icon

Kolik utratíte měsíčně za jídlo?

monique9754
9. bře 2021

Ahoj holka taková blbá otázka. Ale kolik tak utratíte za jídlo pro 4 členou rodinu? Tak aby to nějak dalo na celý měsíc. Přijde mi totiž že máme velký výdaje v tomhle.

Strana
z8
jjasmina
19. dub 2021

@sweet81 ono hodně záleží, jak často jite manžel ten je věčně ve stresu a moc jídlu nedá, máme roční holčičku, tam je to položka tajy malá. Kupuju ovoce, zeleninu ale zase nekupuju testoviny a rýži třeba za 50, ale do 20kc, teď třeba brambory 5kg za 40, koupili sme kuře za 100, plecko kg za 90 a kuřecí stehna za 100, vaříme každé 2 dny, ne každý den.My to tak prostě máme, hlavně nikomu nic neříkám, prostě utratime cca těch 1000 týdne, já moc nejim, manžel taky ne a tam se to také promítne

jjasmina
19. dub 2021

@zuzineckah no účtenku už opravdu nemám, ale jak jsem psala výše, já a manžel zase toho moc nesnime a je pravdou, že rýži ani testoviny nekupujeme třeba za 50kc.a pokud je rodina , kde se ji i vaří pořád, tak je jasný, že se to promítne. My to prostě máme takhle a také nikoho nesoudim jestli utratí 5000 nebo 50 000 je to prostě v každé rodině jinak

blue108
19. dub 2021

@jjasmina víš co, spoustu lidí trápí, nebo spíš "trápí" jejich vysoké výdaje za jídlo, ale neumí to řešit jinak než prostě tolik za ty potraviny vydat. A je provokující si tu přečíst, že to někdo má nastavené úplně jinak a neutrati tolik 🙂

sweet81
19. dub 2021

@jjasmina tak jestli máte doma malinké dítě, tak to je taky rozdíl. A když jíte oba s manželem málo....
Obědy vařím skoro každý den, někdy mám navařeno na dva dny. Manžel má práci takovou, že na oběd si zajede domu. Já třeba moc nejím přílohy, pečivo, takže masa s ním dost abych neměla hlad, plus zelenina.
A jak jsem už psala, tak děti sní hodně zeleniny a ovoce. V léťe máme vše že zahrádky, tak to člověk ušetří😊

petrasipkova1
19. dub 2021

@jjasmina no tak pokud vlastně nejite tak to je něco jiného. My jíme úplně normálně velká snídaně, svačinu, obed polévka +většinou něco s masem, svačinu, večeři - něco od oběda, nebo nějaké jiné jidlo většinou bezmasa, kuskus, rizika, bulgur, quinia, toast, pizza, placky, pomazánky, polévky... pořad mám něco upevnění. Málokdy se mi povede koupit levnější třeba těstoviny nebi ryzí aby mi to chutnalo, takže stejně se vrátíme k ověřeným značkám za těch 50 Kč 🙈 a děti jsou pěkný mlsouni a pořad chtějí něco baštit, včera při návštěvě sestřenic na oslavu narozenin zmizelo víno 50, jahody 100, krupky 30, zelenina Cca 50, a tak je to pořad 😂😂😂

jjasmina
19. dub 2021

@blue108 Možná je to i dáno tím, že já a manžel pochazíme ze skromných poměru a ikdyž ty prachy ted máme, tak prostě nakupujeme levně , ale zaroven nám opravdu nic nechybí. To, že já nejim třeba hovězí, tak kousek koupim a te malé ho uvařím. Malá má prostě opravdu všechno od hovězího, vepřoveho, kueřcího po zeleninu, ovoce, jogurty, ale prostě neutratíme zrovna majlant za jídlo.

sweet81
19. dub 2021

@petrasipkova1 u nás jsou děti taky jak sarančata😂 v týdnu tady byla kamarádka s dětma, obě nakoupený ovoce, víno, jahody, maliny.... bylo to v mžiku pryč😄🙈

jjasmina
19. dub 2021

@petrasipkova1 Ja vam povim jak to dnes bude manžel odešel bez snídaně, nebude mít ani obed a nají se třeba až večer, on je takovej , že si vystačí s pařízakem za dvacku a rohlikama. Já jím s malou nebo spíš dojidam to, co ona nesní, asi všichni známe, jako na druhou stranu je jí rok a sama vím, že ty náklady porostou, jak bude starší a náročnější. A taky, co si budeme povídat, o vikendu tu budeme mít neteř se synovcem, těm je 5 a 7 , takže počítam i s nakupem na dva dny jen za 1000
@sweet81

