Kolik vás stojí měsíčně 13-14ti letý potomek?
Jen tak pro zajímavost.... počítali jste to někdy ? Mám 13 a půl letého syna , a teď zrovna řeším jeho měsíční náklady pro zvýšení alimentů. Započítává se vše - náklady na bydlení , škola , oblečení , jídlo , kroužky , zábava , léky, doprava , atd... Jaké cifry jste se dopočítali ? 🙂
@zelenaesmolda jde i o to, že dite má právo podílet se na životní úrovni otce a otec taky pravděpodobně nemá tlačítkový telefon, nenosí oblečení z Lidlu, cestuje, má zábavu, konicky. .. 13 lete dite je prakticky dospělý. Mimo téma, kolik je ti let? Životní úroveň s věkem dost roste, před 15 lety bych možná psala podobne jako ty.
@zelenaesmolda jestli chceš dávat na roveň naše pubertální časy a pubertální časy našich dětí, pak si ještě víc mimo než si myslíš... I když se budeš držet těch nejlepších a nejpřísnějších principů co se týče výchovy, tak srovnáváš prostě nesrovnatelné. Já jen nechápu proč tak urputně diskutuješ, když vůbec nemáš ponětí o čem se vlastně přeš, co kritizuješ a co ty "nikdy" dělat NEBUDEŠ. Slovo NEBUDEŠ je záměrně vypichnuto, protože zatímco ty teoretizuješ a budeš toto téma řešit za 12,5 roku, tak naprostá většina z nás, které tak kritizuješ, jak kdybychom spadly z višně, to žijeme teď😉
Po přečtení této diskuze je mi trochu úzko a trochu smutno. Mám teprve batole, tak jsem v šoku ohledně značkových věcí a drahých mobilů a jejich souvislostí s kolektivem. Za nás se na to tak nehledělo. Zajímalo by mě, jaké mají puberťáci hodnoty a co z nich nakonec vyroste. Asi se mám na co těšit.
@zlutykonik co by z nich vyrostlo? normální, slušní lidé, jen mají ted jiné možnosti, příležitosti, jiný život, než před 15,20 lety. To, že materiální stránka života nám přerůstá přes hlavu je fakt, ale všem stejně. TAkže oni žijí v tomto prostředí, v něm vyrostou a v něm budou žít.
@zlutykonik děsíš se úplně zbytečně, to nejdůležitější odevzdáte dětem vy doma. Pokud je vychováte k slušnosti, úctě, ale i sebeúctě, pokoře, ale i zdravé průbojnosti, tak se nemáš čeho obávat. Mobil nebo značková hadra v tom opravdu nebude hrát roli. Zbytečně se to tady démonizuje.
@zuzineckah taky si myslím, že je to nafouknuté.
@berenika39 mě nejvíc na této diskuzi fascinuje jak o "hrozných" stránkách konzumních puberťáků mluví ti, kteří mají doma mimina😎
@zuzineckah jj. nic není černobílé. Vždyť se to vůbec nevylučuje, aby pokud rodiče žijí na určité úrovni, aby tak nežilo i jejich dítě a přitom z něj nebyl rozcapený puberťák. Chce to přemýšlet, o těch kupovaných věcech mluvit, vysvětlovat, dopřát, ale s nějakou mírou.....
@zuzineckah To se ale nemůžete divit po přečtení takových diskuzí :D Kdybych měla dojem, že je na tom lidstvo tak špatně, radši si děti ani nedělám. Jen jste mě tady trochu vyděsily.
Přijde mi,že dobu našeho dětství a puberty má hodně z vás dost zidealizovanou😂. Dnes děti chtějí značkové hadry, telefony.... a za nás to byla cečka, rifle, pětibarevna propiska.... A i tenkrát to neměl každý, kdo měl byl king. Šikana byla už v první třídě, na lyžak nejela celá třída... Děti jsou stále stejné, jen svět okolo je jiný.
Ale abych se dostala k původní otázce. Včera jsem to počítala a každé dítě nás stojí asi 6tis.kč měsíčně a to nepočítám dovolené, lyže, kola atd.
