Kolik utratíte měsíčně za jídlo?
Ahoj holka taková blbá otázka. Ale kolik tak utratíte za jídlo pro 4 členou rodinu? Tak aby to nějak dalo na celý měsíc. Přijde mi totiž že máme velký výdaje v tomhle.
@drep ses trefila. 🙂 ja totiz i siju. Je to konicek,ktery mi vydelal na vybaveni dilnicky, kterou mam. Ale i na vybavicku pro mimina. A par dalsich veci. 🙂. A mam fakt skvely pocit, kdyz mi lide obleceni na detech chvali (je proste jine, nez z obchodu). Opet je to neco, co zvladam delat i s detma, kdyz si mi hraji pod nohama nebo mi prinaseni sve kuchynske vytvory. Ale ja sila nejdrive neco jineho a opravdu mi to prinaselo dost penez, postupne jsem se s detma presunula mezi obleceni ( ne zcela) a uz jde o velmi maly privydelek. Cele me siti vzniklo nahodou a fakt nejsem sicka, svadlena apod. Nikdy jsem sit nechtela a dnes me to bavi. Ale me proste bavi cokoli tvorit. Nakazila jsem i manzela. On chce vyhen, ja bych rada kruh a picku ( cti pícku 🙂)) ) . Bavi nas oba i tvorit ze dreva a pod. Manzel rybari. Ja zase hraju na piano a mam rada sport. Konicky mame vselijake. Ale stale je priorita postarat se o deti. Kdybys tusila, jak rada bych mazala na plno do prace bez vlastni degradace. Ale i kdyby se mi povedlo dodelat skolu, tu danou praci delat nemohu. Zatim ne. Uvidime, co bude, az budou deti vetsi. Ted se snazim podporit manzela v jeho praci a snad to prinese uspech alespon jemu. Sama se snazim domu prinaset jine veci, nez je vysoky plat. A zrovna i to dobre, kvalitni jidlo k tomu patri. Mame treba krepelci vajicka. Pro nekoho luxus, ja je frkam vsude a jeste nechavam okoli, protoze je nestihame jist. Za mesic bude krepelci maso. Ceka nas picnuti mladych kohoutu, pak zase budou kralici. Vajicka mam od krepelek, slepic i kachen ( mame jen dva milacky na mazleni - take bych neverila, ze se muze kacer mazlit). Pro nekoho by to bylo narocne, pro me je to radost o kterou se delime s muzem, deti ji miluji. Tech par chvil u zvirat pro nas neni prace. Naopak nam chybi, kdyz jsme pryc. Jak ja se ted tesim domu. Mame to ale spojene s tim, ze pri techto cinnostech byvame spolu a bavi nas to. Jsem rada i za kvalitni jidlo. Takovy vonavy kvaskovy chleb vytazeny z trouby s pazitkou ze zahradky a vlastnima vajickama je pro me pochoutka. A nic na nej nema.
@kamino jak ja jako dite nenavidela chalupu a zahradu rodicu. Ale ja musela pomahat. Sama jsem si rikala, tohle nechci. U babicky to bylo jine, tam byla zvirata a ja ve svem živlu. No a najednou bylo vse jinak. Mam vyhodu v tom, ze to proste umim, nasi me vyucili , a ja na zahrade a ani zpracovanim, netravim hodiny. Spis jde o takove vyvetrani se na zahrade a chvili klidu. Kdybych se s tim crcala, ztratilo by to to kouzlo a efekt.
@drep Je to to samé - když mluvím s mámou, jen slyším, co udělala, co je potřeba udělat, když přijdeme, tak máme seznam úkolů co se má udělat.. a když navrhneme, jak by šla práce ulehčit ( zrušit nějaké záhony, pořídit lepší sekačku a podobně ) tak tvrdě narazíme 🙂 Máma je tvrdohlavá, říká, že bez práce by umřela ( bude jí 70 a ještě pracuje jako účetní - takže ještě po nocích dělá papíry, které jí také baví ) Je pravdou, že peníze si zase umí užít, ráda cestuje, tak si dvakrát do roka užívá dovolené ( kdyby nebyl covid, je teď na Kubě - před tím to byla Čína, před tím severské země .. )
Ta diskuze je celkově špatně nastavená. Chápu jí, ale protože každá z nás máme jiné podmínky, možnosti, tak odpovědi nemají vypovídající hodnotu a opravdu pak může maminku samozivitelku demotivovat, jak je možné, že někdo utratí 4000kč za měsíc, stravuje se kvalitně a vaří a peče každý den. Ale už nenapíše, že polovinu vypěstuje, druhou dostane a všichni jsou nejedlíci 🥴.
U mě je kvalitní kuře z místního chovu za 300kč, hovězí za 500, vajíčka kus za 8 Kč, díky covidu je manžel přes rok na HO, holky taky doma, tak vařím každý den a ty částky za nekup jen lítají 😲 a pak ta částka za měsíc bude úplně někde jidne.
