já taky nebyla zvyklá říkat si o peníze. Jsem ráda, že jsem finančně nezávislá, ale u té rodičovské to ani jinak asi nejde. Pokud doma nemáš hlupáka, který je vycurany, tak si normálně o peníze řekni, sedněte si a spočítejte si výdaje, ať zbyde i něco tobě... U toho rodicaku je jasný, že to ve většině prostě táhne muž.

konidana
1. bře 2024

Jste rodice a jedna domacnost. Musite si to nastavit tak aby jste vychazeli a nejak to vyhovovalo obema. Jak si to zaridite je na vas. V manzelstvi jsou vsechny prijmy spolecne.

krisstina93
1. bře 2024

Manžel toho holt bude muset platit víc, já mám rodicak par tisíc, to je tak na potřeby dětí, muž platí většinu výdajů:

lokesa
1. bře 2024

Děti máte spolu. Vezmi si to tak, že kdybyste spolu nebyli, brala bys do 2 let dítěte alimenty nejen na dítě, ale i na sebe. Bereš na sebe celodenní péči za VAŠE dítě a pro VÁS obětuješ pouze TY svůj příjem.

Kdysi jsem četla (možná tady, už nevím), že dva partneři spolu normálně fungovali, ale ohledně peněz byl problém, takže se soudili a následně platil partner partnerce alimenty, ač spolu žili. 🤦‍♀️

pinkyy
1. bře 2024

Me bylo take blbe si rikat o penize, tak jsem to udelala tak, ze jsem proste nenakoupila (pro deti ano, ty nestradaly) a kdyz byla fakt prazda lednice, tak se manzel zeptal, proc nemame nic k jidlu a ja rekla, ze rodicak dosel a ze penize na strome nerostou. Tak mu cvaklo a zacal davat "jakoby" sam o sebe 😊

j.a.n.i
1. bře 2024

Pises, ze doted jste meli podobne vydaje, takze predpokladam i podobne prijmy. Takže vem rozdil mezi tvym platem a rodicakem a at ti pulku partner posila trvalym prikazem. Uskromnit se budete muset oba a nebudes si muset rikat.

haaanka21
1. bře 2024

Já jsem doma s dětma už 7 let, taky jsem nebyla zvyklá si říkat o peníze, ale když ti nic nezbývá, tak musíš. Teď se mě i muž ptá, jestli mám peníze. Já tohle dělení na moje a tvoje moc nechápu. Jsou to vaše peníze dohromady.

fandysek_1
1. bře 2024

A to tvůj partner nevidí, už teď, že jste tři a bude potřeba se o vás postarat? Hrdost musí jít stranou a začít fungovat jako pár i ve financích.

exbordelar
1. bře 2024

Uprimne - taky jsem si neumela o penize rict. Mela jsem z toho az pocit na zvraceni, kdyz jsem musela “zadat”. A pak jsem se z toho taky pekne hroutila. Brala jsem to jako sve absolutni selhani, ze nevyjdu na rodicaku s penezi! Mela jsem cerne svedomi, ze jsem napr. koupila o tri koruny drazsi syr nez bych mela! No uplna patologie. Ale to mam z detstvi, coz se pak promitlo do dospelosti. Nastesti uz je to davno za mnou, zaplatpanbuh!
Je logicke, ze kdyz budes mit ted nizsi prijem, bude ti muset partner posilat penize, aby jsi poplatila vse potrebne. Sepis mu vsechny vydaje a rekni konkretni castku, kterou potrebujes. Nejde, aby ses uskromnovala jenom ty. Ber to tak, ze se staras o vase spolecne dite. A protoze se o nej staras ty, tak on diky tobe muze vydelavat penize. Kdyby te nemel, tak do prace chodit nemuze a musel by se starat on s minimalnim prijmem. Takhle to ber. Zni to sice blbe, ale prokazujes mu tim vlastne sluzbu - delas zdarma chuvu pro jeho dite, aby on stale mohl chodit do prace.
No a jinak teda u nas to funguje tak, ze mi k memu 00 prd rodicaku manzel posila solidni castku, ze ktere jsem schopna vse pohodlne poplatit a neco malo usporit. Ale musim i tak hodne pocitat. Hodne se da usetrit nakupem jidla a drogerie pouze toho, co je v akci. Kdybych to nedelala, tak za jidlo a ostatni (je nas pet) dam mesicne minimalne o 5-6 tis. navic. Coz radsi dam na sporeni a zajedu s deckama na vylet, nez to prozrat 😅
No a pak kdyz to pujde, tak jit aspon na par hodin tydne do prace. Jednak si neco vydelas a jednak si procistis od vsech tech materskych povinnosti hlavu 😇

