Kolik vás stojí měsíčně 13-14ti letý potomek?
Jen tak pro zajímavost.... počítali jste to někdy ? Mám 13 a půl letého syna , a teď zrovna řeším jeho měsíční náklady pro zvýšení alimentů. Započítává se vše - náklady na bydlení , škola , oblečení , jídlo , kroužky , zábava , léky, doprava , atd... Jaké cifry jste se dopočítali ? 🙂
ja mela letos soud, dcery 10 a 11 let. otec predlozil prijem 15tis, invalidni duchod (??) 6tis a a dcery maji nove alimenty 2 100 a 2 200kc, otec ma dalsi ditko a manzelku na materske. vydaje dcer jsem nepocitala (mam dalsi male deti), ale nejvic vtipne je (bohuzel) to, ze otec si mysli, jak mi dava hodne. takze treba holkam neda lonskou zimni bundu, kterou on koupil (a loni v ni bezne chodily), at jim koupim ja. protoze mi prece dava to velke vyzivne... asi msta, ze jsem vyzivne (1500 na kazdou) dala k soudu na zvyseni.
absurdita...
@lucie_j jak jinak chceš vyjádřit poměrné náklady? Navíc zrovna u toho topení je to markantní, kvůli dětem obvykle člověk topí víc než v bydlení bez dětí...
@pavla555 já to pochopila tak, ze v Lidlu dělá běžné nákupy, ne že tam kupuje bundy nebo jiné oblečení. Ani náznakem to nikde neuvedla a je zřejmé, ze bunda ta 1700,- nebude z Lidlu.
@zuzineckah uvadi ze nakupuje v Lidlu, C&A... Vim ze v Lidlu bundu za 1700,- asi nemaji.....asi jsi to nepochopila jak jsem to myslela
@pavla555 já měla za to, že nevypisuje všechny obchody, ve kterých nakupuje. Ten Lidl a C&A beru jako příklad běžných nákupů (potraviny/hadry), ne že tam nakupuje úplně všechno...
@mku ja se nedivim ze se vam soudce vysmal kdyz mate takove naklady.vylet do Anglie za 13k neni nutnosti,stejne jako lyze,mobil a kolo.Pokud byste se trosku uskromnili tak vam ty penize stacit budou
@zuzineckah Když to vezmu podle sebe, tak máme RD 4+1 a topíme plynem . Když jsme chodili oba do práce, hodně jsme to škrtili, v noci a když jsme byli v práci 18, odpoledne a večer 20. S dětmi jsme to zavrhli, topíme celý den na 22 a v noci na 20 a udělalo nám to 3000 Kč za rok navíc a tady je navíc řeč o velkých dětech, které chodí do školy atd. Takže poměrné náklady to možná jsou, ale rozhodně to nejsou výdaje na děti, to spíš ex nové rodině sponzoruje bydlení. Možná to je legislativně v pořádku, ale eticky ne, alespoň pro mě ne.
@misicka1988 při přečtení této diskuze si připadám jak z jiného světa, ale částku 10-15 tis. měsíčně za dítě školou povinné si neumím představit. Je nás doma 6, máme čtyři děti. Když bych spočítala náklady na našeho nejstaršího syna, který má 9 let, vychází mi toto: jídlo 1500 + 500 obědy ve škole, inkaso 500 (celkově platíme 4000 za energie, jinak dům je splacený), 1500 na oblečení a boty (a to přeháním, navíc oblečení po nejstarším zdědí jeho dva mladší bratři), 1000 na ostatní potřeby (pomůcky do školy, dárky atd...). Ačkoli mám pocit, že jsem všechny částky dost nadsadila, jsem "pouze" na 5000 Kč. Dovolené a spoření v tom nejsou. 4 kroužky má ve škole za symbolických 100 Kč/rok, školu má za rohem, takže doprava žádná, léky nebere ani nebývá nemocný. Do budoucna dejme tomu 1000 Kč na provoz mobilu a kapesné - opět nadstřeleno. Na co jsem zapomněla?
@jajulin Ještě se zahrnuje třeba kulturní vyžití ( kino , zábava , knihy , atd...) Tak u nás jsou kroužky dražší , 1200 kč za jeden na rok ( chodí do 2 ). Platíme nájem , a sakumprásk s poplatky je to 15200 kč. A tedy syn projí mnohem více , schválně jsem to pár dnů počítala , dospěla jsem k částce 3 tisíce , + obědy ve škole 600 kč. A to doma vařím. Je fakt že mu táhne na 14 let , je to habán , a je ve vývinu..... někdy mám pocit že nás sežere všechny 😀 Ale zase oblečení počítám max. 600 za měsíc , nakupujeme dost ve slevách nebo v sekáči. Ale už se začíná chytat "modních záležitostí" které vidí ve škole , tak předpokládám že to se taky trochu změní 🙂
@jajulin opravdu prostravuješ 9 leté dítě za 1500,- na měsíc - se svačinami, se vším?? To se mi nechce věřit, nezlob se.