@marketa11112 Mě nevadí posekat zahradu, nakrmit králíky.. ale v rozumné míře, ale mamina blbne, je megaloman a to je mazec.. pak brečí, že neví co s tím a co nerozdá, tak shnije... kdybys viděla její špajz ( vlastně špajzy ) - jako jestli bude 3 válka, tak na 2 - 3 roky má vystaráno.. Ale je pravda, že na jídle asi ušetří, jí lečo 2x týdně, aby se ho zbavila do další sklizně 🙂)
@drep jj, mám to úplně stejně. Na zahradě jsem měla nějaké ambice, ale postupně těch záhonků ubývalo a ubývalo. Letos jsme to dohnali k dokonalosti, nechali jen ovocné keře a zbytek záhonů musel ustoupit bazénu 😇 zahradu máme především k oddychu. Na druhou stranu jsem ráda, že někdo to má opačně, protože nebýt toho, tak se nedostanu ke kvalitním domácím produktům (od jedné sousedky kupuji marmelády, od jiné zase zeleninu)👍
@kamino 🙂 tak to nemame. My mame vse pro vlastni potrebu. Spis otravuji znami, zda neco neni navic a zda bychom prodali. Tak treba vajicka nechavam. A vim, ze za super cenu. Chci dostat 8 kc za vajicko. 🙂. Ale necham i krepelci maso, protoze je mi fuk, zda budu krmit naraz dvacet nebo tricet krepelek. Ale ovo- zel mame jen pro nas. Toho vic pestovat nehodlam.
@monique9754 my jsme 2 dospělí a syn 2roky.hodně ujíždíme na zelenině,ovoci,mléčných výrobcích.nakupuju 1x týdně.nákup 1800kč-víceméně pokaždé tak nějak kolem téhle částky.a k tomu cca 400kč maso v průměru.záleží co vařím.vařím denně.manžel si nosí obědy do práce.takže řekněme 9tis za měsíc.je to hodně,ale před rokem ten nákup stál cca 1400kč,teď 1800kč.chodím pořád do stejného a pořád 1x v týdnu.pak už mimo tento nákup ne.takže zdražilo vše hodně.
@zuzineckah ano já to chápu, ale opakovat to neustále manželovi nemíním, není malé dítě..
@marketa11112 jj je to tak, mám zde opravdu pocit jako bych to mzsela obhajovat, ale to opravdu nemusím. Manželovi stačí salaty, tlacenky a jelita a vybírá si sám, navareno. On má ruce, vezme si sám na co má chuť, jeho stravovaci navyky jsou ty tam, ale prostě ho miluju a říkat mu co má a nemá jíst to fakt nebudu 🙂
@blue108 přesně tak, já mu opravdu nebudu diktovat, co má jíst, jedem třeba na ryby on si nabali ty jeho salaty s rohlikama a já sobě celozrnne pečivo, sunku, zeleninu, ovoce, sme každý jinde nebo spíš každý máme ty návyky jinde.A ne nepotřebujeme šetřit , manžel jí na co má chuť 🙂
@jjasmina obhajovat se určitě nemusíš😉 jen mě zajímal ten týdení nákup za 1000,-. Ty si to vysvětlila a potom to i chápu, že to je vlastně utrata za tebe a malou dceru. Kdyby manžel jedl doma, malá byla větší, tak ta útrata bude taky jiná.
Já bych řekla manželovi párkrát, že se moc dobře nestravuje, ale kdyby mu to bylo jedno a jel si dál svoje, tak by mě to taky přestalo bavit, mu stále říkat, že takhle jíst nemá. To se ti nedivím😉
@sweet81 jj já mu to taky říkala, ale je prostě jaký je, malá jí spíše to co já a ano náklady určitě porostou to je jasný.Hlavne každá rodina to ma s jídlem jinak no.Jako hádat se kvůli tomu, že má rád tyhle věci to by prostě nemělo smysl no, ale je fakt, že mu občas je asi těžko, jednou za čas si dá normal navarene jidlo a zmizi i prsní šunka se zeleninou..
My jsme se přes zimu museli hodně omezit s nákupy potravin. Plus mínus 1200kc za týden... Holt když člověk nemá peníze tak nemá. Je nás pět, jsem na rodicaku za 9400kc. Není to za žádné vyskakování.
@levandulovy_caj tomu rozumím. Na rodičovské "dovolené" jsem rozhodně nekupovala to co teď. Hodně jsem musela počítat a zvažovat co koupit a uvařit a to mi hodně pomáhali naši - přinesli ovoce pro holky, koupili jídlo ...
Proto si myslím (a na nikoho tady opravdu nenarážím 😇), že když napíše, že utratí do 5-6 tisíc za 4 členou rodinu a jak nakupuje samé ovoce, zeleninu, maso ... vše v top a nejlépe i bio kvalitě od místních farmářů, tak tady něco nesedí, protože to nejde. 🥴
@baris taky si myslím, že je to nereálné.... Ano, dá se stravovat za pár korun, když to jinak nejde a peníze nejsou, nedá se nic dělat,. Ale prostě za 6 tis pro 4 člennou rodinu to z obchodu nikdy kvalitní strava nebude.