madamas
19. dub 2021

Jsme tři, já, manžel a syn 7 let. Měsíčně jen jídlo kolem deseti tisíc. Nenakupujeme do zásoby, tak nějak podle potřeby a chuti. Neděláme třeba měsíční nebo týdenní nákupy. Manžel dostane chuť na biftek k večeři tak se sebere a jede pro maso. Já ráno koupím co budu potřebovat na vaření ten den, plus ,, blbosti" na svačinky, jogurty, ovoce, pečivo, šunku, sýr..no naskládá se to 😆

sweet81
19. dub 2021

@jjasmina to pak chápu😊

marketa11112
19. dub 2021

@vladienka 🙂). Mas trosku zkreslene predstavy. 14 mega jsme k tomu pred 13 lety opravdu nepotrebovali. Navic jsme staveli sami, ted na baraku makame sami, odpustili jsme si zde zmíněné restaurace a dovolene a vse investovali do baraku. Pokud clovek neco chce, musi mit trosku discipliny a odrici si neco jineho. Nemohu za to, ze nekdo nema 14 mega, neni to muj problem. Pokud neco chces, musis na tom zapracovat. Do klina to spadne opravdu jen malokomu.

marketa11112
19. dub 2021

@vladienka jinak take zalezi odkud jsi. Ale ani u prahy nemusi stat barak 14 mega. Ano, pozemky jsou drahe, ale dum se da postavit za slusne penize i ted. U nas stoji aktualne pozemek kolem 3000 za metr - ve meste. My jsme na vesnici. Tam je to stale levnejsi. Kdysi jsme davali 500 za metr a to uz od prekupnika. Sousedi meli pozemek od vesnice za par kacek. Mam take predstavu o rozdilu ceny stavby domu od firmy a svepomoci. Pred dvema lety jsme pristaveli - to, co nas stalo pul mega, za to by firma chtela temer 2 miliony. Ale clovek holt nemuze hazet ramena a hrat si na panicku, ale makat rukama. A vymluva, ze clovek neco neumi? Nauci se. Jde to, pokud chce. Sama na to ve svych letech obcas zapomenu, ale zrovna ted se to me samotne hodi a bylo dobre si na to vzpomenout.

marketa11112
19. dub 2021

@jjasmina nemusis se omlouvat. Mate to takto, tecka. Lide ziji ruzne. My jsme treba ctyri, jime dost, ale částečně z vlastnich zdroju. Nekteri maji predstavu, ze to nic nestoji. Stoji. Nejaky muj cas, neco stala priprava a investice do zahrady, vybava pro zvirata ( zrovna tento mesic asi 10 tacu) a i ta maji sve potreby. A nektere damy by asi nechtely hazet ho... od slepic ci kraliku. Nevadi mi to, mam vice duvodu, proc to delam. Nikomu to nevnucuji. Kdyz si nekdo chce projist 30 t, jeho vec. Ale je smesne, ze tito lide pak maji nejvetsi problem v tom, jak je mozne, ze druhy ma neco, co oni ne. U nas byva casto trnem v oku pekny dum nebo auto, kvalitni hracky deti a pod. Ale mam to proste postavene takto. Holt je to vic videt, nez treba obed z luxusni restaurace v brise.

ruzova_pastelka
19. dub 2021

Mě na těhle diskusích ohromně baví, že se někdo dokáže chlubit tím, že za jídlo utratí málo. Nemělo by to být úplně naopak? Neměli bychom se chlubit spíš tím, že nakupujeme kvalitně, česky, od malých farmářů a tak? Co je tak zázračného na tom nakoupit za pár stovek? To umím každý, ve výprodejovém obchodě a slevových koutcích je toho vždycky dost. Párky bez masa a rýže za dvacku? No, proč ne, taky byly doby, kdy jsem je musela kupovat. Ale dobrovolné to rozhodně nebylo. A nikdy bych se tím nechlubila. Je zajímavé, pro kolik lidí nejsou kvalitní potraviny prioritou... teď ani nemluvím o tom, co doopravdy kupují nebo ne, to si stejně každý pro potřeby internetu přikreslí podle svého a realita je jiná. Hrozné je, kolik lidí veřejně tvrdí, že cena je na jídle to hlavní. O kvalitě se moc nepřemýšlí, shrne se to do jedné větičky pod textem, že jasně že nakupuju kvalitně. Ovšem ceně je věnováno nepoměrně víc prostoru a pozornosti...