@zelenaesmolda jo takže uskromnime se peníze stačí ale dítě nebude mít nic ze života tak parada
@klaraslavickova tak to v tom pripade nema ze zivota nic polovina deti :D
dite nemusi dostat vsechno na co si vzpomene,v tomhle veku by uz mohlo vedet,ze penize nerostou na strome.
@zelenaesmolda dítěti se nemá snížit životní úroveň jen proto, ze táta s mámou se nepohodli. O tom to je. Pokud to finanční možnosti plátce alimentů dovolují, tak k tomu není rozumný ani objektivní důvod. Není to o tom, ze jiné děti takový život nevedou. To je úplně jiný příběh.
My jsme doma 4 a největší položkou je samozřejme jídlo.. řekla bych,že těch 15-17tis padne určitě a to nepočítám drogerii atd.. obě děti jsou ve škole do 14,resp 15hod když mají odpoledka.. takže na svačinu kluk (9let) bere běžně 3rohliky s čímkoliv,jablko,jogurt,nějakou sušenku.. přijdou domů a fakt mají hlad a od dveří řvou,co je k obědu.. takže taky nevěřím,že dítě někomu může projist jen 1500 za měsíc..
@zuzineckah jinymi slovy vyzdimat z exmanzela co nejvic aby detatko nahodou nemelo starsi mobil nez spoluzaci :D
ona mu nejak klesne zivotni uroven kdyz nepojede na zajezd do Anglie?V 15 muze jit na brigadu a na vylet si aspon castecne vydelat.
co mu koupite v 18?auto?
@zelenaesmolda co mas za problém, si next??😉 hradit potřeby svých dětí, na které byly x let zvyklé není žádné ždímání. Je to povinnost. Proto o tom mluví i legislativa. Nebo tobě by se líbilo, ze by tvé dítě najednou mělo strádat? Ve tvém nízkorozpočtvovém pojetí - kvůli přístupu otce by nemohlo třeba na školní výlet? A ještě by te někdo osočil, ze zdímáš ex z peněz...😉
@zelenaesmolda já se dozvěděla,že u nás ve škole se taky v 8.tride jezdí na týden do Anglie,cca 10tis,fakt skvěle.. už se informativně ptali,zdali pojedou všichni.. já teda čekala,kolik lidí se přihlásí a oni všichni!!!.. takže i když mi takový výlet přijde úplně mimo,budeme šetřit,aby dcera mohla jet a nebyla jediná,která zůstane doma.. protože co si budeme povídat,šikana nebo aspoň posměšky existují všude a věřím,že by nastaly..
Jen k té životní úrovni.. že ne vždy je to tak jednoznačné 😉
@zuzineckah ehm,ono tady nejde vubec o stradani.kdyz dite nepojede na takhle drahy vylet tak to neznamena,ze strada.nebo kdyz nema novy mobil kazdy rok tak je to nejaka chudinka?
nerikam,ze se diteti nema doprat ale vseho s mirou.to,co popisujes ty je nadstandard pro vetsinu rodin takze kdyz tve dite nebude mit treba jenom polovinu z toho vseho tak porad na tom bude lip nez deti z drtive vetsiny ostatnich rodin.ja si proste nemyslim,ze dite potrebuje ke stesti luxus.melo by se naucit,ze penize na strome nerostou a ne vzdycky muze mit vse na co si ukaze
@misakri chapu,nikomu by nebylo prijemne byt jako jediny doma a verim,ze by ji to spoluzaci treba dali sezrat at uz chtene nebo nechtene tim,ze se o vyletu mluvi.vas postoj mi prijde rozumny,chcete dceri doprat vylet ale asi i ona chape,ze nic neni zadarmo?
@zelenaesmolda no nejsem si úplně jistá,že to chápe 😒 když se začalo o výletu mluvit ve škole,doma se zeptala,jestli taky pojede,že by chtěla.. no naštěstí máme ještě čas to s penězi vyřešit 😉
Ale to je jako se vším.. nechápu,proč rodiče na základní škole svým dětem treba pořizují iPhone.. jako fakt ne.. o tom,že všechny spolužačky chodí jen ve znackovem,o tom raději mlčím..
Takže já s mým druhým mužem bychom chtěli dětem dopřát taky hodně,ale některé věci opravdu neee,už jen z principu toho,že jsou JEN na základní škole ( a věřím tomu,že nás občas děti proklínají) 😂😂😂..
Booze,jak já bych byla ráda,kdyby se jejich otec na všem podílel.. ten pošle soudem dane alimenty a tím to končí,nějaké přispění na výlet,ockovani,školní potřeby.. pche, neexistuje 😶
@zelenaesmolda ještě jednou. Když má dítě x let nějaký standard po dobu soužití jeho rodičů, tak jejich rozchod není důvodem k jeho snížení. Toť vše. Ze to tobě připadá jako nadstandard je sice možné, ale uvědom si, ze to to dítě v tom vyrůstá, pro nej je to naprosto normální. A osobně si taky nemyslím, ze výlet za 13 tisíc je luxus. Dcera chodila do obyčejné základky a na výlet do Ang se přihlásili všichni... A už vůbec nechápu kde bereš to přesvědčeni, ze děti z movitejsich rodin neznají hodnotu peněz. To je tak děsně scestní předsudek až to bolí...