@jjasmina tak ono to přeci není o diktování, co má jíst ne? Já též nesouhlasím se stravováním mého manžela, ale za ty roky se to hodně posunulo. Já to nevzdala a on pochopil.... Ano, občas jí tak já si myslím, že není v pořádku a to beru, že je ok. Prostě to má rád, člověk si musí života užívat. Ale na zbytek se naučil dle mého a sám uznal, že mu je pak lépe.... Ono dokud je to mladý kluk, ničemu to na první pohled nevadí, ale věkem je to znát víc a víc.... Být tebou bych to nevzdávala.
@jjasmina muj muz hodne upravil jidelnicek kvuli me. Ja proste nektere veci nepozru. Ale chteli jsme vse delat spolu, i jist. Miluji spolecne snidane a vecere. 🙂. Obed u nás neni hlavni jidlo, protoze minimalne jeden z nas neni doma. K obedu casto byva to, co předešlý den k veceri a proste to zbylo.
@blondynka400 přesně. Můj muž má chronickou nemoc střev a tak se mnou nikdy nebude jíst fazole a cibuli. No, nebude, ale za ty naše společné roky se jeho strava dost zlepšila. A tak pokračuji ve vysvětlování a pobízení k experimentů, nabízení lepších alternativ...
@marketa11112 tak my také máme společné snídaně, jen každý jíme něco jiného 🙂
@blondynka400 hlavně já nikoho předělávat ani mu kecat do toho už opravdu nebudu, je to dospělý člověk.Ať si ji co chce, občas si vezme i nějakou zeleninu, třeba teď měl k rizku, ale to se asi moc nepočítá 🙂
@jjasmina vsak jo. U nas jsou snidane dost bohate, aby mel kazdy na vyber.
Ale teda muj muz si da taky obcas bucek, koleno nebo tlacenku. Většinou doma pecene, uzene a pod. Kousek mu uzmou deti. Ja se toho nezúčastňuji, nechutna mi to. Ale zase si dam obcas rada sladke jidlo. dcera je asi po me, syn po tatinkovi. Tatinek moc sladka jidla nemusi a rekla bych , ze tise trpi. A pak to zaji necim slanym.
@drep přesně já to vidím stejně..... A když někomu nejede třeba řepa, nutit mu jí prostě nebudu, ač si myslím, že je sebelepší. Ale ono na začátku bylo, květákový mozeček nejím, čočku nejím. A teď? Dělám to jinak než byl zvyklý a ejhle, ono je to najednou jeho oblíbené. Já se od něj za ty roky taky něco naučila (ne vždy úplně pozitivní 😀 )
@jjasmina hele dělej si co chceš. Tohle ale přeci není o předělávání a kecání do života. Za mne je to normální partnerský život a když mám toho druhého ráda... Navíc to fakt není dobrý vzor pro malou. Toto se ti může brzy vymstít.
@marketa11112 mě toť manžel říkal, že máme snídani jak to mívají v těch amerických filmech, od každého něco 🙂 já prostě jím zdraveji , menší porce, ale furt něco zobu, ať je to zelenina nebo ovoce, já miluju třeba baby karotky s redkvickama a manžel zase misku chipsu. Jinak určitě netvrdim , že kupuji bio, od farmáře apod, každý máme to svý, ja vyloženě ani uzeniny moc nejim, ale občas taky dostanu chuť na vybornou klobasku a oba milujeme léto a opekani spekacku 🙂
@blondynka400 pokud vás baví neustále nekomu říkat jak jí nezdrave, ok, ale já mám za to, že každý zodpovidame za svoje zdraví. Vychovam dítě, ne manžela a věřte po těch letech ho prostě už znám a zrovna jídlo je to nejmenší kvůli kterému se budeme dohadovat jen
@jjasmina to ale přeci není o tom, že někomu neustále říkám, že jí nezdravě. A ani to není o výchově drahé polovičky. Popravdě nechápu, proč ta agrese ve každém druhém příspěvku. A určitě bude fajn, až si malá vezme misku brambůrek a zají to vlašákem. Ono se to pak blbě vysvětluje, proč tatínek může a ona ne. Přeji hodně štěstí .-) A je vidět, že máš manžela hodně ráda 😀
@blondynka400 ano to mám, nechám ho totiž se svobodně rozhodnout, malá u jeho jídel skoro není, takže v klidu.
@blondynka400 a to si pište , že jednou si tu misku bramburek vezme, stejně jako čokoládu, oplatky apod

@kamino já si u svých rodičů nejsem úplně tak jistá, jestli je to fakt baví nebo jestli mají pocit, že je škoda záhony zaorat a sedět tam s nohama nahoře ( to by bylo totiž super místo na pergolu) a víceméně jedou ze setrvačnosti, protože to předtím tak dělali babička s dědou. Plus táta je prostě spořivý žid a má radost, když si sbírá tu úrodu zadarmo😂