vladienka
19. dub 2021

@marketa11112 ok, tak to zase musim povedat ze mi to za to nestoji odriekat si napr dovolenku pri mori, to mi pride ako dolezitejsi zazitok nez domaca mrkva 😁 takze sa nezhodneme no, ale kazdy zije ako chce, to je fajn

marketa11112
19. dub 2021

@vladienka opravdu mi neslo o domaci mrkev 🙂.

blue108
19. dub 2021

@marketa11112 teď jsi mě teda rozsekala ... "holt je to víc vidět než oběd z luxusní restaurace v břiše". Luxusní příměr, dík 👍😁😅

zuzineckah
19. dub 2021

@jjasmina no hele jako jo, chápu. Nás je 5, z toho tři žravé děti a my taky rádi dobré jídlo, takže ty náklady jsou logicky jinde. Ale tedy tvůj manžel má našlápnuto na slušné zdravotní problémy ve vyšším věku. Tyto stravovací návyky jsou fakt otřesné. Já vám to samozřejmě nepřeji, ale co dnes ušetříte, to nejspíš později vrazíte do léků atd.

@blue108 jj, to mi taky cvrnklo do nosu😂 To mi připomíná takové to ryzí maloměšťáctví 😎

marketa11112
19. dub 2021

@blue108 nemas za co. Kazdy si musi ujasnit sve priority sam. Ale brecet pak a ukazovat - ten se ma, ten ma to a to, a ja ne, je smesne.
Stejne tak představa, ze pokud nekdo utrati mene, nez jini za jidlo, ji nekvalitne. Ja mam jistotu, ze vetsina potravin, ktere jime, je v poradku. Nemam doma zadne blafy. Naopak jsem se za posledni tri tydny presvedcila, jak jsme rozmlsani a zvykli jist daleko lepe, nez mnoho jinych lidi.

marketa11112
19. dub 2021

@blue108 tim samozrejme nevylucuji, ze obcas nezajdeme do restauace. 🙂. Byl to priklad, ktery je pro vsechny lehce pochopitelny. Snad.
@vladienka ano, par let jsme si odpustili navstevu more. Ale stalo to za to. Deti mame male a k mori jsme meli jet loni i letos. Prisli o to z trosku jineho duvodu. Kazdopadne bylo jim to vynahrazeno.

blue108
19. dub 2021

@marketa11112 ja ti úplně rozumím 😉😊

elencze
19. dub 2021

aniž bych někoho hodnotila, tak já osobně sníst pařížák za dvacku nepovažuju za šetření. Pokud bych opravdu potřebovala šetřit, tak za cenu na porci za dvacku i výrazně méně uvařím třeba čočku na tuho, bramboračku, špenát s vajíčkem, nějakou luštěninovou polévku se zeleninou, v sezóně pak spoustu věcí třeba z cuket, hlávkový salát se smetanovou zálivkou a brambory... To jsou jídla, která máme moc rádi, i když nešetříme. Najíme se z toho všichni a nebudeme za pár let řešit, že jsme zdravotně totálně v prčicích. On má mnohý pocit, jak tímhle šetří peníze dětem, a ve výsledku se děti budou muset starat o nemocné rodiče.

blue108
19. dub 2021

@elencze teorie je to krásná, ale vysvětli to chlapovi, co má chuť na pařížák a rohlíky a třeba si ani ten oběd z domu nemá kde ohřát.... Ona je jeho manželka, ne jeho matka, takže s tím asi nic moc neuděla.

drep
19. dub 2021

@marketa11112 hele, já si hodiny své práce cením na 600-2000,-, resp mí zamestnavatelé.. Když si promítneš ty hodiny práce, fakt ti to domácí přijde tak levné? Mně ne. Furt říkám, že naše domáci marmeláda je nejdražši na světě, protože na 10 sklenicích 4 hodiny dělají 2 vysokoškolačky.

@jjasmina Já se teda vůbec nechci srovnávat s někým, kdo ušetří díky tomu, že si dá pařížák a dva levný rohlíky. Protože to bych snad nejedla radši vůbec.