@zuzineckah pokora a zdrava dustojnost moc nejde dohromady s tim,ze dite musi mit podle vetsiny rodicu tady nejnovejsi mobil a znackove obleceni aby zapadlo.to si spis protireci
@zelenaesmolda ale to říkáš pořád jenom ty. Ani jeden rodič tady nepsal, že dětem kupuje poslední výkřiky módy. Nevím, kde si to četla. Že se tady rodiče snaží, aby jejich děti držely krok s dobou, to není o posledním modelu ajfónu. Může to být klidně řada 3 roky stará, která se dá pořídit za cenu průměrného obyčejného telefonu. Ty se chytáš slovíček, výletu do Anglie a pod a ženeš to do nesmyslných extrémů. Jistě, jsou rodiče, kteří to hrotí, ale nemyslím, že je to případ někoho, kdo přispěl do téhle diskuze.
@zuzineckah naprosty souhlas... moje dcera se napriklad uz ted tesi, jak pujde v patnacti na brigadu 🙂 a to ma v kasicce za svatky, narozeniny, sber jablek atd skoro dvacet tisic 🙂
@zuzineckah tak ja nevim pokud dite musi mit nutne iphone aby zapadlo do kolektivu tak to podle me v poradku neni...a uz vubec mi neprijde dobre kdyz tohle rodice podporuji ale kazdeho vec.jenom jsem zvedava co budou chtit ti pubertaci za par let...
@zelenaesmolda napr iphone 5 nebo 6 se da koupit uz za cenu obyc mobilu... az budete mit ditko v puberte, pochopite, ze jedna vec je mit svuj nazor jak by to melo byt a druha vec je co se da realne delat, proste v obdobi puberty, skoly a spoluzaku nejak rozumne probluslit...
ja jsem treba taky vyrustala v prostredi, kdy jsem mela vse co jsem chtela, ALE vzdy za neco.. za same jednicky, za maturitu, za promoci, za ridicak atd... a neni ze me dneska rozpatlanej blbecek... naopak... vazim si penez, ale zaroven mam latku nastavenou dost vysoko na to, ze me to neustale motivuje k tomu neustale premyslet jak penize vydelat...
@zelenaesmolda novej iphone, co by chtěli....
@zelenaesmolda pokud bude na vesnické skole, možná dá tvé rady.Za 12 let to nebude lepší. A bohužel to o hadrech a elektronice je.Otazkou jestli spolužačky budou mít dceru za kamarádku.Doba je v tomto zla.Jak píšou holky, nechápu, jak se k takové diskuze vyjadřuje matka od mimina.
O tom, co daný žák má či nemá byl i za nás - místo mobilu to byl první walkmen, céčka, videopřehrávač, první počítač, trička s potisky, skateboard ... Vždy se hodnotilo jak kdo chodí oblékaný, jen nebylo tolik možností, toť vše!
Co se týče nákladů - mám dcery - 8,5 a 10 let - jedna projí přes 5tisíc měsíčně (mají histaminovou i bezlepkovou dietu), oblečení udělá taky min. 600 na měsíc (nekupuji každý měsíc něco, ale pak jsou to položky - zimní boty, bunda, na podzim koupit nové trička s dlouhým rukávem, protože mají vše malé ...), energie - cca 3tisíce a kde jsou kroužky (ročně stojí jednu kroužky 15tisíc), výlety, narozeniny, vánoce ... 😨
Zaujala mě tato diskuze, při jejím čtení mě napadala stále jedna myšlenka, nakonec tady asi 2x lehce taky zazněla, ale jen zlehka - vždyť za naši doby (byla jsem puberták před více než 20 lety) byla situace stejná jako dnes podle mě, taky třídu vedl ten, kdo měl džíny, cecka, značkovou mikinu, jezdil k moři nebo byl aspoň moderně oblečený na tu dobu, to je přeci ve skupině deti normální a vždycky bylo, je a bude. Zavírat před tím oči můžeme, ale nic to na věci nezmění.