@misakri souhlasim.
nevidim duvod proc by melo dite na zs mit znackove obleceni,stejne z toho za par mesicu vyroste.a platit trikrat vic za tricko protoze ma na sobe hacek nebo adidas?ani omylem.
dite muze byt pekne a ciste obleceno i v neznackovych hadrech.ja treba mela prvni Nike tenisky v 15 kdyz mi prestala rust noha.
I ted mam na malou spoustu veci z druhe ruky a vubec mi to nevadi.Jedine co nechci pouzite jsou boty.A neni to tim,ze bych na to nemela ale nebudu zbytecne rozhazovat...
Ja jsem v tomhle asi ne uplne typicka zenska.Nez abych mela doma deset paru bot a dvacet kabelek tak si radsi koupim min a kvalitnejsi.Nebo si zajdu na jidlo a zajedu na dovolenou.
To ma vetsi smysl nez znackove hadry.Ty si dite nebude pamatovat ale spolecnou dovolenou ano
Já bych to uzavřela tak,že jsou 3 druhý otců.. jedni se nezajímají,neplati.. druzí platí jen soudem dane výživné,nedejboze by ex chtěla víc,to si pak myslí,že si to ona utrácí sama pro sebe.. a ti třetí jsou normální a svým dětem se pokusí zajistit normální život a finančně to sponzorují.. 😉
Každá matka by chtěla pro své děti to nejlepší,někdy i věci,které nepotřebuje a nejsou k životu důležité.. ať už se o to postará finančně sama nebo chce přispět od otce 😉
@zuzineckah ano,to dite v tom vyrusta a co?situace se obcas zmeni a ne vzdycky k lepsimu a je treba se s tim smirit a srovnat.
A to,ze deti ktere dostanou vsechno az pod nos jako samozrejmost si urcite neuvedomuji hodnotu penez a prace tolik jako deti,ktere si treba na ten vylet nebo mobil vydelaly na brigade,to je fakt,ne predsudek.Kazdy si vice vazi veci ktere ho staly nejakou namahu...
@zelenaesmolda já si to myslím taky.. že děti tak úplně nepotřebují značkové oblečení.. jenže vysvětlovat to pubertální dceři je dost těžké.. zvlášť ,nevím jak to popsat - sama nechci aby vyčnívala v tom směru,že ty boty jako jediná značkové nemá - chapete jak to myslím?..
Nevím,jestli je to dobou?.. asi.. každopádně některé věci ano,na některé věci si třeba moje děti budou muset počkat
@misicka1988 @zuzineckah nemám důvod se zlobit, ale ani nemám potřebu dokazovat, kolik syn projí. Vyšla jsem z toho, kolik dáme měsíčně za jídlo a vydělila plus mínus počtem lidí v naší domácnosti. Kromě toho obsah mého komentáře vůbec nestojí na tom, kolik syn projí. I kdyby snědl za 3000, tak co? Z částky 5000 se dostaneme na 6500. Já chtěla poukázat na to, že pokud mě dítě na ZŠ stojí 10-15 tis. měsíčně a já se musím s otcem handrkovat o alimenty, tak je někde něco blbě. A to, že dítěti se nesmí snížit životní úroveň po rozvodu rodičů, je trochu klišé. Snížení životní úrovně je běžný jev, který nás může potkat několikrát za život. Zažije to i velká část dětí nerozvedených rodičů. Samozřejmě by nemělo dojít k tomu, že otec si žije v paláci a matka s dítětem v azyláku. Ale učit dítě to, že ať se děje co se děje, má životní úroveň musí zůstat stejná, to není ten nejlepší vklad do života.
@misicka1988 kulturní vyžití bych počítala do té tisícovky za telefon a kapesné, to by mohlo stačit, ne? A dva kroužky za 1200 ročně stojí měsíčně 240 Kč, to je zanedbatelná částka a nijak nenavyšuje celkový rozpočet na dítě.
@misakri a to syn sní k obědu ve školní jídelně opravdu celou porci? Tzn. i polévku a příp. salát? Když to zase vztáhnu na nás, tak syn snídá v 7:20, obědvá v 12:30. Když by mezitím snědl 3 rohlíky a sušenky a v 15 hodin umíral hlady, tak nevím 🙂. Ve 14 letech ok, ale v 9 mi to přijde brzo 🙂. Situaci v naší školní jídelně znám - polévku si na tácek dají max. 3 děti ze třídy a i to druhé jídlo dojí málokdo. Když naše děcka nejsou hned po obědě hladové, tak je to pro mě známka toho, že se pořádně najedly ve škole.

@mku bunda v Lidlu za 1700,- ?