@ruzova_pastelka Přesně, prsit se, že nakupuju naprosto nekvalitní až zdraví škodlivé suroviny? Klidně tu budu za zpovykanou paničku, ale já chci biohovězí a opravdový jogurt a těstoviny za 50, protože ty jediné se dají jíst.

marketa11112
19. dub 2021

@drep no jasne, ze mas pravdu. Ja vychazim ze svych moznosti. A ty mam aktualne takove. Za prve bych penize, ktere uvadis, za hodinu zdaleka nevydelala. Ikdyz bych to teda fakt brala. Ale ja nemohu travit hodiny v pracovnim procesu mimo domov a bez deti - a s nima pracovat nelze. ale o zahradu se dokazu postarat i s detma za zady, stejne tak zavarit tu marmeladu. A dejme tomu, ze to delam i proto,ze jde o odreagovani, ktere prispiva k udrzeni meho dobreho psychickeho zdravi. To, ze vime, co jime, je uz bonus. A usetreni nejake castky , je dalsi bonus. Ale kdyz vezmes, kolik stoji na zacatku uprava zahrady, zalozeni zahonu, sklenik, nakup stromu a pod. , tak to proste neni zadarmo. Ale to uz videt neni. Kdyz pak ale mluvime o tom, kolik nas měsíčně stoji jidlo, tam to videt je. Aktualne jsem zvedava, na kolik nas nakonec prijde domaci kralik- na zacatku to bude drahy spas, ale jak se postupne rozmelni naklady, bude to dobre.
Ps: mam jen castecny uvazek v oboru, kde jde spis o charitu, ne o vydelani baliku penez. Ale opet jsem se behem poslednich tri tydnu presvedcila, ze jsem vlastne dobra, protoze jsem velka vyjimka, ktera v podobne situaci vubec pracuje.

elencze
19. dub 2021

@blue108 proto píšu, že nikoho nehodnotím a je to myšleno obecně. Manžela pořádně jíst nedonutí, ale úplně bych se pak nechlubila tím, jak málo utratím za jídlo, když manžel vlastně nejí. I když si není jídlo kde ohřát, dá se to řešit jinak. Manžel je vystudovaný archeolog, sice to nakonec nedělá, ale když ještě jezdil na výzkumy, balila jsme mu jídlo sebou, co se ohřát nemusí - wrapy, těstovinové saláty, chleb s pořádnou domácí pomázankou (ředkvičková, vajíčková, domácí bulharka). Na porci to vyjde zhruba stejně, jako ten koupený pařížák, spíš i levněji. Když kopou na poli, kde bude jednou dálnice, jinak to nejde, kam na oběd není zajít. Ale jíst blbě znamená dopadnout jako jejich vedoucí. Ten jim vždycky říkal, jo deset let se budete odbývat a dělat si svým žaludkem, co chcete, zbytek života si on bude dělat, co bude chtít, s vámi. Nemoci trávicí soustavy, včetně nádorů, jsou u nich právě díky tomuto přístupu de facto nemocí z povolání.

blue108
19. dub 2021

@elencze já to vnímám jako konstatování a příspěvek do diskuse, vůbec to nevnímám jako chlubeni.

blue108
Autor odpověď smazal
drep
19. dub 2021

@marketa11112 jo, to je přesné. Je to podobná diskuze jako jestli se vyplatí doma šít. Akorát si musíš koupit stroj, látku, nizem, nůžky, střih atd a hlavně u toho pak trávit čas. Jistě to pro někoho je odreagování a koníček, stejně jako to pěstování či chovatelství, ale pro někoho ne. Přestava jak jdu domů po příšerné čtyřiadvacítce s vědomím, že teď už fakt ty rajčata obstarat musím... děkuji, nechci, ale chápu, že někdo by se na to těšil. Ale ten čas to stojí. Mimochodem, přesně proto nechce jezdit můj muž na chatu mých rodičů, protože když je hezky, tak celý víkend plejou, řezou, sekají (přes týden jsou ve městě) a ve finále vnučku vidí u oběda a večeře a my se tam nudíme, to jsme raději v našem průmyslovém městem uprostřed hor a o víkendech chodíme po výletech.
Dobré jídlo něco stojí. Někoho čas, někoho peníze, ale prostě pokud chceme jíst dobře, něco do toho musíte investovat.

kamino
19. dub 2021

@drep To je ono - pokud je zahrádka koníček a životní styl, je to super - pokud je to nutné zlo, tak je to děs. Já už to někde psala, ač z vesnice, jsem bytový člověk a raději čas trávím prací, která mě naplňuje a nakoupím to co chci a potřebuji a v jakém množství chci. Moje mamka je pravý opak ( asi tím to je, že já mám k zahradě odpor ) pěstuje snad vše, pořád se v něčem vrtá, prcek za ní nechce jezdit, protože ho zahrada moc nebere, radši jede někam na výlet.. Vzhledem k tomu, že tam jezdíme tak 4x do roka tak stejně všechny výpěstky rozdá známým a sousedům, z našeho pohledu se dře zbytečně ale jí přijde škoda nechat zahradu ladem...

Strana
z8