Naše dcera má v rámci možnosti “všechno”, ale rozhodně zná a chápe hodnotu peněz, to s tím nesouvisí, to souvisí s vedením od rodičů a s jejich finanční gramotností. Na zahraniční výlet apod. máme a nevím, proč ji ho nedopřát, kde finance nejsou, chápu, ze to nelze. Ale opět - to, ze s manželem vlastními silami dokážeme vydělat peníze a radi je utratíme za sebe a i naše deti, je špatně? Já si zase myslím, ze je pro deti dobre vidět i tento model - studovali jsme, pracovali jsme, snažili jsme se a teď můžeme sklidit i to “ovoce”. Nevidím v tom nic špatného a kdybychom se nedejboze rozvedli, tak doufám, ze bychom se dokázali domluvit tak, aby naše deti se i dal měly “stejně” jako dosud a ne ze jeden z nás bude trávit dovolené v Karibiku a deti nepojedou na výlet.
A ještě dotaz pro ty, co chtějí aby jejich deti nesly s davem a naopak proti, oni sami to tak dělali ve škole a byli tak šťastní? Nebylo jim to nikdy líto a vybrali si pouze ty kamarády, co to v tom věku ocenili? Nějak se mi nechce věřit...
@kkubikula a proc ne?nebo ja snad nemam kolem sebe jine lidi nez to mimino?
nevim proc maji nektere matky pocit,ze sezraly moudrost sveta jenom protoze ony zrovna maji dite v tom a tom veku.pubertaci jsme byli vsichni tak vime jak to chodi.a ze si kvuli nejnovejsimu mobilu nenajde kamarady je proste kravina ale na neco se to svest musi 🙂
@zelenaesmolda ach jo, ze ty si nedas pokoj... az budes mit pubertalni dite, ktere nema ani mobil, ani obleceni, ktere je ve skole in, a to tvoje ditko bude tak spokojene a stastne, tak pak se muzes o svou zkusenost poradit.
@pabka naprosto presne napsane! My treba ted kupujeme dceri k vanocum novy pocitac (vloni dostala mobil) a nestydim se za to, vydelali jsme na nej, nemame ho na splatky.
mám 14 letýho kluka a iphone nemá, tablet nepoužívá, zainvestovali jsme do lepšího kompu, na kterým si občas zapaří hry, na lyžák za 7500 nejede, protože je to na 5 dní prostě drahý a to ho raději vezmu na svah na víkend za půlku a naučím ho lyžovat taky, hadry má normální, projí toho tak nějak, těžko říct, za měsíc utratíme asi 10 táců měsíčně a jíme dobře 🙂)) obědy má nějaký to 5 kilo, hrával fotbal za 2500 měsíčně, na dovolenou jezdíme normálně k moři za celkem slušný peníze přes booking.com no a od 15 let už bude chodit na brigády do firmy, kde si vydělá svoje prachy 🙂
@mku a on nekdo rika,ze nema mit dite mobil vubec?ja jenom tvrdim,ze dite opravdu nepotrebuje nejnovejsi iphone a vyhradne znackove obleceni aby si naslo pratele.je to na rodicich jake hodnoty mu vstipi.
Nebo budeme detatku kupovat kazdy rok novy iphone za 30 litru aby nahodou nebylo out?
moje segra a svagr vydelavaji dost penez,jsou na tom financne velice dobre a neter presto chodi na brigady,obleceni kupuje v sekaci protoze sama chce,nehodla podporovat detskou praci v zemich tretiho sveta.iphone taky nema nejnovejsi model ale 6 a ani vyhradne znackove hadry a kupodivu kamarady ma.

@zelenaesmolda,jakou mají souvislost Vaše připomínky,mimochodem trochu jak z jiné dotazem zakladatelky na výši nákladů na dítě?Ona je v situaci,kdy chce zvýšit alimenty a poslední,co tady v diskusi čekala,byl asi názor,jak jsou děti v dnešní době roztažené.....
Je jiná doba,pro děti asi horší,ale nejde odsuzovat někoho,když ho vůbec neznáte....