eleanor151515
1. bře 2024

Tuto tému sme otvorili s partnerom este ked som bola tehotna. Partner prevzal vsetko (hypo, stravu, poistky, elektro, plyn atd) a ja mam financie len na dieta a seba.
Do toho mam aj brigadu (robím po veceroch z domova), takze ked je treba, prispejem hlavne na stravu / vylety

brunetka11
1. bře 2024

V tom případě je načase si sednout a spočítat všechny výdaje dohromady a poměrem k vašim příjmům přepočítat - pokud tedy chcete zůstat u oddělených účtů.
A nebo si ty své účty ponechat a začít náklady platit ze společného účtu, na který si necháte posílat peníze a současně si pošlete část na své účty na "kapesné".

kubesovaadelka
1. bře 2024

Ono i ty jesle celkem stojí ranec a práce tomu časově přizpůsobená taky finančně nic moc. Já když to počítala tak co bych si přivydělala na brigádě, která by mi časově s jeslemi vyhovala, a abych jak i ty říkáš nemusela obtěžovat hlídáním partnera který má své práce dost, tak bych všechny peníze z brigády dala za jesle. Nebo aspoň u nás ve městě jsou drahé. 110,- jen jídlo na den 400,- za přebalení dítěte+ vlastní plenky a 6500,- samotné jesle od 8-16hod. Což mi vyjde bych řekla lépe, když s malou zůstanu doma. Ale třeba máte levnější. Jinak co si budem, není to hitparáda, ale hold jsme se uskromnili a jde to😊

jane46
1. bře 2024

Ajaj... Sednete si, sectete sve vydaje vcetne jidla, obleceni, plen, sporeni, hypoteky, aut, lekarny atd., sectete sve prijmy.
Tak ted prijmy - vydaje = zustatek... (a jo tady se muzete pobavit kolik z toho pujde treba na sporeni) pak deleno dvema a je jasne, kolik Ti bude trvalym prikazem posilat on nebo co musi prevzit za naklady. Nevim proc by si jeden druhemu mel rikat o penize, jednou jste partneri ne.
Priklad:
Naklady - 40.000,-
Prijmy - 60.000,- (jeho vyplata a Tvoje RD)
Zbyva - 20.000,- date 10.000,- na sporeni a kazdemu zbyde 5.000,- na vlastni soukrome potreby (NE dite, kurna to je vas obou) no a je hned jasne, ze z Tveho RD placnu 13.000,- uhradis max neco za 8.000,- tecka, zbytek on ci Ti posle rozdil. Snadna matematika.

lucie_1986
2. bře 2024

Prece nejde byt na matersky a delit si vydaje napul 🙄 Mluvili jste spolu vubec o financich?

oveckaluky
2. bře 2024

No pak už holt nebudete moct mít rozdělené výdaje, ale bude víc platit partner, ne?

zekrt
2. bře 2024

Jak jsme to dělali, úplně normálně, já místo práce pečovala o prcka, takže mi manžel posílal peníze na účet (máme dva, každý u jiné banky, ale jako manželé máme sjm a bereme vše dohromady). Až jsem se vrátila do práce a dítě šlo do školky, nemusí mi posílat. Přece pokud full time pečuju, je logický, že provoz táhne chlap.

nikola38
2. bře 2024

Ahojky. My to máme tak, že mi manžel posila částku, která mi pokryje veškeré výdaje včetně jídla atd. Takže mě zůstalo placení nájmu, elektřiny, pojistky, jídlo domu, plus dcera škola. Prakticky mi dorovnává rodicak do výšky mého platu.

me_druhe_ja
2. bře 2024

@kubesovaadelka 400 za prebaleni dítěte????? Cozeee? To si jako uctujou v JESLÍCH, kde jsou LOGICKY ty nejmenší děti poplatek za prebaleni? Jako za tu činnost, když plenky dodas ty? To je masakr......